"Хората правосъдие не ядат"

"Шествие за правосъдие" с искане за започване на дълбока съдебна реформа и борба с корупцията организирано гражданската инициатива "Правосъдие за всеки".

© Юлия Лазарова

"Шествие за правосъдие" с искане за започване на дълбока съдебна реформа и борба с корупцията организирано гражданската инициатива "Правосъдие за всеки"."Дневник" публикува текста от блога на Божидар Божанов с негово разрешение. 


Пирибрах се от шествието за правосъдие, което събра 200 човека, повечето от които се познават. Имаше плакати за събитието, 11 хиляди поканени във фейсбук. Може би пък хората вече не смятат протеста за ефективна форма на гражданско участие, може би разхождането между празни сгради в студа не е нещо, което им се струва смислено.


Но може би има и друго – както отбеляза Динко в туитър, правосъдието е една абстракция. Едни структури с неясна функция, отвъд очевидната "ако открадна, може да ме осъдят". Или алтернативно – ако ме набият, да знам, че виновникът ще бъде осъден.
Тези битови неща са важни, и те също би трябвало да са нещо, което работи и което искаме, но заради тях не сме бедни. По-скоро битовите престъпления се случват именно защото сме бедни. И съответно правосъдието и да го има, ще осъди бедния, който е откраднал от друг беден, или изнервения от безизходицата, който е пребил някого на спирката.


Грубо казано, тезата "хората правосъдие не ядат" може би е валидна. Може би


правосъдието е нещо твърде абстрактно, и не е ясно защо заради липсата му сме бедна държава.


То дори самата структура на съда е сложна и неясна – районни съдилища, градски съдилища, ВАС, ВКС, прокуратура. Всъщност, това, че структурата и влиянията не са толкова прости може би позволява проблемите в съдебната система да останат под радара. Ясно е кой е премиер, кой е министър, кои са депутатите. Ама какво е ВСС, какви прокурорски квоти, защо Върховният административен съд е важен – освен специално интересуващите се, едва ли някой знае. Затова ще опитам да дам няколко опростени примера как липсата на правосъдие ни прави по-бедни.


Пример 1 – обществени поръчки.


На повечето хора е ясно, че парите от държавата не се "крадат", те са "пренасочват" чрез обществени поръчки. Завишени бюджети, поръчване на ненужни услуги. И накрая спечелилите се оказват "правилните хора".


И така парите, които сме дали като данъци, и които трябва да се върнат при нас като инфраструктура, образование, здравеопазване, отиват някъде другаде, а ние получаваме нещо проформа (и това в добрия случай) – получаваме пътища с дупки, получаваме изтрита пътна маркировка, получаваме некачествено здравеопазване и образование.


С тези пари може да се свърши много повече, отколкото получаваме, но това не става, защото някакви хора прибират парите и не вършат работата. Какво общо има съдът? Обществените поръчки, след обжалване пред КЗК, се обжалват пред Върховния административен съд.


Дори КЗК да е съвестен и независим регулатор (което е съмнително), ВАС има последната дума. Т.е. дори възложителят (някое министерство) да не е сключил сделка с определена фирма, и наистина най-изгодната оферта да е спечелила, това накрая отива във ВАС, и ВАС (де факто) решава кой печели обществената поръчка – например дисквалифицира победителя. Съответно пък, ако поръчката е спечелена неправомерно, добросъвестните фирми и да обжалват пред ВАС, ако ВАС "е в играта", казва "сори, парите са за който е определен". След известен брой такива опити най-вероятно кадърните фирми се отказват да вършат неща за държавата и остават само "фирмите на наши хора". Защо сме по-бедни заради това? Защото парите ни се харчат, без да има резултат. И ние си чупим колите в дупки, например.


Пример 2 – инвестиции.


Известен стана случаят "Белведере", при който френска компания в България беше "открадната" с помощта на съда. Дреме ни за френската компания, ще кажете. Чуждестранните инвеститори обаче са един от начините да станем по-богати – да получаваме по-високи заплати, например. Но дори заплатите да са същите, чуждите инвеститори отварят работни места. Но когато държавата (в лицето на съда) казва на чуждия инвеститор "ако отвориш бизнес в България, лошо ти се пише", защо западният инвеститор да отвори офис или завод тук, а не в Румъния, например? Съответно фактът, че в съда, на високо ниво, се рекетират фирми, директно значи, че имаме по-малко работни места и по-ниски заплати.


Пример 3 – корупция по високите етажи.


Тук съм убеден, че всички ще се съгласят – "ако вкараме политици в затвора, ще се оправим". Надали директно ще се оправим, но ще е стъпка напред. А защо политиците не отиват в затвора, въпреки, че е имало дела срещу тях – последно оправдаха Христо Бисеров, а преди това и доста други. Съдът не е непременно виновен в случая.


Прокуратурата трябва да оформи обвинението – да каже кой политик какво точно е нарушил и как. Прокуратурата обаче използва тази си роля и игра следния сценарий "сега ще му забавя на този обвинението, ще му го покрия, но така ще го държа зависим".


Или друг – "обвинението на този ще го направим със съзнателни пропуски, така че съдът и да иска, да не може да го осъди". Или трети – "този не е послушен, ще го ударим с някое обвинение, да го сплашим". Това нас какво ни интересува? Отново "обръчите от фирми". Ако един политик, дори с най-добри намерения, е зависим, а друг е убеден, че нищо няма да му се случи, ако раздаде едни пари на "наши фирми", накрая благата" се разпределят неравномерно – много за "тях", малко за "нас".


Механизмите за това как през съдебната система (съд и прокуратура) се разпределят пари не един и два, но идеята е, че тезата "хората правосъдие не ядат" изобщо не е вярна.


Друг е въпросът дали с едно шествие или един протест нещо ще се промени. Може би няма. Но когато само 200 човека покажат някакъв интерес към темата, "лошите" остават съвсем спокойни, че схемата ще продължава.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8802 Неутрално

  "когато само 200 човека покажат някакъв интерес към темата, "лошите" остават съвсем спокойни, че схемата ще продължава."
  Коментарът е излишен.

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4878 Гневно

  "Пирибрах се от шествието за правосъдие, което събра 200 човека, повечето от които се познават. "


  Това сме ние! Мазните гръцки фермери събраха повече хора!

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 3. 3 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Весело

  Абе тя не е за приказване.....

 4. 4 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Може би пък хората вече не смятат протеста за ефективна форма на гражданско участие...

  Ами не го смятат, след като умните и красивите протестъри върнаха България в ранното средновековие като върнаха Вожда и Учителя си на власт и утвърдиха модела Кой-Той! Кой, кой, кой пак ще се върже да протестира за измитане на Мафията и нормализиране на БГ след този резултат от предишните протести...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 5. 5 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Ами така е от компа не става!

  [quote#1:"Роси"]"когато само 200 човека покажат някакъв интерес към темата, [/quote]

  Мисълта ражда действието.
 6. 6 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2307 Неутрално

  нито пък Фейсбук прави съдебна реформа ,още по малко сваля мафиотски правитества , просто читавите хора са евакуираха обезверени и ужасени от територията

 7. 7 Профил на sorosoidnapravda
  sorosoidnapravda
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote]Хората правосъдие не ядат[/quote]
  Вече сме на асфалтова диета, ако се чудите защо се наложи толкова скоро след пускането ремонт на Марица - да знаете, ногу убав асфалт има там.

 8. 8 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4622 Неутрално

  Като не ядат правосъдие ще ядат филии с мас!

  klimentm
 9. 9 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  а пък дали причината не е, че не искат да взимат страна в мафиотския сблъсък на мафиотски кланове - авторът естествено не му и минава през ум мисълта, че е по-глупав от неотишлите на протеста

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 10. 10 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamilton F1":

  Ето това е ефекта от 500 годишното робство, което всички отричахте и плюхте тук. Тази насадена у всички нас психика.
  Ето защо ще протестирате по 200 души.
  А сега ме оплюйте пак!

 11. 11 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Млади хора,този народ е много прост.Нужна е много работа да се просвети и да проумее основните пилони на демокрацията.Иначе и вие ще бъдете обречени като нас техните родители.И ако това не го разберете днес утре ще бъде късно....

 12. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4878 Неутрално

  До коментар [#10] от "razlichen123":

  Чак такава злоба, с която коментираш, е излишна.

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 13. 13 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 873 Неутрално

  ...шествието за правосъдие събра 200 човека...

  След всяка статия за ВСС, цацаров, пеевски, ясен тодоров и петьо еврото се изливат огромно количество коментари за това как политиците ни лъжат и мажат. Правителство - маскари, министри - продажници, премиер - тиква. Тиквите обаче са тези душици които не са отишли на шествието за правосъдие. София е околко 1.2 милиона. Това прави 1,100,800 тикви. Вкючително и пишещите критични коментари.

 14. 14 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5342 Неутрално

  В държава,в която "не ядат правосъдие"

  матрялът на такава "държава"

  е обречен да яде на мафията....

  срам ме е да кажа какво....

 15. 15 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5342 Неутрално

  [quote#13:"event_horizon"]Това прави 1,100,800 тикви. [/quote]
  Това,че 1 100 800 са предпочели
  да не се разхождат между празни сгради
  не означава още че са тикви
  Най-после някоя "тиква"
  трябва да съчини нещо по-смислено
  от разхождането между празни сгради

 16. 16 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4878 Неутрално

  До коментар [#14] от "Hawaii":

  Затова, ще си гледаме Барса! Поне забравяме за момент в каква кал сме!

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 17. 17 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5342 Неутрално

  [quote#16:"hamilton F1"]Затова, ще си гледаме Барса! Поне забравяме за момент в каква кал сме! [/quote]
  Някои от нас,с по-конвертируеми професии,
  може да я гледат и в оригинал,на място,дето се вика
  Парадоксът на ситуацията е,че
  точно тези,които си повтарят
  "Това не се отнася до мен"
  те най-го отнасят....
  Така и в този случай.
  Старата приказка за песимиста и оптимиста.
  Песимистът е в потрес от това,
  че всички жени са курви,
  а държавата тъне в корупция.
  Оптимистът ликува при такава констатация.

 18. 18 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Ако няма реформа все по-малко хора ще има какво да ядат !

 19. 19 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4878 Неутрално

  До коментар [#17] от "Hawaii":

  Аз съм с "конвертируем" бизнес. И утре съм на Камп Ноу на мача със Севиля, на трибуната, точно в буквата "Е" от надписа fcbarcelona

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 20. 20 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Ами, нещо писано от мен сто пъти.
  Една прослойка от българското общество, кастата на хората с Юридическо образУвание , създадоха злоумишлени и зловредни закони единствено в техен интерес. Под претекст, че ще се променя законодателството и ще се приравнява към европейското, те сътвориха безумия и продължават да го правят ежедневно.
  Закони променяни в продължение на 26 години, по 100 пъти, както и закони за определена личност или сделка, както и в интерес на определена партия и структура!
  Затова имаме отказ от правосъдие, ненаказуемост по всички нива, ни един осъден убиец, ни един осъден банкер, ни един влязал в затвора политик, или национален предател!
  Затова обезлюдяват градовете и селата на България, а всичко можещо и читава се изнася от тази държава.

  ДОКОГА?

 21. 21 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8957 Неутрално

  Коментара е излишен, особено за провинциалистите. Знаем, че трябва да се махне цацата и да се започне съдебна реформа, ако трябва отвън да дойдат и да ни "оправят"...

 22. 22 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  Къв е извода - фак дъ фейсбукманиаците... Щото палките са по-голям инструмент....

 23. 23 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4530 Весело

  [quote#4:"fortunes"]Кой-Той! Кой, кой, кой....[/quote]
  Станишев-Р.Овч. и Гоце-Първанов-Запалката......

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 24. 24 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4530 Любопитно

  [quote#10:"razlichen123"]Ето това е ефекта от 500 годишното робство, което всички отричахте и плюхте тук. Тази насадена у всички нас психика.
  Ето защо ще протестирате по 200 души.
  А сега ме оплюйте пак! [/quote]
  А защо говориш във второ лице?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 25. 25 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Проблемът ни е, че само си седим по домовете и псуваме.

  marinov1018
 26. 26 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Хубава статия. Ама се съмнявам, че авторът е бил на шествието.
  Хората не бяха 200, а над 500. И времето не беше студено.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 27. 27 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#24] от "Храбър":

  Щот съм на другият край на България, който край Вие даже и не забелязвате, че съществува!

 28. 28 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 992 Весело

  Г-н Божанов, това е България! Територия с природонаселение, влачещо се на опашката на цивилизования свят. Мърморещо, оплакващо се, подсмърчащо нещо си, но ДОВОЛНО! Протестиращо само ако го активират от КНСБ, извозят и нахранят със сандвич. Пък, ако дадът и лимонаТа...КЕФ!

 29. 29 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3752 Неутрално

  [quote#10:"razlichen123"]Ето това е ефекта от 500 годишното робство, което всички отричахте и плюхте тук. Тази насадена у всички нас психика. [/quote]
  Бъркаш, и то много! Само за няколко години след 5-те века липса на държавност и безвремие, и номерата на Русия България шашнала Европа като изградила бързо държавните си институции, и сама защитила обединението си, като само за няколко дена новосформираната й армия обърнала в бяг смятаната за много по-силна сръбска, а 20 години по-късно станала водеща сила на Балканите.

  А вече 26 години след падането на социализЪма-комунизЪма избираме да ни управляват простаци крадци-комунисти, псуваме свободата и демокрацията, затваряйки очи че най-богатите страни в света (без изключение) са именно свободните и ДЕМОКРАТИЧНИТЕ.

 30. 30 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#29] от "historama":
  ++++++++++++++++++++++++
  ++++++++++++++++++++++++
  ++++++++++++++++++++++++

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 31. 31 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3752 Неутрално

  [quote#4:"fortunes"]след като умните и красивите протестъри върнаха България в ранното средновековие [/quote]
  А къде ги слагаш мързеливите амуджи, които гласуваха за един мадридски далавераджия, който щял да ги направи богати след 800 отмятания на календарните листчета?
  И другите ТЪПАНАРИ, които се вярваха че един главен секретар на МВР генерал Бойко Борисов ще разгроми престъпността като щатски шериф, сам, с пистолета си?

 32. 32 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4878 Неутрално

  До коментар [#29] от "historama":

  Изградила и икономика, а за златния лев няма да коментираме.

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 33. 33 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3630 Неутрално

  Аргументът за яденето и пиенето постепенно формира цяла политическа традиция. Един ден ще се говори за "българска управленска школа" с такъв отличителен белег. Да си спомним и откъде почва:

  За първи път въпросът за присъединяването на България към СССР е поставен от Тодор Живков пред пленума на ЦК на БКП на 31 юли 1963 г. На него първият секретар на партията излага разбирането си, че „суверенитета народът го разбира да има ядене, да живее. Ето това е суверенитетът – щастие и благоденствие на народа. Ние работим за народа, а не за формата”.
  Пленумът, на който е обсъдено предложението му се провежда на 4 декември 1963 г. и остава скрит от обществото по обясними причини. Стратегията на Живков е следната:
  „Тясното икономическо свързване със съветската страна още повече ще увеличи силата на нашата държава, още повече ще издигне нейната независимост. Заедно с икономическата независимост на страната ще укрепне и нейната политическа сила и влияние, защото тя все по-пълно ще се опира на гигантската мощ на Съветския съюз.

  >>> Ето човекът си го е казал: "ние работим за народа, не за формата". Днешните казват така: "ние работим за народа, не за РЕформата"

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 34. 34 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3752 Неутрално

  Ще го кажа по-просто!
  Само няколко години след т. нар. тежко 5 вековно османско или турско "робство" българите изграждат своята нова държава, за да станем само след 20 години водеща сила на Балканите.

  Вече 26 години само след 45 години див, пещерен комунизъм се лутаме в едно ненормално безвремие, за срам и позор на първата редица са се строили едни разбойници без всякакво образование и култура, и носим на абдалите вода.

 35. 35 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 561 Весело

  "Пирибрах се от шествието за правосъдие, което събра 200 човека, повечето от които се познават."
  Е как така, в съседната статия "Дневник" твърдят, че били 500 Язък за напечатаните постерчета с изумително неграмотния израз "стига вече толкова" )
  Уточнете бройката, не се излагайте!
  А това, че всичките 200 или 100 души се познавате, не е странно, нали сте на една ведомост )

  'Let light surround you' Dream Theater
 36. 36 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 561 Весело

  На калпав десебар народът му пречи... хахахахаха

  'Let light surround you' Dream Theater
 37. 37 Профил на vaboman
  vaboman
  Рейтинг: 424 Неутрално

  До коментар [#9] от "hhhuuunnnn":

  [quote#9:"hhhuuunnnn"]авторът естествено не му и минава през ум мисълта, че е по-глупав от неотишлите на протеста[/quote]

  Авторът е класическа десебарка и затова такава мисъл е принципно невъзможна за него. Той вярва в три неща:

  1. Открил е колето.
  2. Колелото е направено в Драгалевци.
  3. Колелото е квадратно.

  Който не вярва в тези свети истини е..............., форумният десебериат, както винаги, вече се е изказал "компетентно" по въпроса.

 38. 38 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  [quote#35:"ariel28"]А това, че всичките 200 или 100 души се познавате, не е странно, нали сте на една ведомост[/quote]

  Хоп, тролчето на #КОЙ се появи...

  Няма нищо по-ченгесарско от това да се омаскари правото на протест на хората. Директен удар върху демократично право.

 39. 39 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#29] от "historama":

  Ами пак не сте прав.
  Не отричам постигнатото от България, веднага след освобождението. Еуфорията е била тотална, което е и давало сила на хората. Но след двете национални катастрофи, дали е било така?? Колко преврата и метежи е имало? Същата еуфория се повтори веднага и след 10-ти, но пак за кратко!

  А потвърждението на моите думи е следното.
  Когато сме били под робство, всеки е решавал сам за себе си бъдещето. И ""Преклонена главица сабя не я сече"" е от тогава!
  Сиреч, българинът индивидуално е решавал проблемите си, а не групово и организирано. Това го виждаме ОЧЕВАДНО днеска.
  Никой не излиза на улицата, не се организира и не гони промяна ДНЕС, ТУК, и то ВЕДНАГА, а си гони собственият интерес и тихомълком си бие камшика и хваща терминал 2. Резултатът го виждаме. Два милиона и половина зад граница, млади, здрави, кадърни! А можеха ТЕ да направят промените в България и обърнат нещата! Но пуста му РОБСКА психика. До това води! Иначе всички са можещи, знаещи и бабаити и дават ОЦУ /Особено ценни указания/ , ама от далече, от странство, а не им стиска, да се върнат тук и заедно да си оправим държавата!

  Ама то Вие си пишете, пишете! Не ми пречите!

 40. 40 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1114 Любопитно

  "Прибрах се от шествието за правосъдие, което събра 200 човека, повечето от които се познават. Имаше плакати за събитието, 11 хиляди поканени във фейсбук."

  Съгласна съм с цялостното послание на материала...но държа да подчертая, че за сега, ролята и мястото на Фейсбук в обществените процеси са силно надценени...!!!

  Форумът е в будна кома...
 41. 41 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#9] от "hhhuuunnnn":

  Интересно кой мафиотски клан, според тебе, има изгода от действащо правосъдие. Или може би нищо не си разбрал от цялата статия?

 42. 42 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  До коментар [#41] от "lechevalier":

  вервайте си, колега, не ми пречите, само не си мислете, че бездарната съветска пропаганда върши работа - 40-50 години назад в Работническо дело може да е изглеждало така, в някоя руска провинция може и днес да е така, но комунистическите реликти у наше село вече нито пионерския ентусиазъм, нито многото рубли могат да ги спасят

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 43. 43 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#42] от "hhhuuunnnn":

  Първо, не се вземай толкова насериозно, че да ми говориш на вие. Второ, избий си от главата комунистическите схемички, щото тука изобщо не става въпрос за тях. И вземи прочети статията. С мисъл.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK