С партия "Нормална държава" Кадиев ще се бори да връща българите от чужбина (видео)

С партия "Нормална държава" Кадиев ще се бори да връща българите от чужбина (видео)

© Юлия ЛазароваНормална държава" - така ще се казва новата партия на изключения от БСП депутат Георги Кадиев. Тя ще бъде прогресивна и проевропейска, каза на пресконференция Кадиев и допълни, че очаква до края на септември да бъде регистрирана в съда.


Целите на новата партия са възстановяване на ролята на държавата в икономиката чрез държавни инвестиции в индустрията, промишленото производство и регионите, които се обезлюдяват ден след ден, а също и чрез инвестиции на публични средства в стартиращи компании и създаването на икономика на знанието.


Втората цел е изграждане на средна класа, която е гръбнакът на обществото и не се продава на избори, обяви Кадиев.
Освен това съмишлениците му ще работят за програма за връщане на българите в страната, например чрез данъчни облекчения за реколация, обясни той.


Мотото на бъдещата партия е "Всичко отначало", защото "с кръпки не става", коментира Кадиев. Обяви се за нови регулаторни институции и нови каузи.


Според него ще бъде успял, ако броят на пристигащите на Терминал 2 на софийското летище е повече от броя на мигриращите.


Той отказа да ситуира партията си вляво, дясно или център, защото разделението между обществото било честни срещу нечестни, корумпирани срещу некорумпирани, отвратителни срещу отвратени. Определи я като прогресивна в европейския смисъл на думата.


Засега не е решено дали ще участва на президентските избори, защото според Кадиев преди това ще има предсрочни парламентарни и от резултата на тях щяло да зависи дали ще има номинация за държавен глава.


Сред съмишлениците му, дошли на пресконференцията в БТА, бяха театралът Дейвид Славчев, общинският съветник в София Войслав Тодоров, дългогодишният му съратник Димитър Самодумов, Анелия Иванова, доскоро работила в Европарламента, и юристът Върбан Върбанов.


Името на партията било избрано след проучване, поръчано на "Галъп интернешънъл", според което 71.5% от българите смятат, че България не е нормална държава.


Кадиев се обяви и за нова конституция, най-малкото заради промяна на прокуратурата, но това не била първата им задача.


Той посочи, че няма да има отношения с новата партия на отцепника от ДПС Лютви Местан - ДОСТ, защото по думите му Местан си подписал присъдата на български политик, когато се скрил в турското посолоство. Скриването е унижение за българската държава и аз не искам да общувам с такъв политик, заяви Кадиев. Добави, че уважава и харесва турското население в България, сред тях имал съученици, но не искал всички български граждани да се чувстват виновни за Възродителния процес.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK