Целият обем на болничната дейност от 2015 г. ще се финансира и тази година, обяви Москов

Целият обем на болничната дейност от 2015 г. ще се финансира и тази година, обяви Москов

© Анелия Николова"Здравната каса няма да намали на нито една болница нито обема на дейността, нито финансирането, достигнато през миналата година. Целият обем, извършвана дейност през миналата година във всяка отделна болница, ще бъде финансиран от НЗОК и през тази година, независимо дали тя е държавна или частна",


Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов пред директори на болници в Пловдив и Пловдивска област. Той беше на посещение в Пловдив за разяснителна среща с местните лекарски колегии по новата Национална здравна карта. След София Пловдив е второто населено място, в което е установен най-голям излишък на болнични легла и дейности, спрямо потребностите на населението. 


Тези легла, които са в излишък и през миналата година не са били използвани, сега ще могат да се преустроят в такива за продължително лечение на пациентите. За тази цел от тази година се въвеждат три нови пътеки, припомни министър Москов. Той успокои директорите на болници, че няма да се намаляват парите, които ще получават тази година в следствие на националната здравна карта.
Реформите в здравеопазването са притеснени представители на лобистки фирмени интереси и свързани с тях политически кръгове, защото се дава власт и права на пациентите и това ще засегне икономическите им интереси, коментира за пореден път министърът. По думите му промените ще гарантират правото на пациента да получи точно грижата, от която има нужда, а не процедури, чието изписване осигурява по-изгодно за лечебното заведение финансиране от Здравната каса. Според него контролът, който ще има здравната каса чрез въвеждането на личен идентификационен код, плаши най-много всички, които досега са се възползвали от възможността да източват касата.

Националната здравна карта притесни много регионални лечбни структури. Миналата седмица лекарската колегия в Търговище обяви, че данните в документа означават драстични съкращения за областта и поставят в опасност от закриване две големи болници. Пресцентърът на министерството веднага опроверга и в последствие Петър Москов многократно обеща, включително пред здравната комисия в парламента, че няма да има затворени общински болници.


Днес и Русе алармира, че има несъответствия между числата, посочени в Националната здравна карта и тези, които Оластната комисия е подала в Областната здравна карта. Срещата се е провела при областния управител на Русе и в нея са участвали ръководители от РЗИ-Русе, Регионалната здравноосигурителна каса, редставители на лекарската колегия и на болниците. Те са получили уверение, че още в четвъртък ще има разяснителна среща и за тях с екип от Министерството на здравеопазването. 


"Увеличени са терапевтичните легла за сметка на специалности, които нямат необходимия кадрови и структурен потенциал. Намалени са работещи с висок процент използваемост терапевтични легла, като например кардиология с 19 легла и пневмология и фтизиатрия с 12 легла. По отношение на хирургичните легла също се констатира намаление с 38 легла спрямо работещи специалности, в т.ч. хирургия, съдова хирургия, урология, пластична хирургия. Намалени са също така физиотерапевтичните легла, въпреки високото им ниво на компетентност, като от съществуващите 140 легла в Националната здравна карта са предвидени само 68 легла", посочват русенските специалисти в писмото си до медиите. 

"Съществуващите към момента психиатрични легла са намалени с 43 легла, като липсва яснота как са разпределени по нива на компетентност и по болници. Предвидените в Националната здравна карта за областта легла за долекуване и продължително лечение са 150.", посочва още съобщението. Според специалистите в Русе предпоставка за повишаване на напрежението в системата е това, че все още липсват критериите и реда, по който ще се определя в кои болници ще се запазят леглата от най-високото (трето) ниво на компетентност. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  "Националната здравна карта притесни много регионални лечбни структури. Миналата седмица лекарската колегия в Търговище обяви, че данните в документа означават драстични съкращения за областта и поставят в опасност от закриване две големи болници"

  Има нещо много сбъркано, аз, който не съм в системата и това което чувам и знам за намеренията носи по-скоро случаен характер и въпреки това съм наясно с това което за 101-ви път се обяснява, а директори на болници, дето трябва с това да лягат и да стават, все са "заблудени" - за мен теакива хора не стват за директори и след като за пореден път им се обясни, трябва да ги уволняват за некадърност.

 2. 2 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Прави впечатление, че Бойко мълчи по отношение на вота на недоверие и не се изказва по реформите на Москов, сякаш това не касае правителството. Интересно дали ще присъства по време на обсъжданията на вота и дали ще изпрати някой за подкрепа на Москов. От друга страна Москов му е нужен, за да елиминира Радан.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3408 Весело

  Москов: „Нито един пациент няма да пострада от въвеждането на здравната карта.''
  А пък говореха, че пациентите ЩЕ СПЕЧЕЛЯТ от новата здравна карта… Пак добре, че няма да пострадаме…
  И на това трябва да се радваме !

  [email protected]
 4. 4 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":

  Това, че няма да пострада, означава, че няма и да спечели ли?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 5. 5 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  Москов, къде е втората здравна каса? Кога ще започнеш да действаш по този въпрос?

 6. 6 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2008 Весело

  Този почна да говори като Б.Б.!
  Сутринта каже нещо, около обяд се откаже от него, вечерта вече говори на точно обратното на това, което е казал сутринта !
  -Другарю:
  Какво става със здравната карта?

 7. 7 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  Намаляват се клиничните пътеки като бройка, останалите се разпределят в пакети, намаляват се активни легла,лимитите са същите кат миналогодишните, т.е. крайно недостатчни, въвеждат се листи на чакащи, пръстови отпечатъци, които още повече ще затруднят обслужването на тежко болните и аптеките, болниците са декапитализирани от миналата година, понеже Кадата не им е платила куп пари.

  И всичко това хич , ама хич няма да затрудни хората!

  Москов не е виновен, има си началник, който да обере негативите!

  Москов утре ще се върне пак на началническо мядто в ДСБ и костомолците пак ще му викат ура!

  Боко да му мисли!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 8. 8 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2978 Любопитно

  "По думите му промените ще гарантират правото на пациента да получи точно грижата, от която има нужда"
  Каква е "точната грижа"? - Погребение или само молитва за душата на пациента?

 9. 9 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3408 Весело

  До коментар [#4] от "Darth Plagueis":

  А де ???
  При пазарните принципи на здравеопазването - трябва да се извлича печалба от болестите на хората .

  [email protected]
 10. 10 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2978 Любопитно

  "Според него контролът, който ще има здравната каса чрез въвеждането на личен идентификационен код, плаши най-много всички, които досега са се възползвали от възможността да източват касата."

  Тия, липсващите в здравно-осигурителната система към 600 хил. души (200 хил. са възстановили права), как ще бъдат "индентифицирани"? С пръстов отпечатък или със зъбна снимка?
  И да, НЗОК наясно ли е за кого точно, по "личен индентификационен код", плаща държавният бюджет ония 1.95 млрд. лв.? Щото, ако НЗОК не знае кой точно плаща, няма да знае и кой точно се лекува.

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Болниците това искаха да чуят.Че ще си харчат,както досега.

 12. 12 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2978 Любопитно

  [quote#5:"stanislavdi"]Москов, къде е втората здравна каса?[/quote]
  Как втора здравна каса? Нали за нея трябва да се направи втора НАП (няма кой да събира приходите), втори граничен контрол (при необходимост да издава имунизационен паспорт и европейска здравна карта), второ НОИ (да изплаща болничните от втората здравна каса), па дори и втори закон (който да регулира кои пеленачета в коя точно каса ще се осигуряват), да не каже и Конституция. Ако има повече от една здравна каса как ще се реализира хуманитарния принцип на солидарността!?
  Не че много държа на този принцип, ама нека ясно да се каже: или има солидарност без пазар на здравни услуги; или имаме свободен пазар и всичко се продава на борсови цени (там, където се среща търсенето с предлагането) - превръзки, лекарства, кръв, сърца, бъбреци и мозък.

 13. 13 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 816 Весело

  Г-н Москов ще прави реформа по бавния начин. Ще чака общинските болници да останат без кадри по естествен път.
  Но те и общините намаляват по подобен, та ще бъде интересно кои ще свършат първо - медиците или пациентите.

 14. 14 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2978 Весело

  [quote#9:"karabastun"]При пазарните принципи на здравеопазването - трябва да се извлича печалба от болестите на хората .[/quote]
  Не - противоречи на "демократичните ценности"! Затова болниците извличат печалбата не от болестта, а от лечението - отчитат голям разход (който НЗОК е длъжна да плати) докато пациентът се лекува сам в къщи.
  Има и "иноватори" сред медицинските лаборатории - изследват дистанционно пациента, без да го притесняват, ама никак - пациентът дори не знае, че е пациент и че е изследван.

 15. 15 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2978 Весело

  [quote#13:"Hannibal Lecter"]та ще бъде интересно кои ще свършат първо - медиците или пациентите. [/quote]
  Аз залагам на пациентите! Така ще се постигне двойна реформа - хем здравна (спад на болните), хем пенсионна (спад на пенсонерите). Опс троен ефект - повишаване на БВП от ръста на дейността на погребалните агенции.

 16. 16 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  До коментар [#13] от "Hannibal Lecter":

  Пациентите, щот докторите ще спрат да работят, кат не им се плаща!
  Това ще стане!

  Който си плати ще оцелее!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 17. 17 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2008 Любопитно

  До коментар [#16] от "mr.What`s The Buzz.":


  [quote#16:"mr.What`s The Buzz."]Който си плати ще оцелее! [/quote]
  То и това не е много сигурно, ама нали ни разправят, че по новите "пазарни правила" така трябва да бъде!

 18. 18 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1024 Весело

  Демокрация=Здраворазрушаване+Източване+така необходимия за източването хаос! 26 години не им стигат! И те искат поне 45 ! Че ненаяли се! Мнозинстовото от ВЕИ-тата и частните болници са собственост на политици, придобили парите от корупция!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 19. 19 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  До коментар [#2] от "soave":

  Най-голямата грешка е да се бърка ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ с "ПОЛИТИКА "!Дори и политиканствуващите имат нужда от специализирана здравна помощ,освет тези,които са решили да се лекуват по МЕТОДА МЕРМЕРСКИ или БГ Мама !
  За разлика от нас ББ съзнава,че не разбира от здравеопазване повече от Москов ,но със здравия си/ако щете го наречете Банкянски нюх/отдавна застана зад РЕФОРМАТА МОСКОВ !!!

 20. 20 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 816 Весело

  До коментар [#17] от "vagabond66":

  Който плаща, ще оцелее.
  Е, зависи на кого и по колко, но това са подробности.

 21. 21 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  До коментар [#20] от "Hannibal Lecter":

  именно , здравната реформа ще започне и приключи в момента ,в който всички българи започнат да си плащат реално вноски отговарящи на исканията от тях за добра и качествена здравна услуга ,луксозни и качествени болници ,подготвен персонал ,за целта трябва пенсионери държавни служители , деца и социално слаби и неосигурени да си плащат по 6% от доходите ,изключая децата , всичко останало е демагогия , няма как с 0 лв осигровка да чакаш държавата да ти покрива от данъците на останалите масрафа ,да искаш най скъпото и ново лечение , да искаш болница веднага и безплатно ,а като дойде време за плащане на осигуровки ,всеки пенсионер започва да обяснява напр как бил плащал дълги години ,как нямал сега пари ,ама нито дума ,че тогава ,преди 20 години е ползвал също тогава пак безплатно лекар в поликлиниката и болница без никакви пари , това държавата трябва да промени и да въведе ред , след това да започне реформата и да се види кой какво източвал

 22. 22 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  Дано всички са усетили ПОТРЕСАВАЩАТА НЕИСКРЕНОСТ, увъртането, противоречията ,взаимноизключващите се послания на това лъжливо овчарче, викащо как прави здравната реформа. Приказки от мегдана, агитация като от преди 60 години с описания колко хубаво ще бъде : 'Животът по-хубав от песен'. Септември ще бъде май, а май ще е изобилния септември. Утопичен социализъм от най-долна проба. Ако някой следи събитията и не е с разстройства на паметта вече е забелязал смущаващите признаци на един патологичен лъжец. При това лъжите са на дребно , за да го помилват по услужливите задни части , а утре ще блеснат лъжите и евтините спекулации. Декорът скоро пада , дами и господа.
  Тъмносив каскет, изпобеляла блуза,
  Лудост в погледа гори,
  Алена рубашка под фрака тъмносин
  Верен на другар’те мим

  – Хей, другарю, ти какво решил си с чука!
  С тези медийни лъжи?
  – Аз ли? Път на Боко щ’ има тука,
  нов път в герберастките тъпни!

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 23. 23 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  До коментар [#18] от "Нюланд-> Плевнелиев = РУМНО -> Живков и ГРУ":

  не е така , напротив ,никъде по света няма такъв добър достъп днес и веднага по 24 часа до личен лекар ,до специлист пак днес и до болница пак днес ,въпреки ,че на запад и на изток средните осигуровки не падат под 200-300 долара или евро , а тук са нюню от 0 лв за пенсионери до 20-30 за работещи ,рядко са на максимума ,какъв разпад ти се привижда ,като никой не ще да плаща разхода си за здраве ,или плащаш реално и искаш реално или като не можеш ,не плачеш колко е лошо здравеопазването ,ами казваш ,беден съм ,толкова колкото съм дал ,толкова ще очаквам ,останалото е спомен за комунизма ,доктори по света да работят за 100 долара и надолу вече няма никъде ,няма и тук .

 24. 24 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2978 Весело

  [quote#19:"doroteus"]със здравия си/ако щете го наречете Банкянски нюх/отдавна застана зад РЕФОРМАТА [/quote]

  Банкянският нюх е така - отма надушва кантрабандата (уж дарените ваксини) и рекета (данък-вредни храни).
  По-преди, заради провалена контрабанда за 9 млн. лв. на притивогрипни препарати (уж дарение на Британската здравна служба) "хвърли на прокуратурата" един читав лекар, министърът на здравеопазването Божидар Нанев. След като три съдебни инстации не намериха никакво прегрешение на Божидар Нанев, Банкянският нюх мълчи като пръдня в гащи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK