Премиерът получил заплаха за убийство (допълнена)

Бойко Борисов

© Анелия Николова

Бойко БорисовПремиерът Бойко Борисов потвърди, че е получил заплаха за убийство.


На журналистически въпрос дали е получил писмо с лика му и куршум, той отговори, че е нормално да получава заплахи, след като има събрани 3 млрд. лева повече от контрабанда, спрени обществени поръчки и след като уволнява "всеки ден", например днес освободи директора на Държавната агенция за бежанците.


Борисов потвърди заплахата, публикувана от сайта на "24 часа", на влизане на събитие, на което ще се бъде представен новият председател на "Конрад Аденауер".
Не е най-сериозната заплаха


"Нито ми е за първи път, нито за последен", каза той на няколко пъти и подчерта, че не му е приятно да коментира, защото "детето се плаши". Борисов посочи, че това не е най-сериозната заплаха, която е получавал.


"Ако започне един премиер да обяснява, че се притеснява. Какво има да се говори? На Балканите има такива случаи, а и в България, само че бивш премиер (бел. ред. убийството на Андрей Луканов през 1996 г.). Така че просто не трябва да се подценява нищо. Ако някой си мисли, че ще ме уплаши и ще спрем, и ще ги пуснем пак да си правят, каквото са си намислили, няма да стане", коментира премиерът.


"Близо 5 млрд. лева не са отишли в различни посоки, много хора ги е заболяло", каза той.


От това, което правят службите и Националната служба за охрана (НСО), щели да излязат още четири-пет убийства в минало време. Едното от тях е от 1996 или 1998 г., казва той и добавя, че е на един човек, който не е много читав, удушен с жица и хвърлен на влаковата линия да го премажат. Многократно се потвърди това, което източниците казват като факти и затова подхождаме сериозно.


Попитан дали се притеснява той отговори: "Напротив, толкова ми е спокойно, толкова съм уверен в правотата на това, което правим. Пътят ни е правилен, ще го следваме безотклонно." Той си спомни за времето, когато е бил главен секретар на Министерството на вътрешните работи - "когато съм екстрадирал, задържал едни от най-големите босове на организираната престъпност в Европа, съм си поел кръста".


За заплахата срещу Пеевски


Борисов каза, че е бил запознат със заплахите към депутата от ДПС Делян Пеевски. В сигнала имало информация за движението и местата, на които ходил Пеевски, и които никой не знаел, но депутатът бил потвърдил. "Аз не съм идиот, нито службите да подхранват някакви съмнения, че едва ли не спират се поръчки и му се дава сега охрана", каза Борисов и призова да не се спекулира с темата.


"Не бих могъл да рискувам както за него, така и за който и да е човек. Ако има такава заплаха и такива доказателства, аз да махна с лека ръка, и да кажа: "Не ми дреме"...", коментира премиерът.


"Както и срещу Алексей Петров си спомняте атентата, ако сега убият депутат или известен бизнесмен, ще дестабилизират страната", каза още Борисов.


Предишният път, когато Борисов съобщи, че е получавал заплахи, беше през февруари 2013 г. - малко след подаването на оставката на първия си кабинет. Тогава от парламентарната трибуна заяви, че почетният лидер на ДПС Ахмед Доган е поръчал атентат срещу него, защото е накърнил интересите на международната организирана престъпност.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK