Лозан Панов: Необходимо е да се разшири проверката на твърденията за "шпицкоманда"

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов

© Анелия Николова

Председателят на Върховния касационен съд Лозан ПановПроверката по твърденията на следователя Бойко Атанасов за сформирана "шпицкоманда" в Столичното следствие, е необходимо да се разшири. Това мнение изрази днес пред журналисти председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов преди редовното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС).


Следователят е поканен на 7 март от етичната комисия към ВСС да даде обяснения по изнесените от него твърдения. В няколко медийни изяви Атанасов заяви, че има "шпицкоманда" в следствието, която се занимава с делата на политици, а документи по делото КТБ се унищожават. Твърденията на Атанасов станаха повод главният прокурор Сотир Цацаров да изпрати две писма до ВСС с искане за извършване на проверка.


Въз основа на това какво ще бъде изложено от следователя пред етичната комисия "проверката може да се разшири, а според мен дори е необходимо да се направи", коментира Лозан Панов.
По думите му, ако не се предприеме задълбочена проверка, отново ще остане неприятен привкус за българското правосъдие. Според него Инспекторатът към ВСС също трябва да провери сочените от следователя обстоятелства за дела, които стоят на трупчета и се възобновяват, когато трябва да се окаже натиск върху политици. Интересен според него е и въпросът какви са документите, изхвърлени в контейнерите пред Столичното следствие, които бяха показани от някои медии след сигнал на Атанасов. Какви материали са те, как са съхранявани и защо са хвърлени там - тези въпроси трябва да получат своите отговори, коментира Панов. 


Във вторник главният прокурор се срещна с всички следователи от Столичното следствие. След това той съобщи,  че унищожените документи са работни копия от досъдебно производство по делото КТБ. 


Попитан какво разбира под работни копие на протоколи, Лозан Панов каза, че не знае какво се има предвид под това понятие и предположи, че вероятно става дума за материали, които са подготвени и след това трябва да бъдат подписани от свидетели и обвиняеми. "Но ми е трудно да коментирам материали, които не съм виждал", заяви председателят на ВКС. Това по думите му трябва да се изясни при проверката. Ако тя е задълбочена, това ще е добър сигнал за правосъдието, коментира още той. 


Лозан Панов изрази надежда тази проверка да е по-добра от предходната проверка по скандала "Яневагейт" и каза, че ако няма други ангажименти, смята да присъства на заседанието на етичната комисия на 7 март, когато е поканен следовател Атанасов. На въпрос защо вярва, че проверката ще се извърши по-добре, отколкото по "Яневагейт" или по изпратения до него есемес от премиера Бойко Борисов, Панов каза, че "всеки един случай е основание следващия път да не се допускат същите грешки и пропуски. Това може да бъде направено и вярвам, че ще бъде направено".


Панов коментира и твърденията, че е "висял пред кабинета на министър-председателя", като обясни, че от момента, в който е бил номиниран за председател на ВКС до избора му на поста, той не се е виждал с премиера. След като е оглавил Върховния съд, е имал само институционални контакти с него - за промените в конституцията, за имуществото и бюджета на съдебната система. 


"От известно време насам думата реформа се замени с овладяване и когато стане дума за моето име, включително и на Калоян (Калоян Топалов, председател на Софийския градски съд - бел. ред.), се говори за овладяване, нека да използваме думата отвоюване". Така Панов коментира твърденията за овладяване на ключови съдилища от него и Калоян Топалов. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK