Съдебният съвет отказа да отвори отново случая "Яневагейт" (допълнена)

Съдебният съвет отказа да отвори отново случая "Яневагейт" (допълнена)

© ДневникС пет гласа "за", девет "против" и шест "въздържал се" Висшият съдебен съвет (ВСС) отхвърли предложението за възобновяване на проверката по т.нар. скандал "Яневагейт". Предложението беше внесено от Калин Калпакчиев и Соня Найденова, а днес бе подкрепено и от Камен Иванов, Галина Карагьозова и Юлия Ковачева.


Главният прокурор Сотир Цацаров си тръгна от заседанието на ВСС точно в началото на обсъждането на предложението и не участва в гласуването. От началото на днешното заседание отсъстваше и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. В гласуването участваха представляващият ВСС Димитър Узунов, Милка Итова и председателят на етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров, които са споменавани в разговорите между бившия шеф на градския съд Владимира Янева и уволнената съдия Румяна Ченалова.


Аргументите за повторното отваряне на случая бяха нови данни, станали известни след 14 януари, когато ВСС реши да прекрати проверката. Сред тях е и докладът на Европейската комисия, където под черта е записано, че проверката е прекратена при будещи съмнения обстоятелства. Друга новост е изготвената в чужда лаборатория експертиза, представена от сайта "Бивол", която стана част от разследването на прокуратурата по "Яневагейт".
Найденова и Калпакчиев посочиха още, че не са разпитани всички споменати в записите хора, например градският прокурор на София Христо Динев.


Соня Найденова аргументира предложението за възобновяване на проверката и като припомни "лобисткия скандал" с Красьо Черния от 2009 г. "Прокуратурата за два-три месеца беше провела пълноценно разследване и беше предоставила на ВСС едни пълни и годни доказателства, с които се установяваха факти за зависимости. Последваха 20 дисциплинарни производства. Този състав на ВСС не успява да приложи онази мъдрост, проявена от предишния състав", каза тя.


Галя Георгиева се изказа против предложението на двамата членове на съвета. Според нея, ако Етичната комисия към ВСС се заеме отново със случая, това ще окаже натиск върху наблюдаващия досъдебното производство по случая прокурор. "Ние просто по тези записи, есемеси си губим времето", заяви още тя. 


Румен Боев, който също се изказа против възобновяване на проверката, каза, че авторитетът на ВСС "го съборихме още преди три години". Тъй като темата с есемеси не била първата като уточни, че говори за случая с Камен Ситнилски. Той призова съвета да избягва "податки от медии", които не били "подписали и етичния си кодекс". 

Друг член на съвета - Светла Петкова припомни, че след днешния избор на инспектори в Инспектората към ВСС, те могат да се самосезират и да подновят проверката, която е в техните правомощия, след промените в Конституцията.   


Галина Карагьозова подкрепи предложението, като каза, че "не става дума за работата по досъдебното производство, за съдебната система, а за работата на ВСС – наблюдатели казват, че не сме прецизни в работата си или поне в проверката на Етичната комисия. Да се доизследват вече известните обстоятелства и новите данни".


По време на обсъждането Юлиана Колева, която бе подкрепена и от Магдалена Лазарова предложиха "компромисен вариант". Те искаха ВСС първо да изисква новите данни по случая и едва след това да решава дали да поднови проверката. Тъй като ако се гласува първо да се възобнови проверката, по думите им ще се образува балон, който после ще се спука, ако прокуратурата откаже да им предостави исканите материали. Така съветът няма да има нови документи и сведения, с които да обоснове продължаване на проверката.


Предложението на Лазарова бе освен от прокуратурата да се изиска и от сайта "Биволъ" изготвената по тяхна поръчка експертиза в чужда лаборатория, както и справка от вътрешните телефони на Владимира Янева и главния прокурор. В записите Янева на няколко пъти споменава, че е получавала обаждания и самата тя е търсила Сотир Цацаров по вътрешния телефон в кабинета му. 


Съдебният съвет обаче не прие и това предложение, като против бяха отново деветима членове, осем бяха "за", а трима се въздържаха от гласуване. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7033 Неутрално

  Значи само пет читави има в този ВСС.

 2. 2 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Време е този Конвент да се разтури!

 3. 3 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 462 Неутрално

  ОСТАВКА ЦАЦАРОВ!!!!

  "Шпиц-команда" на Цацаров гледа делата срещу властта и му се отчита

  https://bivol.bg/boyko-atanasov-1.html

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 4. 4 Профил на today
  today
  Рейтинг: 758 Разстроено

  Тц-тц-тц-тц!
  То бива безочие, бива наглост, ама някои от членовете на ВСС са направо ... нямам думи!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 5. 5 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 616 Гневно

  Ще цитирам Борисов - "гадове".
  Всеки си прави каквото си иска на тази територия.
  Цацаров продължава да демонстрира непукизъм и защо не, като има широка поддръжка.

 6. 6 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 572 Весело

  Тоя път кой написа смс-са, а?
  Или Баце получи няколко :"Опраскахме ги. Поздрави Бареселона"

 7. 7 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 976 Гневно

  Със стандартен подход няма нищо да стане. Тези ще продължат да се подиграват и да се плезят на българите.

  Трябва да бъдат изнесени със все столовете и заключени при бай Ставри

 8. 8 Профил на idiot_idiotov
  idiot_idiotov
  Рейтинг: 410 Неутрално
 9. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2677 Неутрално

  Отчайващо е положението с правораздаването в България и няма никакви надежди за подобряване.

 10. 10 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 470 Гневно

  да променим наказателния кодекс и да легализираме отстрелването на политици да видим тогава дали ще посмеят да ни храчат в лицата както го правят вече 70г. Този ВСС просто трябва да бъде изметен от народа - протест, нахлуване в сградата и изнасяне на боклука насила! Същото трябва да се случи и в БНБ, където оставиха същите хора, които срутиха КТБ... може и в КЗК, КПУКИ, повечето общини, парламент...

 11. 11 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  ВСС, смешни сте.

  marinov1018
 12. 12 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  Боклуци.
  Само петима доблестни, другите за нищо не стават.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 13. 13 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1388 Гневно

  До коментар [#3] от "NicK":

  Да четеш и да повръщаш.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 14. 14 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5062 Неутрално

  В тоя ВВС не се знае КОЙ КОЙ е ! Вече ни се повдига от него!

 15. 15 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 519 Неутрално

  интересно за къде се е запътил Цацата точно в точния момент.. може би за женския пазар ,пуснали вносни круши.........

 16. 16 Профил на Klatikurti
  Klatikurti
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#15] от "florencia":

  За Юар например, след оповестеното за КТБ...

  "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
 17. 17 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Р. Ченалова: Има сигнал към ЕК относно начина, по който е проведен конкурсът за окръжен прокурор на Стара Загора

  БНР публикувано на 18.02.16 в 15:00 / 470 преглеждания

  Интервю на Даниела Якова и Венелина Попова с Румяна Ченалова

  За мен беше доста странен фактът, че прокуратурата последно е огласила обществено значими дела за 2013 г. От там нататък липсват данни дали тези дела са приключили, какви нови са образувани, как са приключили. Фрапиращото е, че около половината от образуваните за съответна отчетна година дела приключват с откази да се образуват предварително производства, а тези, по които се образуват, се точат с месеци, години и накрая в една трета от случаите приключват с постановления за прекратяване. Това каза за “Хоризонт“ в предаването “12+3“ бившата съдия Румяна Ченалова. По повод нейно изявление през януари, че кмет на окръжен град е водил при Делян Пеевски кандидат за председател на окръжен съд, тя заяви:

  Тъй като аз огласих тези факти без съгласието на човека, който ми ги сподели, няма да посоча името му, защото той сам ще даде изявление. Съответният магистрат, с който съм говорила и който знае много други неща, е взел решение да огласи тези обстоятелства, в момента който прецени и то ще ги огласи пред медиите.

  Румяна Ченалова сподели още за изпратен сигнал към Европейската комисия във връзка с начина, по който е проведен конкурсът за избор на окръжен прокурор на Стара Загора:

  Един начин, който много лесно може да бъде проследен на сайта на ВСС, и за който за съжаление не са накарали нито един член на ВСС да се замисли има ли или няма нищо нередно в тази конкурсна процедура.

  В конкурса две от работите на кандидатите за окръжен прокурор са с едно и също съдържание:

  Истината е, че всъщност прокурор Атанасов е ползвал подготвените материали 1 към 1 на прокурор Тачев, но по стечение на обстоятелствата първи е депозирал своя доклад. Сериозното е това, че самият Атанасов е споделял, че не е имал и намерението да се яви на такъв конкурс, но че му е било казано от апелативния прокурор на Пловдив или от члена на ВСС Румен Боев - „Подай си документите, ти ще бъдеш окръжния прокурор.“

  Относно скандала с трите големи обществени поръчки, които премиерът Борисов отмени, Ченалова заяви, че законът за обществените поръчки не позволява премиер да спира и отменя изпълнението на обществена поръчка, а това е възможно само и единствено от възложителя на поръчката и то при определени обстоятелства:

  При обявяване на поръчката, което се е случило през месец януари 2015 г., изрично е заложено в материалите, които са качени на сайта на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“, че всъщност средствата за този проект ще бъдат на 100% по линия на Кохезионния фонд на ЕС. По-късно е качено решението за прекратяване на поръчката, в което е посочено едно от съществуващите законови основания, а именно прекратяване при наличието на обстоятелства - липса на финансови средства, за които възложителят на поръчката и бенефициентът на програма не би могъл да предвиди. Е, такива обстоятелства в случая не са на лице. Тоест още през 2015 г. те са знаели, че тези пари няма как да бъдат отпуснати по линия на Кохезионния фонд, защото оперативната програма не е включвала този участък. С прекратяването на поръчката при липсата на основанията, които те твърдят, че са на лице, се дава възможност всички, които са спечелили съответните поръчки, да претендират неустойки - а това са 10% от стойността на проектите, което е огромна сума.

  Цялото интервю чуйте в звуковия файл

 18. 18 Профил на choKo
  choKo
  Рейтинг: 488 Весело

  Яневгейт, бръмбъргейт, Бил Гейтс....кой ще е следващия "гейт"?

 19. 19 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#10] от "kki": ≪Този ВСС просто трябва да бъде изметен от народа - протест, нахлуване в сградата и изнасяне на боклука насила!≫

  Не се надявайте на народа. Той не ви вярва. А и няма нищо общо с това, защото става дума за отношенията на висше управленческо ниво, които, каквито и да са те, него не го греят. Него не го интересува какво е казала едната или другата какичка и кой кога кого е опраскал или иска да го опраска, като използва прокуратурата, ВСС, ВАС или агите от Брюксел. Него го интересува масовата престъпност, от която няма отърване. Навсякъде, във всичко, от всички, които презират законите или притежават власт, но особено в малките градове и в селата, и още по-особено ако в съответното населено място има циганска махала. Неща, които вас не ви интересуват, защото не ви засягат, но които за него са жизнено важни.

 20. 20 Профил на ДГБ
  ДГБ
  Рейтинг: 223 Гневно

  Аре да ги разкараме тия, докато някои не е почнал да ги гърми!

 21. 21 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Разровиш ли го, ще мирише...

 22. 22 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 618 Гневно

  Душевни мизерници, заслужавате само да бъдете презирани! И сте!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 23. 23 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  "(ВСС) отхвърли предложението..."


  Логично. Защото при едно точно разследване, идва ред на съдебен процес с подсъдими "премиерът" борисов и гл прокурор цацарков! А това ще бъде краят на борисов и краят на герб. На цацарков - тоже. А след това - здравей Европа, здравей Шенген...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 24. 24 Профил на silverhead
  silverhead
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Ами тогава е време да го затваряме

 25. 25 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  Колко още може да се излага този ВСС?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK