Пловдивската прокуратура поиска премахването на опасни въжени мостове

Снимката е илюстративна.

© Цветелина Николаева, Капитал

Снимката е илюстративна.Прокуратурата е разпоредила незабавно да се премахнат 32 въжени мостa, защото са опасни. Проверка е извършена на 73 съоръжения и е установено, че половината от тях са в лошо техническо състояние. За това съобщи пресцентърът на институцията.  


Специални технически комисии са инспектирали съоръжения, които са общинска и държавна собственост и се намират в Пловдив, Стара Загора, Хасково, Смолян, Пазарджик и Кърджали. 


Осем от опасните мостове са в Пловдивска област. Според комисията в изключително лошо състояние е мостът преди разклона за с. Косово, община Асеновград. Достъпът на граждани е забранен, тъй като се налага премахването му. Проверката продължава, тъй като е необходимо да се тестват въжетата на още мостове. Някои съоръжения ще бъдат само подновени, без да бъдат премахнати изцяло. 
В област Смолян са установени неизправности на два въжени моста. Първият е в неизправно състояние – с провиснали въжета и прогнили дъски и той ще бъде премахнат, а вторият е без поставена предпазна мрежа на парапета и ще бъде обезопасен. 


За поставяне на допълнителни мрежи и възстановяване на парапетите са дадени указания за четири въжени мостове и в различни райони на гр. Рудозем. Общините в Мадан и Рудозем са забранили достъпа до опасните обекти.


Кметовете на общини, където са установени неизправностите на въжените мостове, които водят до рискове за гражданите следва незабавно да ги ремонтират или премахнат. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK