Лекарският съюз спори със здравната каса за 34.6 млн. лева за извънболничната помощ

Ръководството на Българския лекарски съюз (архив)

© Юлия Лазарова

Ръководството на Българския лекарски съюз (архив)Управителния съвет на Българския лекарски съюз и Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса не постигнаха съгласие по финансовите параметри на здравните услуги за 2016 г. на днешната си среща. Лекарите настояват в рамковия договор, който ще гарантира тазгодишните цени за лечение (в сила от 1 април), да се предвидят допълнителни 34.6 млн. лева за извънболничната помощ. Изразеното несъгласие от страна на касата обаче поставя подписването на националния рамков договор за 2016 г. "под въпрос", съобщи пресцентърът на БЛС.  


Според лекарите 34.6 млн. лева повече ще гарантират по-добър достъп и по-качествено обслужване на пациентите в извънболничния сектор. Ако се осигурят тези пари на по-ниското ниво, ще се спестят разходи на по-високото - от ненужни хоспитализации, убедени са от организацията. 


Парите ще подобрят ситуацията във всички звена "първична и специализирана помощ, както и медико-диагностична дейност. Предвид цялостната концепция за реформиране на системата и изнасяне на тежестта от болнична в извънболнична помощ, БЛС смята, че е крайно необходимо осигуряването на достатъчно средства, насочени само за медицинска дейност, /профилактика, диспансеризация, достатъчно направления за лабораторни изследвания, образна диагностика и т.н./", посочват от съсловната организация.


Лекарите ще решат дали да подпишат новия национален рамков договор на събора си на 26-27 февруари. В случай че откажат, в сила ще останат цените от предходния подписан НРД. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Както винаги Москов говори едно, а излиза друго!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 2. 2 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#1] от "mr.poor Jerusalem.":


  Еееех, Москов!!!...
  Пиши, аз ще чета....

 3. 3 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  До коментар [#1] от "mr.poor Jerusalem.":

  А какво общо в случая има Москов, плахо да попитам?

 4. 4 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  Нормалната реакция на БЛС не е да приеме 'в случай че откажат, в сила ще останат цените от предходния подписан НРД ' а изобщо никой от лекарите да не подписва договор с НЗОК. Извънболничната помощ спокойно може да работи и без договор с НЗОК. След като няма остойностяване на лекарския труд (не свършено от Пешко Левото) и продължава да се плаща мизерно, една свободна професия не сключва договор с такъв 'партньор'

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 5. 5 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Един министър, едно министерство, една Каса с някакъв послушник за шеф, една здравна карта, една воля...да не би за пръв път да пиша за социализма на Москов.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 6. 6 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Основната цел на лекарите в този съюз е да плачат за пари като пациентите им са последната грижа!

 7. 7 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#4] от "Dr_Doolittle":


  [quote#4:"Dr_Doolittle"]а изобщо никой от лекарите да не подписва договор с НЗОК.[/quote]
  Безплатно ли ще работиш като личен лекар?

 8. 8 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2632 Неутрално

  До коментар [#5] от "mr.poor Jerusalem.":

  "една здравна карта, една воля..."
  ... един закон, една НАП и един живот.
  А в същност има 16 здравни застрахователни дружества. Те защо не участват вместо БЛС в изготвянето на Националния рамков договор. Само те имат юридически издържани договори за представителство. Всичко останало, пациентски организации, лекарски съюзи, прост-съюзи е "мижи да те лажи" на обществена копаня.

 9. 9 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2632 Неутрално

  "Ако се осигурят тези пари на по-ниското ниво, ще се спестят разходи на по-високото - от ненужни хоспитализации, убедени са от организацията."
  То, на най-ниското ниво са погребалните агенции. Ако се повиши "качеството" на тяхната работа, ще се спестят пари не само за хосоитализации, ами и за пенсии и други социални разходи.

 10. 10 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  "Ако се осигурят тези пари на по-ниското ниво, ще се спестят разходи на по-високото - от ненужни хоспитализации, убедени са от организацията. "

  Те са лекари, те знаят. Тогава да се прехвърлят спорните пари от едното в другото ниво. Важно е като общ сбор да се запазят същите пари.

  подпис
 11. 11 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2632 Неутрално

  До коментар [#7] от "Добрин Велков":

  По Москов на "безплатнато" се вика "дарение" (как турски контрабадни ваксини". НАП затваря очи ( за данъчно облагане) на бартерите. Така че няма проблем да е безплатно само срещу "необлагаеми" дарения във финикийски знаци.

 12. 12 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#11] от "wanderer":

  Бълнуванията ти нямат нищо общо нито със статията, нито с поста ми...

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7220 Неутрално

  Тези пари се искат не от Москов,а от здравната каса.Както винаги,това няма никакво значение.Към днешна дата дежурния виновен е Москов.

 14. 14 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  До коментар [#13] от "Роси":

  Послушнкът от здравната каса, ерго- Москов.

  Нали за това говорим, бе ,Роси!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7220 Неутрално

  За кое,че Москов е виновен ли?

 16. 16 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#6] от "apollo":

  основната работа на лекарите е именно да постигнат цена на труда си ,защото когато някой малоумник като тебе се тресне на вратата на лекаря да мре ,трябва да има елементарни условия и консумативи за да ти спаси мизерния живот ,в останалия случай ,просто ще ти баят и ще те пръскат с водичка за да се свестиш евентуално , в двата случая е потърпевш пациента ,а не лекаря , иначе упорито лаете как били ниско качествени услугите ,как сте били недоволни ,ама не казвате ,че качествената услуга предполага първо да си платите качествено ,а не по 1 левче и да чакате веднага ,денонощно и супер лекар със супер подготовка в най иновативната клиника да си счупи краката ,що ,щото бай неосигурен другар се е разболял и видиш ли ,лекаря и сестрите веднага са му задължени ,този комунизъм премина ,има да чакаш .

 17. 17 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#9] от "wanderer":

  не спекулирай с парите ,пенсионерите все още не отделят нито един лев от ниските или високите си пенсии за здравно осигуряване ,което е невиждано в световен мащаб ,чакат държавата да им плаща осигуровките ,тоест останалите ние с данъците си ,това не е солидарно и крещяща неправда ,всеки си плаща собствените осигуровки ,още повече ,се вижда ,че ако аз плащам 8% от всичките си доходи ,пенсионера и другите групи освободени от плащания незнайно защо и поемани от моите данъци от името на държавата им дават най много 2-3 % от мин работна заплата ,което не е равностойно и солидарно ,или всеки си плаща реална и корелираща вноска за да сме солидарни или да се отделят пакетите и да се каже ясно ,че като не плащаш ще може да ползваш само евтини лекарства и услуги ,не като сега ,едни плащат и нямат достъп до здравни услуги дори до 1 направление годишно ,други не плащат нищо и са със самочувствие ,че трябва да ходят всеки месец на професор ,да им се изписват хиляди левове безплатни лекарства ,да не спазват никакви изисквания и правила на лечение ,да се хоспитализират без мярка ,а накрая кои са виновните .........разбира се докторите , що , щото лекуват тези групи безплатно с 24 часов достъп на всички нива ,без отказ и без лимит на разходите за тези лица ........докога ..

 18. 18 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#7] от "Добрин Велков":

  да ,защо ,ако в района ти няма никакви държавни лекари ,какво ще направиш ,ще стоиш да те проверяват всяка седмица група чиновници айляци и ще плащаш на още 3-4 човека среден персонал ,дето бият кучето половин работен ден,щото касата ти го налага в договора ... , ами не ,ще си работиш сам за себе си ,повярвай ми за 2 часа ще изкараш много повече ,отколкото сега на договора си с НЗОК ,който от ден на ден предполага повече и повече работа и разходи ,а по малко приходи ,пробвали сме и този вариант ,много е успешен ,а най успешен е варианта с откриване на дрогерии ,където масово се продават свободно медикаменти ,познай какво става ,ако все пак лекар прави това ,защото сега всички скачате на лекарите ,които ви преглежддат в повечето случаи безплатно или най много за 2 .90 ,а ма на аптекарите ,дето си слагат по 20-30 лв комисионна за това ,че ви продават 3 лекарства нищо не казвате ,доволни сте нали ,е ,същото може и лекаря да го прави и то много успешно .

 19. 19 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#10] от "Иван К":

  ти гледай да внасяш пари в сбора ,а не да даваш акъл на лекарите къде и как ,щото както сте ги подкарали докторите ,накрая сбора ще е изцяло от джоба ти ,а после ти ще ходиш да се разправяш с касата и да си вземеш изхарченото по докторите ,ще ти се даде фактура и ще разбереш за каква борба иде реч и как веднага касата ще ти даде паричките ,ама първо ще те види ,колко си внасял ,има и този вариант ,ама тогава едни 4000 чиновници няма да могат да ходят по лекарски кабинети и по болници и да обясняват как докторите са крадци и мошеници , просто ще трябват да покриват разходи направени от теб , тогава пациента ще е критерия за потока на парите , а лекарите ще се занимават не с писане на листи и е отчети за рахат на чиновниците ,ами с медицина .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK