Посланикът на Холандия: Българите заслужават да могат да вярват на върховенството на закона

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева

© Анелия Николова

Министърът на правосъдието Екатерина ЗахариеваМинистърът на правосъдието Екатерина Захариева увери посланиците на Европейския съюз (ЕС), че съдебната реформа ще работи за подобряване на бизнес климата в България, съобщи пресцентърът на министерството. 


Тя е запознала посланиците на държавите от ЕС, Норвегия и Швейцария с предприетите спешни мерки след препоръките от мониторинговия доклад на Европейската комисия, за хода на съдебната реформа и за законодателните промени за подобряване на инвестиционния климат. Мерките са изпратени до всички институциите,включително Висшия съдебен съвет и прокуратурата. Те от своя страна трябва в срок до утре - 12 февруари, да предложат допълнителни стъпки, обясни Захариева.


"Българското общество заслужава да може да вярва на върховенството на закона. Това би допринесло за по-добър инвестиционен климат и икономическо развитие", е заявил на срещата посланикът на Холандия Том ван Оорсхот. Той е подчертал нуждата от конкретни и осезаеми резултати през тази година в наблюдаваните от Брюксел области.
Захариева е уверила ръководителите на дипломатическите мисии, че ведомството работи за осигуряване на необходимите гаранции за демокрация и върховенство на закона. "Най-спешни са промените в Закона за съдебната власт, както и продължаване на реформата в юридическото образование. Колкото по-качествено е образованието на магистратите, толкова по-гарантирана ще е независимостта на съдебната система. Съдебната реформа ще работи за подобряването на бизнес климата в България", е казала тя. 


Захариева е определила като "ключово както за българските гражданите, така и за чуждестранните инвеститори" въвеждането на електронното правосъдие, за което е осигурено финансиране. Тя е запознала посланиците и с плановете на министерството за реформи в наказателното право. На среща с комисията по правни въпроси вчера тя коментира, че е необходимо изработването първо на наказателна стратегия, която да бъде обсъдена от парламента, правителството и обществото. Едва след това ще е възможно да се реши дали трябва да се изработи изцяло нов Наказателен кодекс, или да се реформира този. 

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9082 Неутрално

  Българите получават това,което заслужават,защото толкова години не можаха да направят разлика между добро и зло.

 2. 2 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Българите най-вече - многострадални много лета...Но също и инвеститора чужд...че "Белведере" много лош отзвук имаше навън, а докъде стигна с Четалова..

 3. 3 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Страх от закона лиспва. Я да въведат Крумови закони за 1 година пък да видим ще крадеш ли пак без да те е страх!

 4. 4 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Не ви вярвм вече и на вас посланици и вашите държави от ЕС. Ако сте загрижени, до момента трябваше да сте подрязали крилцата на пасмината, която ни управлява. Вместо това ги правите още по-богати и силни.

 5. 5 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1147 Весело

  Тук за вяра ли си говорим, или за реалности?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 6. 6 Профил на sv3tli0
  sv3tli0
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Хан Крум е имал добри идеи за закони.
  Биха ни били от голяма полза

 7. 7 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3805 Гневно

  Грешите, Ваше Превъзходителство.
  Българите не заслужават.
  Българите трябва да заслужат.

 8. 8 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ако някой обвини (набеди) някого, предварително да се не слуша, но вързан да се разпита. И ако се намери, че той е бедил и лъгал, да се убие.
  Нито се допуща да се дава на крадящия храна. И ако някой се осмели на това, да се конфискува [имотът му]. И на крадящия да се строшат свирките [на краката].
  А всичките лозя да се изкоренят - заповяда.
  И на всеки просещ да не се дава просто (безразборно), а според потребата му, за да не би пак същият да проси. Който пък не върши това да се конфискува [имотът му].

 9. 9 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 4037 Неутрално

  "... Министърът на правосъдието Екатерина Захариева увери посланиците на Европейския съюз ..."!

  Абе..., г-жа Захариева може и да ги е уверявала ама..., дали са и повярвали е доста съмнително!
  Добрите постижения, на всяко едно общество, не се дават и получават по заслуги! Всеки народ, сам се бори и си ги отстоява! Засега, по-голямата част от българския народ си иска ГЕРБ, ДПС и АБВ...! Тоест, още тайничко си въздиша по социализма и се надява, да се случи някакво чудо! Ами..., няма да се случи!
  Предполагам, че посланиците от ЕС, всеки ден се чудят, как е възможно да има, толкова малък, но толкова тъп народ...!

  Бивш tww09306483.
 10. 10 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "Тя е запознала посланиците на държавите от ЕС, Норвегия и Швейцария с предприетите спешни мерки след препоръките от мониторинговия доклад на Европейската комисия, за хода на съдебната реформа и за законодателните промени за подобряване на инвестиционния климат."

  добре, имаме мерки, имаме срокове.
  много скоро ще разберем дали ще имаме и резултати.

  аз съм готов да заложа всичките си вещи на Епъл, че нищо няма да произлезе от тези мерки и скоро няма да видим повдигнати обвинения срещу Бойчо, Ахмед, Пеевски, Местан, Миков, Бокова, Сергишев, Гоце и всичките им подчинени мафиоти и полумафиоти.

  съдружниците на съдените съветници на Гоце май вече си излежаха присъдите в Германия. а нашите родни бизнесмени никога не са помирисвали дори арест.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 11. 11 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2049 Неутрално

  Заслужаваме да имаме право да вярваме във върховенството на закона.Колко точно и искрено казано.

 12. 12 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3798 Неутрално

  Ей тези лоши посланици!
  Постоянно се бъркат във вътрешните работи на мафиотите от БСП/ДПС/АБВ/ГЕРБ!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 13. 13 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  Калинка, калинка, калинка моя!
  В саду ягода малинка, малинка моя!

  Ах, под сосною, под зеленою,
  Спать положите вы меня!
  Ай-люли, люли, ай-люли, люли,
  Спать положите вы меня.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 14. 14 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5477 Неутрално

  Посланиците са абсолютни соросоиди и НПО-шки.

  Gunter glieben glauchen globen
 15. 15 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  Ние с едната вяра си живеем вече 26+45 години. Най-напред в неизбежната победа на комунизма, а после в свещените ценности на евроатлантизма. В това време тези дето не вярват чак толкова много направиха по милион, два.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 16. 16 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  "Захариева е уверила ръководителите на дипломатическите мисии, че ведомството работи за осигуряване на необходимите гаранции за демокрация и върховенство на закона."
  Пак се опитват да замажат очите на Европа, но камъните пак ще са в нашата градина.

 17. 17 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 524 Весело


  Пак не става ясно какви конкретно мерки в процесуалните и други закони се планират за ''подобряване на инвестиционния климат''.
  Общи постановки за ''електронно правосъдие''... и най-вече внушения за ''сериозна реформа'', с цел положително влияние върху възприятието на генерал-губернаторите. 18. 18 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Дреме му на Боков. Докато не му изплющят шамара зад врата не си помръдва дебелия задник. Я, как се спаружи, като гнила стафида пред ултиматума на Гоце.
  Срам, та срам.

  Navigare Necesse Est
 19. 19 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3443 Гневно

  Какви спешни мерки ,бе Захариева? АБВ ,БСП ,ДПС иГЕРБ година и половина се мъчат да орежат реформите и сега спешно ще ги оправите? Няма да има реформа и всички го знаем.Царят е гол!

 20. 20 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  на същотот мнение са и около 7 млн българи но заради няколко стотин нищо с добра перспектива в тази посока не ги очаква

 21. 21 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":
  +++Вярно.Гадно и тъжно,но вярно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK