Броят на студентите държавна поръчка вече ще зависи от качеството на обучението

Броят на студентите държавна поръчка вече ще зависи от качеството на обучението

© Георги КожухаровДепутатите утвърдиха критериите, по които ще се определя броят на приеманите за обучение студенти и докторанти, утвърждаван от държавни висши училища по професионални направления. Те са оценката на учебната и научната дейност, данните за реализация на завършилите студенти и докторанти, приоритетите за общество-икономическото развитие на страната, както и заявеният капацитет на съответния вуз. "За" този текста гласуваха 89 народни представители и против нямаше.


Това са част от измененията на закона за висшето образование, които днес депутатите приеха окончателно на второ четене в пленарна зала. Законопроектът се оказа "ребус" по думите на председателстващия Димитър Главчев, след многобройни размествания и редакции на предложенията. Между първо и второ четене от него отпаднаха и някои от по-съществените предлагани промени.  


С окончателния вариант депутатите дадоха повече правомощия на Националната агенция по оценяване и акредитация. Тя вече ще може да намалява акредитационната оценка на университетите при констатирани неизпълнения на препоръки, неспазване на критерии или при нарушения на закона. В тези случаи НАОА ще има правото да намалява акредитационната оценка, срока на акредитация на висшето училище или на неговите професионални направления. Ще може също и да намалява образователния капацитет на вузовете, както и да им отнема институционалната или програмната акредитация за определен срок. 


С друг параграф беше прието лицата, заемащи академични длъжности на основен трудов договор да могат да осъществяват научна дейност по този договор до 50% от норматива за учебна заетост. Освен това се определи, че мандатът на органите за управление на висшите училища вече няма да се прекъсва с провеждането на частични избори, както и при преобразуването им. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK