Български и френски полицаи са разкрили група за трафик на жени

Български и френски полицаи са разкрили група за трафик на жени

© Анелия НиколоваГраничните полиции са неутрализирали престъпна група, организирала трафик на хора с цел сексуална експлоатация към Франция, съобщи пресцентърът на МВР. Разследващите са установили, че организаторът и неговите съучастници от Марсилия и други градове от Западна Европа са получили повече от 200 хил. евро.


Двама полицаи от Марсилия са подпомогнали българските си колеги, а проведената от тях акция била на територията на Русе, София, Монтана и Силистра. Организаторът на трафика на хора е задържан с европейска заповед за арест. Успоредно на акцията в България, полицейски служители в Марсилия са задържали две жени, съучастници в престъпната група. 


Българските гранични полицаи са започнали работа по случая през юни 2015 г., когато са получили първите данни за група от района на Русе, която извършва трафик на жени с цел сексуална експлоатация от България за страни от Западна Европа, основно за Марсилия. През октомври 2015 г. материалите по случая са изпратени на прокуратурата в Марсилия, където е започнало разследване. През декември 2015 г. съдията докладчик по случая в Марсилия е изпратил молба за правна помощ до България. 
Разследващите са установели кой е организаторът и част от неговите съучастници, както и седем от жертвите, които са пълнолетни български гражданки. Установени са и двама души, които са събирали парите от сексуално експлоатираните жени в Марсилия и са ги превеждали по сметка на организаторите на престъпната дейност.


Иззети са документи за извършени парични преводи, хардуер от компютърна конфигурация, мобилни апарати, златни накити и са прибавени към делото. Разпитани са 15 души, пострадали от трафика и свидетели на престъпната дейност.


Организаторът е предаден на прокуратурата в Русе за започване на производство по екстрадицията му. Съвместната работа на българските и френските полицаи продължава.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK