Българите зад граница ще гласуват и за кандидати, а не само за партии

Снимката е архивна

© Юлия Лазарова

Снимката е архивнаБългарите зад граница да избират депутати и с преференция, като се обособи 32-ри многоманадатен избирателен район "Чужбина". Такава промяна в Изборния кодекс предлагат народните представители от ГЕРБ. Под законопроекта са се подписали лидерът на групата Цветан Цвтанов, шефът на правната комисия Данаил Кирилов, Станислав Иванов, Георг Георгиев, Джема Грозданова, Иван Чолаков и Анна Александрова.


Броят на мандатите ще бъде определен по методиката на Централната избирателна комисия, но се очаква да са около 3-4 мандата. За база вероятно ще се вземе броят на гласувалите зад граница на последните парламентарни избори - 144 208 по положени подписи в избирателните списъци. В мотивите си вносителите посочват, че броят на депутатските места в един избирателен район се определя на единна норма на представителство за цялата страна в замисимост от броя на населението във всеки избирателен район. За вота през октомври 2014 г. нормата на представителство е около 40 000 гласа, обясни пред "Дневник" Данаил Кирилов.


Единствената промяна, свързана с прага на преференциите, е за общинските съветнии. Запазва се 7%, но не от общинската избирателна квота, а от подадените гласове за съответната листа, както е във вота за депутати и евродепутати.
В изборите до редовните парламентарни избори през 2018 г. се създава възможност за експериментално електронно гласуване по интернет в до 20 избирателни секции, които се определят от Централната избирателна комисия чрез жребий. Предвижда се избирателят да може трикратно да промени вота си преди потвърждаването му. След това получава съобщение за приключване на гласуването като достъпът до неговия IP адрес се блокира.


Според вносителите с тази възможност ще отпаднат много от въпросите за откриването на избирателни секции извън страната и ще се осигури на повече сънародници зад граница да гласуват. Това гласуване ще намали разходите на страната за вота в чужбина.


Изрично се предвижда, че резултатите от гласуването по интернет не се взимат предвид при определяне на резултатите от изборите, както и че след вота Централната избирателна комисия трябва да обобщи резултатите и да направи анализ на електронното гласуване.


Към Министерския съвет се създва специализиран орган за техническо осигуряване и технически контрол на електронното гласуване. Този орган трябва да открие електронен интерактивен сайт за регистрация и гласуване - не по-късно от 7 дни от датата на насрочване на изборите. Позволява се гласуване в продължение на 72 часа, които изтичат в 21 часа в деня, предхождащ изборния ден на територията на България.


Избирателят, който желае да гласува по интернет, трябва да заяви това, чрез специалния сайт не по-късно от 25 дни преди изборния ден, като посочи трите имена, единен граждански номер, пощенски адрес, електронен адрес и телефонен номер. Отбелязва и желания от него начин да получи паролата за гласуване - препоръчано писмо или лично чрез общинската администрация. Трябва да декларира и, че няма да използват прокси-сървъри. При опит за гласуване чрез прокси-сървър паролата на избирателя се блокира за 3 часа, а при всеки следващ опит - за 6 часа.


От ГЕРБ предлагат още изборният ден да се измести с един час - да започва в 7 часа и да приключва в 20 часа. Сега времето за гласуване е от 6 часа до 19 часа. Запазва се възможността за един час удължаване. Предизборната агитация пък ще бъде 21 вместо 30 дни преди деня на вота, защото анализът на проведените досега избори показвал, че кампанията започвала прекалено рано и в последните дни всички били изморени, а избирателите отегчени. В същото време обаче се запазва таванът за финансиране на предизборните кампании.

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Стига с тия глупости, бе, другари, не разрбахте ли, че хората искат мажоритарен вот?

  #Референдум2016

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 2. 2 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  Хубаво, но 20 секции за експериментално онлайн гласуване ми се струват малко за читав анализ. Трябваше да са доста повече.
  Надявам се някой да го каже между четенията и да го променят.

  Доброто е заразно
 3. 3 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  до #1:
  И какво ще направи един изцяло мажоритарен вот.
  Ще ми изброиш ли 50 човека, които заслужават да са Парламента.
  Да не говорим, че трябва да са 240.
  И, че твоите 50 няма да са като моите 50...

 4. 4 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 948 Неутрално

  като се обособи 32-ри многоманадатен избирателен район "Чужбина".
  --------------------
  Най-сетне......

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 5. 5 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#2] от "dogwoman":
  20 секции за експериментално онлайн гласуване
  -----------------------------------------------
  Аз повече се съмнявам ще има ли дотогава работеща система.
  Щото кое време е вече, а няма закон, да не говорим за техническо задание, конкурс....... То тоя софтуер да не би да е като за някоя светофарна уредба...

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 6. 6 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  До коментар [#5] от "qwertqwert":

  За пилотен проект разходите не би трябвало да са толкова големи, нито самата система чак толкова сложна, колкото понякога се опитват да ни убеждават. Е, не е светофарна уредба, обаче и не се налага откриване на топлата вода.
  Мисля си, че не е невъзможно, макар че си прав, че време наистина няма.
  Интересно е да видим какво ще стане.

  Доброто е заразно
 7. 7 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Един общ избирателен район "Чужбина" винаги ще бъде спечелен от ДПС. което допълнително ще демотивира и малкото гласуващи българи в чужбина. Това можеха съвсем спокойно да го напишат в аргументите. Бостан-коалицията подкрепя това.

 8. 8 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1536 Любопитно

  "Броят на мандатите ще бъде определен по методиката на Централната избирателна комисия, но се очаква да са около 3-4 мандата. За база вероятно ще се вземе броят на гласувалите зад граница на последните парламентарни избори - 144 208 по положени подписи в избирателните списъци."

  аз, заблудениЯ, пък си мислех, Че българите в Чужбина са милиони !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 9. 9 Профил на serpico
  serpico
  Рейтинг: 889 Весело

  До коментар [#3] от "theanalyser":

  чул е в шоуто на Слави че е модерно да се иска мажоритарна система и сега повтаря по форумите.

  Pure Chewing Satisfaction
 10. 10 Профил на Yossarian
  Yossarian
  Рейтинг: 340 Неутрално

  И защо скъсяват предизборната кампания? Погледнете САЩ - там кампанията реално е повече от една година, много кандидати, предварителни избори, дебати. Всичко това води до изчистване на кандидатите, евентуално излизане на всички мръсотии и т.н.
  А наште гербаджии какво предлагат? 3 седмици кампания... ами да я направят една седмица или направо да ставаме монархия начело с негово превъзходителство Тиквоч I.

 11. 11 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  До коментар [#10] от "yos2015":

  Това, което тече в Щатите, са партийни номинации, финансирането е различно, избирателната им система няма нищо общо с нашата. Няма закон в България, който да попречи на всяка партия да си почне вътершната кампания, когато си пожелае, като номинации, гласувания, събрания и пр.

  Доброто е заразно
 12. 12 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Добра новина, за 32-ри МИР. И, само да уточня за тези, които ще врякнат, че ще влизат само депутати от Турция -- няма такова нещо като загубен глас. Депутатските места се определят на национално ниво, а после се разпределят по МИР-овете.

 13. 13 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#1] от "Mark Twain":

  Аз лично не искам мажоритарен вот, защото такъв НЯМА. Хората винаги гласуват партийно, дори в страните с формално мажоритарен вот (Франция, Великобритания). Аз съм дори за отпадане на прага за влизане в НС (както е, например, във Финландия). Тогава ще могат да влизат и независими, мажоритарни кандидати.

 14. 14 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#8:"HLopaTaRA"]аз, заблудениЯ, пък си мислех, Че българите в Чужбина са милиони ! [/quote]
  Това няма нищо общо. Гласувалите са само 144 208, като от тях половината в Турция. Факт, за съжаление.

 15. 15 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  До коментар [#7] от "kykyyy":"Един общ избирателен район "Чужбина" винаги ще бъде спечелен от ДПС."

  И аз имам подобни опасения. Някой знае ли колко са избирателите от Турция?

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 16. 16 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#10] от "yos2015":

  Точно пък в САЩ изборите се решават от това, който е събрал повече пари, не от някакви си дебати.

 17. 17 Профил на Svetla Gotchev
  Svetla Gotchev
  Рейтинг: 284 Неутрално

  пълни глупости и харчене на народни данъци.Света го е измислил. В повечето държави, емигранти които живеят постоянно в чужбина и не са в държавата на която са граждани в последните две години преди датата на изборите нямат право да гласуват, защото се предполага че не не могат да преценят реалната политическа обстановка в страната в която има избори. Право на гласуване имат граждани които са на работа по трудов договор от държавата провеждаща избори и временно пребиваващи туристи.

 18. 18 Профил на Yossarian
  Yossarian
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#11] от "dogwoman":

  Няма такъв закон наистина, но защо да има закон, който да ограничава кампанията? В САЩ освен вътрешнопартийните номинации, паралелно върви и реална кампания за президент.
  И никой не забранява да се агитира за съответната партия или да се говори за опонентите.
  Това, което предлага герб е абсолютно неаргументирано.
  Единствената логична причина да искат по-кратка кампания е некомпетентността на кандидатите им и страхът от гафове.

 19. 19 Профил на goog
  goog
  Рейтинг: 395 Неутрално

  "...а избирателите отегчени"

  Абе отегчени са, ама не от предизборна агитация а от политици.

 20. 20 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1536 Любопитно

  До коментар [#14] от "kykyyy":

  не е ли важно, колко граждани имат адресна регистрация в един МИР? Това, Че от тях гласуват 50% няма нищо общо със броя на мандатите или ?

  за мене е оЧевидно, Че ГЕРБ са науЧили нещо от лекцията, изнесена Й в Лондон ! Изселниците в Турция са пеЧелившите и разбира се ДПС !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 21. 21 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#1] от "Mark Twain":

  Мажоритарният вот е нещо като влизането в Шенген. Актуално, ама никой не знае защо.
  И откъде се снесе, че народът искал? И аз се подписах за проект-референдума, но не бих гласувал с да и на половината от въпросите, някои са доста малоумни.

 22. 22 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 517 Неутрално

  "Изрично се предвижда, че резултатите от гласуването по интернет не се взимат предвид при определяне на резултатите от изборите"

  Това не го разбирам съвсем. Означава ли, че после ще трябва да се гласува и с бюлетина?

 23. 23 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#20:"HLopaTaRA"]До коментар [#14] от "kykyyy":

  не е ли важно, колко граждани имат адресна регистрация в един МИР? Това, Че от тях гласуват 50% няма нищо общо със броя на мандатите или ?[/quote]
  Държавата не знае кой българин къде живее в чужбина и не иска и да знае. Има хора, които искат да знаят, ама и те не знаят. В тази ситуация по принципа на отбиване на номера се взима май-ниската сигурна цифра. Типично за вносителите.

  [quote#20:"HLopaTaRA"]
  за мене е оЧевидно, Че ГЕРБ са науЧили нещо от лекцията, изнесена Й в Лондон ! Изселниците в Турция са пеЧелившите и разбира се ДПС ! [/quote]
  Дреме им на ГЕРБ за гласуващите някъде си, тях ги избират негласиващите. 144000 са една плюнка в сравнение с купения вот и не си струват обгрижването. А купуването би било нерентабилно. Огромната маса негласуващи вдигат процента на победителите и то напълно безплатно. Елементарна логика.

 24. 24 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  Много просто правило трябва да се въведе - който не плаща данъци в България, да няма право да гласува (като от правилото се изключат студенти и ученици). След като не даваш пари, няма да поръчваш и музиката. Просто правило, но златно.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 25. 25 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 517 Неутрално

  До коментар [#24] от "Darcas":

  аха, значи тези 3млрд. на година, които влизат в БГ от хората в чужбина не са нищо, а? Или, ако плащам данъци в ЕС ти не получаваш нищо, така ли? Или ако работя в чужбина това значи, че никога не съм плащал данъци в България ли? Или ако съм в чужбина, това означава, че нямам идея какво става в България и за това не трябва да гласувам?

  Разбирам проблемите с турците, които не знаят никакъв български език, нито им дреме за България (по-скоро целта им е да ни унищожат ако може), но този проблем е следствие на това, че двойното гражданство е позволено. Това трябва да се забрани. Да избират дали са турци или българи! Който има паспорт трябва да може да гласува. Но изказвания от рода на "тоя пък като е у тъпата Англия какво е седнал да ми дава акъл" са доста плоски, не са ли?

 26. 26 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#1] от "Mark Twain":

  аз не искам.
  така че замени хората с аз.

 27. 27 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 590 Неутрално

  [quote#24:"Darcas"]Много просто правило трябва да се въведе - който не плаща данъци в България, да няма право да гласува (като от правилото се изключат студенти и ученици)[/quote]
  е няма как да стане.
  Конституцията си е конституция.

 28. 28 Профил на due07477623
  due07477623
  Рейтинг: 449 Неутрално

  "Изрично се предвижда, че резултатите от гласуването по интернет не се взимат предвид при определяне на резултатите от изборите"

  Това как да го разбирам?

 29. 29 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Само изборен кодекс диктуван от цецо ушето може да е по-лош от кодекса на мая манолова. Който е доказано най-лош до момента.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 30. 30 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1536 Весело

  До коментар [#24] от "Darcas":

  Хей, с кого по-напред да запоЧнем?
  да забравим за момент, Че масово и купуват гласовете,
  ама ромляните какви данЪци плащат?!

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 31. 31 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1536 Любопитно

  [quote#25:"kki"]Разбирам проблемите с турците, които не знаят никакъв български език, нито им дреме за България (по-скоро целта им е да ни унищожат ако може), но този проблем е следствие на това, че двойното гражданство е позволено. Това трябва да се забрани. [/quote]

  в рамките на ЕС двойното / многократното поданство е позволено (и политиЧески коректно)!
  Турция не е Член на ЕС (и в следващите 100 години няма и да стане), следователно на "български" граждани, притежаващи и турски паспорт / поданство трябва автоматиЧно да и се анулира българското !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 32. 32 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  До коментар [#25] от "kki":

  Тия пари които влизат тук са от частни лица, за частни лица. Държавата това не я интересува. Който плаща данъци, той трябва да има право да определя правилата. Точка.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 33. 33 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 517 Неутрално

  До коментар [#31] от "HLopaTaRA":

  не е точно така. Всяка държава решава сама. България позволява двойно гражданство, а например Холандия не го позволява. Т.е., ако получиш холандски паспорт трябва да анулираш българския. За това казвам, че и ние трябва да забраним двойното гражданство. Ако някой е емигрирал и не иска да е българин нека да си вади друг паспорт и толкова - няма да гласува у нас. Колкото до ЕС, в момента граждаството има значение само за гласуването, но не и за работа, учене и т.н. Например, имаш право да гласуваш на общински избори там, където живееш, но нямаш право като българин да гласуваш за парламент в друга държава.

 34. 34 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 463 Неутрално

  [quote#26:"mihail_p"]аз не искам.
  така че замени хората с аз.[/quote]

  Ще си ги премерим на референдума.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 35. 35 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 463 Неутрално

  [quote#21:"kykyyy"]Мажоритарният вот е нещо като влизането в Шенген. Актуално, ама никой не знае защо.[/quote]

  Защото с тази система сме до тук. Целта на мажоритарния вот у наше село е да смаже сегашната система, първо, и чак после да даде по-адекватна възможност за контрол върху съответния представител и прочее предимства.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 36. 36 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  Маноловица измисли тези преференции, само и само да не се въведе изцяло мажоритарен вот. При него повечето маймуни ще изпаднат от клона. Крайно време е да ни дадат възможност да гласуваме за личности, а не за листи с тарикати. Писна ни от лицемерие, демагогия и партийни хитрувания,

 37. 37 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 815 Неутрално

  [quote#24:"Darcas"]който не плаща данъци в България, да няма право да гласува [/quote]

  Има хора, живеещи в България, които не плащат данъци за милиони. С тях каква правим?

 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8802 Неутрално

  И този път да внимават кого избират.А не после да питат,кой е отразен в огледалото.

 39. 39 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1122 Весело

  както и да ги избирате, нема файда ако не им държите сметка кво правят подир туй... щото ного зор, ного ала-бала до изборите, ама после...
  колко пъти се обадихте по телефона, колко имейла написахте, кога ходихте на среща с вашия народен представител...? тея хора са ваши слуги, вие сте им дали правото да ви представляват и да се борят за вашите интереси... след като никой от избирателите не дава нишан, че изобщо му пука какво прави неговия представител по цял ден в шибания парламент, как може да очаквате тоя представител да работи за вас...?

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 40. 40 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 590 Неутрално

  [quote#32:"Darcas"]Тия пари които влизат тук са от частни лица, за частни лица.[/quote]
  абе представи си, че даваш заплата на баща ти в България.
  той нали пазарува.
  ще може да пазарува повече.
  значи повече пари в търговците.
  значи повече начислени данъци.

 41. 41 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4530 Неутрално

  За пореден път герберите излъгаха избирателите си. Чудя се колко рибоци все още им вярват!

  ГЕРБ предлага електронно гласуване, ама друг път
  http://www.mediapool.bg/gerb-predlaga-elektronno-glasuvane-ama-drug-pat-news245953.html

  "..Подобен текст на практика означава, че ГЕРБ изключва възможност за електронно гласуване на парламентарен вот преди 2022 година. Което пък е в конфликт с първоначално демонстрираната активност на партията по темата, след проведения референдум за дистанционното гласуване в края на миналия октомври.."

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 42. 42 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#34] от "Mark Twain":

  нещо не си доразбрал.
  няма да има референдум.
  ще има избори две в едно.

 43. 43 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4530 Неутрално

  [quote#13:"lechevalier"]Аз лично не искам мажоритарен вот, защото такъв НЯМА. Хората винаги гласуват партийно, дори в страните с формално мажоритарен вот (Франция, Великобритания). [/quote]
  Изцяло мажоритарният вот е също толкова неадекватен колкото и изцяло пропорционалния.
  При единия партиите вкарват само техни хора, а при другия ще влизат предварително купени и корумпирани!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 44. 44 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 463 Неутрално

  [quote#42:"mihail_p"]няма да има референдум.[/quote]

  Не думай. Не могат да си направят оглушки. Поне 700 хил. човека ще са им доста ядосани... Меко казано...

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 45. 45 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  [quote#33:"kki"]Например, имаш право да гласуваш на общински избори там, където живееш, но нямаш право като българин да гласуваш за парламент в друга държава. [/quote]
  и тоЧно за това съм за двойното / многократното поданство
  в рамките на ЕС !

  [quote#33:"kki"]Всяка държава решава сама. България позволява двойно гражданство, а например Холандия не го позволява. Т.е., ако получиш холандски паспорт трябва да анулираш българския. [/quote]
  така беШе и в Германия до 2008 година (спрямо България, Италия, САШ и т.н бяха изклЮЧения), всиЧко е въпрос на билатерални договори !

  Въпроса ми обаЧе остана неотговорен:
  легално ли е да имаш едновременно български и турски паспорт ?

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 46. 46 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 517 Неутрално

  До коментар [#45] от "HLopaTaRA":

  "Въпроса ми обаЧе остана неотговорен:
  легално ли е да имаш едновременно български и турски паспорт ?"

  Явно според българското законодателство в момента е легално.

 47. 47 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8957 Неутрално

  Ако приемат да се гласува онлайн, добре ще е , няма да бият стотици км. да гласуват .

 48. 48 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  Електронното гласуване е добра идея. Може би наистина повече българи в чужбина ще гласуват и турският вот няма да има такава тежест. Аз успявам да стигна до посолството в Прага, ако в момента съм в Чехия, но знам доста хора, които не упсяват. Дали са на работа, или "за гъби" не е ясно, но наистина не стигат.

  Мажоритарният вот не е панацея, много от личностите, които кандидатстват не са познати и де факто са си партийни "парашутисти" без никаква визия защо искат да са в политиката и какви точно позиции искат да отстояват там. Това е във връзка с общата криза на политиците и политическите доктрини през последните 30-40 години, когато се размиват деленията леви/десни в полза на популистите.

  E PLVRIBVS VNVM
 49. 49 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Интернет гласуването има смисъл ако се извършва с електронен подпис, другото е шменти капели което много просто може да бъде фалшифицирано ...

 50. 50 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Мажоритарният вот в 2 тура ще даде възможност избираните да са регистриране в района в който кандидатстват и ще са познати личности, тогава най-малко така наречените водачи на партии няма да могат да се пишат на сто места ... и като отпаднат ще се разбере че са кухи лейки по наследство....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK