Само 5 разкрити извършители от 50 атаки срещу влакове отчита МВР

Само 5 разкрити извършители от 50 атаки срещу влакове отчита МВР

© Красимир ЮскеселиевОбщо 50 случая на хвърляне на твърди предмети по подвижни влакови състави са регистрирани в дирекция "Жандармерия" на МВР през 2015 г. Разкрити са едва петима от извършителите или 10%, се казва в писмен отговор  на депутатски въпрос на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова, цитирана от БГНЕС.


Счупени или спукани са 42 стъкла на локомотиви и вагони. Има един пострадал служител на БДЖ, допълва статистиката министърът. Според справката за деянията са установени като автори 2 малолетни и 2 пълнолетни лица, които са хвърляли камъни срещу влакове. 


Също в рамките на парламентарния контрол министърът на транспорта Ивайло Московски посочи, че в БДЖ за миналата година има регистрирани 64 случая на атаки с камъни срещу влакове. Нанесените щети от тях са за почти 61 хиляди лева. Москвоски уточни, че има засилено присъствие на жандармерията в рисковите райони.
На територията на железопътна инфраструктура през миналата година в жандармерията са регистрирани и 310 принудителни спирания на влакови композиции. При 15 случая спирането е било възможно "чрез поставянето на твърди предмети на железния път, представляващи реална предпоставка за възникване на железопътни произшествия и инциденти", уточнява Румяна Бъчварова.


Досъдебните производства за унищожаване и повреждане на имущество на холдинг "БДЖ", образувани през миналата година, са едва девет. Нито едно от тях не е приключило с мнение за даване на съд на извършителя.


Две от досъдебните производства са приключили с мнение за прекратяване. Шест от преписките са с неизвестен извършител, две производства са прекратени заради неразкрит извършител.


В рамките на парламентарния контрол Румяна Бъчварова коментира и сигурността по железопътните гари. В отговор на въпрос на депутата Светослав Белемезов, тя посочи, че на 14 пътнически гари и една разпределителна са монтирани системи за видеонаблюдение. Камерите са общо 239.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK