Данък "вредни храни" ще доведе до закриване на работни места, прогнозира експерт

Илко Семерджиев

© Красимир Юскеселиев

Илко СемерджиевВъвеждането на данък "вредни храни" няма да има нито благоприятен фискален, нито здравен ефект, но може да доведе до закриването на 1500 работни места, а оборотите на магазините да намалеят с 300 млн. лв. Тази оценка направи д-р Илко Семерджиев от Международният институт по здравеопазване и здравно осигуряване на пресконференция днес. 


Семерджиев, който беше министър на здравеопазването в правителството на Иван Костов, се позова на анализ на законодателството в 25 европейски държави, който показал, че въвелите данъка страни са 11, а останалите 14 са посочили, че не го желаят или са го въвели и отхвърлили впоследствие. В Дания поради липса на ефект е отменен законът за "вредни храни" през 2011 г., в Италия и Ирландия – също, коментира Семерджиев.


Според него намеренията на правителството за новия закон не са добре обосновани, не са ангажирани специалисти и не са направени достатъчно проучвания.
"Дори проектозаконът да бъде приет, той ще бъде отхвърлен след 4 години. Няма да има нито фискален, нито здравен ефект. Очаква се индустрията да закрие 1500 работни места, а оборотите да намалеят с 300 млн. лв. ", каза експертът.


Той припомни, че Румъния наскоро е намалила ДДС за храни и напитки. "Много потребители започнаха да се снабдяват със стоки от Румъния. В зависимост от размера на данъка в България, маржът между румънските и българските цени ще бъде между 18 и 25%. Това е една добра мотивация за паралелен внос и индивидуални поръчки от северната ни съседка," допълни той.


Беше представено последното Национално представително проучване на TNS от 11 февруари 2016г. Според него негативно настроение на българите към данък "вредни храни" се увеличава. 


Вредите от данъка ще бъдат повече от ползите, убедени са 68% от българите, с 11 пункта повече в сравнение с 57% през ноември 2015 г. Четири пети от пълнолетните българи прогнозират, че от мярката ще бъдат засегнати хората с ниски доходи, три четвърти очакват да нараснат личните им разходи.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK