Съпругата на Яне Янев избегна уволнението, като напусна доброволно поста си

Съпругата на Яне Янев избегна уволнението, като напусна доброволно поста си

© Цветелина Белутова, КапиталСъпругата на премиерския съветник Яне Янев Галя Янева е подала вчера молба за прекратяване на трудовия си договор със Софийския градски съд (СГС), където тя е съдебен помощник. Янева е отправила до ръководството на съда 30-дневно предизвестие, съобщава пресцентърът на СГС. 


Янева беше сред съдебните помощници, които не издържаха атестационния тест, проведен в края на миналата година, след встъпването в длъжност на новия председател на СГС Калоян Топалов. Тя получи 3 точки от възможни 34. В деня, на който на тест се явиха другите съдебни помощници, Галя Янева бе в отпуск по болест. По-късно през януари тя положи еднакъв по тежест тест.


След като не успя да го премине, председателят на съда искаше да я уволни заради липса на качества ефективно да изпълнява работата си. На 12 януари обаче Янева депозира болничен лист, който обхваща периода от 11 до 21 януари. Веднага след това представи нов болничен до 19 февруари. Поради това тя попадаше под законова защита и не можеше да бъде уволнена във времето, в което е била болна. 
Главната инспекция на труда на два пъти не разреши на Топалов да уволни Янева. Първият път въз основа на невярното обстоятелство, че тя е майка на дете до 3-годишна възраст, а след повторно искане - заради болничния лист.  


Докато председателят на съда си разменяше писма с инспекцията по труда, Яне Янев на няколко пъти през медиите атакува Калоян Топалов, както и председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Той ги обвини в опити за узурпация на двете ключови съдилища.


В отговор председателят на СГС каза пред БНР:  "Това може да се обобщи с една перифраза: "Търсете съпругата". Става въпрос за умишлено и целенасочено създаване на напрежение и конфликт между съдебната и изпълнителната власт по въпроси, при които такова противоречие липсва, и то за удовлетворяване на частни, лични интереси, коментира тогава Калоян Топалов.  

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK