Патриотизмът е част от закона и никой експерт няма да го прескочи, обеща Кунева

Патриотизмът е част от закона и никой експерт няма да го прескочи, обеща Кунева

© Георги КожухаровПатриотизмът е част от новия закон за училищното образование и никой експерт не може да си позволи да го прескочи. Повече от половината от учебното съдържание в прогимназията и първия гимназиален етап е за знания и формиране на отношение към националната ни история. 


Това каза министърът на образованието Меглена Кунева по време на първия си парламентарен контрол на министерския пост. Тя говори за патриотизма в отговор на въпрос от депутати от БСП за новите учебни програми по литература и история, които предвиждат известни съкращения от задължителните за изучаване в момента български произведения. 


"Началният етап, от първи до четвърти клас, има за цел постигане на базово равнище на грамотност. Изучаваните произведения са средство, а не цел за постигане на грамотността. Те не се задават от учебната програма, а само се посочват тематичните кръгове, например родината. Това дава свобода на учителите да се съобразят с нуждите на децата", обясни новият просветен министър.
Тя припомни, че в новите програми седми клас е изцяло посветен на България - и по отношение на литературата и историята, но също и по география, като целта по думите й е да бъдат обхванати и децата, които са в риск от отпадане след основното образование. Освен това по този начин се разширяват знанията, които са придобити на по-ранен етап. "В първия етап литературата е представена хронологично, а във втория – на тематичен принцип", обобщи министърът. 


Кунева обясни и какъв ще е новият принцип на изучаване на азбуката в първи клас. В новите учебни програми е предвидено децата да започнат ученето на букви с редуване на гласни със съгласни, а не както е в момента - първо гласни, а след това съгласни. Промяната се прави благодарение на новите изследвания в областта на преподаването и цели децата да могат да сричкуват по-бързо, заяви тя. 

Предвижда се новите знания да са 60% от общия обем на заниманията, така че да има достатъчно време за усвояването на материала, вместо да се препуска през него, обясни министърът. Освен това ще се правят повече междупредметни връзки - ако в пети клас по история се изучава праистория и античност, по български и литература се залага на митологични представи, фолклор и там ще е разположено стихотворението на Ботев "Хайдути", даде пример Кунева.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK