Здравната каса разкрива кол център за следене на болниците чрез пациентите

Петър Москов, министър на здравеопазването

© Анелия Николова

Петър Москов, министър на здравеопазванетоНационалната здравноосигурителна каса подготвя разкриването на специално звено, нещо като кол център, което ще се допитва до пациенти и ще разследва дали болниците не извършват злоупотреби. Това обяви министърът на здравеопазването Петър Москов пред журналисти преди днешното заседание на ресорната комисия в парламента. Решението за новото звено е било взето вчера на заседанието на надзорния съвет на Здравната каса. 


По думите на министъра причината за решението е известно увеличение на разходите за болнична помощ от началото на годината, което извисква по-стриктна проверка и контрол. Освен да проверяват за злоупотреби, от кол центъра ще анкетират пациентите и за отношението на лекарите и медицинския екип към тях по време на престоя им. Болниците, чиито пациенти ще се прозвъняват, ще се избират на случаен принцип. 


"Става въпрос за информация били ли са в това лечебно заведение, как се чувстват в следствие на това лечение. Това е активен контрол от страна на касата, който всяка една голяма институция, било застрахователна, било банкова, било някаква друга, прави. Касата е институция, която управлява над 3 млрд. лв. и това е нещо, което беше крайно време да направи", заяви Петър Москов. По думите му още следващата седмица ще има план за изграждането на кол центъра, като финансирането му ще е от бюджета на НЗОК. 

Линията ще е отворена и за сигнали от страна на пациентите, отбеляза още министърът. След такъв сигнал здравната каса задължително ще проверява на място. 
Друго решение от вчерашното заседание на Надзорния съвет е за покриването на надлимитни разходи за годината на няколко болници в страната. Надхвърлените лимити ще се изплатят само за доказано спешните случаи, потвърдени след проверки от касата, обяви пред депутатите зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков. 


Общо над 52 болници в страната са предявили искане пред касата да им бъдат преразгледани прогнозите бюджети до април тази година. Според изчисленията на Българския лекарски съюз те ще са ощетени с над 50 милиона, ако то не бъде направено. 

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  ...."Става въпрос за информация били ли са в това лечебно заведение......
  ------------------

  Ако 90% от отговорите са :"Не съм бил",упражнението става излишно.
  Подборът трябва да е на действително лекувани,може да се установи по болничните.

 2. 2 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  И как ще се удостовери, че казаното от пациентите е истина?
  Пак ли ще работим по слухове и доноси?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  То така си беше и в комунизъмът.Имаше кутии по предприятията в които работниците(анонимно)пускаха своите сигнали за нередности и идеи за по добър живот,тогава и сега,ефекта ще бъде един и същ,никакъв.Защо?Ами защото и тогава и сега управлява ДС.

 4. 4 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Какво значи надхвърлили бюджета си?

  Ако дойде болен да го връщат, щот Москов тъй казал?!
  И от къде накъде да платят само за спешните пациенти- ами другите, неспешните, не са ли болни?

  Ей това е социализмът на Москов- той да коли, той да беси, за нашите болници да има, за чуждите- не.

  Гответе се да плащате и пак да почнат липси на чаршафи, марли, бинтове и конци!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 5. 5 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  А с "доброволните" дарения какво правим?

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 6. 6 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  До коментар [#5] от "ПАВЛА":

  "Доброволните дарения" донякъде покриваха разликите в истинската цена и това , което държавата плащаше.

  Сега ще става още по- зле, понеже държавата намалява плащанията.
  Болниците съвсем ще баталясат.

  Ако си спомняш, в края на 2015 Москов отчете почти никакъв дефицит в бюджета на здравеопазването.Тогава писах, че лъже и ето- бомбите взеха да гърмят една по една.
  Има и още бомби и те ще гръмнат!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  Все пак трябва да има някакъв контрол в източването на здравната каса.Че болниците правят разни далавери с болните,че има лекувани по скъпи пътеки,без да са лекувани,че има оперирани,без операции,това са факти,които никой не може да отрече.И за това не е виновен Москов.Той просто иска да има някакъв ред.

 8. 8 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2548 Весело

  [quote#3:"chicago514"]ефекта ще бъде един и същ,никакъв[/quote]
  Напротив! И тогава, при комунизма, и сега ще има голям ефект. Винаги, когато трябва да се отсвири някой принципен/компетентен, се вадеше доноса като заек от цилиндър - "народът каза, че не ставаш. Ходи да копаш картофи!".
  Освен това ефектите при некъдърно управление са винаги по-големи от едно адекватно управление.
  И тогава, и сега бюджетите се раздуваха ... с реформи:
  1984 г. "Конференция за качеството" - 2015 - Данък вредни храни; Много шум, хонорари/консултантски - ефект - празни магазини/аптеки.
  1987 г. "Някои насоки за развитие на науката" - 2015 г. "Здравна карта на фелшерските пунктове" - след съкращенията в БАН, учените от 10 хил. станаха 22 хиляди. След обядиняването на "Иван Рилски" под вещото ръководство на данъчния експерт Краси Ангарски, разходите на двете болници се удвоиха;
  1988 г. "Някои насоки за износа по първо направление" - 2015 г. "Животоспасяващ контрабанден внос на ниски цени" - ни валута тогава, ни ваксини сега.

 9. 9 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 583 Любопитно

  [quote#3:"chicago514"]и сега,ефекта ще бъде един и същ,никакъв.[/quote]

  До коментар [#3] от "chicago514":

  Не,сега има друг ефект.Доктора ще трябва да дели откраднатите пари за несвършената работа с пациента.

 10. 10 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2548 Любопитно

  [quote#6:"mr.What`s The Buzz."]истинската цена [/quote]

  Истинската цена кой я определя? Питам, за да зная доколко е оправдано да се плаща ДОД и осигуровки върху "доброволното дарение". Щото, дори болницата да издаде официален кетап за дарение, данъчните ще признаят само 10% от данъчната основа. Сиреч, 30-те % осигуровки са отишли като общо дарение за всички социални агенции.

 11. 11 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Когато дойде на власт, Москов се опитваше да брани лекарите от циганите, с времето толкова му се разшири кръгозорът, че вече ще брани циганите от лекарите!

 12. 12 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#1:"xmm"]Ако 90% от отговорите са :"Не съм бил",упражнението става излишно.
  Подборът трябва да е на действително лекувани,може да се установи по болничните.
  [/quote]
  Не всеки взема болничен. Ама това е безсмислено, леглата и без това не достигат, та няма никакъв смисъл да пишат фиктивни пациенти. По-вероятно е да се окаже, че 90% са лекувани по по-скъпи пътеки от реално необходимите.

 13. 13 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#12] от "usero":

  Исках да бъда полезна....но не мисля,че безумни тел. разговори ще са много атрактивни.

 14. 14 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2548 Весело

  [quote#12:"usero"]Не всеки взема болничен[/quote]
  То, за събота и неделя болничен не се издава. Отделно, че за безработни и пенсионери също няма болнични. Няма проблем болницата да води пациента на легло четири-пет дена, нищо че е бил само два дена. И не е задължително да са последователни. Ако някой склерозирал дядо е бил три дена в болница. Три месеца по-късно болницата пак го е отчела, че го е лекувала още три дни. Да не мислиш, че дядката ще си спомня кой месец е бил в болница - от на"кол"ния център го питат: "Бяхте ли в болницата три дни?" И дядката отговаря: Да. И после пак ходих" като изпуска да каже, че е ходил само на контролен преглед. Телефонистката какво да си помисли, освен че всичко е изрядно. Пък и няма нужда да разпитва детайлно, има план за прозвънявания да изпълнява.
  При тая хипотеза, освен болничната фалшива документация, няма нищо друго "черно-на бяло", с което да се разкрие въпросното "източване".

 15. 15 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  До коментар [#14] от "wandere имам навик да записвам телефоните на всичките ми пациенти ,лекар съм на няколко хиляди души ,като задължително разхвърлям телефона на всички близки ,които са на този адрес , досега нещата са такива ,че най много 30% от телефоните са реални , не са сменени и важат ,така ,че упражнението с кол центъра е поредната порнография , само ще се хвърлят пари на вятъра ,къде по ефективно е всеки разход в системата да се поема отчасти от пациента и това да става задължително от негова банкова сметка по банков път , тогава няма как да се лъже и да се намесват големи групи от хора ,които да организират доплащането на определена пътека например точно от сметката на точно еди кой си пациент , така нещата стават проследими и прости и елементарни ,а и следите стоят с години ,всеки може да провери имало ли е доплащане ,колко е то ,законно ли е ,навреме ли е и истинско ли е ,от името на кого е .......само че няма кой да се сети нито в НЗОК ,нито в МЗ ,защото събрани само дебили

 16. 16 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2548 Неутрално

  [quote#15:"edin drug"]че упражнението с кол центъра е поредната порнография [/quote]
  Абсолютно съм съгласен.

 17. 17 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#13:"xmm"]не мисля,че безумни тел. разговори ще са много атрактивни.[/quote]
  E няма. Точно действително лекуваните едва ли ще имат особено желание да обвиняват болницата, в която възнамеряват да продължат да се лекуват при нужда.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK