КНСБ предлага минимална заплата за висшисти от 700 лв.

Пламен Димитров

© Анелия Николова

Пламен ДимитровДа се въведе минимален праг на възнаграждението, което да получават висшистите, работещи по специалността си, предложи на пресконференция днес президентът на КНСБ Пламен Димитров.


Тази минимална летва не е фиксирана сума, а се изчислява като към минималната работна заплата се прибавят още 50%. Кабинетът планира увеличение с 40 лв. на минималното възнаграждение от следващата година, когато то се очаква да стане 460 лв. Така че сумата от 700 лв., която изведе Димитров, по тази формула всъщност е 690 лв.


Мярката е наложителна поради факта, че на новозавършилите висшисти масово се предлагат заплати в порядъка на 500 - 600 лв., което действа демотивиращо на младите хора, навлизащи на трудовия пазар, коментира синдикалистът. С въвеждането на механизма се цели да се реши отчасти този проблем и младежите "да разберат, че има смисъл да учат, за да работят", допълни Димитров.
КНСБ ще настоява да се договаря и допълнителен механизъм , т. нар. living wage (заплата за издръжка на живота). Димитров поясни, че тази заплата ще отчита с колко средства може да се живее нормално в различните региони на страната.


Договореният минимален осигурителен доход, нужен за жизнената издръжка на всеки индивид, да бъде превърнат със закон в ефективно действаща минимална работна заплата, настоява още синдикатът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK