Как да си обясним Борисов тази седмица

Снимката е архивна

© Анелия Николова

Снимката е архивнаСамо Борисов знае" - така депутатите в ГЕРБ най-често отговарят за това какво се крие зад действията на лидера им, който през седмицата изненада с поредица от изказвания, спирането на обществени поръчки за над милиард лева и демонстративно разграничаване от Делян Пеевски.


Политици и анализатори се чудят как да тълкуват действията на премиера. Догадките за повода варират от силен натиск отвън (това предположение изнервя Борисов пролича от негови изказвания) до спонтанно решение след срещата му с българи в Лондон в началото на февруари. Коментарите за ефекта също се поляризират - от евтин спектакъл до чистене на имидж преди предстоящите президентски избори.


Натиск, но откъде
Публичният прочит и подредбата на събитията навежда на мисълта, че зад действията на Борисов вероятно стои натиск от Европа.


В деня преди премиерът да обяви, че е наредил да спре поръчката за магистрала "Хемус", в която участват фирми, свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски и с Валентин Златев, дойде съобщение, че е разговарял с канцлера на Германия Ангела Меркел. Предположенията бяха, че телефонното обаждане е предизвикано от решението на Борисов да отиде в понеделник на срещата на Вишеградската четворка, чиято позиция е за затваряне на границата на Македония и България с Гърция, а Берлин държи да има общоевропейско решение в основата, на което е сделката с Турция. 


На другата сутрин обаче Борисов изненадващо разпореди спиране на поръчката за "Хемус". Привечер от Прага основна тема на изказванията му пред медиите бяха не разговорите с лидерите на четворката, а коментарите му, че е спрял търга, заради съмнения за връзки на фирмите с Пеевски и Златев. Премиерът отиде и по-далече като каза, че е "попроверил кой кой е". Той обяви, че негово било разпореждането да се поиска публикуване и на доклада за КТБ от разследващата фирма.


Въпреки яростното отричане на Борисов, че никой не го е натискал за тези действия, наблюдателите предположиха, че разпределянето на европарите, съсредоточването на големи поръчки в компании, свързвани с Пеевски и други вътрешнополитически проблеми също са били тема на разговора с Меркел. 


Часове след спирането на търга за "Хемус", председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви, че разделянето на България и Румъния в мониторинга е все по-възможно заради липсата на напредък в борбата с корупцията.


През следващите дни Борисов продължи да нарежда да се спират обществени поръчки, като в част от тях отново имаше фирми, свързвани с Пеевски. 


Депутати от различни парламентарни групи обаче допускат, че зад спрения търг за магистрала "Хемус" стоят икономически интереси. Според тях е възможно чужди компании да са проявили в последния момент желание да участват заради апетитната прогнозна стойност на проекта - 434 млн. евро.


Турска линия отново - две посоки

Другата загадка от действията на Борисов е дали той наистина се опитва да се разграничи от Пеевски и неговия имидж и какви са позициите на депутата от ДПС в момента или следките и отношенията ще минат отново под прикритие.


Наблюдателите припомнят, че само преди седмица медии, близки до управляващите в Анкара публикуваха информация, че Ахмед Доган и Делян Пеевски са със забрана да влизат в Турция и тя беше потвърдена от посолството в България. Повече официална информация не последва, което дава извинение на българските политици да не коментират темата.


В публикации на "Капитал" обаче беше разказано за доклада на турските служби за сигурност за контрабандата на цигари, според който около 50% от нея са свързани с марки, произвеждани от "Булгартабак". Седмичникът писа, че "формално фирмата не прави нищо нередно - изнася за Близкия изток, а как оттам се реализират част от количествата не е нейна работа. Това правят и други световни производители на цигари. С приходите от контрабандата обаче се издържат някои от кюрдските сепаратисти. В доклад от миналата година на турската служба за борба с финансовите измами МАСАК, в който също се подчертава големият дял на цигарите от марки на "Булгартабак", се твърди, че българският производител продава законно цигари на фирми в Северен Ирак, контролирани от кюрдския гражданин Салам Кадир Фараж." Според "Капитал" темата е поставяне не веднъж от турските власти пред българските, но без особен ефект.


Дали сега в искането на действия от България са се включили и въпроси от Европа, не е ясно, но дни преди да говори с Борисов, Меркел беше на среща с турския премиер Ахмет Давутоглу (8 февруари).


Борисов в компанията на Меркел и Камерън по време на общата снимка на лидерите преди срещата на върха в ЕС - 18 февруари

© Министерският съвет

Борисов в компанията на Меркел и Камерън по време на общата снимка на лидерите преди срещата на върха в ЕС - 18 февруари

За Меркел в момента сделката за имигрантите с Турция е фундаментална, защото тя иска те изобщо да не потеглят към Европа и добрите й отношения с властите там са важни. А турският президент Реджеп Тайп Ердоган преди седмица заплаши, че ще пусне автобусите с бежанци към Одрин т.е. към България и Гърция, ако Европа не намери бързо решение.


Днес Делян Пеевски изненадващо обяви, че продава дела си в "Булгартабак", макар все още да не е ясно на кого.


Друга турска линия


Междувременно се появиха оскъдни неофициални информации за тристранна среща между премиера Бойко Борисов, турския му колега Ахмет Давутоглу и отстранения лидер на ДПС Лютви Местан, в която не е имало преводач, а Местан е бил посредник между Борисов и Давутоглу. Срещата не е отречена от нито един от участниците. По информация на "Дневник" на нея Давутоглу е предложил на Борисов безлихвени кредити целево за развитието на селските райони в Родопите и Добруджа, които са предимно със смесено население, чрез стимулирането на биоземеделие и животновъдство. А продукцията да се изкупува на преференциални цени от Турция.


Тристранният разговор бил на 15 декември, когато Давутоглу беше на официално посещение в София, а два дни по-късно почетният председател на ДПС Ахмед Доган произнесе новогодишното си слово, в което нарочи Местан за изгонване. Според публикациите Борисов е информирал Доган за срещата с Местан и Давутоглу. Каква е причината Борисов да потърси Доган след тази среща остава неясно. А депутати твърдят, че двамата общуват редовно и не винаги ползват Делян Пеевски за посредник.


В края на миналата година премиерът призна, че в телефонен разговор турският му колега го е помолил да заеме страна в конфликта Доган-Местан, а самият Местан месец по-късно отговори, че Борисов е заел такава страна, но не била неговата.


Впрочем наскоро лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви по повод срещата му с Местан преди месец, че председател на опозиционна партия се оказал далеч по-информиран за магистрала "Хемус" от водача на партия, която е в управлението.


В тези информации, депутати търсят обяснение дали има промяна в позициите на Пеевски и каква, ако той се е оказал неудобен и за външни фактори. 

Делян Пеевски на заседание в парламента

© Юлия Лазарова

Делян Пеевски на заседание в парламента


Дори и да има турска връзка, няма обяснение защо потърпевш от решението на Борисов излиза и дългогодишният му приятел - генералният директор на "Лукойл България" Валентин Златев, за когото премиерът е казвал в интервюта, че лъжел на карти.


Кой мисли за рейтинга и изборите


Все по-възможна изглежда хипотезата, че зад действията на Борисов, известен с желанието си да се харесва на всички, стои силното му раздразнение и изпускането на нерви по време на срещата му с българи в Лондон, когато беше попитан дали, когато се погледне в огледалото вижда Пеевски.


"Когато след Лондон си дадох сметка, че дори може да витае съмнение върху моята честност и принципност, мисля, че реакциите са повече от ясни. Благодаря на това момче в Лондон, много ме жегна, има голям принос. Като се огледах отстрани, разбрах, че може би за нормалните хора така изглежда. Взех всички мерки, които всички в Брюксел подкрепят. Искам да ви се закълна и да го знаете - нито един европеец, американец, руснак, какъвто искате, нито една институция в света, за което се заклевам, не ми е дала този съвет. Не е говорил никой никога с мен, а камо ли такива приказки, че от Брюксел ми казали, пък Ангела Меркел ми казала. Ще я доведа (Меркел - бел. ред.) да ви каже за какво беше нашият разговор", обясни сам Борисов пред журналисти в Брюксел в четвъртък.


Той заяви още, че "нямам нужда да ме подкрепят, имах нужда да усетя себе си достатъчно силен, за да го свърша. Имам тази воля и ако искат всички да ми обявят война, защото виждате – в огледалото започва да излиза кой ли не и да се разправят по брутален начин помежду си".


По линия на усърдието за вдигане на личния рейтинг на премиера дойде и съобщението в петък, че той се обадил на чистачка на летище "София", за да я успокои, че запазва работата си, защото е наредил да бъде прекратен договорът с фирмата за почистване.


Политици от ГЕРБ обвързаха действията на премиера към предстоящите президентски избори, като напомниха, че все още нямат кандидат и намекнаха, че това може и да е Борисов, който пък все още не бил решил какво да прави. Те не изключват да се стигне и до предсрочни парламентарни избори и твърдят, че за такива помощта на Делян Пеевски и Валентин Златев не им била важна. Пеевски и медиите му играят за ДПС, Златев пък продължавал да подкрепя предимно левицата - БСП и АБВ на Георги Първанов. А най-важна за Борисов била "всенародната любов" и да поддържа имидж на борец срещу корупцията.


Тази седмица в София пристигна и новият американски посланик Ерик Сет Рубин. Няма официална информация дали той вече е имал срещи с премиера или българските власти. По време на изслушването му в Сената през декември миналата година той заяви, че в България, която е член на ЕС и НАТО се дават пари за проруска пропаганда. "Това се разпространява от местни медии и различни групи, получаващи пари, за да го правят. Мисля, че като работим с нашите естествени приятели, които са мнозинството от българите и от депутатите, с екипа си ще имаме предвид този въпрос и трябва да намерим ресурси за реагиране по такива случаи", каза Рубин.


Война или театър


"Вече нямаме работа, Борисов стана опозиция сам на себе си", пошегува се депутат, който доскоро подкрепяше властта. За повечето депутати от опозицията, без значение дали решението е взето под натиск или импулсивно, е театър и скоро проектите ще бъдат пуснати по новия Закон за обществените поръчки, който пък още повече отварял вратата за корупция.


Дано да е театър, че война с Пеевски точно в този момент не ни трябва, коментира политик от управляващото мнозинство. Той нарече "студена война" отношенията между ГЕРБ и Пеевски - никой на никого не пречи.


Ако е театър, доста лошо изпълнение, коментира пък друг представител на управляващата партия. Ако се съди по публикациите в медиите на Пеевски, които засега поддържат проправителствената линия, не личи по нищо пактът за ненападение да е нарушен.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (178)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mr.kiril
  mr.kiril
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Катарзисът катарзисичен, дело на всеки...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  НЕ на ДС и русофилите (вкл. Бойко Борисов)! НОВ ВСС! НОВ ГЛАВЕН ПРОКУРОР! РЕАЛНА СЪДЕБНА РЕФОРМА! Мавродиев (КФН) - вън от държавните институции!
 2. 2 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Тази седмица Борисов даде битка на Пеевски. Не е ясно кой колко аса стиска в ръкава.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 3. 3 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 844 Весело

  Не е катарзис,той няма как да иска това.Обяснявам си го с менопауза.Ще му мине след ден,два.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 4. 4 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Истински политик,работещ за интереса на България,който вече си осигури място на страниците на българската история!

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 6. 6 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1699 Весело

  Требе да е от жешкото време.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 7. 7 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Отиваме към избори - парламентарни (със или преди президентските).
  Удари от ЕС, удари от Турция, липса на пари от Русия, липса на пари от България.
  Раздвоено ДПС .
  Битка за циганските гласове.
  Сега настана време за борба за гласовете на българите!

 8. 8 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Боко ни взема за канарчета!
  Не е необходимо да ти казват нещо! Достатъчно е да ти покажат частица!

  Да разлая троловете!!
 9. 9 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  Борисов е винаги по средата на нещо.Тъй като не е ясно какво е, дано да е голяма работа

 10. 10 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 616 Любопитно

  Няма как да го обясняваме. Има си хора, поставящи диагнози -да ходи да пита Москов КОЙ да му помага, след като го вкараха в обяснителен режим, който не му се отдава.

 11. 11 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  Няма да стане ясно дали е под натиск, дали е вътрешнопартийно и дори индивидуално решение, макар че последното е малко вероятно по ред причини, важното е че става и още по-важното е дали е нова линия или еднократна акция, като от това второто нямаме интерес ние, като общество.

 12. 12 Профил на Рая
  Рая
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Баце сменя шлифера. Пусна този на г-н Пееф, но хвана друг...тепърна ще разберем чии.

 13. 13 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 815 Неутрално

  До коментар [#5] от "Граждани за Европейски Цени на Тока в България":

  Върти се около някакъв софийски прокурор, работата!

  Да разлая троловете!!
 14. 14 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 983 Любопитно

  "Политици и анализатори се чудят как да тълкуват действията на премиера. "

  Тия, щото са на заплата при него ги разбирам...
  Този човек е грешка..., ама, голяма ГРЕШКА...!!!

  Форумът е в будна кома...
 15. 15 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2894 Неутрално

  Хи-хи-хи-и-и-и...! Бойко Борисов, щял да се разграничи от Пеевски, тоест от Доган, да бе! Все едно, аз да се разгранича от майка си и баща си!!!
  И има хора, които ще се вържат, представяте ли си...?!

  Бивш tww09306483.
 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Ние вече знаем,че страда от раздвоение на личността.

 17. 17 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 757 Неутрално

  [quote#2:"tribiri"]Тази седмица Борисов даде битка на Пеевски. [/quote]

  Ами! Кой идиот може да повярва в тази дивотия?!

 18. 18 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  Затегнали са му бурмите от Вашингтон. Много взе да се заиграва с рушлямсаката агентура и са го ударили през пръстите...

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 19. 19 Профил на Dreamer69
  Dreamer69
  Рейтинг: 418 Весело

  Начукаха му канчето началниците от Брюксел и започна наистина да вижда Пеевски, когато се оглежда в огледалото. Затова реши да хвърли малко прах в очите на публиката за заблуда. Но да внимава да не разяри доскорошните му авери Доган, Пеевски, Златев, Гоце и Цацаров, че ще му се стежни положението на Бойку и сие. И да озапти тъпия Цв.Цв, че става още по-лошо.

  Величието не е в това да не падаш, а да ставаш всеки път, когато си паднал. Конфуций
 20. 20 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1847 Весело

  Обяснявам си го като човек който обвинява дъжда,защото си е забравил чадъра.

 21. 21 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Или е театър или разместване на пластовете. Да се надяваме второто. Че това е някаква борба против корупцията го изключвам априори.

 22. 22 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  До коментар [#5] от "Граждани за Европейски Цени на Тока в България":


  [quote#5:"Граждани за Европейски Цени на Тока в България"]Нюланд е уведомила премиерът Бойко Методиев Борисов, че американските спец-служби са открили 450 млн, долара в банка в Саудитска Арабия, принадлежащи на известен български управленец и негов съратник с турски прякор. [/quote]

  Това звучи много приятно, само че се получава едно противоречие. Казвате, че поръчките са за попълване загубите (макар че 450млн$ не се попълват ей така), а вместо да се попълват, се спират поръчките.
  Да не говорим, че ако реално говорим за попълване, след като веднъж са открити и конфискувани такива пари, тези дето са ги открили няма да дремат и вероятно ще забележат попълването.
  Но ако има и дано има такова нещо, за мен е много обяснимо промяната в отношенията и дори в близко бъдеще това трябва да се види отчетливо и ще бъде в наша полза.

 23. 23 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 757 Неутрално

  [quote#4:"rurade"]Истински политик,работещ за интереса на България,който вече си осигури място на страниците на българската история![/quote]

  Кой?

 24. 24 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2787 Неутрално

  "Как да си обясним Борисов тази седмица"

  Интересно, а до сега как си го обяснявахте?

 25. 25 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 227 Неутрално

  Ами Бойко си е Бойко!
  Ще продължи със мотките
  защото го държат за топките!

 26. 26 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 815 Неутрално

  До коментар [#19] от "Dreamer69":

  Интересна е цялата агитка, която сте споменали! Включително и Цвъки!
  Интересни времена настанаха за Боко! Можем да очакваме даже и арест за Цеца Секса!

  Да разлая троловете!!
 27. 27 Профил на moon744
  moon744
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Борисов няма обяснение. Лошото е, че обяснението е Бойко.

 28. 28 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Всичко е толкова просто..Бойко и сие планират вземането на нов 4 милиарден дълг... Мъни нЕма...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 29. 29 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 648 Неутрално

  " Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви, че разделянето на България и Румъния в мониторинга е все по-възможно заради липсата на напредък в борбата с корупцията."
  Това не е вярно.

  “If Romania is ready before Bulgaria, it’s obvious that this mechanism has to end,” he told a joint news conference in Brussels

  "АКО, Румъния е готова преди България, то е ясно че мониторингът трябва да приключи за нея."
  Което в медиите някак се усуква в смисъл, че Жан Клод Юнкер бил казал, че мониторингът е разделен за двете страни....щото България изоставала.
  Никога един държавник от ранга на Юнкер не би си позволил подобно дискриминиращо отношение спрямо държава членка на ЕС.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 30. 30 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3928 Неутрално

  Как да си обясним Борисов?
  Много просто - като Господ. Приемаме го като даденост.
  И оттук има два пътя - или му вярваме безпрекословно и бием теманета в краката му, или започваме да задаваме неудобните въпроси. Като оставката, например...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 31. 31 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Нищо ново . Боко си е все така

 32. 32 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#5] от "Граждани за Европейски Цени на Тока в България":

  и кой ще да е този негов съратник, че и управленец с турски прякор? Гоце Крайненеца? Гоце не е точно турски прякор. може би Георги Първанов-Гьокче?

  а затвори за престъпниците, кога? Гуантамо празно, пяжини хванало, а ние българските комунета на свобода държим. я там да пият вода под кърпата... точно за 10 минути ще изпеят всичко. те са доносници по рождение.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 33. 33 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 658 Весело

  моето обяснение е просто - Баце стана Дедо. тълкувайте двуяко!

 34. 34 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 367 Неутрално

  С нашокано от Берлин-Брюксел канче или не, Борисов ще оцелее. Оказа се твърде повратлив, адаптивен и непредсказуем. А и с декларациите си относно мигрантския проблем израства километри в очите на българите пред интернационалния либерален бърборко Плевнелиев.

  Да му мисли и фейсбучният мислител Радан, че покрай тези финтове на Борисов съвсем ще се обезличи като "опозиция".

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 35. 35 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1480 Весело

  """"Как да си обясним Борисов тази седмица""""
  >>>>><<<<<<
  Ами той е тотално "необясним" !!!

  Все едно да обясним действията на Слънцето, как и защо свети и грее???

 36. 36 Профил на krummen Spiegel
  krummen Spiegel
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Никой не може да ме убеди, че действията на нашия премиер Слънце в последната седмица са следствие на някакъв катарзис, променяйки го тотално. Другарката Меркел беше един добър политик, допуснал само една грешка. Вероятно само му е намекнала за всички тези неща,които са обществена тайна и че най-вероятно ще му спре еврофондовете. Това щеше да е последната капка от, която чашата ще прелее. Властта е нужна на Баце да самозадоволява собственото си его. От друго той отдавна вече няма нужда. Власт на всяка цена.

 37. 37 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Снимката е готина. По отношение на обясняването на Борисов, не се опитвайте изобщо.
  Ако беше толкова лесен за обясняване, нямаше да е министър-председател втори път.

  Доброто е заразно
 38. 38 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  Баце е изключително не интелиг3ентен и га му се скарат не може да ни го обясни.
  Бих го наркал "вентилатора".

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 39. 39 Профил на Бенефициенто Корупционе
  Бенефициенто Корупционе
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#22] от "tsvetko_51": Има очакване/с което за сега съм съгласен. Извинявам се, че не съм означил чужда статия 1:1
  Но това е изключително вероятно обяснение за гнева на ББ
  И тук е мястото да кажа, че Чехия е сключила споразумение със САЩ, 50% от конфискуваното от САЩ на чешки граждани да се връща на Чехия. Призовавам депутати да подготвят такава спогодба м/у Б=я и САЩ, защото без такава, всичко си остава за САЩ! Без значение от къде се конфискуват парите. И друго-българските закони да допускат по същия начин да конфискуваме придобити по рестъпен начин активи у нас и в чужбина!

 40. 40 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 976 Неутрално

  България лека полека се отърсва от руското робство. Това е обяснението.

  The best way to predict the future is to invent it.
 41. 41 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 648 Неутрално


  "Дано да е театър, че война с Пеевски точно в този момент не ни трябва, коментира политик от управляващото мнозинство."

  В журналстиката принципът на ЕЖК не върви, г-це Рилска. Кой политик от управляващото мнозинство е казал това?

  "Ако е театър, доста лошо изпълнение, коментира пък друг представител на управляващата партия. "

  Същият въпрос към вас г-це Рилска. Кой "друг" представител??
  От думите "жълт" и "журналист" не бива да произхожда словосъчетание. Защото страда професионализмът.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 42. 42 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#32] от "полувишис":

  Ментора - Пашата.
  Не е баш управленец на светло, но все пак управлява.

 43. 43 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  До коментар [#39] от "Граждани за Европейски Цени на Тока в България":

  Без да съм чул за въпросния случай, отдавна се чудя, как чуждите служби досега не са засекли нашите тарикати или по-скоро, понеже няма начин да не са ги засекли, не използват данните за натиск върху нас - подобно на случая Бисеров, който Цацаров умишлено оневини.

 44. 44 Профил на krastitel
  krastitel
  Рейтинг: 449 Любопитно

  По важното е как ние и нашите семейства ще гласуваме от тук насетне, това ще обясни много неща.
  Борисов е симпатичен макро комплексар, стига да не се лъже много в изборните резултати, нали - Цветанов?

  krastitel
 45. 45 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#17] от "petyo9":

  Е! Има идиоти, на които им трябва време за да раберат какво се случва! Затова да ги кръстили идиоти!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 46. 46 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 213 Любопитно

  По никъв начин, не мое се обясни!
  Мозъкът на Борисов е сложна материя,и един ден ще бъде изследван от науката,като мозъка на Ленин!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 47. 47 Профил на Приказки под шипковия храст
  Приказки под шипковия храст
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Как да си обясним Борисов тази седмица?"
  Предизборно, и в спешен порядък.

 48. 48 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#18] от "Георги":

  и накрая какво ще се окаже? че германски и американски натиск защитава българските интереси и атакува съветските интереси.

  този път се забавиха адски много. трябваше още от времето на Цагъ и Сергишев да изпратят един корпус за специални операции и да натоварят бугарските комунета на влак за Россия. пък там да си вдигат революции и да променят света

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 49. 49 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#48] от "полувишис":

  Доколкото знам комунистите и фашистите са специалисти по лагерите и изселванията! Ти от кои си?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 50. 50 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Баце е сменил огледалото?

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 51. 51 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 360 Неутрално

  http://rodopi24.blogspot.bg/2016/02/136_19.html?showComment=1413738874638#c1260128449237838904

  136 български гражданин са в черен списък на Турция, като в ТОП 30 са Ахмед Доган, Делян Пеевски, тримата съпредседатели Мустафа Карадайъ, Четин Казак и Рушен Риза, бивши министри, популярни настоящи общински кметове и ключови депутати на ДПС.


  И това ще да има връзка с неадекватгното поведение на Бойко последните дни.

 52. 52 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  “Мисля, че като работим с нашите естествени приятели, които са мнозинството от българите и от депутатите, с екипа си ще имаме предвид този въпрос и трябва да намерим ресурси за реагиране по такива случаи”, каза Рубин."

  Приятелството е двупосочна комуникация!
  Тези отвъд океана обаче не го схващат така - затова и си имат “естествени приятели”. Такива които виеха като обезумели ЮЕсЕй на митинга с онова недоразумение г-н Куейл! Отсреща “естествено" им се отговори “тенкю пийпъл”!

  I Want To Believe
 53. 53 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 757 Неутрално

  [quote#45:"tribiri"]Е! Има идиоти, на които им трябва време за да раберат какво се случва![/quote]

  Очевидно, забелязах. Нямаше нужда да се афишираш.

 54. 54 Профил на flashlight
  flashlight
  Рейтинг: 213 Весело

  Как да си обясним Борисов тази седмица

  Ами да питаме чистачката, тя май е последната, на която се е е обадил 🎃🎃🎃

  Да спориш с простак е безсмислено, достатъчно е да му дадеш повод да си покаже простотията.
 55. 55 Профил на Злото ченге
  Злото ченге
  Рейтинг: 257 Весело

  Подговя се да стане новият водещ на „Огледала“.

  The war has begun! - www.fightcybercrime.net [Код: „Схемите не са това което са!“]
 56. 56 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2519 Неутрално

  "А най-важна за Борисов била "всенародната любов"..." - ами, то важното е и чеиз да има, но се оказва, че нито народа, нито ББ са толкова заможни. Когато се контиш и суетиш пред каквото и да е огледало е ясно, че забравяш реалността. ББ отдавна играеше като някакъв нападател, но на всички е ясно, че вкарва по милост и от съжаление. Толкова разбита държава, въпреки червените конци по китките, поливането с вода, галенето, братството и избори, избори все довеждащи до дупка. Нема такава държава!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 57. 57 Профил на svetlyobg
  svetlyobg
  Рейтинг: 371 Неутрално

  Ако сравним интелекта на ББ с този на 10-12 годишно дете, първото което ми идва наум е, че ще отрича най-очевидното. Понапляскали са го отвън със заплаха за спиране на цялото EU финансиране заради голямото количество корупционни сделки, и той като Правешки хитрец е решил да използва това в своя полза - разграничавам се от корумпираните и следователно аз не съм такъв. Никой не ми е повлиял - аз сам взех това решение. Елементарно Борисов - елементарно. Ама за да преживееш катарзис, трябва все пак някакъв морал а ти го нямаш! За известно време следва снишаване, и след като потекат отново EU средствата, ще бъдат раздадени на "нови" фирми с още по-прикрита собственост на все същите стари играчи, негови добри приятели.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Аз бих казал, че е от всичко по малко. Има натиск от Европа, Меркелина иска сделка със султана за мигрантите, че инак мястото й съвсем ще изстине, а пък Турция е против про-руската част в ДПС - разбирай Доган и Пеевски, но за Местан няма проблем да клати държавата. Плюс разделянето на България и Румъния, където вече се очертаваме като черна овца - на Бойко ще гледат като на черна овца в Европа, а той така иса да се докара на всички и всички да го харесват, че нарцистичната му даша не може да се примири с друго. Това в Лондон го използва като парлама да се прави на народен човек, част от нео-тодорживковия му ПР. Това за чистачките от летището може да се причисли в същата сфера. А 'спирането' на обществените поръчки 'спечелени' от фирми на Дебелян и Доган е тактическа маневра. След 1-2 месеца пак ще им ги дадат. Другото, което е интересно е, че може би руснаците нямат кинти в момента и затова, Влади Горанов услужливо ще набута държавата с още 2 млрд. евро, с които да се разплатим с фирмите на Пеевски и да им дадем да построят тая т.нар. магистрала. Пък после ще вземем още заеми, за да покрием и оскъпяването.
  Накратко, Бойко се опитва да се хареса на народа, Меркел и да се разграничи от Пеевски и Доган засега. Пък сетне, пак по старому. Сега ще се сниши малко, ама отмине ли бурята, стой и гледай. За президент не знам дали ще се кандидатира. Тогава цецо трябва да стане премиер, а за промяна в Конституцията и президентска или полупрезиденстка република, едва ли ще събере мнозинство.

 60. 60 Профил на Злото ченге
  Злото ченге
  Рейтинг: 257 Неутрално

  [quote#3:"Без коз"]Ще му мине след ден,два[/quote]
  Няма, няма! Когато избора е между моя приятел Де(бе)лян и „Конграчулейшинс“ от евро-атлантическите ни партньори, ясно е кое би жертвал!

  The war has begun! - www.fightcybercrime.net [Код: „Схемите не са това което са!“]
 61. 61 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Проблемът е, че тези действия, дори сами по себе си да са правилни, са плод на едноличното решение на премиера-слънце, под неизвестен натиск, вместо на действащи държавни институции - компетентни министри и министерства, парламент, прокуратура, съд. Еднократните акции не са достатъчни.

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 62. 62 Профил на flashlight
  flashlight
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#61:"WOI"]Проблемът е, че тези действия, дори сами по себе си да са правилни, са плод на едноличното решение на премиера-слънце, под неизвестен натиск, вместо на действащи държавни институции - компетентни министри и министерства, парламент, прокуратура, съд. [/quote]

  До коментар [#61] от "WOI":

  Проблемът е, че трябва да се намери противодействие на "дейсващите" държавни институции, че играта загрубя.

  Да спориш с простак е безсмислено, достатъчно е да му дадеш повод да си покаже простотията.
 63. 63 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Клекна на кремъл.

  жалкар

  Facing Worlds
 64. 64 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 418 Неутрално

  И с тези действия света не ще може да помогне на държавата защото на нея и нежно много време да се събуди и да разбере че в действителност не е това което ни се подава като информация и в действителност червената мафия продължава да я изнудва и краде така както и башибозука не го е крал.Разликата е че те са убивали а сегашните прокудват народа по света.Народе време да видиш истината и да разбереш че ти си този който трябва да подрежда двора си и да се оправяш сам а не да чакаш на готово защото всеки иска да те дой.

 65. 65 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4253 Весело

  До коментар [#49] от "tribiri":Той е и от двете - както един мой покоен началник, дето бил преди 1944 бранник, а след 1944 такъв върл комунист, че в партийната му организация го смятали за ненормален. Така дотегнал на Научния съвет със своя революционен плам 25 години след 9-ти септември, че един колега извадил снимка на въпросния пламенен комунист в бранническа униформа и я показал пред колегиума на института ни. И въпросният революционер се хвърлил да къса и тъпче снимката пред очите на целия институт, без да чева репликата: "Ти какво, да не мислиш, че не съм запазил негатива ?"


 66. 66 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 560 Неутрално

  [quote#61:"WOI"]Проблемът е, че тези действия, дори сами по себе си да са правилни, са плод на едноличното решение на премиера-слънце[/quote]

  До коментар [#61] от "WOI":

  Така е!
  ТОЙ на никой друг не вярва, а само на себе си.
  Много често и на себе си не вярва, защото сутрин каже нещо, на обед го обори, привечер взима някакво друго решение, което изтрайва до следващата сутрин и така до безкрай.
  За радост на журналята, че им създава работа и чувство за значимост.

 67. 67 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  Борисов не само е най-умния в ГЕРБ, но е и единствения, който работи.

 68. 68 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  До коментар [#5] от "Граждани за Европейски Цени на Тока в България":Добре за информацията , ама как САЩ конфискуват пари на българин в саудитска банка ? СА да не е станала щат ?

 69. 69 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3982 Неутрално

  Решенията за спирането на обществените поръчки най-вероятно е плод на външен натиск от страна на ЕС.

 70. 70 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  Икономедия: Как да си измислим нови антиборисовски опорни точки.

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 71. 71 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  До коментар [#49] от "tribiri":От говната.

 72. 72 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1469 Любопитно

  Кой е този между Камерън и Меркел?

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 73. 73 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 806 Неутрално


  "Когато след Лондон си дадох сметка, че дори може да витае съмнение върху моята честност и принципност, мисля, че реакциите са повече от ясни"
  Мисля, че срещата му с емигрантите много го разтърси. Разбра, че хората постепенно престават да му вярват, а това за него е пагубно. Защото властта му се крепи на подкрепата на мнозинството от електората. Стъпките, които Борисов направи тази седмица, са в правилната посока, каквато и да е причината за това реение.

 74. 74 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  До коментар [#70] от "Един Градинар":За тяхно съжаление това не носи дивиденти на техния лагер. Колкото и да им се иска.

 75. 75 Профил на legio
  legio
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Само Борисов си знае ... кой му дърпа конците

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Who dares wins!
 76. 76 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 688 Весело

  [quote#4:"rurade"]Истински политик[/quote]
  На всички едни и същи болшевишки цитати ли ви дават?
  Дайте малко разнообразие

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 77. 77 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 715 Весело

  До коментар [#37] от "dogwoman":

  Тя снимката ...да. Ама героят от снимката не е. Или само на самоотвержени Пасионарии като теб.

  От идиоти отговор не чакам
 78. 78 Профил на gaheris
  gaheris
  Рейтинг: 213 Весело

  То той е токова непостоянен, че въобще не се опитвам да си го обясня...Чакам резултата от тези му действия.

 79. 79 Профил на sorosoidnapravda
  sorosoidnapravda
  Рейтинг: 213 Неутрално

  "Натиск, но откъде"
  Ама чакайте сега, не така господжа, за такива работи се съставят парламентарни комисии да разследват чуждестранния натиск. Най-вече защо не идва от оторизираните посолства.

 80. 80 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#65] от "patsis":

  Точно това имам предвид! Точно хората, които драпаха и лижеха задници за да станат част от комунистическата върхушка, точно те изведнъж станаха най-големите антикомунисти и русофоби!

  Помня Стоян Ганев, какво говореше през 1988ма и в какво се ревърна след 1990 та. Червей(и).

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 81. 81 Профил на Бенефициенто Корупционе
  Бенефициенто Корупционе
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#68] от "ahasver":[quote#68:"ahasver"]Цени на Тока в България":Добре за информацията , ама как САЩ конфискуват пари на българин в саудитска банка ? СА да не е станала щат ?[/quote] 1)перфектен въпрос, точно по темата-
  Вътрешното законодателство на САЩ им дава право да го конфискуват активи при определени условия в и извън страната!
  По-важното е, че парите си остават 100% за тях! Затова мнозина изнасят крадено богатсво в САЩ, защото знаят, че страните, от които е изнесено нямат интерес да обявят неговата незаконност, при което то би останало за САЩ/ако няма спогодба за друго, напр Чехия за 50:50/ Ако СА и други държави от Персийския залив или България биха се подчинили на решение на американски съд за конфискация, то Швейцария НЕ БИ се подчинила и не би предала така пари на свои клиенти
  И пак ще повторя, конфискация на авоари на ББ и "пашата"са най-вероятните(според мен) причини за насторението на Борисов и прословутото му изказване от тази седмица, започващо с:.."ако някой.."

 82. 82 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 418 Любопитно

  А защо не "Руска линия"?
  Все пак войната между Русия и Турция се води и на наша територия.

 83. 83 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  Не си обяснявайте Борисов. Съсредоточете се върху предстоящия нов заем от близо 4 млрд. Това се опитайте да си обясните. И се запитайте, какво ще представлява страната след Борисов. Задължително, защото децата ви ще плащат вашата простотия.

 84. 84 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#49] от "tribiri":

  ти си комуне. и като такова не правиш разлика между изселвания на невинни граждани и концлагери (това, което вие и нацистите направихте) и отпращане на престъпници към местата им за излежаване на присъди.

  но важното е, че теб те боли за всяко подобно напомняне, че вие сте комунисти, престъпници и един ден ще ви потърсим сметка. и ако не сте между живите, ще ви осъдим задочно. трябва да не се забравя, че сте цели династии от убийци, изнасилвачи, крадци.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 85. 85 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 976 Любопитно

  Някой е набил канчето на Боко.
  Със сигурност чуждите разузнавания знаят и АВОАРИТЕ му в чужди банки

 86. 86 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 976 Любопитно

  До коментар [#83] от "Мърмор":

  Страната след Борисов е ПЪЛНА РАЗРУХА

 87. 87 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 695 Неутрално

  На вниманието на г-н цаца. В една малко по-нормална държава.Тандема "искрящ мавруд" отдавна да лъска бастуна на бай Ставри в централния.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 88. 88 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#85] от "stenli1":

  Има една "бизнес дама" на годината- Ружа Игнатова.
  Интересно е да се знае, че представлява интерес за доста финансови разузнавания!
  Повече за нея и връзките й-
  http://www.capital.bg/biznes/finansi/2015/09/04/2603688_doktor_ruja_i_praveneto_na_pari_ot_nishto/

 89. 89 Профил на secretman
  secretman
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Предполагам, че действително никой не му е "набивал канчето" от "Началниците", защото такъв послушко им е нужен, затова и си затварят очите за неговите прегрешения. Чисто и просто, Той има голямо его и се засегна от случката в Лондон.

 90. 90 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Абе, че Борисов направи всичко да унищожи малкият бизнес и да изгради и наложи монополи на своите приятели от ТИМ, Валентин Златев и Пеевски си е видно отвсякъде.
  Че е театър - театър е. Ама що го правят като след няколко месеца ще гледаме отново: "облякъл се Илия - пак в тия". Нима си мисли, че вече някой в Европа или у нас ще се върже на тъпите полицейски номера. Гласуването за промените в Конституцията показа истинското му лице, както неговите приятели и съмишленици. Жалко за глупаците дето гласуват за ГЕРБ, мислейки, че те се нещо различно от ДПС, БСП, АБВ техните проститутки.

 91. 91 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 321 Неутрално

  [quote#4:"rurade"]Истински политик,работещ за интереса на България,който вече си осигури място на страниците на българската история! [/quote]

  Не е така, Кънъв е поне 10 пъти по-добър!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 92. 92 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 976 Любопитно

  Поданици на Мутрата, честити ви нови 4 МИЛИАРДА лева дълг

 93. 93 Профил на samurai11
  samurai11
  Рейтинг: 476 Неутрално

  "Как да си обясним Б.Борисов тази седмица"?
  С идването на новия посланик на САЩ и срещата с Меркел.....

 94. 94 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  До коментар [#80] от "tribiri":Много преданни членове изгуби БКП с преврата през 1989 ! Като гледам какви яростни демократи са , такива щяха да бъдат и като комунисти !

 95. 95 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  До коментар [#85] от "stenli1":Позамислих се. То и да имаш много , е беля ! Ако ти ги гепят , инфарктът ти е в кърпа вързан . На мен , например, ако почнат да ровят , могат само смях да ми докарат. А ако ми открият пари някъде по СА , Швицарско или Шведско , тогава може да ми стане нещо .

 96. 96 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Обяснения като след сношения.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 97. 97 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3578 Весело

  "ходеше замислен, сам-си без другар.
  Тая заран млад е, довечера стар,
  одеве търговец, сега просяк дрипав,
  кога беше нужно — хром, и сляп, и клипав;
  днес в селото глухо, утре в някой град"

  klimentm
 98. 98 Профил на bathsheba
  bathsheba
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Целта на тази статия не е "да си обяснИМ" (явно всички автори пишат в първо лице, мн.число, а това вече ми дава отговора на въпроса, който поставих в материала на Петя Владимирова, т.е. кои са имагинерните "ние", които "вярваме", "не вярваме" и т.н. - та, "ние", в случая, са редакцията на Дневник). Та в този ред на мисли, целта на тази статия, не е редакционния екип да "да си обясни Борисов", а да ГО обясни - на нас, читателите.

  В стил ЕЖК и като откровена пропаганда.

  Което силно ме радва. Когато на помощ идва откровена пропаганда, твърдения, стъпили на агенция ЕЖК, то означава само едно: безсилие от липсата на факти.

  Е, тъжно е, по отношението на журналистиката, ама защо пък да я търсим в сайтове, за които е ясно, че имат свои интереси, извън журналистиката?

 99. 99 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  ПАНИКА

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 100. 100 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  [quote#93:"samurai11"]"Как да си обясним Б.Борисов тази седмица"?
  С идването на новия посланик на САЩ и срещата с Меркел..... [/quote]
  в това има логика, казват че тоя път няма да пращат клоун а истински посланик

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK