Държавата ще дава помощи при бедствия само на живеещите под линията на бедността

Една от къщите, пострадали при земетресението край Перник през 2012 г.

© Юлия Лазарова

Една от къщите, пострадали при земетресението край Перник през 2012 г.Държавата ще отпуска финансови помощи за пострадали от природни бедствия жилища само ако собствениците им имат среден доход на член от семейството, който не надвишава линията на бедността. Това предвижда проект на правителството за промяна на правилника за Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.


За отпускане на средства за пострадалите средномесечният доход ще се изчислява за 12 месеца назад. За 2016 г. линията на бедност в България е 300 лева.


Хората, които имат спестявания или вземания, надхвърлящи 500 лв., също няма да получават помощ, както и тези, които в същата или предходната година са извършили сделки с движимо и недвижимо имущество или идеални части от него, на стойност над 12-кратния размер на линията на бедност за съответната година. Изключение ще се прави за случаите, когато в семейството има хора с трайни увреждания и сделката е извършена, за да се осигури достъпна жизнена среда за тях.
Друго условие е собствениците да не са регистрирани като еднолични търговци и да не са съдружници или акционери в търговско дружество, а жилището, за което се иска помощ, да е с платени данъци и такси.


Дали засегнатите отговарят на условията за получаване на помощ ще установяват работниците от териториалната дирекция "Социално подпомагане" и от кмета на съответната община.

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8876 Неутрално

  Останалите, да си застраховат имуществото.

 2. 2 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1188 Любопитно

  Ако се осигуряваш на минималната заплата и си държиш парите под дюшека, дори и да си богат, ще получиш помощ от държавата.

  TAKE THE RED PILL!
 3. 3 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Голям зор са видели законотворците да измислят такива правила, че само техните мили избиратели цигани да имат право на помощи! Не им ли помогнахме вече достатъчно?

 4. 4 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  Аз пък мисля, че всеки случай трябва да се разглежда отделно. Ако двама възрастни хора са продали 2 ниви или са спестили за да имат пари за погребение защо да нямат право на помощ? Значи за Васил Божков 30 млн помощ може, за възрастните хора на може?

 5. 5 Профил на topal
  topal
  Рейтинг: 312 Неутрално

  А това не е ли дискриминация?

 6. 6 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 458 Неутрално

  така, така. Има фирма гада, няма помощ за него. Има работа гада, няма помощ за него. Нищо, че потоп отнесе жилището му и е на улицата. Няма проблем, той не е беден. Последните дни само простотии слушам от това народно събрание. Нпараво си кажете, няма да даваме помощи на никой и толкова. Или както каза някой по-горе, на циганите трябва да помагате, защото са избиратели?!?

 7. 7 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2401 Весело

  Ужас - вчера си внесох 100 лева в ДСК и сметката ми достигна 501,16 стотинки! Нямам право на помощ, ако някой земетръс събори къщурката ми!

 8. 8 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  Това не е ли дискриминация?

 9. 9 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 233 Гневно

  Поредната идиотщина! Как не ги е срам! Толкова пари завлякоха, а се гаврят с хората!

 10. 10 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#5] от "topal":

  И то голяма!

  marinov1018
 11. 11 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1919 Неутрално

  Аз бих водил въпроса защо в България хората масово не си застраховат имуществото. Бедността не е отговорът - има евтинки застраховки, които не покриват Бог знае какво, но пак е нещо.

  В Чехия, понеже също до едно време се пишеха тарикати, на държавата й писна на хурката и каза, че който поне не се е постарал минимално да се застрахова - никаква помощ, независимо от доходите. Издадоха и карти с рисковите места за наводнения (това ни е най-големият риск тук). Ако имаш имот в такива зони - по-високи застраховки. Ако вече имотът ти е ил засегнат и не си се изселил - става незастраховаем или много лошо (скъпо) застраховаем и при бедствие - пак няма държавни помощи.

  E PLVRIBVS VNVM
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK