Издателите предлагат компромис - нови програми със стари учебници за 15 септември

Меглена Кунева, министър на образованието и науката

© Анелия Николова

Меглена Кунева, министър на образованието и наукатаПредложението на издателите е новите учебни програми за първи и пети клас да влязат в сила, както е по план от следващата учебна година, но вместо да се бърза с новите учебници и резултатът да е некачествен, само за учебната 2016/2017 да останат старите и да се потърсят решения за наваксване на съдържанието за предметите, в които има по-съществени различия.


Това обявиха представители на някои от най-големите издателства на учебници у нас,  след среща в Министерството на образованието и науката с министър Меглена Кунева и новия зам.-министър Диян Стаматов, който поема ресора на училищното образование от Ваня Кастрева. В съвместна пресконференция след срещата Кунева и издателте обявиха, че това е втората такава среща, а предстоят и още до постигането на съгласие за предстоящата учебна година. 


Порблемът според издателите не е краткият срок, който имат, за да изготвят новите учебници за първи и пети клас - до август, а продължителната административна процедура за одобряването им, която идва след това. От август до септември няма как всички нови учебници да минат през задължителните комисии и експертиза, да се напечатат, учителите да ги прегледат и подберат, убедени са от бизнеса. Вместо това могат по някакъв начин да прогодят сега съществуващите учебници към новите програми само за тази година - например с притурки или по друг начин.
Издателите добавиха и, че ако в преговорите с министерството достигнат до решение, което ги устройва, може да оттеглят жалбата си срещу заповедта на министерството за кратките срокове от административния съд


"Цялата процедура отнема около 12 месеца, но в случая има ограничение във времето. Издателите имат седем месеца да се подготвят, обективно това ще е трудно, но това все пак е една много малка част от целия нов Закон за предучилищното и училищното образование", заяви министърът на образованието Меглена Кунева, но не даде подробности за преговорите с издателствата до този момент. Тя обяви, че ще поиска среща и с ресорната комисия в парламента за консултация как да се реши проблема.


Малко по-късно, по време на първия си парламентарен контрол като министър на образованието, Кунева допълни, че издателите са декларирали да спазят сроковете си до 2017 година. "Две неща няма да допусна - хаос и напрежение в системата. Започването с едни учебници и довършването на годината с други е неприемливо. И няма да допусна нито едно дете да започне на 15 септември без учебник", заяви тя. 


Заместник-министър Диян Стаматов коментира, че в закона е оставена възможност новите учебници да се забавят с една година. На неколкократните въпроси от журналисти дали министерството ще приеме предложенията на издателствата той заяви също многократно, че това все още подлежи на обсъждане и засега няма категоричен отговор. Той изтъкна обаче, че и в първи и в пети клас има по два предмета, които са напълно изменени и старите учебници няма да са подходящи - това са букварът и математиката в първи и историята и българския език в пети клас.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  И от какъв зор да е по новите програми, като не са готови учебниците?
  Смотаняци.
  Побъркахте децата от промени...

 2. 2 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Поредната полурИформа.. Ако нещо е сбъркано..дай да го направим побъркано.. Типично!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 3. 3 Профил на sorosoidnapravda
  sorosoidnapravda
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Щом може нови програми със стари учебници защо изобщо да пускаме нови, нали мантрата е СТАБИЛНОСТ, ЗАТЯГАНЕ НА КОЛАНИТЕ? И защо "нови програми със стари учебници" ми звучи като "нови бардаци със стари ку, ку, кукувици де"?

 4. 4 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1858 Весело

  "Издателите имат седем месеца да се подготвят, обекнивно това ще е трудно...'

  хих, че те бяха девет, когато ДГД подхвана интрижките си ... тва да се неначудиш как да го наречеш - реформи или антикорупция хахаха

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8560 Неутрално

  До коментар [#3] от "sorosoidnapravda":

  И бардаците са старите , и персоналът - само са разместили креватите от единия етаж на другия - това е реформата, за която усвояват парите.

  karabastun1@abv.bg
 6. 6 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1858 Любопитно

  [quote#1:"theanalyser"]И от какъв зор да е по новите програми, като не са готови учебниците? [/quote]
  не, въпроса е от какъв зор "обществото" позволява на всяка мижитурка докопала се до политиката да взима децата за заложник

  "Веселин Тодоров, председател на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга“ и член на Националния съвет на партията на Кунева – Движение „България на гражданите“ очевидно има мотиви да иска свой фаворит в Министерството на образованието.

  Като председател на УС на Асоциация „Българска книга” Тодоров обжалва заповедта на министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев, с която се започва процедура по оценяване и одобряване на проекти за нови учебници за I и V клас за учебната 2016-2017 година.

  Това беше един факторите, които създадоха силен шум в системата на МОН в последния месец и накараха премиерът Борисов да поиска оставката на проф. Танев „заради системно проявяващите се проблеми в МОН и сектора“.

  Освен на Асоциация „Българска книга, Веселин Тодоров е управляващ и представител на цяла плеяда фирми.

  Справка в търсачката на подписаните договори по обществени поръчки на сайта Биволъ показва, че само една от тях – „Сиела Норма“ е усвоила, както е модерно да се казва, близо 10 млн. лв. При това само за една година – през 2013 г. и само от обществени поръчки на МОН.

  И това не са поръчки за издаване на учебници. Те тепърва предстоят след промените в държавните образователни стандарти и учебните програми. Именно за издаването на учебниците е и голямата битка сега."

  http://akademika.bg/2016/02/човек-до-кунева-в-бизнес-с-мон/

 7. 7 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  Подготвят бъдещата вълнА от неграмотни българи.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 8. 8 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 217 Весело

  А бе имаше един лаф!?
  Със стари.....,нов бардак!Кой ще си прави труда ,да 4ете у4ебници!?

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 9. 9 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Нов бардак със стари служителки не става!

  Моралът не е порок!
 10. 10 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Каква е тази администрация,която не може едни учебници да издаде?Връх на управленската немощ!

 11. 11 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1005 Весело

  [quote#0:"статия"] нови програми със стари учебници [/quote] 26 години демокрация, анархия, хаос и корупцийка НЕ СТИГАТ!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8560 Любопитно

  Учебниците, че не са готови разбрахме ! А ръководствата -готови ли са, защото също много важни са ръководствата за учители, т.е. на какво да възпитават децата, на какво да акцентират, кое е важното.
  Например- Ръководство за учителя по родинознание
  1981 г.- Да се изтъкне, че всеки поробен народ има право да се бори за своята свобода!, Да се възбуди чувство на национална гордост!"
  2004 г. - "съжителство на различни етнически и религиозни общности", "мултикултурна среда на живота през XIX и XX l век", "стимулиране на "емпатията" (приемане на различните).!!!!

  karabastun1@abv.bg
 13. 13 Профил на krummen Spiegel
  krummen Spiegel
  Рейтинг: 217 Гневно

  Промени за 1-ви клас? Знаете ли какво се учи в 1-ви клас? Питагоровата теорема ли ще изучават? Не знам вече как да напиша що го годе толерантен коментар? Кенева бегай при царя и недей да дразниш хората с имитацията ти на дейност.

 14. 14 Профил на f31
  f31
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Вапцаров, Смирненски, Петя Дубарова и пеньо Пенев дали са включени в програмата ?

 15. 15 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#13] от "Al Bandy":

  И питагоровата теорема да учат тя не се е променила от времето на Питагор на сам. Даже комунистите не я барнаха

  Моралът не е порок!
 16. 16 Профил на f31
  f31
  Рейтинг: 217 Неутрално

  "да прогодят сега съществуващите учебници към новите програми"

  Тез програми ше кажат ли как комунистите убиха и ограбиха Царя ?
  Стига промени и фалшификации на историята ! Да се върнем към традициата на монархията !

 17. 17 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Писането на учебник за първи клас е адски трудно нещо - отнема 12 месеца на издателите и всеки учебник ще струва 78.32 лв. - само в България... Не знам как е в Европа, ама в Щатите учебниците от 1 до 12 клас са безплатни... Ама това са соросоидни учебници... Друго си е нашите дето са скъпи и стават бавно...

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8342 Неутрално

  Ами това е същото,като нов бардак със стари.....

 19. 19 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  Нови програми, нови учебници, ... , смес от нови и стари компоненти, ... Поредните експерименти. Наричани реформи. С нови деца. Които няма как да компенсират пораженията от тези реформи.
  Нещо изненадващо? Управляват ни некадърни, дори неграмотни. Жадни за власт, използващи властта са ускорено лично забогатяване. Доказали и доказващи некомпетентността си. Но непоклатими на постовете си.

 20. 20 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2542 Неутрално

  Колкото по-бързо навлязат електронните учебници, толкова по-скоро ще се отървем от такива проблеми!
  Новите учебници ще станат по-скоро интелектуален продукт, отколкото преработка на хартия... Тогава иобаче маститите издатели ще се чудят, какво да правят с полиграфически комплекси, които бяха предназначени основно да се краде от данъкоплатеца!

  I Want To Believe
 21. 21 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  До коментар [#14] от "f31":

  Явно не си чел стихове на Петя Дубарова. За твое сведение стиховете на тази млада поетеса са основно за любов и за разлика от другите цитирани не се изучаваше в училище,а на против беше неофициално забранена и трябваше да положиш усилия за да намериш и прочетеш нейни творби.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 22. 22 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1722 Любопитно

  Еб%си образованието, на което министър е Кунева и заместник министър е Стаматов!
  Парадигма: "Образованието е бизнес!!!!"
  Както сами разбирате за пари се прави ВСИЧКО. Без никакви скрупули. С акцент на "Без НИКАКВИ"!
  Нищо различно, вредният Закон ще продължи да се НАЛАГА НА ВСЯКА ЦЕНА!
  Само куклите - сменени.
  !

 23. 23 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1722 Любопитно

  И... още нещо, видимо дори за непредубедените!
  Ще се усвоят ДВА ПЪТИ пари!
  Първо ще се издадат претурки към старите учебници. Ще платим веднъж!
  Второ ще се издадат нови учебници. Ще платим ВТОРИ ПЪТ!
  Не, няма корупция! Само стабилност! Никакво напрежение!
  Никакъв хаос!
  Парите ще текат стабилно, без напрежение, подредено ... за когото е предвидено!
  Никаква корупция!
  !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK