Министерството на образованието ще покаже скоро всички нови учебни програми

Министерството на образованието ще покаже скоро всички нови учебни програми

© Анелия НиколоваНовите учени програми са приоритетът на новия министър на образованието Меглена Кунева. Вече са готови и утвърдени тези за първи и пети клас, на обществено обсъждане са програмите за втори, шести и осми клас, а вече е планирано публикуването и на целия пакет от нови учебни програми за всички класове, който е готов. 


Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева на първата си среща с депутатите в ресорната комисия в парламента. Тя представи и екипа си и коментира, че им е възложила задачата да направят преглед на това, което е свършено дотук във ведомството, както и да опишат най-спешните мерки. 


По думите й сега е важно да се внесе спокойствие в системата и в обществото. "И всъщност по новия план и по учебните програми по български език и литература и история са с повече часове и с повече тежест в съдържанието", заяви просветният министър, във връзка с напрежението от последните седмици, свързано с промените в програмите точно по тези два предмета. 


"Според мен ние трябва да подходим абсолютно спокойно в тази ситуация, ръка за ръка с парламента да обсъдим всички възможности и да изберем най-доброто. Под най-доброто имам предвид – действие на закона, нямаме накъде повече да отлагаме и децата да бъдат, и родителите, и учителите, достатъчно спокойни, че те ще имат целия инструментариум в ръцете си, за да могат добре да се подготвят", коментира Кунева. 


По думите й в образованието могат да се очакват "много нови и важни неща", и обяви също, че ще настоява за увеличение на бюджета за образование при формирането на бъдещите бюджети. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK