След 10 г. с тежки затлъстявания ще са близо 400 хил. българи

След 10 г. с тежки затлъстявания ще са близо 400 хил. българи

© Мария СъботиноваПрез 2014 г. българите с тежка степен на затлъстяване са били  окол 280 хил. души, а до 2025 г. броят им ще надхвърли 388 хил. души. Тази прогноза на учените оповестиха днес на пресконференция  
доц. Николай Ризов, водещ специалист по химия на храните и доц. д-р Светослав Ханджиев от Българската aсоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания.


Според експертите вместо данък "вредни храни" трябва да се наблегне върху информационни кампании за опасни храни и масивни профилактики.


Учените напомника, че превенцията на детското затлъстяване е най-ефективна в ранна детска възраст и затова родителите трябва да насърчават активните физически занимания на децата си. Сега средният престой на българско дете пред екрана на монитора е 25 часа седмично. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK