Цацаров поиска проверка на твърдения за "шпицкоманда" за разследване на политици (допълнена)

Цацаров поиска проверка на твърдения за "шпицкоманда" за разследване на политици (допълнена)

© Надежда Чипева, КапиталГлавният прокурор Сотир Цацаров е изпратил писмо до членовете на Висшия съдебен съвет, в което иска да се извърши пълна проверка на изнесените твърдения от следовател Бойко Атанасов в интервю пред сайта "Биволъ". За това съобщи пресцентърът на прокуратурата.


Атанасов е следовател от от Следствения отдел към Софийската градска прокуратура.  В съобщението на прокуратурата са цитирани изказвания на следователя в интервюто, за които главният прокурор иска да се извърши проверка:


"Следователят Бойко Атанасов излага твърдения за неравномерна натовареност на следователите, както и за това, че образуването на дисциплинарни производства срещу прокурори и следователи, които не изпълняват разпорежданията и на главния прокурор, е "нещо вече обичайно в структурата.
Има дела срещу министри, неизвестни извършители, министри. Министър-председател. Може да има и него…Това са тайни, които се използват, когато наближи момента да се случват важните събития около съдебната реформа. …. Това е една малка, мръсна истина, която съществува към днешния момент в прокуратурата", се казва в съобщението на прокуратурата.
Какво казва Бойко Атанасов пред "Биволъ"


Шпицкоманда от 5-6 следователи се занимават с делата на политици. Лично главният прокурор Сотир Цацаров контролира работата им и те му се отчитат пряко. При тях отиват всички важни дела за корупция и други престъпления по високите етажи на властта. Делата се завеждат срещу неизвестен извършител, стоят в бюрата им и се възобновяват, когато трябва да се окаже политически натиск. В интервюто следователят твърди, че може да има и дело срещу Бойко Борисов, заведено още докато е бил кмет на София, било в възобновено, за да се извърши "правилната" съдебна реформа. 


Ако прокурорите решат по вътрешно убеждение дали да образуват дела, без инструктаж на главния прокурор биват "опрасквани", като им се намаляват заплатите, образуват им се дисциплинарни производства или биват затрупват с преписки "за изпотяване".


"Значи, разпределението на делата в Софийска градска прокуратура става по съмнителен за закона начин, с който са нарушени правата, правомощията на всички работещи следователи. Създадени са три сектора: Един сектор от 6-7 следователи, които се явяват нещо като шпицкоманда, на които се дават всички дела, които са свързани с икономическа и политическа корупция, престъпления извършени от служители на МВР, членове на Министерски съвет, депутати.", разказва Атанасов и продължава:


Аз съм във "Втори сектор", там единствено има дадени като правомощия за разследване дела по чл. 212 ал. 5 (документна измама в особено големи размери - бел.ред.) и "Трети сектор", който е предимно изграден и от най-много следователи, около 40, които разследват следствени поръчки."


Следовател Атанасов разказва и за селекция, която е правил Петьо Петров (Еврото), който беше шеф на следствения отдел към СГП, но беше освободен по негово желание, въпреки предложението да му бъде образувано дисциплинарно производство. Проверявани са били почти всички следователи: "кой става, кой е податлив на влияние."


"... Хора, на които може да им се нарежда. Който може да му се вземе делото, делото да престои известно време в кабинета на ръководителя на Следствения отдел, или на ръководителя на сектора, както е сега. И след това да му се върне. А това поне по НПК го няма. Имаме прокурор, имаме разследващ А ръководители на сектори, които не са снабдени с процесуален инструментариум да зимат делата и да ги връщат, да дават указания как да се разследва, това е грубо нарушение на закона, което се толерира от ръководството на прокуратурата досега, от г-н Цацаров, в момента.", казва още Атанасов. 


От сайта "Биволъ" се разбира, че следва продължение на интервюто на Бойко Атанасов.


Това е първият магистрат следовател, който по закон работи под надзора на  прокуратурата, но излиза с критична позиция на институцията на Цацаров.


Наскоро позиция за нуждата от промени и реформа в съдебната система изразиха съдии, като излязоха в тоги на стълбите пред Съдебната палата, и  бяха подкрепени от свои колеги в страната, чрез ден на отворените врати. Подкрепа за реформа включително и в прокуратурата изразиха и над 200 адвокати с отворено писмо до съдебния съвет.


След като от пресцентъра на прокуратурата изпратиха съобщението за писмото на главния прокурор Сотир Цацаров до ВСС,  "Биволъ" публикува втора част от интервюто с Бойко Атанасов. Сайтът съобщава още, че проверява информация, според която срещу Атанасов е образувана проверка на работата му за четири години назад. Разпореждането за нея се появило светкавично след публикуване на първата част на интервюто. Прокуратурата отказа коментар и на въпрос на "Дневник" дали е разпоредена такава проверка и кога.


Във втората част от интервюто Бойко Атанасов разказва как са му били разпределени три досъдебни производства в една секунда. Това е станало докато той е бил на среща с бившия министър на правосъдието на Румъния и евродепутат Моника Маковей. Той е сигнализирал Етичната комисия към ВСС, чийто отговор бил, че градският прокурор е извършил обстойна проверка, според която възлагането на трите дела не било в едно и също време. Аз се жаля от градския прокурор, а той проверява сигнала ми - разказва следователят.


"Но е извършена от него, не от ВСС. Не от инспектората", коментира още Атанасов. 


Казва и как е бил аргументиран отговорът: "...Установява се, че разпределението на цитираните в сигнала ми три досъдебни производства не е осъществено в едно и също време. В известни периоди от време. Не пише какви обаче". 

Атанасов коментира и обяснението на Етичната комисия, председателствана от Ясен Тодоров: "Пратили сме го на градския прокурор. Той е написал, че всъщност това не е така, че е станало в различни периоди от време, не е ясно кои периоди от време, защото трябва да има протокол, от който да е видно. И Ясен Тодоров, който като ВСС престане да действа в сегашния си вид, ще се върне следовател, подчинен на Христо Динев, нали, защото е следовател в Следствен отдел на Градска прокуратура, е решил, че всъщност е различен период от време. Не са посочени кои. Ако се е случило в различен период от време, то трябва да бъде, съответно системата да го отрази. Не се е случило". 

Следователят изразява и недоволството си от липсата на нова и качествена техника, необходима за провеждането на разпити, на които се прави аудио или видеозапис. 


"Техника за работа не е купена, но секретарките всичките имат хубави, лъскави телефончета", коментира той. 


И завършва: "От този ВСС и специално от Етичната комисия трудно ми е да очаквам нещо. Все пак аз съм магистрат, все пак имаме ВСС, който е най-висш орган в съдебната власт и няма към кого да се обърна. Светия синод едва ли ще може да… и не е и орган, към който да се обърна. Няма друг орган."

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 981 Неутрално

  Е нали всички виждаме какво се случва, една група прокурори и съдии си правят каквото си искат, конфликтите на интереси са очевАдни, и нищо не се случва.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Хахаха, Бивол са голям дразнител на Цацата.

 3. 4 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Ако Цацаров си подаде оставката, ще измие цялата тиня от себе си и дори ще стане мъничко симпатичен. Всичко друго го прави още по- отблъскващ.

 4. 5 Профил на the социалиста
  the социалиста
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Цацаров към ВСС: "Веднага се захващайте с проверката, иначе ще ви пратя шпицкомандата" !

  Така де.

  Ако социализмът беше нещо хубаво, целия свят щеше да бъде социалистически. Не само една Северна Корея.
 5. 6 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ако изобщо има шанс за промяна ,трябва да се започне с лицето на снимката в ролята на подсъдим от НЕП.

 6. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3488 Неутрално

  Стига толкова бе Сотир.Стига с тези тъпотии.Не четете ли всяка година докладите на ЕК.Ако такова нещо като теб беше прокурор в Нюрнбергския процес още щяха да събират имената на изтрепаните .

 7. 8 Профил на julesta
  julesta
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Но да не забравяме - българин е издал смъртната присъда на Левски. Иванчо Хаджипеткович. Турците в комисията са гласували за заточение, но русенецът е настоявал за обесване. Впрочем, негов правнук в момента е частен съдебен изпълнител в Русе. Иван Хаджииванов се казва.

 8. 9 Профил на Margarita Stoianova
  Margarita Stoianova
  Рейтинг: 225 Неутрално
 9. 10 Профил на dimov_a
  dimov_a
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Почна се. Щом и от прокуратурата се разприказваха. Само да се внимава с техническото сътояние на спирачките, щото както казва Атанасов:
  " Това е една малка, мръсна истина".

 10. 11 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Тимур и неговата команда..

 11. 12 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Става интересно
  Добре, че е Биволъ иначе този следовател щеше да го чуе най-много арменския поп. А след това да го самоубият.
  Дано авгиевите (цацаровите) обори почнат най-сетне да се изриват стъпка по стъпка.

 12. 13 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 266 Гневно

  Само пеевски е по-антипатичен от лицето на снимката напоследък..

  Как го постигат?!

 13. 14 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Наистина започват един след друг пробивите в системата на КОЙ, а почне ли процеса, ням спиране, така че ако се свържаат събитията, Пеевски се "спасява", май и на Цацаров му е време.
  За вчера казваха, че две каки си говорят, сега какво ще каже?

 14. 15 Профил на the социалиста
  the социалиста
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#8:"julesta"]Но да не забравяме - българин е издал смъртната присъда на Левски. Иванчо Хаджипеткович.[/quote]

  Същият този Хаджипенчович, след Освобождението дарява пари за паметник на Апостола.

  Така да се каже, катарзис е преживял.

  Ако социализмът беше нещо хубаво, целия свят щеше да бъде социалистически. Не само една Северна Корея.
 15. 16 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2855 Неутрално

  Това е публична тайна.Всички знаем как се поддържат дела с години, как се „смачкват“ дела и как се повдигат некадърни обвинения за наши хора.Какво стана с Бисеров?

 16. 17 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 266 Неутрално

  До коментар [#4] от "Катерина Стоева":

  Глупости, за отмиване на цялата тиня оставката е само едно добро начало!

  Един цялостен и независим съдебен процес би могъл единствено да изчисти репутацията на лицето и институцията, която така тежко е компрометирана.

  От Западен съд, разбира се.

 17. 18 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Сега ще го опраскат яко човека. Би било добре ако и други колеги от системата се изправят и разприказват, но едва ли...
  Ако отвътре не се създаде критична маса от честни хора всичко ще се потули и продължи постарому.

  Умен и красив жълтопаветник.
 18. 19 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2855 Неутрално

  До коментар [#14] от "tsvetko_51":

  Сега чакаме Боце да се усети. Един разприказва ли се ...чорапът ще се разплете.

 19. 20 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  Плочата засвири.Музиката не е приятна.Остава да чуем текста....

 20. 21 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Ледът се пука, господа съдебни заседатели!
  Цацаров е неадекватен и трябваше отдавна да си е заминал...

 21. 22 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Пожелавам на следователя да е жив и здрав и да се размине само с дисциплинарно уволнение, да не го "самоубият" като съдията от СГС вчера, щото тука е така!

 22. 23 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Големи турбуленции настанаха нещо. Ей така от нищото дет' се вика.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 23. 24 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2158 Неутрално

  Малиии, инфаркт ще му докарат на този човек. Още аферата "Яневагейт" не е отшумяла и сега това. Какво ли още има да му се струпва на главата?...

 24. 25 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  До коментар [#19] от "hodounski":

  В това ми е надеждата, защото един се обажда, втори не издържа, трети се изпуснал пред някоя кака...и процеса става лавинообразен , та дано да е за добро и библиотекарите да отидат в библиотеката ( имам предвид затворническата) и там да се награждават и т.н., а ние най-после да видим бял ден.

 25. 26 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Цацаровски/Кашпировси/ смърдиш от всякъде! Огледалото не може да те побере. Демонтирай си господарсвото!

 26. 27 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#16] от "hodounski":

  Плати си, на КОЙто трябва и ни лук ял-ни на лук мирисал.

 27. 28 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  Цацарофф ОСТАВКА !

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 28. 29 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2333 Неутрално

  çaçabalığı Like this! Голям тарикат

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 29. 30 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Тези май наистина станаха на кълбо."Опраскаха" парите,и сега ще се издавят като кучета.

 30. 31 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Това е първият магистрат следовател, който по закон работи под надзора на прокуратурата, но излиза с критична позиция на институцията на Цацаров.
  ----------------------------------------
  Силно се надявам да може да си докаже твърденията.
  Иначе .......

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 31. 32 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Що ще иска проверка от ВСС - само се губи време и ресурси. По-добре да питат жена му. Хем по-бързо, хем резултатът ще е същия.

 32. 33 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Закона за омертата май вече не действува, или така ми се струва........

 33. 34 Профил на Dobrinka Boneva
  Dobrinka Boneva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И в съдебната, и в изпълнителната власт е така - тотална липса на контрол за законосъобразност. Ако едно лице изпрати жалба или сигнал за нередност или с оплакване, те обикновено се препращат за проверка на тази институция или орган, срещу които е оплакването. Едно от многото лица на липсата на законност и на върховенство на правото в България. Всеки гражданин, дори и този в състава на определени власти, всъщност не може да се защити от произвол и нарушения/престъпления, което е скандално за европейска държава, камо ли държава от ЕС. Ако ЕС иска да покаже, че държи на България като своя държава-член, трябва да спре веднага гласът на министрите й по различните съвети и да спре финансирането от европейски фондове - докато не се получат ясни доказателства, че беззаконието в държавата ни започва да се преодолява.

 34. 35 Профил на bogdan.filov
  bogdan.filov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Вижте му сурата на снимката! Задава се тройната гуша! Отвратителните физиономии на двете Прасета са напълно в унисон с дейността им! Пфу че отврат !!!

 35. 36 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5811 Неутрално

  Ти си първия за проверки, а след проверките и на ... скамейката.

 36. 37 Профил на snower
  snower
  Рейтинг: 290 Весело

  Цацаров поиска проверка за наличие на шпицкоманда и побърза да я възложи на шпицкомандата ...

 37. 38 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  Герб отвръща на удара с острието си Цацаров...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 38. 39 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1460 Любопитно

  "Главният прокурор Сотир Цацаров е изпратил писмо до членовете на Висшия съдебен съвет, в което иска да се извърши пълна проверка на изнесените твърдения от следовател Бойко Атанасов "


  гагага, че то от тук нататък няма смисъл да се чете... видими резултати от успешната конституционна реформа

 39. 40 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Вън цацата и други видове вмирисана риба!

 40. 41 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 555 Гневно

  Цацаров да си подаде оставката, както я подаде главния прокурор на Украйна.
  ... Един Костинброд му стига!!!

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 41. 42 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 861 Неутрално

  тия пък такива проверки правят....незнам на един автобус дали билетчетата могат да проверят както трябва без обаждане от няКОй....

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 42. 43 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 279 Весело

  на всички прасета им идва коледата.

  и това цацарско прасе няма да избяга от съдебно преследване след някоя друга година.

  ако трябва от посолството в Казахстан ще го доведат с Авиоотряд 29, но ще полежи на стари години в затвора. така е правилно и справедливо. правда трябва да бъде въздадена

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 43. 44 Профил на flashlight
  flashlight
  Рейтинг: 225 Любопитно

  "Шпицкоманда от 5-6 следователи се занимават с делата на политици. Лично главният прокурор Сотир Цацаров контролира работата им и те му се отчитат пряко. При тях отиват всички важни дела за корупция и други престъпления по високите етажи на властта. Делата се завеждат срещу неизвестен извършител, стоят в бюрата им и се възобновяват, когато трябва да се окаже политически натиск. В интервюто следователят твърди, че може да има и дело срещу Бойко Борисов, заведено още докато е бил кмет на София, било в възобновено, за да се извърши "правилната" съдебна реформа."

  Българският Везувий ще изригне скоро, истината винаги излиза на яве. Това личи от шизофреничните напоследък действия на олигарсите. 🎃🎃🎃

  Да спориш с простак е безсмислено, достатъчно е да му дадеш повод да си покаже простотията.
 44. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  По-добре да поиска проверка на цялата прокуратура.

 45. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK