Ева Паунова, евродепутат: Кръговата икономика е следващият огромен проект на ЕС

Ева Паунова (ЕНП/ГЕРБ)

© [[[© European Parliament - Audiovisual Unit]]]

Ева Паунова (ЕНП/ГЕРБ)Новият голям проект на Европейския съюз е преходът към екологично съобразена кръгова икономика – която да насърчи запазването на ресурсите в икономиакта за по-дълго време. Това заяви евродепутатът от Европейската народна партия (ГЕРБ) Ева Паунова, на която бяха представени законодателните предложения на Европейската комисия в областта на екологията.


Кръговата икономика представлява концепция за опазване на околната среда и развитие на бизнеса, чрез която да се прекъсне връзката между икономическия растеж и изразходването на природните ресурси. Съобазно целите на кръговата икономика, стоките ще бъдат с по-дълъг живот, по-лесни за рециклиране или ремонтиране и съответно за повторна употреба. Европейската комисия обяви транформирането на европейската икономика съгласно този принцип за свой приоритет и в края на миналата година представи пакет от законопроекти, които обхващат правила от дизайна на продуктите до преработването на отпадъците.


В предложенията на Брюксел са поставени следните цели:
- обща за целия ЕС цел за рециклиране на 65% от битовите отпадъци и на 75% от отпадъците за опаковки до 2030 г.;
- намаляване на количествата отпадъци в ЕС с 10% до 2030 г.;
- икономически стимули за екологичносъобразния бизнес;
- забрана за депониране на разделно събрани отпадъци;
- предвиждане на икономически инструменти за спиране на депонирането на боклук;
- еднакво изчисляване на това колко боклук се рециклира във всяка държава членка.
По изчисленията на Eврокомисията ЕС 600 млн. тона ресурси годишно се губят в Европа, добави Ева Паунова и насърчи бизнеса да се възползва от възможностите, които предлага Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) и инициатива на на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) InnovFin за финансиране на изследвания и иновации.


По думите на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева европейската икономика не е достигнала пълния си капацитет по отношение на устойчивия растеж.


"40% от разходите на европейските компании отиват за суровини", заяви Василева и добави, че екологично съобразените индустрии са отбелязвали растеж в ЕС дори по време на икономическата криза.


Министърът посъветва още да бъдат предприети дългосрочни действия на всички равнища, за да може политиката да проработи в бъдеще – както европейските институции, правителствата на държавите членки, така и местната власт и гражданите трябва да бъдат ангажирани в изграждането на екологично устойчива икономика.


В законопроектите на Брюксел е предвидено финансиране на стойност 5.5 млрд. евро от структурните фондове за управление на отпадъците и за инвестиции в кръговата икономика на национално ниво, както и 650 млн евро по програма "Хоризонт 2020".


Българското правителство изпълнява европейските цели понастоящем, като прилага активни законодателни, политически и незаконодателни мерки, заяви още Василева.


В момента се работи по изменение на законодателството за управление на отпадъците, като в бъдещия си вариант той ще бъде по-съобразен с принципите на ресурсна ефективност.


Неправителственият сектор и бизнесът са поканени да насърчат инициативите за увеличаване на процента за разделно събиране на отпадъци и намаляването на частта разделно събрани отпадъци, които се депонират. Проекти се финансират чрез Оперативна програма Околна среда, Конкурентоспособност, както и чрез бюджетите на общините и централната власт.


Министерството ще подкрепи мерки, които да "подкрепят предотвратяването на произвеждането на отпадъци и засилването на отговорността на производителите на отпадъци", стана още ясно по време на конференцията. Приоритет ще бъде също произвежданите отпадъци да се обезвреждат възможно най-близо до мястото на тяхното образуване.


Министърът заяви, че принципът "замърсителят плаща" ще бъде водещ в прилагането на мерките от законодателния пакет на Еврокомисията.


Очаква се процедура за общините за изграждане на компостиращи инсталации до края на годината и седем процедури за изграждане на центрове за повторна употреба и предварително третиране на отпадъци в столицата, обобщи министърът.


По време на конференция министърът на икономиката Божидар Лукарски потвърди готовността на България да приложи бъдещите мерки за кръговата икономиката. Интелигентните производства носят ползи както за икономиката, така и за околната среда, заяви Лукарски.


"Кръговата икономика е необходимо условие за икономически ръст в дългосрочен план", коментира още министърът.


Българската позиция по новия законодателен пакет все още се изготвя, като в началото на март по време на среща на министрите на околната среда на всички държави членки ще бъдат обсъдени законодателните предложения на ниво ЕС.


Средно- и високотехнологични предприятия от малкия и среден бизнес ще изпълняват 420 договора, сключени за подобряване на производствения си капацитет, направи равносметка Лукарски. Освен това правителството си поставя за цел да увеличи средствата за изследвания и развойна дейност до 2020 г., за да може България да увеличи приноса си в иновативните производства.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 2362 Весело

  Но ние сме я овладяли кръговата икономика тука от десетилетия!

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 2. 2 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2298 Весело

  До коментар [#1] от "Пешката":

  Има да се учат от нас. Следващият етап е преминаване към натурална размяна

  Panta rhei....
 3. 3 Профил на zacshtoto
  zacshtoto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Има нещо гнило в ябълката:"Съобазно целите на кръговата икономика, стоките ще бъдат с по-дълъг живот, по-лесни за рециклиране или ремонтиране и съответно за повторна употреба. Европейската комисия обяви транформирането на европейската икономика съгласно този принцип за свой приоритет " Първият най-важен закон на БИЗНЕСА е да продава, така , че по-дълъг живот, ремонтопригодност и рециклиране на суровините са несъвмстими понятия. Примери колкото щеш-крушката на Едисон, дамският чорапогащник, водоустойчивият часовник и т.н. Точно картелната диктатура елиминира действието на пазара като мощен регулатор, а със законите на "кръговата икономика" се създават нови кръгове на влияние и управление. Създава се възможност за борба с Китайската експанзия, пълен контрол/диктат/ върху малкият и среден производител на стоки. Не мислете, че въздухът в града ще стане по-чист, а гумите на автомобилът ви ще карат повече и всяка пролет дупките по пътищата ще са по-малко.

 4. 4 Профил на zacshtoto
  zacshtoto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Освен това правителството си поставя за цел да увеличи средствата за изследвания и развойна дейност до 2020 г., за да може България да увеличи приноса си в иновативните производства." Ура! Сигурно ще произвеждаме литиеви батерии, вместо да изнасяме "отпадъчни продукти от медодобива"!

 5. 5 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Гаранция,България ще е извън този кръг и в един друг кръг....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK