Цветан Василев: При затварянето на КТБ Пеевски имаше 150 млн. лв кредити, той поръчва на прокуратурата

Цветан Василев и Делян Пеевски

© Дневник

Цветан Василев и Делян ПеевскиПри затварянето на КТБ Делян Пеевски имаше кредити за 150 млн лв., обяви мажоритарният собственик на фалиралата банка Цветан Василев в интервю за предаването "Просто Диков" на Би Ай Телевизия, излъчено тази вечер. 


В интервюто, снимано в Белград, където в сряда ще бъде поредното дело за екстрадицията му, Василев нападна остро бившия си бизнес партньор и настоящ депутат от ДПС Пеевски, обвини го в безпрецедентен натиск над прокуратурата, следствието и съда и разкри подробности за отношенията му с почетния председател на партията, която стои зад него.


Изявленията му идват в седмицата, в която беше обявено, че са спрени обществени поръчки за над милиард лева, в повечето от които участват фирми, близки до Пеевски. Най-голямата от тях е за строежа на участъци от автомагистрала "Хемус", за чието спиране настоя премиерът Борисов с аргумента, че спечелилите компании са свързани с депутата и с шефа на "Лукойл България" Валентин Златев. Пак през тази седмица Делян Пеевски, който е със забрана да влиза в Турция, съобщи, че продава дела си в "Булгартабак" - цигарената компания, чието име беше посочено в доклад на турските специални служби като източник на най-мащабния дял от контрабандата на цигари в страната. 
"Какво да предоставя, за да се разберем"
 

Цветан Василев, който неведнъж е заявявал, че разривът между него и бизнес партньорът му е настъпил след като Пеевски поискал да му прехвърли част от притежаваните от него дружества, показа списък от фирми. По думите му в него детайлно са посочени предприятията, които "трябва да предоставя, за да се разберем и да няма проблеми КТБ".


Документът е на немски език, защото според банкера е приложен по сигнала, който подготвял да подаде във Виена през май 2014 г. Той не беше питан и не коментира защо Пеевски е имал претенции тъкмо към тези фирми и дялове от тях. 


Фирмите в показания в ефир списък са "Булгарбатак", "Техно експорт строй" и "Пътстрой холдинг", "Трансстрой", БТК, "Дунарит", "Електроника", ИПК и ИПК 1, "Универсиада", НУРТС, "Петрол". Включена е хижа (срещу която фигурират 500 хил. евро, но не е ясно дали това е цена) и "Кристал". Под номер 12 напр. е записана Плана планина - вероятно се има предвид сателитният телепорт център на БТК, който беше в активите на НУРТС. (вижте карето с пълния превод на списъка в края на текста) 


Списъкът е написан на лош немски и с много грешки, каза експерт, с когото "Дневник" консултира бележките срещу фирмите. Заглавието е "Спешни задачи". В списъка е отбелязано и "емисии" без да е ясно какво се има предвид. 


"Логиката на този иск към мен беше, че ДПС ми е помагало, аз съм правил пари и не съм се отчитал", обясни Цветан Василев. Обясни, че заради това поискал среща с покровителя на Пеевски - Ахмед Доган, и му показал списък с имена и числа, за да разбере "какво е заработил" неговия "бизнесгуру". "Усмивката му замръзна", описа реакцията шефът на фалиралата банка и допълни, че ставало дума за стотици милиони левове. 


Василев разказа и за срещата си с настоящия премиер Бойко Борисов, а тогава лидер на най-голямата опозиционна партия, през юни 2014 г., дни преди затварянето на банката. Тя, по думите му, приличала на криминален роман, тъй като се наложило да смени на няколко пъти автомобилите, с които пътувал до Банкя по настояване на Борисов. Двамата обсъждали какво ще стане, ако КТБ фалира, и били съгласни, че това не трябва да се допуска, но след това Борисов предпочел да замине за САЩ и се върнал, когато вече било късно и банката била затворена. 


Прокуратура под диктата на Пеевски


В интервюто Цветан Василев на няколко пъти даде да се разбере, че по негови сведения, част от които базирани на лични впечатления, прокуратурата е изцяло подвластна на Делян Пеевски. Заяви, че по негова информация след затварянето на КТБ в София е имало среднощни заседания в следствието и прокуратурата с участието на Пеевски за търсене на законова логика за повдигане на най-тежкото обвинение срещу него, за да може да се издаде международна заповед за арест.


Василев повтори тезата си, че главният прокурор Сотир Цацаров е избран с консенсус между ГЕРБ и ДПС, въпреки че първоначалният избор на Пеевски за поста бил бившият шеф на националното следствие Бойко Найденов. По думите му прокуратурата работи в пълен синхрон с желанията на Пеевски.


"В моменти на откровеност Делян Пеевски ми е казвал: "Гениален е Петьо Еврото (бившият началник на столичното следствие Петьо Петров, известен с прякора Еврото, който през август миналата година беше освободен от съдебната система по негово желание и с бонус от 18 заплати, като опасността да му бъде образувано дисциплинарно производство - бел.ред.) - дадеш му бутилка уиски и е готов всякакъв пасквил да напише", разказа Цветан Василев.


Банкерът изброи поредица от "опрасквания" (по придобилия популярност израз на бившия шеф на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева) - дело на прокуратурата. Първото, по думите му, било процесът срещу бизнесмените Огнян Донев и Любомир Павлов, заради отказа да прехвърлят на Пеевски  вестник "24 часа". След това можем да минем през аферата Костинброд, Цветан Цветанов и Богомил Манчев, каза Василев. Помолен да уточни какво има предвид, той обясни, че споменава бившия вътрешен министър Цветан Цветанов заради изтеклите записи между Владимира Янева и бившия съдия в СГС Румяна Ченалова, в които Янева разказва, че получила предупреждение от Цацаров да осъди Цветанов или ще се прости с поста си.


Според Василев очевидно главният прокурор бил зависим от Пеевски или "може много да се харесват". "Прокуратурата участва в престъпно съдружие с хората, които крадат активите на банката", заяви още банкерът. 


В отговор на въпрос как се е случило така, че в банката му са имали депозити с преференциални лихви най-вече представители на съдебна система, съдейки от публикуваните от синдиците списъци на вложителите, собственикът на КТБ отвърна, че неслучайно се правели подобни внушения. Целта била, ако някой ден съдът не потвърди обвинения срещу него, да се каже, че е купил системата с преференциални лихви. След това обясни, че този вид лихви са продукт на банката, който може да се купи от всеки клиент, не е персонифициран и се получавал на гише, а не в разговори с него или изпълнителните директори.


Пеевски, или къде е дъното на айсберга


Говорейки за огромното влияние, което Делян Пеевски има в България - и в икономиката, и в политиката, Цветан Василев на няколко пъти подчерта, че не вижда бившия си бизнес партньор като самостоятелен играч или "център сам по себе си". "Нямам идея къде е дъното на айсберга, но не мога да си представя, че никой не стои зад Пеевски", каза банкерът. Той на няколко пъти отбеляза, че въпреки близките им отношения преди години, сега депутатът от ДПС се държи сякаш не се познават и нямат нищо общо. 


Докато органите, които проверяват Пеевски, са под негов контрол - ще излиза чист като ангел, заяви Василев. Той каза, че е готов да седне на полиграф заедно с Пеевски, за да се види кой казва истината. Списъкът на раздора между Василев и Пеевски 

В документа, който се видя в ефир - имаше 15 точки, като те включват компании и активи и за някой от тях не е ясно какво точно се има предвид и не беше коментирано в предаването. Според Василев, Пеевски е поискал да му бъдат прехвърлени тези дялове и фирми, за да няма проблеми. А банкерът подготвил този списък за сигнал, който щял да внася във Виена. 


Ето превод, който "Дневник" направи на списъка с помощта на експерт. 


1. "Булгартабак" - баланс на плащанията (бел.ред. - тъй като немският в показания документ е с грешки и тук не е ясно какво точно се има предвид)


2. "Техноекспортстрой" и "Пътстрой холдинг" - първата да се изчисти от задължения, втората - да се прехвърли 


3. "Трансстрой" - участие 50 на 50


4. БТК - 10% дял да се прехвърли (или да се оцени и да се плати по пазарната цена)


5. Дунарит - 30% дял да се прехвърли (или да се оцени и да се плати по пазарната цена)

Скрийншот от предаването - списъкът, който Цветан Василев показа с фирми и активи и твърди, че Пеевски му поискал да прехвърли, за да няма проблеми

© Дневник

Скрийншот от предаването - списъкът, който Цветан Василев показа с фирми и активи и твърди, че Пеевски му поискал да прехвърли, за да няма проблеми


6. Електроника - как ще бъде разпределено (разпределение съгласно споразумението - бел.ред. от контекста по-скоро се разбира, че между двамата има споразумение или е както се договорят, защото е използвана немска дума за съдебно решение/решение - а такива не е известно да има) 


7. ИПК - терен и сгради – коя част от терена ще бъде дадена (в отделен парцел) и колко от площта на сградата (разпределение съгласно споразумението) 


8. Универсиада - 50% терен и сгради (трябва да се раздели)


9. ИПК 1 - лизинговата вноска да се намали до реалните разходи за печатницата. Разделяне на печатницата - 50 на 50 


10. Хижа - 500 000 - Танков не е платил (бел.ред. - има се предвид вероятно Петър Танков - българин с австрийско гражданство, който е инвестирал в много проекти в България с финансовата подкрепа на КТБ) 


11. Кристал - не е получено (разпределение съгласно споразумението)


12. Плана планина - 50 на 50 разделяне


13. Емисии - нищо не е получено (какво да е разпределението) 


14. НУРТС - ако се влее в БТК - към точка 4, ако не - какво е разпределението 


15. Петрол - обещаното дялово участие
 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK