Димитър Узунов остана верен на Яне Янев и не подкрепи декларация срещу нападките на РЗС

ВСС по време на заседание

© Георги Кожухаров

ВСС по време на заседаниеПредставляващият Висшия съдебен съвет Димитър Узунов, който неотдавна бе избран на мястото на свалената без мотиви от поста Соня Найденова, бе единственият член на ВСС, който гласува против декларация за защита на магистратите от клеветите и нападките, изразени в позицията на партията на Яне Янев РЗС. Тя беше обявена преди дни след като Янев беше осъден за клевета от Румен Овчаров.


Другият член на ВСС, който не подкрепи декларацията, а се въздържа, бе председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров.


Узунов, който бе номиниран за член на ВСС през 2012 г. от партията на Янев, и Тодоров по-рано през деня гласуваха и против възобновяването на проверката по "Яневагейт", въпреки очевидния конфликт на интереси, тъй като са замесени в разговорите между двете съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова.
Предложението за декларация за защита на магистратите от безпочвени нападки и клевети за малко да не бъде допуснато в дневния ред от мнозинството в съвета. Накрая все пак беше прието с 15 гласа след размяна на гневни  реплики между членовете.


Узунов не само гласува против декларацията, а се застъпи за Янев с мнение, че въпросната позиция на РЗС трябвало да бъде проверена, понеже "можело  пък да се окаже, че Янев е прав". "Не трябва ли да бъдат проверени нещата. Току виж се окаже прав за енергийната мафия… Някъде прочетох, че нямало подпис на съдийката на мотивите от решението", каза Узунов.


Янев твърдеше, че съдийката по едно от делата му, която е бивш председател на Съюза на съдиите, е фалшифицирала подписите под решението. А  на сайта на РЗС беше написано в специална декларация,  че Съюзът на съдиите е "бухалка на енергийната мафия"; че делото му било "фарс в Софийския районен съд" и приличало  на "мафиотско отмъщение заради разкритията на лидера на РЗС". Позицията на РЗС завършва с апел "ВСС най-после да спре да обслужва наглите прищевки на един файтон контролирани и купени магистрати, прикриващи се в ръководните органи на Съюза на съдиите, и да хване юздите на съдебната власт здраво в ръцете си."


Паралелно с позицията на РЗС Янев  нападна в телевизионните си изяви ръководството на Софийсикя градски съд и конкретно председателя му Калоян Топалов като го обвини, че е извършва чистка и уволнява наред, но спести информацията, че собствената му съпруга е сред неиздържалите теста за съдебни помощници, който провери правната им подготовка. 


Предложението днес на няколко членове на ВСС съветът да реагира на тези нападки предизвика остри реакции. Възраженията бяха изказани  от обичайно подкрепящите становищата на главния прокурор и председателя на ВАС, и се стигна до размяна на реплики между тях и предложилите ВСС да реагира.


Думите на Узунов  за проверка с намека "че можело Янев да се окаже прав", без да вземе отношение към изразните средства и обидите  в позицията на РЗС, предизвикаха иначе спокойния при дебати Калин Калпакчиев. И той съобщи, че Яне Янев е бил пуснал жалба срещу съдийката, че не била подписала мотивите. "Прокуратурата е  образува проверка и служители от ДАНС са ходили в кабинета ѝ, за да ѝ упражнят натиск", информира той.


"И какъв е резултата от проверката" -  полюбопитства  Узунов, който като че ли съвсем искрено прие за нормално  да се изрършва по този начин проверка от ДАНС. Това  вбеси Калпакчиев: "Попитайте Яне Янев!", отвърна той.


Но тези не бяха единствените разменени остроти. По повод спора дали точката да влезе в дневния ред и коя подред да бъде Румен Георгиев, от квотата на следователите, подметна, че тръгвали към "точка шоу". Тогава Камен Иванов, член на съвета от съдийската квота, който не е повишавал тон и в най-категоричните си несъгласия с мнозинството, избухна: " "Как така ще говорите за колегите, как ще наричате предложението шоу, вие ни обиждате". Наложи се други членове на съвета да призовават към успокояване на атмосферата.


В крайна сметка декларацията срещу нападките на РЗС беше приета с 15 гласа. Главният прокурор не участва, както не участва и по предложението за възобновяване на проверката по "Яневагейт", тъй като си тръгна по-рано.


Ето пълният текст на декларацията на ВСС:


"Висшият съдебен съвет изразява несъгласие с изявленията от последната седмица на ПП "Ред, законност и справедливост" и на нейния председател г-н Яне Янев, с които неоснователно и безотговорно се накърнява професионалното достойнство на съдиите и тяхното добро име. Не приемаме да се отправят манипулативни внушения за дейността на магистратите и на съдебните органи. Работата на съдиите е публична и се извършва пред очите на обществото, което е една от гаранциите за добросъвестна оценка на работата им от непредубедените граждани.


Противопоставяме се на всеки опит за публично обругаване на българските съдии, прокурори и следователи, съдебни институции и съсловни организации, защото така пряко се засяга и уврежда авторитета и независимостта на правосъдието."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK