Столичната община спря поръчка за поддръжка на паркове за близо 28 млн. лева

Столичната община спря поръчка за поддръжка на паркове за близо 28 млн. лева

© Мария Съботинова, СГ/ИИСтоличната община е прекратила обществена поръчка за поддържане на паркове, градини, зелени площи за 2016-2019, потвърдиха пред "Дневник" от пресцентъра на Столичната община.


Мотивът за спирането е, че е предвидена възможността за предимство на кандидати, които са фирми на хора с увреждания, а част от дейностите не са включени в определите в списък от Министерския съвет, се разбира от мотивите, публикувани в сайта на Агенцията за обществените поръчки. Също така част от позволени и не дейности са били в обща обособена позиция.


Сигнал за нередност е постъпил и при кмета Йорданка Фандъкова, и в Министерския съвет. След запитване от правителството кметът е разгледала детайлно поръчката и я спряла на основание чл. 39, ал. 1, т. 6 от Закона за обществените поръчки, тоест нарушения при обявяването, които не могат да бъдат отстранени. Процедурата е прекратена на 24 февруари - в деня, в който премиерът Бойко Борисов обяви, че инспектори ще проверяват всички поръчки.
Предметът на поръчката е услугата за поддържане на паркове, градини, зелени площи към градски магистрали и дървесни насаждения. Включва се поддържане на тревни площи, дървесна и храстова растителност, цветя, алеи и други паркови елементи на обекти от зелената система.


Обектите са били разпределени в 62 позиции (зони), от които 38 зони (позиции) на обща приблизителна площ 22 251 декара, включително 12 090 декара обекти от 26-та зона - основни центрове в природен парк Витоша.


Площите на отделните зони са различни от 50 дка за централни градски градини до 2 400 дка за лесопаркове. От тези зони 22 включват паркове, градини, зелени площи, специфични зелени площи и паркове със специално предназначение; 3 зони - лесопаркови територии; 1 зона - природен парк "Витоша" на обща площ 111 192 декара, парк "Панчарево-Кокаляне" и лесопарк "Побит камък" - за поддържане е включена приблизителната площ на основните центрове на Витоша и лесопарковете - 12 090 декара.


Също така 22 зони включват зелени площи към транспортни магистрали - прилежащи и средни ивици, транспортни възли и кръстовища; 24 - дървесни насаждения с териториален обхват по границите на 24-те районните администрации.


Всички зони и детайли по поръчката са публикувани тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK