Доц. Иван Марчевски е новият ректор на Стопанската академия в Свищов

Доц. Иван Марчевски е новият ректор на Стопанската академия в Свищов

© Асен ТоневДоц. Иван Марчевски е новият ректор на Стопанската академия "Д. А. Ценов" в Свищов. Той е избран на Общото събрание на Акадаемията в понеделник, след балотаж срещу ръководителя на катедра "Финанси и кредит" проф. Андрей Захариев с 62 от 112 гласа. В надпреварата участва и проф.Таня Горчева, която отпадна на първия тур на вота само с 18 гласа подкрепа. 


Доц. Марчевски е възпитаник на Свищовската академия и преподавател по маркетинг в нея от 1991 г. насам. "Основната ми цел като ректор е да променя стила и методите на управление на академията. Ще работя и за възстановяване на добрия имидж на учебното заведение, който през последните осем години доста пострада", коментира доц. Марчевски, цитиран от "Труд". 


Новоизраният ректор се кандидатира за длъжността още през април миналата година, когато изтече вторият мандат на бившия ректор на академията проф. Величко Адамов. Тогава обаче преподавателят по маркетинг реши да се оттегли от надпреварата, заради задкулисни игри на опоненти, припомня вестникът.


Величко Адамов беше наследен от сочената за негова приближена проф. Теодора Димитрова на 35 години, чийто избор веднага беше оспорен и отменен с намесата на министъра на образованието. През юни 2015 г. Тодор Танев назначи временно изпълняващ длъжността - проф. Иван Върбанов, който да организира нови избори за ръководния пост. Димитрова обаче многократно оспори решението в съда и процедурата се забави с няколко месеца. Наложи се и назначаването на втори временно изпълняващ длъжността ректор - проф. Марияна Божинова, след изтичане на 6-месечния мандат на проф. Върбанов. 


Проверки в последните месеци за периода на управление на Величко Адамов подсказват за вероятно източване на академията чрез хонорари и други методи. Скоро след изтичането на мандата му пък се разбра, че си е определил пожизнена заплата, но временният ректор Иван Върбанов отказа да подпише заповедта и вместо това му връчи документи за принудително пенсиониране. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK