Кунева обсъжда днес новите програми с учени от БАН и университетски преподаватели

Меглена Кунева пое поста на министър на образованието от Тодор Танев на 4 февруари

© Анелия Николова

Меглена Кунева пое поста на министър на образованието от Тодор Танев на 4 февруариОбщественото обсъждане по новите учебни програми за шести и осми клас продължава днес с мащабна дискусия, организирана от Министерството на образованието и науката. Вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева и експерти от ведомството ще се срещнат с учени от БАН, преподаватели във висши училища, историци, литератори и социални партньори, за да обсъдят съдържанието в бъдещите учебници конкретно по литература и история.


Учебните програми за втори, шести и осми клас бяха публикувани за едномесечно обществено обсъждане на 22 януари и трябва да влязат в сила от учебната 2017/2018 г. Крайният срок за общественото обсъждане би трябвало да е днес, но министър Кунева обяви миналата седмица, че предстоят и още подобни срещи, на които да се обсъдят идеи за финални промени.


До миналия понеделник в министерството на образованието не бяха постъпили никакви писмени становища по проектите, въпреки първоначалното недоволство от предложенията, което дори стана повод за отстраняването на предишния министър Тодор Танев.
В опит да отрази общественото мнение и да обясни замисъла на учебните програми, новият зам.-министър Диян Стаматов започна дискусии из страната по темата. Първата беше във Враца, а втората в Сливен.


Днешната дискусия е част от същата линия, но все още не е ясно кога министерството планира да излезе с окончателните програми. Министър Кунева обаче обяви, че скоро на обществено обсъждане ще бъдат подложени и проектите за програмите за всички останали класове.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 616 Неутрално
 2. 2 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 838 Неутрално

  -Добре е програмите да се обсъждат и с техните изпълнители- учители по съответните предмети и класове.

 3. 3 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  О, ноу, ноу.
  Кинти? О, йес, йес, ма ъфкорсе, йес...

 4. 4 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Кунева какво точно ще обсъжда?"Пръчките на хан Крум"?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  marinov1018
 5. 5 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Тодор Танев барем ръсеше лафове.
  Тази ръси само мозък и не казва нищо.

  "Да, България"
 6. 6 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1226 Весело

  "обществено обсъждане ще бъдат подложени и проектите за програмите за всички останали класове" - А така, там е далаверата. Нови програми - нови учебници. Гарантирани пИчалби за издателствата и комисионни за министерските бюрократи!!!! Ниикой не се интересува, че в горен курс учениците ходят на училище когато си искат, бият даскали, закачат млади даскалици....

 7. 7 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 274 Неутрално

  г-жа Кутева продължава да се държи като политсекретар.
  50% от сегашните програми в училища и университети трябва да бъдат отписани и съставени наново.

  и докато имаме "труд и творчество", а не "технологичен дизайн", и подходът на учене е "зубрене" и "теми по литература", а не критично мислене и анализ... ще продължаваме да си отглеждаме предимно послушни ученици, а след това студенти, които просто искат да си вземат изпитите...

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 8. 8 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1226 Гневно

  [quote#7:"полувишис"] студенти, които просто искат да си вземат изпитите...[/quote]
  Последни сме по образование в ЕС. Но дипломи и свидетелства за завършен клас се раздават на килограм!? Чуждите инвеститори ни подминават, защото нямаме добре обучена и образована работна ръка. Но управляващите не се интересуват от образованието у нас. Техните отрочета се образоват и живеят в чужбина.....

 9. 9 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Боже, Боже! Учебните програми се обсъждат с учени от БАН и преподаватели от университетите! Та, тези хора кога за последен път са виждали деца на 7, 8, 9 .... години.

 10. 10 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 674 Весело

  До коментар [#7] от "полувишис":

  Критично мислене... Недей така, ще докараш до инфаркт 90% от учителите.

  No Pain No Gain
 11. 11 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1931 Весело

  Е,всеки министър ли ще правни мащабни дискусии с учени и преподаватели.Господин Танев и той правеше мащабни дискусии.

 12. 12 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#8] от "dobrich":

  не се притеснявай за децата на "управляващите". виж децата на Бойчо, Петя Славова, Цеко Минев и т.н. те са беззащитни, когато имаме пазарна икономика и работеща съдебна система. а ние рано или късно ще си имаме конкурентна пазарна икономика и работеща съдебна система.

  До коментар [#10] от "tokkay":

  да, голяма част от властелините в сегашната образователна система не обича критичното мислене. аз лично съм имал малко учители в гимназията и май още по-малко в университета... но и това ще се промени, особено когато намалеят субсидиите от хазната. тогава ще се види, че всичките УБИТ-и, полицейски академии и агробизнес унивеститети и колежи за директно за боклука...

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 13. 13 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  [quote#12:"полувишис"]не се притеснявай за децата на "управляващите".[/quote]
  Притеснявам се за общото ниво на децата ни. Ние не можем да се развиваме като държава и общество с необразована, недисциплинирана, но с много дипломи младеж!........

 14. 14 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 696 Неутрално

  "Кунева обсъжда днес новите програми с учени от БАН"
  С феодалните старци, които поканиха Вартоломей и предизвикаха огромен скандал, след това представиха и коментираха/със сигурност повечето от тях не са я чели/, книгата на Ахмет Давутоглу "Стратегическа дълбочина", превърнала се в корана на "неоосманизма", завладял Турция от близо 15години. загърбил светските и републикански принципи на Кемал Ататюрк. Сърцевината на "неоосманизма" е възстановяването на влиянието на Турция във всички бивши територии на Османската империя. На това обсъждане един бивш министър, тогава, се изказа така:
  „Ние българите трябва да бъдем горди, че сме били част от такава велика империя и да не приемаме за буквализъм това, което до днес се нарича робство. Българската история има нужда от спешна ревизация, а това, че по времето на титаничната 1878г. сме застанали зад Русия, е решение, което не е сигурно, че е най-правилното…“

 15. 15 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1226 Любопитно

  До коментар [#14] от "subaru":

  Кой е този български министър?

 16. 16 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  До коментар [#14] от "subaru":

  Ужас.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 17. 17 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 908 Неутрално

  Учените, ако не са педагози и преподаватели, могат да се произнесат относно верността и качеството на учебния материал. Но за начина, по който се поднася той, трябва да се попитат учителите и родителите. Подборът също трябва да се прави с тяхна помощ, а защо не и да се подлага на публично обсъждане.

 18. 18 Профил на pixela
  pixela
  Рейтинг: 541 Неутрално

  По телефона?!

  freedom is another word for nothing else to lose
 19. 19 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 717 Неутрално

  [quote#12:"полувишис"]...ние рано или късно ще си имаме конкурентна пазарна икономика и работеща съдебна система. [/quote]
  Сигурно е, че рано няма да имаме тези върхови достижения. Късно??? Колко късно? Кои ние? Извинявам се, ако незаслужено се самовключвам в групата! Съобразявайки се с нивото на управляващия елит и с демографските тенденции в Бълагария би бил логичен въпросът кои и кога ще изградят и достигнат конкурентна пазарна икономика и работеща съдебна система.

 20. 20 Профил на komitata
  komitata
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Обсъждания наистина започват, включително с учители. Но това трябва да е един по-дълъг процес, за да се осъществят такива обсъждания във всеки областен град, защото средата в различните региони, съответно и нуждите от специфични подходи, са различни. След всяко обществено обсъждане трябва екип от експерти да обобщава дискусията и да извежда най-важните проблеми и препоръки. Така ще се прецизират новите програми и планове, ще се осигури баланса между свободата на учителя да води учебния процес и реализирането на основните изисквания, поставени с образователните стандарти на държавно равнище.

  komitata
 21. 21 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1743 Любопитно

  Спосокйно, стабилно ... спокойствие ... спокойствие .... спокойствие .... стабилно спокойствие .... стабилно .... стабилно ... стабилност ... Вие вече сте спокойни ... усещате стабилност ... Спокойно образование .... стабилно министерство ... за вас. Спокойно оставете мисленето.... Стабилно мислете за нещо друго. Спокойствието е гарантирано с новата реформа.... Стабилна реформа....Стаблино, спокойно...
  Пляс!
  Сеансът свърши. Виждате колко сте спокоойни и стабилно доволни.
  Обществените обсъждания ще покажат 99.99% спокойно и стабилно обществено мнение, безапелационно заставащо зад новото образование. Зад новия закон.
  А онези 0.01% черногледнци дето са против вашето спокойствие и стабилност, питате Вие?
  О, няма такива. Само някои не са изразили спокойното и стабилно съгласие поради обективни причини.
  Законът ще се идпълни със спокоен и стабилен гръм и трясък. Няма и не може да има обществена дискусия, която да му попречи.В края на краищата учителите на 100% си го искат този закон. Така показват докладите он обсъждането. Министерски подпис стои под тези доклади. Спокойно и стабилно. В краен случа зам.министерски, не че има значение.
  Учителите си го искат този закон, пак те искат новите програми. Те да си носят отговорността. Директорите им Указаха спокойното и стабилно правилно мнение.
  Спокойно и стабилно...
  Спокойно... не мислете...
  Стабилно приемете....
  Стабилно...стабилно...
  !

 22. 22 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 488 Неутрално
 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6859 Неутрално

  Те не разбраха,че учебните програми за средните училища трябва да се обсъждат с учители,а не с академици.Те затова децата не разбират,какво пише в учебниците им.

 24. 24 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  А кога ще бъде обсъжането с хората от Подбалканската долина, които решиха съдбата на предходния министър ? И които защитиха адекватността на българската история от не много далечното ни минало?

 25. 25 Профил на gaheris
  gaheris
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#24] от "glog": "...с хората от Подбалканската долина, които решиха съдбата на предходния министър..."

  това ли ви накараха да вярвате, блаженни сте тогава...

 26. 26 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#25] от "gaheris": ≪Това ли ви накараха да вярвате, блаженни сте тогава ...≫

  Не съм верующ и за разлика от теб не вярвам на никого и в нищо. Но съм на страната на народа и на негови интереси. И против компродорските продажници, които за паница леща продават на безценица интересите и на народа, и на държавата си.
  À à è ѝ ò – „”

 27. 27 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  Тези от БАН са последните, които трябва да бъдат питани. Не може да дава акъл някой, който никога не е преподавал, а цял живот е пърдял, смърдял и мрънкал за пари. Учителите трябва да бъдат питани най-напред, след тях родителите и учениците. Университетските преподаватели трябва да проверят учебниците единствено за грешки.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK