Депутатите все пак ще проучват дали Русия и Турция се месят на България

Снимката е архивна

© Надежда Чипева, Капитал

Снимката е архивнаВременна комисия на Народното събрание ще проучва всички факти и обстоятелства, свързани с твърдения за намеса на Русия и Турция във вътрешната политика на България. Тя беше създадена със 126 гласа "за", 19 "против" и 13 "въздържал се."


Предложението за нея беше внесено от 73 депутати от ГЕРБ, БСП, ДПС, Патриотичния фронт и "Българския демократичен център". Срещу включването на Русия възразиха от БСП, "Атака" и независимите Велизар Енчев и Георги Кадиев. Лидерът на ДСБ Радан Кънев пък поиска да се конкретизира предметът на дейност на комисията като се възложи на българското правителство да изиска от партньорските служби на ЕС и НАТО, в това число и Турция, всички данни за руска връзка на българските политици Ахмед Доган и Делян Пеевски, както и поддържаните от тях чрез "Булгартабак" контрабандни канали, като данните да бъдат незабавно докладвани на временната комисия.


Ще бъде грешка, коментира бившият външнен министър в кабинета "Орешарски" Кристиан Вигенин. Според него създаването на подобна комисия ще има европейски и глобални измерения и  ще ни вкара в коридора на трайното охлаждане на отношенията с тези две страни. По думите му колкото по-публично се занимаваме, толкова по-малък е шансът за решаването на проблемите. Няма да подкрепя това решение, каза Вигенин и призова парламентът да го отхвърли, а ако желае да се занимава с подобни проблеми, това да става в постоянните комисии на парламента, а ако ситуацията налага, да се обсъди и в Консултативния съвет за национална сигурност при президента.
Йордан Цонев от ДПС му опонира, че подобна комися няма да бъде дипломатически гаф и напомни, че години наред парламентът и правил временни комисии по особено важни и значими за обществото теми.


Съпредседателят на Патиротичния фронт Валери Симеонов предложи предметът на работа на комисията да се разшири и с "други държави" и изрази надежда по този начин да се постигне "така желното от българския народ обединение на парламента".


Независимият депутат Велизар Енчев възрази, че се твърди за намеса на Русия във вътрешнополитечския живот на България. Посочи, че руският посланик и руските консули не обикаля смесените райони като турските дипломати. Възрази и, че ДПС анонимно пуснали подписката за създаване на комисията и не я дали на независимите, за да избегнат отцепниците начело с Лютви Местан. Какво лошо има да чуем и тяхното мнение, попита Енчев.


Атанас Атанасов от ДСБ му отогвори, че при управлението на ОДС бяха обявени за персона нон-грата трима руски дипломати начело с военния аташе и турски консул. Има факти и обстоятелства, че такъв тип намеса перманетно е съществувал, добави той. Спопед Атанасов обаче по този начин формулирано предложението парламентът ще се вкара във вътрешнопартийна разправия. Той се изненада, че половината от депутатите са се подписали под проекторешението, без да се допитат до външния им министър Кристиан Вигенин.


Десет минути преди началото на парламентарния контрол в 11 часа председателстващият зам.-председател на Народното събрание Иван Иванов от Реформаторския блок обяви почивка и каза, че в 11 часа депутатите ще продължат работа с въпросите и питанията към министрите. Станислав Иванов поиска процедура, но вече беше обявена почивката. След нея обаче Цецка Цачева допусна на гласуване предложението на Иванов да се удължи времето за законодателна дейност до гласуването на временната комисия за Турция и Русия и до избора на Цветан Цветанов за шеф на вътрешната комисия и на Настимир Ананиев - за шеф на транспортната комисия.


Лидерът на ДСБ Радан Кънев изрази недоумение от бързането за създаване на тази комисия и посочи, че това поражда пододзрение за втори план, който вносителите влагат в тази комисия. Той в решението за създаване на комисията да се възложи на българското правителство да изиска от партньорските служби на ЕС и НАТО, в това число и Турция, всички данни за руска връзка на българските политици Ахмед Доган и Делян Пеевски, както и поддържаните от тях чрез "Булгартабак" контрабандни канали, като данните да бъдат незабавно докладвани на временната комисия.


Руското влияние протича по тръби с газ и медии, коментира още Кънев. Ако го отхвърлите, ще приемем за имитация консенсуса между ГЕРБ и ДПС и няма да подкрепим, каза той.


Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт му опонира защо не включи продажбата на БГА Балкан, заробващите договори, продажбата на Каолин. Не смятате ли, че е добре да разширим обхвата на комисията, както трябва, обърна се той към Радан Кънев.


Според независмия депутат Георги Кадиев комисията е необходима заради новогодишната реч на почетния председател на Ахмед Доган и последвалото отстраняване на Лютви Местан, като преди това се скри в турското посолство. Обществото трябва да знае за тези неща, каза Кадиев. И поиска да се премахне Русия. Не сравнявайте ябълки с круши - не ми е известно друго посолство да е оказвало пряк натиск върху политици за гласуване в една или друга посока, добави той.


Какво руско влияние, в България няма нито една руска банка, нито един руски университет, възмути се Магдалена Ташева от "Атака". И обяви, че за сметка на това имало два американски университета и три турски банки. Тя посика постоянна комисия на парламента, която да се занимава с чуждата намеса и да изследва защо повечето банки са чужди и повечето от фирмите, които обработват земеделската земя, са чужди.


Някой се опитва да си измие ръцете, или изуй гащи, коментира още Ташева. Дайте да направим временна комисия за Ангела Меркел или за френския посланик, каза тя.


Комисията, която се създава за два месеца и е на паритетен принцип - по двама депутати от всяка парламентарна група без независимите, трябва да изслуша представители на  МВнР, МВР, службите за сигурност и длъжностни лица дали наистина е оказвана подобна намеса.


Илиян Тодоров от "Атака" поиска в обхавата на комисията да се включи и проверка на фондацията "Америка за България" и колко милиони са отишли в медиите.


Комисията, която ще работи два месеца и е на паритетен принцип - по двама депутати от всяка парламентарна група без независимите, трябва да изслуша представители на  МВнР, МВР, службите за сигурност и длъжностни лица дали наистина е оказвана подобна намеса.


За нейн председател беше избран Валентин Радев от ГЕРБ. За членове бяха избрани Димитър Лазаров от ГЕРБ, Красимир Каракачанов и Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт, Георги Кючуков и Светослав Белемезов от АБВ, Атанас Зафиров и Филип Попов от БСП, Мустафа Карадайъ и Камен Костадинов от ДПС, Красимира Ковачка и Светлин Танчев от "Български демократичен център", Станислав Станилов и Магдалена Ташева от "Атака". От Реформаторския блок ще преценят по-късно дали ще участват, каза съпредседателят на групата Найден Зеленогорски, който отбеляза, че не са участвали във внасянето на проекторешението.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK