На Пеевски не му е известно НАП да го проверява, не знае и за забрана от Турция

На Пеевски не му е известно НАП да го проверява, не знае и за забрана от Турция

© Надежда Чипева, КапиталНа депутата от ДПС Делян Пеевски не му е известно нито НАП да го проверява, нито Турция да му е забранявала да влиза на нейна територия. Това се разбира от негово блиц интервю пред агенция "Фокус", пред която вчера направи и коментар, след като стана известно решението на Турция.


Пеевски обяснява, че нито той, нито управляваните от него дружества са уведомени по надлежния ред, че НАП е започнала проверка. За нея се разбра по-рано днес след запитване от страна на "Медиапул". От данъчната администрация посочиха, че се проверява произходът на средствата, с които напоследък депутатът стана официален собственик на множество компании.


Пеевски: Не ме е страх от проверки
"Но е странно, че проверките на НАП вече се официализират чрез "Медиапул". Това ли е новият говорител на данъчните органи? Освен това аз съм проверяван многократно и подобни действия не ме притесняват, защото както личните ми доходи, така и приходите на дружествата, в които имам участие, са напълно прозрачни и доказани. По-интересен обаче е въпросът, кога НАП със същото усърдие ще провери и бизнесите на Иво Прокопиев например", посочва Пеевски и по традиция атакува съсобственика на "Дневник" и "Капитал" и изданията.


В допълнение той казва, че искрено се забавлявал с " опорните точки на кръга "Капитал" и на присъдружните им медии, че едва ли не съм руски шпионин и контрабандист".


Контрабандата на цигари в Турция, идваща от България, "опира до близкия с руските олигарси - Пеевски", написаха преди ден турските медии.


"Булгарбатак": Дискредитират ни 


Междувременно отново чрез агенция "Фокус", "Булгартабк холдинг" (където 5% от собствеността се води на Делян Пеевски - бел. ред.), обяви, че през последните няколко седмици се правят опити за дискредитиране на компанията чрез тенденциозни материали в медиите, които целят да се създаде негативно обществено настроение срещу "Булгартабак" и да се дискредитира доброто й име.


"Ние стриктно спазваме законодателството, не само в България, а и навсякъде в чужбина, където осъществяваме търговска дейност... Булгартабак декларира, че не осъществява експортни сделки с фирми от Турция и не продава наши цигари на този пазар. Компанията е изключително добре позиционирана в Близък Изток на пазари в Дубай, Иран и Ирак, Далечен Изток, Африка, Адриатика. Това може да се потвърди и от Агенция "Митници", където са посочени страните, за които извършваме експорт на наши марки цигари", се посочва в съобщението.


По-рано независимият депутат Велизар Енчев обяви, че  "Делян Пеевски и "Булгартабак" са замесени в контрабанда на територията на Турция и може би на "Ислямска държава".


Депутатът от ДПС: Не притежавам всички вестници 


Днес Пеевски отново посочва, че ако забраната от страна на Турция е факт, "това само доказва по несъмнен начин, че Лютви Местан действа против интересите на България, а ДПС ще остане национално отговорна партия, въпреки опитите да бъде подчинена на чуждо влияние".


Депутатът се забавлявал искрено, макар че фантазията му не била достатъчна, за да предположи "какви още безсмислици ще тиражират тези медии (от "кръга "Капитал", по собствения му израз - бел. ред.), претендирайки, че са новите морални стожери на обществото. Нека обаче преди да пишат, първо погледнат собствените си действия и да си отговорят на въпроса как служат на българското общество. Може би като получават чужди финансирания", допълва Пеевски.


Той напада и посланика на Франция у нас Ксавие Лапер дьо Кабан, който тази сутрин в интервю за българското списание "Икономист", посочва, че пресата в България е зависима от един човек, имайки предвид тъкмо Пеевски.


Може да се провери, че аз съм съсобственик само в една медийна група – "Нова Българска Медийна Група Холдинг", която издава "Телеграф", "Монитор", "Политика", "Меридиан Мач" и има дялово участие във вестник "Борба". Ако господин посланикът има доказателства, че всички вестници в България са концентрирани на едно място, нека да ги предостави, призовава Пеевски.


Според него било голям проблем, че "постоянно се хвърлят празни думи в публичното пространство и пред обществото, които после се използват целенасочено именно от медиите, работещи по предварително зададен им дневен ред. Дали тези медии обслужват български интереси, можем да си отговорим сами".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK