И русенският театър поиска оставката на Христо Мутафчиев

И русенският театър поиска оставката на Христо Мутафчиев

© Юлия ЛазароваТворческият състав на русенския театър "Сава Огнянов" се присъедини към призивите на колегите си от Народния театър актьорът Христо Мутафчиев да се оттегли като председател на съюза на артистите (САБ).


"Ние също споделяме мнението, че е недопустимо в една творческа синдикална организация да бъдат подменяни основополагащи и каузални принципи с тяснопартийни интереси. Тази с години наред налагана практика доведе до смазващо уронване авторитета както на САБ, така и на актьорската и прилежащите й гилдии", пише в отвореното писмо, под което стоят подписите на 21 души.


Преди два дни над 70 души от Народния театър поискаха оставката на Мутафчиев. Причината е защитаваната от председателя на САБ нова реформа на Министерството на културата, която предвижда разпускане на трупите на непечеливши театри и финансиране на представления на проектен принцип. Артистите от двата театъра обаче не протестират срещу мерките, а срещу Мутафчиев, който според тях е присвоил синдикалната организация, за да приглася на властта.
В единственото си изявление по повода пред БНТ вчера актьорът заяви, че не защитава политически интереси и оставката му могат да поискат само членовете на САБ. Инициаторите на протеста - Росица Обрешкова и Сава Драгунчев, отвърнаха задочно, че са в правото си, защото Мутафчиев се представя като лице на цялата гилдия. Само 30 души от Народния театър са част от Съюза на артистите, посочи Драгунчев, който е сред тях. Театралите са убедени, че такава синдикална организация трябва да съществува, но под друго ръководство би възвърнала членовете и представителността си.ОТВОРЕНО ПИСМО ДО МЕДИИТЕ


С настоящoто писмо творческият състав на ДТ "Сава Огнянов" гр. Русе подкрепя становището на колегите от НТ "Иван Вазов", отнасящо се до искането г-н Христо Мутафчиев да се оттегли незабавно от председателското място на Съюза на артистите в България.


Ние също споделяме мнението, че е недопустимо в една творческа синдикална организация да бъдат подменяни основополагащи и каузални принципи с тяснопартийни интереси. Тази с години наред налагана практика доведе до смазващо уронване авторитета както на САБ, така и на актьорската и прилежащите й гилдии.


Ние вярваме, че Съюз на артистите в България трябва да съществува и той трябва да отстоява правата и интересите на всички заети в сферата на сценичните изкуства, да утвърждава и насърчава устойчивото и качественото развитие на тези изкуства, да представлява постоянен и безпристрастен коректив както на съответните работодатели, така и на Министерството на културата.


Подтикнати сме да изразим своето становище вследствие на необорими факти относно системното неспазване на Устава на Съюза на артистите в България от страна на неговия Председател.


Нашият искрен стремеж е да възвърнем доверието към Съюза на артистите в България, както в неговата социална значимост, така и в облика му на истинска съвременна професионална организация. Убедени сме, че едно разумно и реално защитаващо интересите на артистите управление, ще върне напусналите в последните години членове на съюза и ще привлече много нови.


20 февруари 2016 г., гр.Русе


Из отворено писмо на НАРОДЕН ТЕАТЪР "ИВАН ВАЗОВ" до медиите:


"1.1. [САБ] е независим от политически партии и държавни структури и се ръководи единствено от волята на своите членове при спазване на принципите за автономност, професионализъм, прозрачност в работата на ръководните органи" – поведението на г-н Мутафчиев е подчертано политически непотистко и в разрез с волята на членовете, ако въобще такава воля е изявена предвид незначителната членска маса на САБ днес;


"3.1. Да работи за утвърждаване на театрално-сценичното изкуство и за издигане на престижа му []", "3.3. Да отстоява гражданските права [...] на членовете си и ги защитава при накърняване на професионалното им достойнство [...]" и "3.4. Да съдейства за съхраняване паметта на театралното дело у нас [...]" – с изявленията си относно колегите си в актьорската гилдия от 11 февруари 2016 г. г-н Мутафчиев тъкмо напротив – работи в ущърб на това достойнство и против издигане на престижа на изкуството в българското общество, като чрез тези си действия насажда негативен образ на гилдията в публичното пространство;


"3.6. Да отстоява синдикалните права на членовете си, свързани с: индивидуалните, колективните трудови и браншовия трудов договор", "4.6. Защита на членовете при възникнали трудово-правни проблеми" и "Ръководството на САБ представлява [интересите на своите членове] на национално равнище единствено и само в сферата на сценичните изкуства и не позволява тези интереси да се размият в общите социални проблеми." – освен че нищо от горепосоченото в Устава на САБ не се случва, г-н Мутафчиев успя да сведе членската маса на Съюза, да се разбира – легитимната представителност на съсловието пред обществото, до тесен кръг свои съмишленици.АЛЕКСАНДЪР УЗУНОВ


ВЕНЦИСЛАВ ПЕТКОВ


ВИКТОР ИВАНОВ


ДАЯНА МИХАЙЛОВА


ДИНА ШОШЕВА


ЕВГЕНИЯ ЯВАШЕВА


ИВАЙЛО НЕНОВ


ИВАЙЛО СПАСИМИРОВ


ИЛЯ ПЕПЕЛАНОВ


ЙОВКО КЪНЕВ


КАДРИ ХАБИЛ


КРУМ БЕРКОВ


КРУМ ГЕРГИЦОВ


КОСЬО СТАНЕВ


ЛЮБОМИР КЪНЕВ


МАРИЯНА КРУМОВА


НАДЯ БАНЧЕВА


ПЛАМЕН МИРЧЕВ


РАЛИЦА КОНСТАНТИНОВА


ТАТЯНА ЦВЕТКОВА


ЯСЕНА ГОСПОДИНОВА

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  Христо !!! как се докара до - разпни го ???

 2. 2 Профил на chushka
  chushka
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Браво!

  Дванайсета Нощ от Шекспир на русенския театър е една от най-добрите постановки на този сезон. Дано и управата на театъра го осъзнае.

 3. 3 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  Аз не виждам какво пречи, да си свикат едно събрание и да си сменят председателя, в края на краищата нали са някаква организация, която има някакъв устав и ред.
  Иначе е ясно, че всички от засегнатите ще са против, щеше да е странно да е обратното.
  Но истинския въпрос за управлението на театрите, модела на дотиране от държавата трябва да намери някакво решение, все пак не може да се поддържа нещо, ако хората не се интересуват от него.
  Защо едни театри се оправят, а други не, май има нещо и в самите тях, дали е репертоар, дали е качество на постановките, дали е въпрос на състав и най-вече потърсени ли са и някакви резерви или си раздават заплатите на калпак, па накрая каквото стане.

 4. 4 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 306 Неутрално

  " Основополагащи принципи" - имат предвид принципите на материална издръжка на театрите от страна на тоталитарната държава , когато театрите бяха един от идеологическите инструменти на тази тоталитарна държава.Почти всички интелигентни хора биха искали България да стане реална част от цивилизована Европа , но не искат реформи (промяна на комунистическото статукво) в областта, в която са направили професионална кариера .И така театралите искат реформа на здравната система , пак те и лекарите искат реформа в правосъдната с-ма ,театрали , лекари и съдии очакват реформи в образователната с-ма и т.н. . .

 5. 5 Профил на Златан Дапчев
  Златан Дапчев
  Рейтинг: 123 Неутрално

  Аз избягвам театрите откакто псуват на сцената и то масово, на всяка постановка. В народният театър е най-зле. Мога да го сравня с някой централно-софийски пазар. Трагедия!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK