Полицейският синдикат: Промените в закона ще блокират работата на МВР

В края на миналата година управляващите оттеглиха първоначалната си идея за сериозно орязване на социалните придобивки в МВР, след протести на полицаите.

© Георги Кожухаров

В края на миналата година управляващите оттеглиха първоначалната си идея за сериозно орязване на социалните придобивки в МВР, след протести на полицаите.Най-големият полицейски синдикат в България се обяви против предложенията за промяна в Закона за МВР, като заяви, че вместо да решат проблемите в сектора и да повишат качеството на работата, те ще я затруднят и ще демотивират служителите.


"Планираната "реформа" (във вида, представен на СФСМВР) не решава на качествено ниво нито един от проблемите в МВР, дори напротив – ще затрудни и дори блокира дейността на МВР за неопределен период от време", се казва в позиция на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР), изпратена до медиите. Законопроектът за МВР бе предложен от министерството в началото на февруари. Предложенията, в частта за орязването на социалните придобивки на служителите, са по-смекчени в сравнение с първоначалната идея на финансовия министър, която той опита да прокара при приемането на бюджета за 2016 г. Предложението на управляващите тогава бе оттеглено след протести на полицейските служители.


Организацията пита министър Румяна Бъчварова по какъв начин планираните мерки ще повишат ефективността на МВР и качеството на услугата "гражданска сигурност и заявява, че проведените с ръководството на ведомството разговори по проекта са били формални. "Предложенията не бяха реално обсъждани и за пореден път станахме свидетели на авторитаризъм в едно ведомство, което декларира, че е демократизирано", се заявява в позицията.
Според СФСМВТ предложеният сега законопроект не предвижда повишаване на ефективността на МВР и повишаване качеството на услугата " гражданска сигурност", не насърчава професионалното обучение и кариерно развитие на служителите и не гарантира, че спестените бюджетни разходи ще се използват за оборудване и подобряване на материалната база. Синдикатът е на мнение, че "неаргументираното редуциране на социалния пакет ще доведе до трайна и необратима демотивация" на работещите в МВР.


В позицията се посочва още, че законопроектът не отговаря на заявената от министъра необходимост от насърчаване на партньорството между гражданите и служителите на МВР и не очертава и краткосрочен хоризонт на очакваните резултати.


Полицейският синдикат изразява и безпокойство, че промените в Закона за МВР, които бяха одобрени от правителството на 18 февруари, все още не са публикувани на сайта на Народното събраниел По-късно днес проектът бе публикуван на сайта на институцията. Според СФСМВР това е признак, че "продължава неглижирането на необходимостта от провеждане на публичен дебат за ролята и функциите на МВ".

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3403 Весело

  Ама и от това положение ли ще стане по лошо?!

 2. 2 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Според полицаите най-добре е нищо да не се променя. Ще има стабилност. Няма да откажат, разбира се, някой-друг протест за увеличаване на заплатите при пенсиониране от 20 на 30.

 3. 3 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 879 Неутрално

  "...ще блокират работата на МВР"
  --------------
  Сми по-добре зс хората, щото основната дейност на милицията в момента е да пази властта и престъпниците.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 4. 4 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 432 Неутрално

  "ще блокират работата на МВР", т.е. това, вероятно, означава, че МВР работи?

  Не съм забелязал...

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 5. 5 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Единствените промени, които синдиката на МВР е съгласен да примеме, са :
  1.Увеличение зарплатата
  2. Намаление на работното време
  3. Удължаване на отпуските

  Тулупи с тулупи.....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 6. 6 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 582 Неутрално

  "Полицейският синдикат: Промените в закона ще блокират работата на МВР"
  Ох, тя една работааа..
  Знаем я много добре!

 7. 7 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Това, което ще стане с "риформата" в МВР е същото, което стана със съдебната "риформа" - започна се с планове за събаряне на старата сграда от миналия век, проектиране и строеж на нова сграда с планирани гаражи, паркоместа, градина и соларни панели на покрива, а накрая се стигна до извода, че старата сграда не е толкова лоша и всичко, което трябва да се направи, е да се тегли една метла на пепелака пред входа. Амин!

 8. 8 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1839 Весело

  Ами хайде тогава да "подкрепим местния шериф", като приемем "скритата камера" за нормално съдебно доказателство. Така вместо една патрулка с двама-трима, ще имаме две-три патрулки с по един и ще вършат достатъчно работа за да си заработят социалните придобивки. Хем и повече и по-свестни доказателства ще има от камерите, та и премии ще получат... ама май не е това целта, а?

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 9. 9 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  Аре бе,вие сте си блокирани от 1990...

 10. 10 Профил на Klatikurti
  Klatikurti
  Рейтинг: 471 Неутрално

  То пък една работа, то пък едно мвр....

  Въпрос към полицай.
  - Ако не беше полицай, какъв щеше да си?
  - Пожарникар!
  - А, ако не беше пожарникар, какъв щеше да си?
  - Военен!
  - А, ако не беше военен, какъв щеше да си?
  - Не знам, ама пак нямаше да работя!

  "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
 11. 11 Профил на emil_stavrev
  emil_stavrev
  Рейтинг: 217 Неутрално

  С МВР и без тях, разлика няма. И без това по цял ден се вмирисват в колите и стаите.

 12. 12 Профил на kiki57
  kiki57
  Рейтинг: 217 Весело

  До #3 virtal brain

  Ми ти на кого искаш да пази властта,освен тази на притежаващите държавата?Нали притежаващите държавата ни престъпници капиталисти им плащат заплатите и им дават привилегиите?
  Матрялът духа супата.Който има пари плаща на СОТ-ове,бодигардове,пъдари...Който няма седи и чака,кога РОМеите и останалата престъпна пасмина ще му видят сметката.
  Ето,вестниците Труд и 24часа ни информират,че 17 годишно РОМейче е получило 12 годишна присъда за това,че е ограбило и удошило в собственият му дом 73годишен старец.Размерът на ограбеното имущество е оценен от съда на около 45 лева, от които 4лв и 10 стотинки - пари,а останалото стар GSM и няколко пакетчета мляно кафе. След няколко години РОМейчето ще е на свобода,още по-гладно и още по-овълчено...

 13. 13 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4429 Неутрално

  Реформа в МВР:
  1. Всички административни кадри след атестат се преназначават като държавни служители. Тези, които не са съгласни или не покрият критериите, са свободни да напуснат - кандидати за администратори има много.
  2. Тези, които работят на улицата да се атестират (вкл. и за физическа подготовка) и тези, които не покрият критериите (и физическите) да се освободят. Покрилите критериите могат да останат по старите правила за пенсиониране и отпуск, но атестацията да се прави на всеки 5 години.

  Мога да продължа още дълго, но съм сигурен че нито ББ, нито ЦЦ ще прочетат какво съм написал! (Вероятно трябва да го напиша на английски като доклада на Аликс Партнърс, че да го прочетат)

 14. 14 Профил на Vespertine
  Vespertine
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Ако гледаме честно и непредубедено на нещата - полицията не прави нищо и в сегашния й вид от нея няма абсолютно никаква полза! Това биха си го признали дори ченгетата, ако бяха честни...

 15. 15 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално  [quote#3:"virtual brain"]щото основната дейност на милицията в момента е да пази властта и престъпниците.[/quote]
  Казва се ..."и другите престъпници"!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 16. 16 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  Половината щат на МВР е чиста администрация, барабар с любовниците и личната прислуга! Те виждат бандити, само по филмите...! Но за сметка на това обират каймака на привилегиите!
  Униформените, които са на улицата и някаква част от цивилните опъват каиша и реално могат да свършат нещо, ама ония, първата половина, няма да ги оставят!
  Да не говорим за ДАНС и НСО, които са по калъп от социализма, че там е мътна и кървава...!

  Бивш tww09306483.
 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7220 Неутрално

  Аз пък мислех,че сега сте блокирани,защото хич не ви се работи и резултати от вашата работа почти няма.

 18. 18 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 374 Неутрално

  През последните години съставът на МВР е съкратен от 80 на 40 хиляди. Общественото доверие е сринато от 65 на 14 процента. Всяко правителство съкращаваше по около 5 хиляди. Някои и повече. Викате да се съкрати администрацията ами гответе се да чакате на гишетата, повече, защото електронно правителство не става за повечето административни услуги, тъй като те са не автоматични а се трябва и човешки акъл. Гледам и вие добре работите срещу общественото мнение за мвр, тоест поредното доказателство че се води ПР кампания. Коя държава кое управление води кампания срещу вътрешното си министерство за да продължи да го срива?

 19. 19 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 374 Неутрално

  НСО охранява Пеевски, а МВР ръководни служители в тайната работна група за тн реформа на закона за МВР обслужват задкулисните интереси под формата на реформа да закрият Академията на МВР като предложат на персонала статута на чистачките в МВР с което да заобиколят евродирективата, че всяка страна членка на ЕС а и на НАТО следва да има полицейска академия. От ликвидацията на това уникално учебно заведение, където е преподавал и Бойко печелят гениите от Сарайско-библиотекарската ДС-школа, начело с Цветлин Йовчев, който се оказва че още си е на власт в МВР. Както и Пеевски е охраняван като премиер и президент. Бъчварова, докага ще те заблуждават ликвидаторите на Академията, ПРОСТА ПОЛИЦИЯ ЛИ ВИ ТРЯБВА след толкова съкращения, и как обществото да има по-високо доверие в полицията, която е намалена наполовина и скоро няма да има кой да я обучава. На професорите се плаща колкото на една чистачка. Докога в България науката ще е АНТИприоритет? ДОЛУ ДПС! ДОЛУ ДПС И АГЕНТУРАТА ИМ ВЪВ ВЛАСТТА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 20. 20 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Няма как двама да работят по-зле от един. Нямаш хора, все повече полицаите са натоварени с документация отколкото с реална работа.
  Младото поколение е и доста неграмотно защото е продукт на лошо образование в училищата, с маргинализиране и на академията въпреки че е защитена с евродиректива, перспективите са все по-основателно да плюете, но не забравяйте да адресирате след година или две вече плюенето към настоящите хора, направили съсипи реформата на МВР с тайни промени в законопроекта, който пети ден не е качен на сайта на Народното събрание.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK