Две трети от българите са против имиграцията на работници

Две трети от българите са против имиграцията на работници

© Laszlo Balogh, Reuters62% от българите смятат имиграцията на чужди работници за нещо лошо, а едва 11% я одобряват, показва 39-ото годишно световно допитване, проведено от международната асоциация УИН/"Галъп интернешънъл".


В отговор на въпроса "Като цяло смятате ли, че имиграцията на чуждестранни работници е добро или лошо нещо за нашата страна?" 57% от хората по света подкрепят имиграцията, докато 32% са против нея. Средната стойност за ЕС е съответно 31% "за" и 52% "против".


Агенцията регистрира "наистина силна вълна на антиимигрантски настроения в цяла Европа", като тя е по-видима в ЕС.
В рамките на съюза най-силни антиимигрантски настроения се откриват в източните страни, следвани от Юга и Северозапада. Особено видима е разликата между Белгия, Франция и Великобритания, които са скептично настроени към идването на чужди работници (съответно с 68%, 58% и 51% неодобрение), и Германия (36% неодобрение).


Мненията на северноевропейските държави, САЩ и Канада са благосклонни спрямо имиграцията, а на 5 от 7 държави в Латинска Америка – не, макар че регионът по-скоро изнася работна ръка. С изключение на Мексико и Перу Аржентина, Бразилия, Колумбия, Еквадор и Панама гледат скептично на имиграцията.


Мненията са разделени и в зависимост от доходите на държавите – най-бедните държави одобряват имиграцията, богатите - не, а мненията в най-богатите са различни. Сред 18-те изследвани бедни страни, където средният годишен доход на глава от населението е по-малък от 10 хил. долара, в само 3 мнозинството е "против".


Сред страните със средни и високи доходи, сред които е и България (със среден брутен национален доход на глава от населението между 10 хил. долара и 35 хил. долара), вижданията на мнозинствата са точно обратните: само в 3 от 31 изследвани страни мнозинството е "за".


Любопитното е, че богатите страни, където средният годишен доход на глава от населението е над 35 хил. долара, са разделени: сред 17 изследвани страни 9 подкрепят, а 8 са срещу имиграцията, пишат от "Галъп".


В същото време в рамките на едно и също общество обикновено по-бедните са срещу имиграцията. Интересни са и разликите в нагласите според възрастта. Респондентите под 35-годишна възраст в световен мащаб са по-позитивно настроени. Проучването изследва нагласите, очакванията, вижданията и убежденията на 68 595 души в 69 страни по целия свят и е проведено между септември и декември миналата година.

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 935 Гневно

  Вземете го оправете малко този текст. Не разбрах сега какви са числата в Европа? Преведете ми това изречение - "Средната стойност за ЕС е съответно 31% "за" и 52% "против""

  Та, в ЕС какво? 52% са против емиграцията, а 31% са за?
  или
  в ЕС 52% са против мнението, че емиграцията е лошо, а 31% са за?

 2. 2 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Не се уточнява обаче с каква квалификация работници...

 3. 3 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1391 Весело

  Ми ганя не иска конкуренция, щото ще се окаже че великия народ не е толкоз велик и толкоз талантлив и тн и тн
  Кво мисли плебса няма значение света е глобален ако не ви харесва, бегаите в Северна Корея или Русия ...

  Това се отнася и за Европейците, същата сила ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 4. 4 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  То пък като някой се е засилил тук....
  Но важни са тенденциите. Вчера се срещнахме с бизнес партньори от Румъния - голяма фирма с около 4000 служителя. Практически в Румъния вече няма безработица. Много е трудно да се намерят хора за каквато и да е работа. Подозирам, че до 1-2 години тук ще бъде същото.

  The best way to predict the future is to invent it.
 5. 5 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2385 Неутрално

  Е, то е мнго ясно, че жителите на бедните страни - потенциални трудови мигранти, одобряват миграцията! Ясно е, и че жителите на богатите страни не я одобряват - все пак 80% от работещите в тях са на заплата, а имигрантите им я подбиват.
  Много ясно си проличава и разликата между Англия, Франция и Белгия с тяхната раждаемост от 1,9 деца на жена и 51 до 68% неодобряващи имиграцията и Германия с нейните 1,4 деца на жена - 36% неодобрение - немците явно съзнават, че без имиграция тяхното общество ще се срине икономически за едно поколение.

 6. 6 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Трагичното е че българските работници над 2 млн. работят на запад и там внасят осигуровки и данъци. А какви чужди работници ще дойдат у нас да работят ангария - няма желаещи даже и бягащите от войни и те ни подминават.

 7. 7 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Ама чакай малко, за ЧИЯ миграция става дума? Българите очевидно сме против чужденци да идват да работят у нас, но ние да имаме право да ходим да работим в Германия и Испания -- срещу това нямаме нищо против, нали?

 8. 8 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 935 Весело

  До коментар [#3] от "ivanchoLA":

  Каква конкуренция, бате? ))))) То зависи и от професията де )) Обаче от вечните професии, които можеш да работиш и на заплата, и на частно - счетоводител и юрист. Ми при тях няма никаква конкуренция. Който и да дойде "имигрант" е неконкурентноспособен. То дори и наше дете, отишло да учи "на запад", да си дойде с вносната диплома, ми пак е неконкурентноспособен )) С такъв трябва да започне обучението отначало.
  Виж, ако дойде с 20 - 30 клиента, ще го обучим ))))

 9. 9 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1469 Весело

  Я, ние си оказахме изведнъж богата страна! "Дневник" какво става? По всички показатели сме бедни, но щов става дума за Имигранти и изведнъж сме Ботата Страна!!!!
  Д не би Банкянски, ОлигарХ и Ко да са разкрили внезапно 1млн. работни места?
  За умерени опозиционири от Ориента ли....?
  Съжетелство?
  !

 10. 10 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Разбира се, че ще са против. Току виж дошли обучени, мотивирани и непретенциозни чуждестранни работници и някои наши "майстори" мързеливци останали на улицата.

  Три са според мен основните пороци на българина: липса на респект към закони, правила и личности; тарикатлък на дребно и на едро (ако може), както и несъразмерна завист. Три са основните пороци на държавния чиновник: корупция, немарливост, мързел. В която и лоша новина да прочетете, ще откриете причината в някой или някои от тези пороци.
 11. 11 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Сред страните със средни и високи доходи, сред които е и България (със среден брутен национален доход на глава от населението между 10 хил. долара и 35 хил. долара),

  Ама вие сериозно ли??!

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 12. 12 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#5] от "patsis":

  А с имиграция на бежанци - за около има няма 7-8 години. Не знам, кое е по-малкото зло.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 13. 13 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  До коментар [#4] от "EU defender":

  Наборе, спри да дрънкаш глупости. В момента съм в Румъния и мога да те уверя че безработни има достатъчно.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 14. 14 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  [quote#4:"EU defender"]Много е трудно да се намерят хора за каквато и да е работа. Подозирам, че до 1-2 години тук ще бъде същото. [/quote]
  Тука вече е същото, особенно ако изключим тези които последните поне 20г така и не успяха да си намерят каквато и да е работа.
  Друг въпрос е, че в Румъния се плащат по-нормлани заплати от тук, като цяло, а родния бизнес смята заплатата на работниците си в графа "неизбежни излишни разходи".

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 15. 15 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 935 Неутрално

  България е напълно ясна! Ние нещем работници, а искаме инвеститори. И така трябва - Трябват ни хора с пари, а не хора без пари!

 16. 16 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#4] от "EU defender":

  не подозирай. няма да бъде същото. Румъния има преднина от около 10 години анти-корупционна политика. след което бизнесът и западни инвеститори развиха много неща там. най-много съпорт центрове и производство (главно като придатък на, или релокирани западни производства). но си имат и малките иновативни предприемачи.

  няма да се учудя ако там скоро се роди нещо като Skype, Rovio, и т.н.

  това в България няма как да се случи, докато доганците и мултаците са в управлението на държавата в трите власти, в медиите, във финансовите и банковите среди и регулатори, и в местната власт.

  те наистина установина тотален контрол върху "порциите на финансиране".

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 17. 17 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1647 Весело

  Искаме нас да приемат, ама ние да приемаме - йок. Гледната точка, зависи от точката не седене..

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 18. 18 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  То пак някой се е засилил да работи в нашата страна...

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 19. 19 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 707 Неутрално

  И това го казват същите българи..от които поне 62% имат роднини или познати които са икономически мигранти.. Перфектно двуличие!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 20. 20 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#8] от "Фьодор Венедиктович Езерский":

  за счетоводство проблем не е, а за право имат право да упражняват в БГ завършили В Европа и чесно казано внасянето на хора отвън е решението за преборването на много неща в БГ

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 21. 21 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 935 Весело

  До коментар [#20] от "ivanchoLA":

  Те че право да работят имат, няма спор за това. Просто казвам, че са неконкурентноспособни. Не ги знаят мурафетите на туземците един вид

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8698 Неутрално

  А против ли са и срещу българските имигранти в Европа.

 23. 23 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  Чета, чета, па ме е яд че не съм неграмотна. С какви безсмислени проучвания си изкарватжнякои хора парите?! За какво ще послужат резултатите на подобна анкета? Ще променят ли хората и нагласите им. Та какво зависи от нас, решава се от политици да има движение на работна сила и толкоз. Или се възполваш, или не.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 24. 24 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1107 Гневно

  Ако от тезата ми бъдат изключени местните тъмнозелени, българинът, като цяло е способен да се влее във всяка икономика по света...та, по тази причина съм на мнение, че Европа не трябва да толерира мързеливите и миризливи навлеци, които я атакуван повсеместно единствено, за да и смучат жизнените сили...!!!

  Форумът е в будна кома...
 25. 25 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 506 Любопитно

  [quote#16:"полувишис"]няма да се учудя ако там скоро се роди нещо като Skype, Rovio, и т.н. [/quote]

  Макар и не в такъв формат, но пак считано за напредък, от сравнително скоро румънците изкарват собствени смартфони:
  http://allview.ro/
  Отделно отвориха център (знам за един в Букурещ от миналата година, може и повече да имат) на Oracle и се дават доста европейски заплати.
  Във Финландия се говори, че Румъния е топ дестинация за outsourcing в Европа и доста компании се насочват натам. Тук се дават и въможности на местни начинаещи специалисти да отидат там на по-високи позиции (примерно мениджърски, за които тук ще са по-нискоквалифицирани, но там ще са над средното ниво).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK