Кандидатите за главен архитект за паметниците на културата, Петър Диков и концепциите си (обобщение)

Кандидатите за главен архитект за паметниците на културата, Петър Диков и концепциите си (обобщение)

© Георги МарчевДнес се проведе публичното представяне на кандидатите за главен архитект на София. Събитието беше организирано от Регионалната колегия в София към Камарата на архитектите в България, Съюза на архитектите в България и Столичната община.


Модератор на представянето и дискусията беше арх. Адриана Начева. От 13-те кандидати 11 присъстваха на представянето, а деветима отговаряха на въпросите на гражданите.


До избора нов главен архитект се стигна, след като Петър Диков подаде оставка.
Записи, заснети от "Офнюз", от въпросите към кандидатите и техните отговори може да гледате тук и от изслушването може да гледате тук.


Кандидатите за главен архитект за паметниците на културата, Петър Диков и концепциите си (обобщение)

© Георги Марчев


"Дневник" проследи представянето и дискусията, продължили от 9.30 ч. до 18 ч.:


17.10 ч.
Всички деветима кандидати, които присъстват на дискусията, отговориха на въпрос какво ще запазят от предходника си Петър Диков сходно - ще надграждат работата му и няма да прибягват до радикални или революционни промени.


15.30 ч.
Гергин Борисов от "Спаси София" попита всички кандидати "Какви мерки ще вземете за спирането на разрушаването на паметниците на културата?". За пример посочи последния случай със сградата на бившата дискотека "Син сити".


Арх. Николай Яръмлъков посочи, че "при социализма са се давали пари за паметници на културата, при капитализма след 1989 г. - точно обратното". "Хората разбраха, че като си бутнат паметника, ще могат да строят", каза той и добави, че трябва да се направи проверка кое е паметник на културата, защото не било възможно Виена да има 600 сгради, които са паметници на културата, а София – 1300.


Арх. Николай Пърпов заяви, че трябва обществото да реши иска ли тези паметници на културата, или не. "До колкото знам, на мястото на "Син сити" ще се появи нещо по-голямо от това на пл. Македония", посочи той.


Арх. Иван Моев коментира, че сградата на "Син сити" е частичен паметник на културата и трудно може да бъдат ограничени намеренията на инвеститора.


Арх. Бойко Кадинов цитира Робърт Хюз, че едно общество трябва да се оценява по това, което изхвърля на бунището. "Ние всички с лекота изхвърляме големи парчета памет. Трябва да се осмисли това, което искаме да пренесем във времето", каза той. "Това е част от общ групов портрет и все едно да изрежете чичо си с малка ножица, защото не ви харесва", добави Кадинов.


Арх. Здравко Здравков каза, че без промяна отношението на гражданите към собствените им сгради на културата няма как да стане. "Малко правомощия има главния архитект."


Арх. Влади Калинов съобщи, че в столицата има 1400 паметници на културата, от които 800 в центъра. "Собственикът не иска да даде пари, за да я оправи. Той очаква Европа, държавата, някой друг да даде пари. Изключвам случаите, при които нови собственици са я купили, за да изгради друго на това място", каза той. Според Калинов държавата и в момента дава облекчение в данъчно отношение.


Арх. Стефан Добрев каза, че всички желаете да бъдат опазени тези сгради, но в същото време градът се развивал. "Много често съм се чудил как Япония позволи страхотният хотел Империал да бъде съборен и да бъде построена друга сграда. В България имаме липса на законова база за разрешаване на тези въпроси, защото е нужна една диалогочност."


Арх. Георги Бакалов посочи, че този въпрос ни определя национална идентичност. "Когато говорим за проблематиката, свързана с опазването и съхраняването, се сещам за един австриец бивш председател на ИКОНОС, който направи анализ как да се върви напред и да се преодолее консерватизма, но да се съхрани нашата идентичност", каза той и добави, че пътят е хармонизиране на интересите чрез създаване звено в "Архитектура и градоустройство", а Министерството на културата да си запази последната дума.


Арх. Иван Шишков каза, че "ако не се промени законовата уредба, реално погледнато проблемът с тези сгради не може да бъде решен". "Трябва да има структура, подчинена на Столичната община. Нюансите как ще работи структурата трябва да излезе законът."


Кандидатите за главен архитект за паметниците на културата, Петър Диков и концепциите си (обобщение)

© Надежда Чипева, Капитал


14.30 ч.
Явор Иванов попита всички присъстващи кандидати: "Обещавате ли да спрете корупционните практики на Петър Диков?".


Арх. Николай Яръмлъков заяви, че имало две страни на света, където нямало корупция - България и Израел. "При Диков има кражба, няма корупция. Не съм аз, който ще го следва", добави той и уточни, че Диков е негов бивш приятел и "цялата структура, която в момента е действаща, е доказателство". "Трябва да има сериозно разследване. Тук има кражба, а не корупция. Действащите лица са ясни – те са искали пари от цялата гилдия. Правете разлика", каза Яръмлъков.


Арх. Николай Пърпов каза, че не ставало с обещания. "Само откритостта, електронизацията и контролът може да ни спаси", посочи той.


Арх. Иван Моевпосочи, че последните години се върви в положителна посока, благодарение на промените в Закона за устройство на територията и с показателите на общия устройствен план. "Трябва да има още по-стриктни правила, ограничаващи презастрояването", уточни Моев.


Арх. Бойко Кадинов каза, че в Америка, "за да корумпирате един десижън мейкър (бел. ред. - от англ., човек, който взима решения) са необходими 17 нива, тук са 2", каза той и уточни, че никой от кандидатите не бил изключително способен човек, който може да преодолява тези проблеми.


Арх. Здравко Здравков посочи, че той предлага звено за градско и пространствено планиране, което да създаде прозрачност. "Фигурата, личността и архитектът ще отговаря само пред себе си. Моята отговорност е не да кажа, че няма да бъда корумпиран. Искам да кажа, че с всички дейности съм доказвал и своите лични качества като човек."


Арх. Влади Калинов коментира, че основните критики до настоящия момент били първо по отношение по възлагането на устройственото планиране. "Досега се случваше, заради това, че имаше общ устройствен план. Самото възлагане се случваше така, че избраните фирми са тези не тези, които трябва да бъдат", смята той и добави, че той е предложил в концепцията си участие на браншове съюзи. "Масово обществените поръчки и конкурси бяха провалени, защото нямаше хора, които да са тесни специалисти. Участието на всички тези организации от възлагането до комисиите това е начинът, че няма тайни разбирателства и място за корупция. Трябва да се затегне режимът при процедиране на инвестиционните проекти."


Арх. Стефан Добрев посочи,че предпоставките на тези негативни явления е неефективната работа на цялата администрация. "Понякога се чака много време за одобряването на един проект. Когато се върнах преди 10 години установих някои практики, които ми бяха странни", каза той и добави, че трябва дигитализиране на плановете и по-ефикасна работа и въвеждането на строги правила.


Арх. Георги Бакалов заяви, че са нужни контрол и проверки.


Арх. Иван Шишков смята, че основното нещо е да се спазват сроковете, за да се произнасят законосъобразно от "Архитектура и градоустройство".


Всички кандидати посочиха, че не са били агенти на Държавна сигурност.


Кандидатите за главен архитект за паметниците на културата, Петър Диков и концепциите си (обобщение)

© Георги Марчев


14.04 ч.
Започва задаването на въпроси към кандидатите за главен архитект на столицата. На живо може да проследите тук.


12.15 ч. ПОЧИВКА
Обсъждането продължава в 14 ч. с въпроси, които са подадени писмено в залата, а след това и с питания от публиката. По програма това ще продължи до 18 ч.


12.14 ч.
Модераторът обяви, че двама от кандидатите - Ивайло Мишев и Иван Несторов, не присъстват на публичното представяне.


11.59 ч.
Единадесети е арх. Иван Моев. Завършил е през 1988 г. в катедра "Жилищни сгради" в Университета за архитектура, строителство и геодезия. Започнал е работа в ателието на Спиридон Ганев до 1997 г. След това преминах към проектантско бюро със съдружници, което е проектирало части от София по поръчка на Столичната община.


Той предлага първият лъч на метрото да се удължи до Божурище, от където да премине в жп линия към Банкя. "По този начин ще се даде връзка между София и Божурище", добави. По думите му е възможно и изграждането на метростанция от северната страна на околовръстното шосе, за да се даде възможност на жителите и гостите на София да стигат по удобен и бърз начин до подножието на Витоша.


Арх. Моев предлага да се създаде единен експертен съвет с членове зам.-кметовете по строителството и инвестициите, по околна среда и по транспорта, главния архитект и представители на обществеността.


И той предлага по-активно участие на гражданите.


Арх. Иван Моев

© Георги Марчев

Арх. Иван Моев


11.45 г.
Десети се представя арх. Иван Шишков.
Той е бил 14 години районен главен архитект - 6 години в "Банкя" и 8 в "Триадица". Бил е 8 години в общински експертен съвет, два мандата експерт в комисията по жилищна политика и устройство на територията. Завършил е архитектура в Университетът за архитектура, строителство и геодезия.


Той предлага преодоляването на проблемите в отношенията между главния архитект и архитектите на районите, както и разширяването на общински експертен съвет. "Администрацията трябва да работи като общ механизъм, да се уеднакви всички бланки, да се уеднаквят принципите за проектите, важно е и за хората, не само за администрацията", каза той. И арх. Шишков предлага по-голяма връзка с гражданското общество.


Според него в сайт на Направление "Архитектура и градоустройство" трябва да се създаде форма за проследяване на цялата процедура, така че всеки човек, когато влезе да види развитието на един план, включително и възраженията срещу него.


Арх. Иван Шишков

© Георги Марчев

Арх. Иван Шишков


11.29 ч.
Девети е арх. Бойко Кадинов. "40 години съм лоното на тази професия архитектура", представи се той. Следвал е в Академията за изящни изкуства в Париж и в Университета за архитектура, строителство и геодезия. Първо е започнал работа през 1981 г. в "Софпроект".


Той използва 15-те си минути за цялостно представяне на кариерата си, най-вече на преподавателската си дейност. Той е доктор на науките с монографията "Архитектурата на обществените сгради днес и съвременните изкуства - Архитектурни скуларии".


Арх. Кадинов представи десет точки - публичност, професионализъм, диалог с гражданите, градивност, индивидуален образ на София като зелен град, както и като интелигентен град, европейска столица на културата, нов тип структура на управление. Той на практика не представи концепция нито за реформи, нито визия за града.


Арх. Бойко Кадинов

© Георги Марчев

Арх. Бойко Кадинов


11.14 ч.
Осми е арх. Здравко Здравков.
Създател на архитектурно бюро "Квадра -04";


И той повече говори за вътрешни промени в Направление "Архитектура и градоустройство". Той предлага обединяване на отделите "Общи устройствени планове" и "Подробни устройствени планове". Също така предлага допълнителни функции на отдел "Благоустройствени функции". Предлага и три нови отдела - "Анализ и развитие на транспорта", "Жилищни територии", "Недвижимо културно наследство". "Най-важната част е звено за градско и пространствено планиране - пряко подчинено на главния архитект, привлечен състав от външни експерти - постоянен консултативен съвет", каза арх. Здравков.


Той предлага интернет портал - вътрешен за координация, както и външен, в който ще има и електронни услуги. Предлага и свързване на дигиталните архиви на направлението и районните администрации.


В концепцията му за града предлага равнопоставеност на различните видове градски транспорт.


Арх. Здравко Здравков

© Георги Марчев

Арх. Здравко Здравков


10.57 ч.
Седми се представя арх. Влади Калинов. Осем години е бил проектант, след това е работел в ДНСК, а сега е директор на дирекция "Контрол по строителството".


Пред събралите се той представи цялостна реорганизация на Направление "Архитектура и градоустройство". Предлага промяна в начина, по който се взимат решенията чрез промени в структурата на Направление "Архитектура и градоустройство". Също така концепцията му предвижда дигитализация на устройствените планове, като архивът бъде отделен в сграда.


"Има територии от остра нужда от планиране, където тече строителство, но без планове. Необходимо е ново разглеждане на общия устройствен план", заяви арх. Калинов и добави, че е необходимо спешно изготвяне и приемане на планове там, където ги няма.


Арх. Влади Калинов

© Георги Марчев

Арх. Влади Калинов


10.43 ч.
Шести е арх. Огнян Тунтев.
Завършил е Университетът за архитектура, строителство и геодезия. 33 години съм се занимавал с архитектура, от които 16 години с административна работа. "Мисля, че това е обогатило моя опит като проектант", представи се той. Бил е главен архитект на район, както и на общините Петрич, Симитли, Благоевград и Якоруда.


"Ако очаквате от главния архитект да бъде избран и едва ли не да стане месия и да очаквате да бъде разпнат на кръст - не съм кандидат за тази длъжност. Кандидат съм за ред и алгоритъм за решаване на всички проблеми, защото те нямат краен брой", каза арх. Тунтев.


Според него има неправилно реализиране на устройствените планове в града, което води до струпване на жители на определени места и оттам задръствания по пътищата. Арх. Тунтев предлага всички 24 районни архитекти и екипите им да работят като едно цяло, за да могат да издават разрешение за строеж на територията на цялата община. "По този начин да се спре корупционният натиск", смята той.


Арх. Огнян Тунтев

© Георги Марчев

Арх. Огнян Тунтев


10.28 ч.
Пети се представя арх. Николай Яръмлъков. През 90-те години е работел в комисии към Столичната община.


Той няма да представя публично концепцията си, а само пред журито. "Ще ви разкажа един виц. Една жена казала, че много харесва стройните си крака и стегнатите си гърди. Но не ми харесват сланините, които ги покриват. София е покрита от пластове сланини и е време за фитнес", разказа арх. Яръмлъков. Според него главният архитект трябва да бъде Крали Марко - трябва да има много власт, има върши изключително важна политическа роля, защото трябва да обедини всички хора, които искат да работят за развитие на града. Това може да стане с отдел "Анализи, прогнози и мониторинг", който работи и с комисиите към общинския съвет и с гражданите.


Арх. Николай Яръмлъков

© Георги Марчев

Арх. Николай Яръмлъков


10.13 ч.
Четвърти е арх. Стефан Добрев. Има собствено архитектурно студио. През 1988 г. е заминал в Париж на специализация. Работел е във Франция като архитект до 2005 г., когато се връща в България и печели с още двама архитекти конкурс за бирената фабрика в София.


Концепцията му включва промяна в цялостния модел на процес на координация на отделните звена и нов модел за изготвяне на задания на проекти и планове. "Най-важното, което трябва да бъде направено, за да бъде оптимизирано Направление "Архитектура и градоустройство", е създаването на "Градоустройствени анализи и оценки", която да реализира концепцията София - зелен град", каза той. Арх. Добрев предлага Комисия за обемно-пространствено и фасадно решение на сградите в градската среда.


По думите му трябва да се подобрят електронните услуги.


Арх. Стефан Добрев

© Георги Марчев

Арх. Стефан Добрев


9.58 ч.
Трети се представя арх. Георги Бакалов, който е председател на Съюза на българските архитекти.


В концепцията му към централната градска част трябва да се подходи с реконструкция, но и съхраняване на културното наследство. "Вторият елемент са сателитите - дори извън административните граници - Елин Пелин и Костинброд, където има предпоставки и теренно, и климатично, и отнесено към комуникации за доразвиване чрез свързване с метрото, с жп трасета., с едни бързи и автомобилни връзки", предлага арх. Бакалов. Според него трябва да се реализират скъсаните връзки между Витоша и София, както и също и с Банкя и с Искър, за да станат удобни места за почивка за софиянци. Предлага и доразвиване на велоринга. Предлага и нов тип обществени обсъждания.


Предлага и промени в структурата на Направление "Архитектура и градоустройство", в която се въвежда длъжността главен инженер, който да управлява дирекция "Благоустройство и природни ресурси" и отдели "Благоустрояване и планово осигуряване на паркиране" и "Координация в експлоатационните дружества". Той предлага и нови отдели "Иновации и конкурси", "За недвижимо културно наследство" и "Връзки с обществеността".


Арх. Георги Бакалов

© Георги Марчев

Арх. Георги Бакалов


9.50 ч.
Втори ще бъде изслушан арх. Румен Несторов. Завършил е Университета за архитектура, градоустройство и геодезия. Започва в ателието Като арх. Любомир Семерджиев. Дълги години работех при него. От 2005 г. имам собствено бюро.


Той предлага по-голяма дигитализация на проектите и следене на преписките, включително през интернет, за да може и гражданите да могат да проверяват. Според него трябва да се намалят приемните часове, за да може проверяващите и контролните органи в писмен вид да отговарят, за да се намали корупцията.


Арх. Румен Несторов

© Георги Марчев

Арх. Румен Несторов


9.38 ч.
Първи се представя арх. Николай Пърпов. Той представи презентация с всички проекти, с които се занимавал. Работил е 12 години в Дирекция "Архитектура и градоустройство". Представи всички свои проекти, сред които хотели и жилищни сгради.


Концепцията му на първо място включва правомощията на главния архитект. "Като основна част последните години в България се работи на отделни части, на парче. Едно от първите неща е тримерен модел на целия град за цялата инфраструктура. Налагане на всякакви идеи и проекти върху модела. Създаване на едно звено за анализ - архитекти, социолози и други експерти. Досега главният архитект покри с планове, но особено за северните територии там трябва да се търси градоустройствено решение, заедно с гражданите, а след това строителство", каза Пърпов.


Друга част от концепцията е икономически методи за реализацията на едно бъдещо планиране.


Архитект Николай Пърпов

© Георги Марчев

Архитект Николай Пърпов


9.30 ч.
Кандидатите изтеглиха жребий за представянето си. Всеки от тях има право да определи дали да представи концепцията, която е предложил за оценяването от журито, тъй като по закон те нямат такова задължение. Според правилата на изслушването то ще продължи до 13 ч. След това до 14 ч. ще се събират въпроси писмено, а при изчерпването им следват питания от публиката.

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  Приемате ли уникалната в световен мащаб софийска практика на „споделени тротоари“ между коли и пешеходци? Ако не, подготвени ли сте за предстоящия конфликт с бъдещите Ви колеги по етажите на градската управа, които насърчаваха и умишлено култивираха през годините този начин на разточително и нецивилизовано ползване на автомобил в града, гледайки на привикващите към този начин на живот съграждани като на щедър електорален залеж за изборно изпомпване?

 2. 2 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  Който и да е архитект, не се ли сбие с колегите си по долните въпроси,нищо няма да постигне:

  брой автомобили на 1000 жители: Кьолн – 360, Лайпциг – 338, Хамбург – 331, Франкфурт – 324, Берлин – 289, София – 520.

  Какво е Вашето виждане:

  1.1. Амбицирани ли сте да докажете, че Столична община има ресурсите още през Вашия мандат да изгради, водейки се от съотношението по-горе, 1,5 до 1,8 пъти по-развита улична и паркингова инфраструктура спрямо споменатите германски градове (които са я постигнали в течение на 68 години) и така да решите проблема със задръстванията и дефицита на места за паркиране?

  1.2. Признавате ли безперспективността на досегашната „автомобило-центрична“ политика на градска мобилност и факта, че разширението на метрото не решава от само себе си проблемите с трафика и паркирането, също както и безкрайното строителство на естакади и пробиви. В такъв случай, склонни ли сте да мотивирате чрез финансов и друг способ намаляването броя на автомобилите в града и на паркирането в чувствителни райони? Готови ли сте за очертаващия се конфликт със статуквото?

 3. 3 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 854 Неутрално

  "След това от 14 до 18 ч. е предвидена дискусия с въпроси на граждани."

  Между другото, обичайното работно време е до 17-18... Интересно кои граждани се очакват да се включат... Пародия, както всички обществени обсъждания в България.

 4. 4 Профил на Климент Горанов
  Климент Горанов
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#2] от "cinik":

  Може ли да кажеш от къде ги вадиш тези числа за броя мпс на 1000 човека?

 5. 5 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Онзи Стефан Добрев, който реши да превърне Перловец в Сена и да разшири платната за сметка на зеленината? Боже опази!

  https://goo.gl/8NG90J
 6. 6 Профил на dichfromthebeach
  dichfromthebeach
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Прави впечатление отсъствието на млади кандидати. Тъжно!

 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3027 Неутрално

  Идеята на Г.Бакалов да се приобщят съседни общини с метрото е много добра. Сега метрото просто дублира другия транспорт.Ясно е ,че София трябва да се разтовари към съседни общини ,а не да се събаря и да се строят грозотии.

 8. 8 Профил на danitoledov
  danitoledov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  ще е интересно да можем да видим предложенията /визуализации на кандидатите в най-малките детайли

  danitoledov
 9. 9 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Първо ревизия на Диковите дела !

 10. 10 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  [quote#6:"dichfromthebeach"]Прави впечатление отсъствието на млади кандидати. Тъжно![/quote]

  Не главен архитект, а изобщо общинар, който не е видял как майките изпращат децата си с велосипеда към училище, проверяват им за последно, дали са си сложили каските и налакътниците и да дали има вода в шишето с цифка, трудно, много трудно ще реализират модерен град. Как ще го постигнат, като не знаят накъде трябва да вървят.

 11. 11 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  До коментар [#7] от "hodounski":

  Ето това са вече елементи на визия. София е опасана от градове с 4-5 пъти по-нисък БВП на жител. Такова затваряне е противопоказно и за града, и за предградията. Това досегашното беше гетоизация навътре. Да си спомним безподобния резил, как някакви домакинки по пеньоари и батки по анцузи, люпещи семки, провалиха ЖП спирка Вардар за връзка на влака от Перник с първи метродиаметър.

 12. 12 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  [quote#4:"Климент Горанов"]До коментар [#2] от "cinik":
  Може ли да кажеш от къде ги вадиш тези числа за броя мпс на 1000 човека?[/quote]

  Да, за София - от общината, а за немските градове - от въпросите на ДЕОС, които съдържат линк:

  http://bit.ly/1QnErRG

  http://www.segabg.com/article.php?issueid=2471&;sectionid=16&id=0000101

 13. 13 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  Бакалов, Тунтев звучат добре.

  Пърпов е напомнил за тримерния модел - строителното разрешение се дава в 3Д модел и сателитът минава няколко пъти в месеца. Почнат ли да стърчат "затворени перголи", мръднати с 2 метра нагоре коти било и тавански стаички, цаккк - наслагване на снимката и разрешението и за стърчащото - къртача.

  Ето защо по темата ще чакаме същия цирк, какъвто и с електронното гласуване. Не става, много е трудно, Ислямска държава ще прати хакери да сринат системата....

 14. 14 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 600 Весело

  Новото риалити "Главен архитект"! Кой ли ще е новият Диков?

 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3027 Неутрално

  До коментар [#11] от "cinik":

  Не помня този случай, но няма логика да не искат спирка.Всеки би трябало да иска повече комуникация.

 16. 16 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#3] от "J.J.":

  ами гражданите , които имат значителен интерес по темата (архитекти, неправителствени организации и т.н.) не мисля, че това ще ги спре... Кога да е обсъждането , през нощта?

 17. 17 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  До коментар [#15] от "hodounski":

  Нали знаеш, че политическата логика се различава от аристотеловата. Политическата е по-близо до тази от пиесите на Йожен Йонеску.

 18. 18 Профил на NMink
  NMink
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Много и почти все възрастни чичковци. Не искам да обиждам никого, ама очаквах повече млади физиономии...

 19. 19 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  Единадесети е арх. Иван Моев. Той предлага първият лъч на метрото да се удължи до Божурище,

  >>> Не може. На първи и втори диаметър токоподаването е отдолу, няма кой да прави траншея през полето до едно село, когато други квартали изнемогват. Доколкото знам, на пресечката на ЖП мрежата и метрото на Обеля има готова гара, която сега стои заровена, както навремето тунелът под НДК чакаше метрото.

 20. 20 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ти шкембелии чичаци...нещо не вдъхват доверие!

 21. 21 Профил на loremipsum
  loremipsum
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#15] от "hodounski":

  Логиката е че жителите на квартала не искаха тумби крадливи римляни от Перник да имат удобен транспорт до местоживеенето им.

 22. 22 Профил на loremipsum
  loremipsum
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#13] от "cinik":

  Не знам какво им хареса на тия дърти мазни корумпета; не бива никой на възрастта на Диков да заема мястото му. Единственото по-свежо лице от тази плашеща колекция горе е Здравко Здравков.

 23. 23 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  [quote#22:"loremipsum"]Не знам какво им хареса на тия дърти мазни корумпета;[/quote]

  Казват това, което трябва да се чува. Не ме питай какво ще правят тези, които не го и казват.

 24. 24 Профил на Petya
  Petya
  Рейтинг: 395 Весело

  Като истински архитекти, говорят само в единствено число и не мислят за съставяне на екип от различни специалисти. Може би е добре преди да правят предложения за нови лъчи на метрото, "зелена София" и т.н...да си припомним, че едни от най-скъпите квартали в София са без канализация и улици

 25. 25 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Някой си Влади Калинов щял да е новия главен архитект на София.

 26. 26 Профил на ekolog
  ekolog
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#7] от "hodounski":

  Другата хубава идея на Бакалов е - да се въстановят прекъснатите връзки на Витоша с града ни.

 27. 27 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3027 Неутрално

  До коментар [#26] от "ekolog":

  Да.Трябва да има гр.транспорт ,за да се намалят автомобилите горе.

 28. 28 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  До коментар [#3] от "J.J.":

  А вие колко обществени обсъждания сте посетили лично че да знаете как протичат ?. Аз съм ходил на две, едното с Диков и двете протекоха много конструктивно. И това изглежда смислено - кандидатите се представят и ще има 4 часа за въпроси.

 29. 29 Профил на Георги Камов
  Георги Камов
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Ако искате да видите визия за София, която отчита качеството на живот и благосъстоянието, а не просто инфраструктурата, ето http://bit.ly/Wellbeing-Sofia-Report

 30. 30 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 506 Неутрално

  "Явор Иванов пита всички присъстващи кандидати: "Обещавате ли да спрете корупционните практики на Петър Диков?"."

  Явор Иванов ако има доказателства за хвърлените обвинения да отива при главния прокурор. Стига сме говорили, че има корупция, а реални действия никакви!

 31. 31 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#25] от "comtec":

  И така ще запазим статуквото

 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7554 Неутрално
 33. 33 Профил на Marin Pavlov
  Marin Pavlov
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Който и да е новият, пак ще краде. Защото няма система за противодействие на краденето!

 34. 34 Профил на Лили
  Лили
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Аз друг въпрос имам. Като знаем че господина Петър Диков е имал корупционни практики, защо не е на съд?

  Лили
 35. 35 Профил на Evgenia Dimova
  Evgenia Dimova
  Рейтинг: 229 Весело

  До коментар [#24] от "Petya":

  Да припомним, че този квартал е дело на Шишков и Калинов - да се помни!

 36. 36 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1052 Весело

  До коментар [#30] от "gogo2011":

  ти пък намери при кой да го пратиш...по добре да иде в нова телевизия...ако искаш нещо да не се случи дай нещата на главпрокурора.....

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 37. 37 Профил на bastaa
  bastaa
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#12] от "cinik":

  Имай предвид, че тази статистика на практика е сериозно завишена, защото всички лизингови, на големи фирми, включително и полицейски имаше, които са регистрирани в София, но не се карат тук. Това са десетки хиляди автомобили. Отделно на отчет се водят автомобили, които не съществуват или са на трупчета по разни дворове и тротоари.
  По отношение на насърчаването на автомобилния транспорт не мисля, че се справят особено добре, според мен даже е на практика правят много неща, които го затрудняват, но това не отказва някой да слезе от колата. Строенето на естакади със светофари, множество разрешение леви завои, липса на свободни десни завои, десетки нароили се светофари на конфликтни точки, пълна липса на санкциониране на престоя и паркирането по улиците, липса на компютърно модел и управление на цялата светофарна уредба и т.н. всъщност до голяма степен спомагат за образуването на задръствания. София може да се развива хармонично, за мен чудесен пример е Виена, а не Лондон, Милано и т.н.

 38. 38 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "НА ЖИВО: Ще спрат ли корупционните практики от Петър Диков кандидатите за главен архитект"
  Отговорът е "няма". Защото ние сме продажно и крадливо племе и защото тук кражбата и далаверите по високите етажи на властта са ежедневие.

 39. 39 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  До коментар [#37] от "bastaa":

  Големите лизингодатели си имат клонове в областните градове и освен това на лизинг се дават само нови коли, които бяха има-няма 15 хиляди годишно.

  За сметка на това обаче можеш да си добавиш в сметката всичките коли с екзотични номера, които се виждат по улиците на града.

 40. 40 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Аз нещо не разбрах...има ли някой от тези хора реализиран визионерски проект, който решава конкретен урбанистичен казус и е с безспорно качество (у нас или в чужбина). Ама не хотели и къщи и прочие..?! Работили по студио, в дирекции, преподавали .. ок...

 41. 41 Профил на ekolog
  ekolog
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#40] от "osho":

  Позицията "главен архитект" изисква и административен и проектантски опит.
  Арх. Бакалов е работил като проектант около 10г. в градоустройствената дирекция на Софпроект - т.е. извършвал е специализирано градоустройствено проектиране. Има и административен опит - напр. сега управлява Съюза на архитектите (изборна длъжност, 2-ри мандат).

 42. 42 Профил на tiger
  tiger
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Дано да греша, но от концепциите, които прочетох до момента разбрах повече "как" ще се прави отколкото "какво".
  Един главен архитект трябва да излезе като бизнесмен с конкретни идеи (цели) по отношение на градската среда и след това да се обоснове как те ще бъдат реализирани, например дигитализация и т.н. (моите уважения към Румен Несторов, когото познавам, но Париж и Виена са проектирани и реализирани без да е имало дигитализация).

 43. 43 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1779 Весело

  [quote#39:"cinik"]За сметка на това обаче можеш да си добавиш в сметката всичките коли с екзотични номера, които се виждат по улиците на града. [/quote]

  +++ Костинбро, Врца, Монтана, Елин Пелин и щях да забравя града на ГоУфО .

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 44. 44 Профил на Brunelleschi
  Brunelleschi
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Каквито и да са кандидатите - трудно ще има смислен конкурс преди да има смислено жури и ясен принцип на избиране на тези кандидати. Имайки предвид, че част от тези хора са работили при Диков (Шишков, Калинов и сигурно други), как може да сме сигурни, че няма да продължат по същия начин. И че конкурсът не е нагласен и журито не избира кандидата на Герб, както и беше парашутиран Диков, и това не е прах в очите... Надеждата умира последна, дано не е нагласено всичко. Но подобни прояви - отворена дискусия за подобен пост си е прецедент и следва да се отбележи като стъпка в правилната посока. Туко виж и ние един ден станем европейци, които освен да мислят само за това да имат някой лев в джоба и да краднат нещо - мислят устойчиво, отнасят се с отговорност към работата си и обществото...

  time is a waste of money...
 45. 45 Профил на elf
  elf
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Стана ми едно такова тъжно като изгледах цялата вакханалия, но не за тези, които участват в евтиния порно романс, наречен конкурс, а за София и софиянци. Иде ми да ги наредя едни такива като "Котидар" пред нова телевизия. Смятахме, че Диков е кофти човек и не става, обаче от тия направо се носи кофти смрад на стара, изгнила и отдавна разкована щайга. Кофтито на разкованата щайга е ,че както и да я вариш и печеш за нищо не става, та и тука така ще има евтини филми и слаби актьори още дълго време

 46. 46 Профил на pantarea
  pantarea
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#18] от "NMink":


  До коментар [#20] от "osho":

  Жак Ширак, когато бе кмет на Париж, преди да стане Президент на Франция, посети София и даде Интервю. На въпрос как се подбира архитект на града, каза оглеждаме младите архитекти и търсим такъв с виждане (визия) за развитие на облика на града за 15-25 години напред. Като намерим такъв архитект го оставяме да реализира вижданията си за дълго време, два-три кметски мандата.

 47. 47 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 450 Разстроено

  УРБАНИСТИ СА НИ НЕОБХОДИМИ В ТАЯ ДЪРЖАВА ЗА ТЕЗИ СЛУЖБИ, А НЕ АРХИТЕКТИ!

  НАРОДЕЕЕ !!! ОСЪЗНАЙТЕ ГО НАЙ-НАКРАЯ!

  На тоя хал сме точно от архитектите! Колкото могат, такава ни е и градската среда, и улиците и безобразията със застрояванията и т.н. Архитектите просто нямат експертиза по градоустройство, защото не го учат. Те се докосват до тази тема един единствен семестър в следването си, учейки ЗУТ. (За нивото на обучение във ВИАС да не отваряме скоби).

  Не случайно хората на запад, на които е делегирана тази дейност, изучават цели 5 години такава специалност (не предмет)! Разликата е видимакато излезне човек на улицата в различните места тук и там! Всеки го знае, но продължаваме да се въртим в колелото на простотиите като мишки! До кога???!

 48. 48 Профил на Evgenia Dimova
  Evgenia Dimova
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#46] от "pantarea":

  Да, само че във Франция за да кандидастваш за подобен пост имаш ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН мастър Урбанизация!

 49. 49 Профил на bondov
  bondov
  Рейтинг: 8 Гневно

  Само като им видя изражения и са ми ясни.

 50. 50 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#48] от "evgeniadim":

  Анджък! И аз това казвам, въпреки че не съм от гилдията. А тези охраненки плъшоци от конкурса нещо не ми се чинят спецове по урбанизация.

 51. 51 Профил на bo
  bo
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Благодаря за статията, бтв ИКОМОС, не иконос

 52. 52 Профил на ekolog
  ekolog
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#48] от "evgeniadim":

  Както писах по-горе - Бакалов е работил 10г. градоустройствено проектиране. Какъв по-добър мастър?! За другите - не знам. освен това - последните 25 год. почти не е проектирано цялостно истинско градоустройство. При неприсъстващ (законово) обществен интерес градоустройствено проектиране почти не се прави. Правят се само частични изменения и т.п. с цел застрояване на отделен имот, без съобразяване с околната среда. Това е друга тема.

 53. 53 Профил на ekolog
  ekolog
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Забравих да уточня - не съм застъпник на Бакалов. Просто коментирам.

 54. 54 Профил на nezavisim2
  nezavisim2
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз също не съм застъпник на арх. Бакалов, но ако трябва да се погледне обективно, той бе единствения, който представи устройствена концепция за развитие на града. Работил е и 14 години по генплана на София. Останалите претенденти наблегнаха главно на опита си в проектирането на сгради и на някои административни проблеми.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK