Броят на студентите държавна поръчка вече ще зависи от качеството на обучението

Броят на студентите държавна поръчка вече ще зависи от качеството на обучението

© Георги КожухаровДепутатите утвърдиха критериите, по които ще се определя броят на приеманите за обучение студенти и докторанти, утвърждаван от държавни висши училища по професионални направления. Те са оценката на учебната и научната дейност, данните за реализация на завършилите студенти и докторанти, приоритетите за общество-икономическото развитие на страната, както и заявеният капацитет на съответния вуз. "За" този текста гласуваха 89 народни представители и против нямаше.


Това са част от измененията на закона за висшето образование, които днес депутатите приеха окончателно на второ четене в пленарна зала. Законопроектът се оказа "ребус" по думите на председателстващия Димитър Главчев, след многобройни размествания и редакции на предложенията. Между първо и второ четене от него отпаднаха и някои от по-съществените предлагани промени.  


С окончателния вариант депутатите дадоха повече правомощия на Националната агенция по оценяване и акредитация. Тя вече ще може да намалява акредитационната оценка на университетите при констатирани неизпълнения на препоръки, неспазване на критерии или при нарушения на закона. В тези случаи НАОА ще има правото да намалява акредитационната оценка, срока на акредитация на висшето училище или на неговите професионални направления. Ще може също и да намалява образователния капацитет на вузовете, както и да им отнема институционалната или програмната акредитация за определен срок. 


С друг параграф беше прието лицата, заемащи академични длъжности на основен трудов договор да могат да осъществяват научна дейност по този договор до 50% от норматива за учебна заетост. Освен това се определи, че мандатът на органите за управление на висшите училища вече няма да се прекъсва с провеждането на частични избори, както и при преобразуването им. 

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Че то ако наистина зависи от качеството, броя трябва да спадне до около 1000 човека макс., качеството е под всякаква критика.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  дяволът е там, където депутатите и ВУЗовете не зная как ще гледат:

  "Те са оценката на учебната и научната дейност, данните за реализация на завършилите студенти и докторанти, приоритетите за общество-икономическото развитие на страната, както и заявеният капацитет на съответния вуз."

  как ще се мери всичко това е въпросът: особено много качество в хуманитарните науки. защото ако се гледат "приоритетите", ще има нужда сигурно само от ИТ-ита.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 3. 3 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 854 Весело

  Май ще останат част от военните вузове и Магнаурската школа с държавна поръчка.
  Качество!

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 4. 4 Профил на Vespertine
  Vespertine
  Рейтинг: 221 Разстроено

  До коментар [#1] от "today":

  Не 1000, а би трябвало да е отрицателен...

 5. 5 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1842 Весело

  А защо трябва да има държавна поръчка? На която фирма й трябват специалисти, да плаща за обучение и да им отпусне стипендии. Откъде - накъде държавата трябва да спонсорира обучението на специалисти за частни фирми?

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7977 Любопитно

  Тогава от настоящите 52 ВУЗ-а , ще останат 5-6...К'во ще ги правим преподавателите и администрацията ???

  [email protected]
 7. 7 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  Естествено, качеството на обучението н Библиотекарския "университет" е по-високо дори от това в Харвард, Принстън, Йейл и Станфърд, затова най-големи държавни поръчки трябва да се възлагат на този академик:
  http://desebg.com/2011-01-06-11-34-55/2444-2015-09-16-16-22-09

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 8. 8 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Любопитно

  Зае държавните ВУЗ-ове санкциите и регулациите са ясни, но те отнасят ли се и за частните търговски ВУЗ-ове като: УниБИТ, Нов български университет, Пернишки университет по телекомуникации, компютри и архитектура с абревиатура П.У.Т.К.А., Бургаския и Варненския свободни университети и др.?

 9. 9 Профил на Убитака
  Убитака
  Рейтинг: 414 Любопитно

  [quote#5:"mitko11"]Откъде - накъде държавата трябва да спонсорира обучението на специалисти за частни фирми? [/quote]
  Така мислят в щатите, но дори и там се дават стипендии за най-добрите, т.е. обучението е безплатно. В Европо навсякъде е такова.
  А частните фирми плащат данъци на държавата и тя следва да е заинтересована те да го правят, вместо да си изнесат бизнеса при съседите...

 10. 10 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1842 Весело

  До коментар [#8] от "Дедо Либен":

  Име Единни държавни изисквания, които се отнасят за всички университети, без значение на собствеността. Има т.нар. регулирани специалности/право, медицина, архитектура.../, при които хорариума и вида на дисциплините, а също и обема на преподаване и изпитване е един и същ.
  Който не отговаря на държавните изисквания. не получава държавен печат и холограмен стикер на дипломата си и не може да работи държавна работа/ т.е. не получава диплом, а сертификат за завършен курс/.

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 11. 11 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Не зная как е в други специалности, но в момента държавата плаща на сульо и пульо за "обучението" на 14 000 студенти по право, което е ОТЧАЙВАЩО !!!
  До 89-та право се учеше само в СУ, при 9 млн население имаше около 7-800 студенти в държавата, а сега сме 7 млн., и никой не знае колко още деца учат в чужбина право.
  Огромни пари потъват във всякакви джобове, при отчайващо ниво на образованието ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7212 Неутрално

  Качеството ще се повиши,когато закрият половината вузове.

 13. 13 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Любопитно

  До коментар [#10] от "mitko11":

  Боко, Цецко и Тетка с държавен печат и холограмен стикер ли са?

 14. 14 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 630 Неутрално

  "Зае държавните ВУЗ-ове санкциите и регулациите са ясни, но те отнасят ли се и за частните търговски ВУЗ-ове като: УниБИТ"

  УниБИТ се води държавен, въпреки че май е по-скоро на ДС. Един от проблемите с некачественото образование, между впрочем, е фактът, че огромна част от българските студенти не търсят качество и знание, а диплома. Съответно, отиват там, където ще им я дадат без никакви усилия от тяхна страна. В този смисъл държавната поръчка трябва наистина да намалее поне два пъти или да се каже, че за да завършиш държавна поръчка трябва да изкараш поне 4.5 от следването.

 15. 15 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  ми аз лично не знам как се определя рейтинга. какво има тежест и какво не. Но в резултат правилните ВУЗове са с най-висок рейтинг

  споменато е с общи приказки в статията, но примерно заплате зависи от региона. Естествено че ако завършиш в София ще имаш по висока заплата в София отколкото другаде

 16. 16 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1842 Любопитно

  До коментар [#9] от "Убитака":

  Да, ама не. В САЩ обучението е безплатно само във военните академии и полицейската академия. Всички останали събират семестриална такса. Държавата помага с безлихвени студентски заеми и стипендии за най-добрите,като пълна стипендия получават не повече от 10% от студентите.
  Вторият модел е германският - държавата поема голяма част от таксите за обучение. Само че това тук няма да стане - няма пари....

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 17. 17 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1842 Весело

  До коментар [#13] от "Дедо Либен":
  Имат двоен холограмен стикер с надпис"Елате при нас, да не дойдем при вас - СИК"

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 18. 18 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#16] от "mitko11":

  "Да, ама не."

  Да, ама да! Има т.н. state universities, където студентите от съответните щати плащат много по-малко, например в North Carolina State University - огромен и престижен университет, както и много други. За много от бедните има стипендии и други облекчения. Зная много български деца, които учат в щатски колежи с пълна стипендия - дори поемат част от разходите за живот.
  Семестриална такса се събира и в България, недейте бърка между такса и издръжка.
  По вашата логика специалности като изкуство не би трябвало да съществуват, защото бизнеса не ги спонсорира. Обаче е точно обратното - има недостиг на студенти по физика, например.
  И ако трябва да обобщя - образованието и науката не са функция на бизнеса. Те са част от живота, така както е и с бизнеса. Никога, дори и в най-дивите години на капитализма мисълта за подчинената роля на образованието не е била популярна, и слава богу. Само духовен талибан може да проповядва подобни идеи.

 19. 19 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 434 Неутрално
 20. 20 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 283 Неутрално

  България е страната с най-лошо правосъдие в Европа, но пък има 13 факултета, които блъскат юристи - редовно, задочно, дистанционно.
  С икономистите положението също е трагично - произвеждат се хиляди, а после... За да продаваш на будка на пазара не е нужно да си бакалавър по "Икономика на селското стопанство" и магистър по "Публична администрация".
  Печатат се дипломи мощно. Да не говорим, че в България професорите са на брой колкото учителите по физкултура.

 21. 21 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1842 Любопитно

  До коментар [#18] от "grajdanin1":

  Къде в поста си съм споменал за подчинената роля на образованието?

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 22. 22 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#21] от "mitko11":

  "Къде в поста си съм споменал за подчинената роля на образованието?"

  В пост #5.

 23. 23 Профил на casinoto
  casinoto
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Пада качеството яко! Трябва и практиката да е застъпена

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 24. 24 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1842 Любопитно

  До коментар [#22] от "grajdanin1":

  Какво общо има ограничението на държавната поръчка с някаква подчинена роля на образованието? Знаете ли, че за 2015 г. има държавна поръчка за 75 000 души студенти при 63 000 души завършващи, от които поне 10 000 са приети в чужбина?

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 25. 25 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#24] от "mitko11":

  Тук съм съгласен - писал съм го в #14. Но да се обързва пряко работа в частно предприятие с директна заявка и пряко плащане от съответното предприятие би имало далече достигащи последици - например закрепостяване на младите хора.

 26. 26 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1842 Весело

  До коментар [#25] от "grajdanin1":

  Полъх от задължителното разпределение след завършване на образованието преди 1989 г. - задължително най-малко през 1 окръг.
  Колкото до въпроса - частното предприятие е достатъчно богато и като иска обучен специалист, е нормално да му плати не само обучението/ ако не иска да го обучи само/, а и стипендия. Така правят например Мтел, Теленор, доста от големите банки и т.н. Нещо повече, всяка година например в по-големите банки има поне 1 месец обучение и повишаване на квалификацията. Колкото до закрепостяването - подписва се 3 или 5 годишен договор, който може да се прекрати по всяко време с изплащане на част от парите...

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 27. 27 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4257 Неутрално

  Силата на американската система за висше образование и научни изследвания е в след-бакалавърското звено. Организацията на "градуат скуул" позволява :а) нов подбор и организация на преподавателите от отделните дисциплини; б) разделянето на професионалната подготовка от изследователската; в) разработването на финансов механизъм за издръжка вътре в след-бакалавърското обучение, например в големите бизнес школи магистрите издържат докторантите; г) стандартизация на обучението по професионални направления които динамично се променят с изискването за годишно обновяване на програмите с нови данни и казуси; д) периодични външни инспекции и оценки от съответните национални или международни органи/организации и структури по професионално лицензиране на всеки 5 години; е)организацията на научно-изследователска дейност.
  Това си е тема за няколко книги, но да спрем дотук.

 28. 28 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6130 Неутрално

  А с какви знания се приемаха преди 20 години ... вярно, че бяха всички държавна поръчка.

 29. 29 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 869 Весело

  До коментар [#27] от "daskal1":

  Даскале, много по-просто е. Съвсем по-просто е. Просто се разрешава "платено обучение", а държавната поръчка да е истинска държавна поръчка - за необходимите на държавата кадри, толкова да се поръчват. И да се върне доброто старо комунистическо "разпределение" - искаш държавна поръчка - печелиш я, получаваш насреща договор за "ученичество" и съответната клауза - 5 години след завърването да работиш, където те разпределят.
  Който неще да е така "феодализиран", че такива бяха лафовете - моля, да вади портфейла и да плаща.
  На общините ще им трябват кадри? Добре, моля - помислете за "общински поръчки".
  Частният бизнес се "оплаква", че висшето образование не произвеждало "квалифицирани кадри"? Готово - подгответе 5 годишни стипендии, срещу договори за бъдеща работа, и упражнявайте контрол върху качеството. А не както сега "Ми аз от де да знам след 5 години какъв човек ще ми трябва?". Простички реформи са.... "комунистически"... ама пусто защо ли с тези комунистически практики работят в момента при нас се управляват двата военни университета и едната военна академия? Че май и при ченгетата е така
  А сега какво - изсипване на едни пари, ей така, да има нещо.

 30. 30 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4257 Весело

  До коментар [#29] от "Фьодор Венедиктович Езерский":

  Е, при социализма предприятията поръчваха по отраслови министерства, а частен бизнес нямаше да "мъти водата". "Плащаш-получаваш" никак не е проста система, нали съм в нея.Бил съм и в елитни щатски, елитни частни, не толкова елитни щатски - професионалната кариера тук го изисква, и гледам как с намаляването на държавното финансиране расте учебната такса. Истината е че елита се готви в елитните институции, редовите служители - в съответните редови такива. Чудеса няма. Дори при немците в момента има само 6 елитни университета. Просто в България всеки е велик, та е по-трудно.

 31. 31 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 869 Неутрално

  До коментар [#30] от "daskal1":

  Как да ти кажа. Изобщо не ме притеснява частният сектор, че ще мъти главата ))) Ако иска да прави "хед хънтинг" и да привлича току що завършили държавна поръчка - да прави, да си плаща "трансфера" - обезщетение за неспазен срок за работа и така.
  Ми в капитализъм живеем. Могат да погледнат от БФС как се правят тези неща
  Иначе наистина е тъжно. На моменти ги съжалявам преподавателите. От друга страна, като подхвърля нещо от рода "абе искаш ли да пробваме да направим една специалност, смятам, че ще събера група между 25 и 30 човека за един 5 годишен курс за обучение", за да направиш такова нещо ти се накачулват поне 6 човека ремаркета, които чакат само пари. Това извън преподавателите.... А с тях, ми това нещо не си избива парите

 32. 32 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4257 Любопитно

  До коментар [#31] от "Фьодор Венедиктович Езерский":

  Така е, много баби администратори -хилаво дете. Има го и друг момент, ако имаше нещо за Русия, Путин или снимки на известни некадърници досега да имаше над 300 -400 прочели и участвали в дискусията. Дали обществото като цяло е разочаровано и не вярва нито в образованието, нито в промените?

 33. 33 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Какво означава качествено обучение и как се постига? С конкуренция, а това става ако броят на приетите студенти е значително по-малък от завършилите средно образование. Като са по-малко местата обаче студентите трябва да мислят само за наука, а не как да преживяват, което означава, че университетите трябва да са осигурили 100% от студентите с място в общежития, столова където да се хранят, библиотеки и прочие като това всичко да е включено в таксата. Така който иска да учи или ще си плаща няколко хиляди лева годишно или ще си напряга акъла повече, за да получава държавна субсидия.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK