Доктор Джи, доктор Ви и доктор Си, или защо съдебната медицина е пред провал

Доктор Джи, доктор Ви и доктор Си, или защо съдебната медицина е пред провал

© Надежда ЧипеваГледаме сериала "Доктор Джи - Съдебен лекар" по "Дискавъри ченъл", а на следващия ден се шегуваме помежду си – аз съм доктор Ви, тя е доктор Си... Всъщност, изобщо не е весело, казва д-р Виктор Стефанов от отделението по съдебна медицина на варненската болница "Св. Анна". Това, което виждаме по "Дискавъри" е на светлинни години от унизителните условия, в които работим ние -  базата и техниката ни, заплащането, което получаваме за труда си, печалната перспектива, до която е доведена професията ни в България".


Тежките проблеми на съдебните лекари в страната влязоха в новините за последен път през лятото на миналата година, когато варненските им колеги спряха да изготвят съдебномедицински експертизи по писмени данни. Повод за протеста им тогава станаха неизплатени суми за хонорари, натрупани в продължение на години от Областната дирекция на МВР.


"Когато има тежко престъпление всички започват да ни ухажват, казва д-р Стефанов. Спомняте ли си убийството на Нягол във варненския "Гранд мол" през миналата година? Разрешаването на случая стана тук, в нашето отделение. От тук тръгна заключението, че Нягол е убит. Иначе, това беше човек, който е паднал в мола и починал. Така са казали и на бърза помощ. Но
когато всичко приключи, отново забравят за нас.


Проблемите в останалите отделения по съдебна медицина в страната не са по-различни, твърдят лекарите.


Проверка на "Дневник", извършена по реда на Закона за достъп до обществена информация показа, че към средата на септември м.г. 25 областни дирекции на МВР са дължали на съдебни лекари и вещи лица, работили по изготвянето на различни експертизи, близо 440 хил. лв. Без задължения са били само две дирекции – в Бургас и Сливен.


Класацията е водила Областната дирекция на полицията в Благоевград с над 66 хил. лв. задължения за извършени съдебномедицински експертизи. След нея с равни по размер дългове от над 46 хил. лв. се нареждат Столичната дирекция на вътрешните работи и тази в Стара Загора.


Справката, предоставена от МВР показва, че всички останали областни дирекции на полицията са имали задължения между 31 хил. лв. и малко под 3 хил лв., колкото е дължала на съдебните лекари полицията в Кърджали.


По данни на Многопрофилната болница за активно лечение "Св. Анна" във Варна към края на миналата година задълженията на МВР към съдебномедецинския й екип на стойност около 11 хил. лв. са били погасени. Пак до края на миналата година са били погасени и част от задълженията на други областни дирекции на полицията в страната. Точни данни за какъв срок и в какъв размер са били извършените плащания обаче няма.


"Издават се фактури, плащат се данъците, а парите се бавят с месеци и дори с години, казва д-р Димитър Ганчев от отделението във Варна. В края на миналата година МВР вероятно се е разплатило по всички, вече издадени фактури. Нередовното плащане обаче доведе до отлив на колеги – лекари, от които имаме нужда при изготвянето на т.нар. комплексни експертизи. За тях се изисква консултация с определен специалист".


В същото време, на въпроса дали проблемите с плащанията бавят или пречат на досъдебното производство, почти всички началници на областни дирекции на полицията в страната отговарят положително.


Има и куриози. В отговорите на зададените въпроси от Областната дирекция на полицията в Монтана са посочили, че в района, обслужван от Окръжния съд в града има само един съдебен лекар, който поема паралелно и експертизите във Видин. Това водело до сериозни забавяния в работата му.


Според "Наредба №2 на Министерството на правосъдието за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещи лица" трудът на хората, които често имат


решаващата дума в досъдебното производство


в момента е оценен на 2.3% от минималната работна заплата или 9.66 лв на час. До края на миналата година тази ставка е била 8.74 (при минимална работна заплата от 380 лв.).


"Да не говорим, че заплащането е унизително за знанията и квалификацията ни. Но наредбата е нелепа в основата си, казва д-р Ганчев. Току-що завършил лекар работи по една експертиза доста по-дълго от квалифициран експерт. Според сега действащите правила излиза, че този млад лекар ще получи по-голямо заплащане за експертизата си от друг, който е работил по-бързо, по-професионално и в срок", твърди той.


Освен лекарите в отделенията по съдебна медицина работят и лаборанти. Те също не получават допълнение към заплатите си по клинични пътеки, както в другите отделения. "Това са хора с висше или полувисше образование и със заплата 410 лв. - близо до минималната, казва Ганчев. След като те се пенсионират не е ясно кой ще дойде на тяхно място".


Според юристи, в хода на различни досъдебни производства, често се налага да бъде търсено и мнението на специалисти в различни области. Заради проблемите със заплащането на вещи лица обаче те все по-често отказвали да участват в изготвянето на експертизи.


"Когато ги потърсим за консултация те направо ни отказват, твърди и д-р Ганчев. И това е само защото полицията вече години наред не си върши работата. МВР трябва да има централен бюджет за вещи лица, за експертна дейност. Никой не може да разбере защо това не се случва? На всичко отгоре, ако експертизата е назначена в хода на досъдебно производство, при явяване в съда вещото лице няма право на възнаграждение".


Според него


само адекватна съдебна реформа


която да регламентира правата и задълженията на вещите лица може да реши проблемите.


Системата на заплащане е само един от тях.


На практика всички болници в страната трупат загуби от издръжката на отделенията си по съдебна медицина. За тях те не получават финансиране от Здравната каса. То се осигурява само от дейността им и, оказва се, е крайно недостатъчно.


Според лекарите във Варна секционната зала на отделението по съдебна медицина е оборудвана през 1978г. Приблизително същата е възрастта и на останалото оборудване в отделението. Въпреки многократните опити да снимаме помещенията в отделението или секционната му зала, лекарите категорично отказват. От неудобство. 


Когато се налага направо ни е срам да обясняваме на колегите си от чужбина в какви условия работим, признават те.


"Апаратът за установяване на алкохол в кръвта е базов модел - възможно най-ниската стъпало, казва д-р Стефанов. В отделение като нашето трябва да има уред, който да открива съдържание на наркотици и токсични вещества... Да не говорим за ДНК изследванията. Липсата на условия, апаратура и консумативи пречи за по-качествената работа. Сто процента се пропускат неща. При други условия на работа разследванията ще са по-бързи, а присъдите ще са по-пълноценни", твърди той.


Вицът, който разказват в отделението във Варна е, че ако разследването около смъртта на Майкъл Джексън е било извършван там, всичко щеше да приключи със заключението "сърдечна недостатъчност". И никой никога нямаше да научи, че е бил предозиран с медикамента пропофол.


В същото време твърдят, че няма случай, в който да не са свършили работата си, да са допуснали гаф или съдебно-медицинска грешка в експертиза.


Поредният опит за решаване на проблемите


с финансирането на отделенията по съдебна медицина и заплащането на лекарския труд в тях беше направен в началото на февруари. Тогава във Велико Търново се състоя първата за тази година извънредна конференция на Сдружението на съдебните медици.


Целта на конференцията е била да се обсъди идеята на Катедрата по съдебна медицина към "Александровска болница" в столицата за създаване на "Национален институт по съдебна медицина". Предложеният проект предвижда в неговия управителен съвет да влязат всички катедри по съдебна медицина в страната, а финансирането му да се осигурява от националния бюджет.


"Това е излишна институция, която няма да реши нито един от съществуващите в момента проблеми, твърди д-р Деян Демиров, началник на отделението по съдебна медицина към болницата "Св. Анна" във Варна. А на всичко отгоре ще натоварва и бюджета".


Според него в националното ръководство на института, трябва да бъдат представени най-натоварените съдебномедицински отделения в страната, а не катедрите.


"Предложеният проект, който предстои да бъде обсъждан в следващите месеци, ще остави отделенията отново на заден план, а катедрите ще получават финансиране по два канала – от бюджета и от Министерството на образованието", твърди д-р Демиров.


Според колегите му в идеята за създаването на "Национален институт по съдебна медицина"


има и друг абсурд


За да минат на подчинение на бъдещия институт, отделенията ще трябва да прекратят трудово – правните си отношения с болниците. В същото време, за да бъде категоризирана една многопрофилна болница за активно лечение тя задължително трябва да има отделение по съдебна медицина.


"Всичко тези неразбории хвърлят сянка върху бъдещето на професията, казва д-р Димитър Ганчев. Съдебната медицина вече е неглижирана и няма никаква перспектива за реално развитие в България. Няма го интересът към професията. След нашето поколение вече няма нито един спецализант. А това означава "дупка" в съдебномедицинския капацитет в България".

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  Нередовното плащане обаче доведе до отлив на колеги – лекари, от които имаме нужда при изготвянето на т.нар. комплексни експертизи."Това нередовно и унизително ниско заплащане довежда до солиден отлив на българи от България.

 2. 2 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 229 Любопитно

  Само съдебната медицина ли е,пред провал в България?

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 3. 3 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 891 Неутрално

  След нашето поколение вече няма нито един спецализант. А това означава "дупка" в съдебномедицинския капацитет в България".

  То само там да беше дупката. От всички мои познати един няма на който детето му да не учи или работи в чужбина.

 4. 4 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Подобно е положението и със заклетите преводачи - предлагат се обидните 15 лв. на час.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 5. 5 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Съдебните медици са прави за всичко казано, и има много премълчано ... същото важи /по различен. но подобен начин/ за авто-техническите експертизи /там ВЛ са основно пенсионери, със знания от 70-те, ползващи максимум руски/, същото е и със съдебно-счетоводните експертизи, и т.н. ... ниските хонорари, неплащани с години, направо подлудяват тези хора. В същото време, много досъдебни и съдебни производства се бавят с години понякога, защото вещите лица са кът, претоварени, и немотивирани ... неявяването на едно ВЛ в съдебно заседание води до отлагане на делото с 3-4 месеца минимум, поставят се допълнителни задачи, и т.н. ... хората псуват съда за бавното съдопроизводство, а често съдът е безпомощен без ВЛ ... държавата трябва РЕШИТЕЛНО да промени отношението си към тези хора, защото с едни 20-30 млн. за начало, ефекта върху съдопроизводството ще е ВИДИМ, като бързина и качество ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 6. 6 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Когато на власт са "мутри и добитък", средствата отиват за всичко друго, но не и за благоденствие на нацията.
  Вчера гледах по БТВ дечица, болни от левкемия. Дори те не са пощадени в някой направления.
  "Мутри и добитък". Това е.

 7. 7 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Комунетата не са свикнали да плащат, а да присвояват и да "ползват" безплатно....

 8. 8 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  Според мен, съдебните лекари трябва да бъдат военизиран - под пагон!

 9. 9 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  Май властимащите нямат интерес съдебната медицина в България да е на високо ниво. Защо ли?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 10. 10 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 842 Неутрално

  До коментар [#8] от "Дедо Либен":

  Въпросът е,че не можеш да заставиш никого да избере тази специалност, когато има напр. инвазивна кардиология, срещу 5 цифрена заплата на месец или АГ или някаква хирургична специалност или травматология... В медицината има голямо разнообразие за умните и можещите. А натоварването не е съществено по-малко.

 11. 11 Профил на cases
  cases
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#4] от "дедо Андро":

  Дено Андро, я като ги разбираш нещата кажи кога беше премахнат института на "заклет преводач" в България?

 12. 12 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 408 Неутрално

  [quote#11:"cases"]я като ги разбираш нещата кажи кога беше премахнат института на "заклет преводач" в България?[/quote]
  Не ги разбирам толкова бе, чедо, само си плямпам ангро. Пък за премахване на институти - особено. Повече знам за институции.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 13. 13 Профил на don_horhe
  don_horhe
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Жалко, много жалко. МВР е отвратително нередовен платец - аз като преводач с рядък език от 2 години отказвам каквато и да е работа с МВР - бавят хонорарите буквално с години. И докато моето не е кой знае колко спешно, на съдебните медици трудът е къде-къде по-важен и по-тежък. За родину и Ленину никой не работи вече.

 14. 14 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  Ами прокурорите да правят аутопсиите .При една проверка и доклад на западните партньори изскочи колко получава прокурор в България-5цифрена сума. Иначе нямаше да разберем, ако не беше този западен доклад. В същото време и в тази сфера гледат на медиците като на общи работници. Ако имаше глава 'Здравеопазване ' в документите за приемане, това гето НИКОГА нямаше да бъде прието в Европейския съюз.

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 15. 15 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Без държавна индустрия, без безплатна бюджетно финансирана медицина, нищо не се получава. Понастоящем имаме здравноосигурителна медицина, която по същество е 100% частна. Съдебната медицина и секторите по патоанатомия (т.н. морги, в които се извършва аутопсия на починалите) са абсолютно необходими за всяко едно общество и всяка една система на здравеопазване. Аутопсии трябва да бъдат извършвани задължително на всички починали. Въпреки "големите" успехи на съвременната медицина, средната продължителност на живота остава почти непроменена и все още несъвпаденията между клинична и патоанатомична диагноза са много чести. Винаги така ще бъде: "мъртвите учат живите".

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8904 Неутрално

  На МВР целия държавен бюджет да предоставят,пак няма да им стигне.Не знам защо,след като имат бюджет,защо непрекъснато харчат повече.

 17. 17 Профил на Florentin
  Florentin
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Жалко,много жалко.Вече се питам,имали някаква читава,истински работеща институция в България.

 18. 18 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 340 Неутрално
 19. 19 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 340 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK