Шефът на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков е уволнен

Бежански лагер "Военна рампа"

© Цветелина Белутова, Капитал

Бежански лагер "Военна рампа"Правителството прие решение за освобождаване на Никола Казаков като председател на Държавната агенция за бежанците. Решението на Министерския съвет е прието неприсъствено, съобщава правителствената пресслужба.

За изпълняващ длъжността до назначаването на титуляр е определен един от сегашните заместник-председатели на агенцията – Кирчо Киров, съобщава още правителството. 


Премиерът Бойко Борисов е поискал освобождаването на Казаков заради нередности при обществените поръчки за хранене на бежанците, съобщи по-рано "24 часа", позовавайки се на източници в МС. До заповедта за отстраняването се стигна след разследване на Генка Шикерова по Нова телевизия, според което под ръководството на Казаков държавата от години плаща за изхранването на бежанците по завишени цени без да провежда обществени поръчки.


Миналото лято ДАБ обявява, че има спешна нужда от доставка на храна за центровете за временно настаняване, защото запасите са изчерпани, а процедурата по обществената поръчка се бави, защото се обжалва. Тогава от агенцията определят ситуацията като критична и сключват договори директно с избрани от тях фирми за над 320 хил. лева, сочи разследването.


Това се повтаря още веднъж преди Коледа, при почти празни бежански центрове, този път с договор за над 800 хил. лева и отново без да бъде обявена обществена поръчка. Заедно с това цените на закупените хранителни стоки са по-високи от пазарните. 
Никола Казаков беше председател на ДАБ и при първия кабинет "Борисов", след което беше отстранен от правителството на Орешарски за това, че не е изготвен план за посрещането на бежанската вълна през 2012-2013 г. След връщането на Борисов като премиер и Казаков беше назначен отново на мястото, но без конкурс, защото агенцията е пряко подчинена на Министерския съвет. 


Никола Казаков е роден на 6 януари 1953 г. във Варна. Завършва ВНВУ "Васил Левски" през 1975 г. и Военна академия "Г. С. Раковски" през 1985 г. Специализира в редица курсове в България и в Холандския колеж по отбраната с гражданска специалност "Организация на управлението".  От 1975 до 1998 г. служи в поделения и щабове на Българската армия. През периода 2002-2004 г. работи като директор на дирекция в Изпълнителна агенция "Социални дейности" на Министерството на отбраната и като директор на дирекция към структури на Столична община.  През периода 2010-2013 г. е председател на Държавната агенция за бежанците и е назначен отново на 8 януари 2015 г. с Решение № 1 на Министерския съвет.


Кирчо Киров - роден на 3 ноември 1965 г. в гр. Стара Загора. Завършва ВНВУ "Васил Левски" през 1987 г., Военна академия "Г. С. Раковски" и Национална спортна академия "Васил Левски" през 1998 г. Специализира в редица курсове в областта на управление на проекти, финансирани от европейски фондове и програми и термовизионни системи за наблюдение. През периода 1987-2012 г. заема различни длъжности в Гранични войски и Главна дирекция "Гранична полиция" - МВР.


От 2011 до 2012 г. е заместник -директор на Главна Дирекция "Гранична полиция"; през 2012-2013 г. заема длъжността директор на дирекция "Международни проекти" в МВР и ръководител на Отговорния орган по Европейски фонд за връщане и Фонда за външни граници. От началото на 2015 г. е директор на Регистрационно-приемателен център София в Държавна агенция за бежанците при Министерски съвет, а към края на годината става и зам.-председател на агенцията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK