Лозан Панов: Необходимо е да се разшири проверката на твърденията за "шпицкоманда"

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов

© Анелия Николова

Председателят на Върховния касационен съд Лозан ПановПроверката по твърденията на следователя Бойко Атанасов за сформирана "шпицкоманда" в Столичното следствие, е необходимо да се разшири. Това мнение изрази днес пред журналисти председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов преди редовното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС).


Следователят е поканен на 7 март от етичната комисия към ВСС да даде обяснения по изнесените от него твърдения. В няколко медийни изяви Атанасов заяви, че има "шпицкоманда" в следствието, която се занимава с делата на политици, а документи по делото КТБ се унищожават. Твърденията на Атанасов станаха повод главният прокурор Сотир Цацаров да изпрати две писма до ВСС с искане за извършване на проверка.


Въз основа на това какво ще бъде изложено от следователя пред етичната комисия "проверката може да се разшири, а според мен дори е необходимо да се направи", коментира Лозан Панов.
По думите му, ако не се предприеме задълбочена проверка, отново ще остане неприятен привкус за българското правосъдие. Според него Инспекторатът към ВСС също трябва да провери сочените от следователя обстоятелства за дела, които стоят на трупчета и се възобновяват, когато трябва да се окаже натиск върху политици. Интересен според него е и въпросът какви са документите, изхвърлени в контейнерите пред Столичното следствие, които бяха показани от някои медии след сигнал на Атанасов. Какви материали са те, как са съхранявани и защо са хвърлени там - тези въпроси трябва да получат своите отговори, коментира Панов. 


Във вторник главният прокурор се срещна с всички следователи от Столичното следствие. След това той съобщи,  че унищожените документи са работни копия от досъдебно производство по делото КТБ. 


Попитан какво разбира под работни копие на протоколи, Лозан Панов каза, че не знае какво се има предвид под това понятие и предположи, че вероятно става дума за материали, които са подготвени и след това трябва да бъдат подписани от свидетели и обвиняеми. "Но ми е трудно да коментирам материали, които не съм виждал", заяви председателят на ВКС. Това по думите му трябва да се изясни при проверката. Ако тя е задълбочена, това ще е добър сигнал за правосъдието, коментира още той. 


Лозан Панов изрази надежда тази проверка да е по-добра от предходната проверка по скандала "Яневагейт" и каза, че ако няма други ангажименти, смята да присъства на заседанието на етичната комисия на 7 март, когато е поканен следовател Атанасов. На въпрос защо вярва, че проверката ще се извърши по-добре, отколкото по "Яневагейт" или по изпратения до него есемес от премиера Бойко Борисов, Панов каза, че "всеки един случай е основание следващия път да не се допускат същите грешки и пропуски. Това може да бъде направено и вярвам, че ще бъде направено".


Панов коментира и твърденията, че е "висял пред кабинета на министър-председателя", като обясни, че от момента, в който е бил номиниран за председател на ВКС до избора му на поста, той не се е виждал с премиера. След като е оглавил Върховния съд, е имал само институционални контакти с него - за промените в конституцията, за имуществото и бюджета на съдебната система. 


"От известно време насам думата реформа се замени с овладяване и когато стане дума за моето име, включително и на Калоян (Калоян Топалов, председател на Софийския градски съд - бел. ред.), се говори за овладяване, нека да използваме думата отвоюване". Така Панов коментира твърденията за овладяване на ключови съдилища от него и Калоян Топалов. 

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Необходимо е проверката да бъде извършени от независими магистрати от чужбина!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  Това с работните копия по КТБ е една от най-жалките милиционерски лъжи...
  Нарежда се до тая със секретността на доклада.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1887 Весело

  Следователят е поканен на 7 март от етичната комисия към ВСС да даде обяснения по изнесените от него твърдения."Ама като ги даде тези показания да няма - Следовател Бойко Атанасов се сбогува с колектива.

 4. 4 Профил на kardi
  kardi
  Рейтинг: 217 Неутрално

  "всеки един случай е основание следващия път да не се допускат същите грешки и пропуски. "

  Де да беше така !!!

 5. 5 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  Няколко доблестни мъже и жени, чужди на систематичната кочина.
  Трябва да ги подкрепим!
  С "Шествие за правосъдие" тази събота граждани ще поискат дълбока съдебна реформа... Елате!
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/25/2711893_s_shestvie_za_pravosudie_tazi_subota_grajdani_shte/

 6. 6 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Разбира се, че трябва да се разшири проверката. Изнесените факти от Атанасов за шпицкомандите в следствието са достатъчно фрапиращи, че да се разглежда достоверността им от верните хора на Цацаров.

 7. 7 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 675 Любопитно

  "Във вторник главният прокурор се срещна с всички следователи от Столичното следствие. След това той съобщи, че унищожените документи са работни копия от досъдебно производство по делото КТБ."

  Какви работни копия са, щом са подписани с химикалка със синьо мастило?

 8. 8 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 524 Неутрално

  И пак стигаме до абсурда Цацата да трябва да разследва себе си...

 9. 9 Профил на lefkovitz
  lefkovitz
  Рейтинг: 262 Неутрално

  "Проверката може да се разшири"...
  Задъжително трябва да се разшри. Да се проверят сигналите до ЕК не само на Бойко Атанасов, но и на Румяна Ченалова и Даниела Куцев. Хора от системата разказват едни и същи неща, това е СТРАШНО. Цацаров ще продължи да лъже и маже, личи му, че е страшно объркан. Но, за съжаление - силно зависим.

 10. 10 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 897 Неутрално

  обстоятелства за дела, които стоят на трупчета и се възобновяват, когато трябва да се окаже натиск върху политици.
  ----------------------------------------------------------
  Това е есенцията , другото са пикантерии.
  Добре ще е изслушването да е публично.....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 11. 11 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#9] от "lefkovitz":

  За да има смислен резултат от такива проверки, цацата трябва да се оттегли (поне временно). Иначе каквото и да се разследва минава през него, а обвиненията са, че тези щпиц- команди са именно под негово ръководство. От ЕК отдавна ни напомнят за този непреодолим конфликт на интереси, когато главен прокурор трябва да разследва себе си.

 12. 12 Профил на lefkovitz
  lefkovitz
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#11] от pavtaf
  Да, цацата трябва да бъде принуден да се оттегли. Има такива механизми. Може да се поиска международен одит на действията на прокуратурата и по казуса с КТБ.

 13. 13 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Проверихме Янева и Ченалова и сега остава само тази на Атанасов. Само Аз ли си мисля, че докато сме в ръцете на мафията, проверката за Атанасов ще бъде, като при първите две ?

  оанес
 14. 14 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Кой казва, че у нас има съдебна система?

  На дъното по обществено доверие сред държавните институции продължава да бъде съдебната власт - съд и следствие – по 8% и прокуратура – 6%.

 15. 15 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 217 Неутрално

  КТБ е концентриран образ на дейноста на мафията в прокуратурата и като цяло в страната. Конкретната проверка на дейноста на прокуратурата от страна на ЕС по престъплението на века КТБ, ще бъде и начална стъпка за прочистването ни от мафиотското у-ние.

  оанес
 16. 16 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 964 Неутрално

  Ами действайте,г-н Панов!Вършете си работата според правомощията.Това "трябва" и "ще" са само думи,но те не са работа.

 17. 17 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2946 Неутрално

  Хубаво е да се направят обстойни проверки, покрай всички скандали заляли съдебната система! Както и много проверки на личностите командващи съдебната система и прокуратурата...!
  Но..., в края на краищата се стига до ВСС и т.нар Етична комисия и..., всичко свършва до там!
  ВСС се наложи, като събирателен образ на колективната безотговорност, в най-лошия и вид! Все повече заприличва на някаква мафиотизирана, затворена система, която няма как да пробиеш по законов път! Всички милиционери си пазят гърбовете и властта през нея и нямат никакво намерение, да си ходят...!

  Бивш tww09306483.
 18. 18 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Сталински модел на прокуратура, но с една МНОГО ГОЛЯМА РАЗЛИКА - тогава над Вишински е бил Сталин, а сега ... УЖАС !!!
  Трябва ВНС !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 19. 19 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Пълното покриване на историята с КТБ, си е престъпление отвсякъде. Престъпление извършващо се от върховните представители на властите. Това е недопустимо, събудете се овце!!!

  chavo64
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7831 Неутрално

  Нали щеше да има външна проверка на българската прокуратура.Да видим,какви ги върши нашата прокуратура.

 22. 22 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1664 Неутрално


  Страхувам се, че след 7-ми март следовател Бойко Атанасов ще бъде " опраскан " ... !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 23. 23 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  До коментар [#18] от "роджър":

  " ...- тогава над Вишински е бил Сталин ... "


  Както днес над Чайка е Путин, а над Цацаров - Доган !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 24. 24 Профил на bafdjaf
  bafdjaf
  Рейтинг: 217 Разстроено

  Лозане, извънземните ме трият. Помощ!!!

 25. 25 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Не сте сам г-н Панов.
  Всички сме отвратени.
  Дано задно да преборим алчната, корумпирана, примитивна, конституционно конструирана хидра:
  мвр-следствие-прокуратура-престъпност

  Navigare Necesse Est
 26. 26 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  Смело и респектиращо!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 27. 27 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3223 Весело

  До коментар [#4] от "kardi":
  Всъщност точно така става!
  С всеки следващ случай стават все по-рафинирани и по-нахални в лъжите и измамите си!
  Т.е. правят все по-малко грешки!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 28. 28 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  "Проверката по твърденията на следователя Бойко Атанасов за сформирана "шпицкоманда" в Столичното следствие, е необходимо да се разшири"

  Добре. Ама като знаем, кой ги прави тези проверки, каква полза от тях.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 29. 29 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Тези хора си позволяват да клатят Цацатурата - нямат ли срам . После ще поръчат и цаца с бира. Добре, че премиера слънце спря поръчките

  www.soundcloud.com/x2805
 30. 30 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Панов що го питат такива работи журналистите, май съм пропуснал факта, че е станал норма в правосъдието?

 31. 31 Профил на v.n.t.news
  v.n.t.news
  Рейтинг: 298 Неутрално

  До коментар [#25] от "Schopenberg":

  ПОДКРЕПЯМ

 32. 32 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 453 Неутрално

  До коментар [#30] от "testimone":

  всеки нормален човек в България ЯВНО става норма . Щото очевадно другите не са нормални...

  www.soundcloud.com/x2805
 33. 33 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6727 Неутрално

  Да си внесем магистрати от чужбина, за да е достоверна проверката и с тежест.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK