Кунева обсъжда днес новите програми с учени от БАН и университетски преподаватели

Меглена Кунева пое поста на министър на образованието от Тодор Танев на 4 февруари

© Анелия Николова

Меглена Кунева пое поста на министър на образованието от Тодор Танев на 4 февруариОбщественото обсъждане по новите учебни програми за шести и осми клас продължава днес с мащабна дискусия, организирана от Министерството на образованието и науката. Вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева и експерти от ведомството ще се срещнат с учени от БАН, преподаватели във висши училища, историци, литератори и социални партньори, за да обсъдят съдържанието в бъдещите учебници конкретно по литература и история.


Учебните програми за втори, шести и осми клас бяха публикувани за едномесечно обществено обсъждане на 22 януари и трябва да влязат в сила от учебната 2017/2018 г. Крайният срок за общественото обсъждане би трябвало да е днес, но министър Кунева обяви миналата седмица, че предстоят и още подобни срещи, на които да се обсъдят идеи за финални промени.


До миналия понеделник в министерството на образованието не бяха постъпили никакви писмени становища по проектите, въпреки първоначалното недоволство от предложенията, което дори стана повод за отстраняването на предишния министър Тодор Танев.
В опит да отрази общественото мнение и да обясни замисъла на учебните програми, новият зам.-министър Диян Стаматов започна дискусии из страната по темата. Първата беше във Враца, а втората в Сливен.


Днешната дискусия е част от същата линия, но все още не е ясно кога министерството планира да излезе с окончателните програми. Министър Кунева обаче обяви, че скоро на обществено обсъждане ще бъдат подложени и проектите за програмите за всички останали класове.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK