Борисов: Спрях поръчката за "Хемус" заради съмненията за връзки с Пеевски и Златев

Борисов: Спрях поръчката за "Хемус" заради съмненията за връзки с Пеевски и Златев

© Анелия Николова"Витае, че от едната страна - макар че повтарям за вашите зрители и слушатели, нито имат участие, нито имената им са в тези фирми - но витае, че зад едната (фирма) стои Златев, зад другата стои Пеевски. "


Това заяви в Прага премиерът Бойко Борисов в отговор на журналистически въпрос защо е спрял поръчката за два участъка от автомагистрала "Хемус".


"Официално или неофициално върху тази процедура имаше съмнения, че не е така както трябва. Искам да кажа, че тя е абсолютно извършена законосъобразно. Но когато витаят в обществото пространство съмнения върху сделка, която е около 800 млн. лева държавни пари, никога не бих си позволил да остане в обществото какъвто и да е оттенък, че нещо неправилно съм извършил. Затова я затворих и разпоредих веднага да се проведе нов търг, да бъде направен пред очите на всички медии", каза министър-председателят.


"Какво ви притеснява в слуховете, определени персони ли?", попита журналист и тогава последва споменаването на Делян Пеевски и Валентин Златев. "Нека да допуснем, че малко съм попроверил кой кой е. Мисля, че ако тръгна да обяснявам повече, може да си навлечем някой съд", добави той.
На въпрос дали предварително е уведомил Златев и Пеевски, премиерът отвърна лаконично : "Не, не ми е и работа".


Пари има


"Веднага разпоредих да се направи нов търг – пред очите на всички медии, които каним да участват. За да можем бързо да започнем двата лота и да ги завършим така, както съм обещал на хората във Варна." Запитан дали ще бъдат допуснати отново същите участници, Борисов отвърна, че той лично никога не се интересува и не забранява на който е да е да участва.


"Пари имаме", опроверга той твърдението на инфраструктурна агенция от следобеда, че причината е липсата на средства. На въпрос дали спечелилите конкурса може да съдят държавата за отмяната му, Борисов отвърна: "Затова официално, по документи, днес нямаме пари, но от утре ще имаме".


"Говорил съм с финансовия министър за утре да ги подсигури", каза с усмивка премиерът.От Прага Борисов коментира нареждането, което направи тази сутрин към министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова да спре търга за строителството на 59 км от магистралата. Премиерът се намесва два месеца след оповестяването на резултата от конкурса. Изборът на изпълнители в него предизвика съмнения както заради предложената от тях двойно по-висока цена спрямо предварителната оценка, така и заради това, че предпочетените компании са свързвани в бранша с депутата от ДПС и шефа на "Лукойл България". Резултатът беше обжалван пред КЗК от чуждестранните компании, отпаднали в търга. 


По-рано днес, от подчинената на Министерството на регионалното развитие държавна компания "Стратегически инфраструктурни проекти" обявиха, че спирането на процедурата е поради невъзможност да бъде осигурено финансиране за изграждането им по линия на оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура 2014 - 2020" (ОПТТИ).

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK