Цветан Василев от Белград: Прокуратурата се държи като Светата инквизиция

Цветан Василев

© Юлия Лазарова

Цветан Василев"Мога да прекратя процедурата за екстрадиция по мое желание, но имам определени условия: гаранции за моя живот и за моето семейство и справедлив съдебен процес" - това казва мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев в интервюто си за телевизията Би Ай Ти, за което "Дневник" писа. Василев обаче се съмнява, че тези условия могат да бъдат изпълнени.
"Прокуратурата се държи като Светата инквизиция", казва той. "Изказванията и на Цацаров, и на Сарафов, и на Гешев са като от Средновековието. Те са в крещяща колизия с изискванията на Европейското право – всеки обвиняем е невинен до доказване на противното. Това беше записано в последните изменения на Европейското право за правата на човека. В България сякаш това не съществува."


"Дневник" публикува пълната стенограма на интервюто, дадено от Цветан Василев на Сашо Диков през изминалата седмица, докато белградският Апелативен съд  разглеждаше искането на българските власти за екстрадиция на банкера. В него той говори за готвено срещу него покушение, за кражби "под крилото" на прокуратурата, за депозитите на държавните фирми и за своите инвестиции във фирми, наричани от опонентите му "бушони".


Господин Василев, след дълги премеждия, мъки, драми, срещи пред полицейско управление, ето че сега вече се срещаме в спокойна атмосфера за интервю. Първо ми се иска да уточним какъв е Вашият статут като обвиняем?
Здравейте, господин Диков. В момента съм в процес на екстрадиция, както на всички е известно. Предстои изслушване от Първоинстанционния съд на Сърбия по отношение на върнатото от Апелативния съд дело за екстрадиция.


Значи, веднъж Първоинстанционният съд го е разглеждал, отишъл е на втора инстанция.


Точно така.


Решението на първа инстанция какво е било?


Решението на първа инстанция беше за екстрадиция. Апелативният съд отхвърли решението на първа инстанция и върна за доразглеждане делото.


Сега в момента?


В момента предстои изслушване на първа инстанция по отношение главно на политическата мотивация на повдигнатото обвинение.


Говорим за 24-ти, сега в сряда?


Говорим за 24-ти, сега в сряда.


Какво решава това изслушване?


Това изслушване на практика се прави от съдията, който води делото. Той предоставя материалите от изслушването отново на Първоинстанционния съд, който трябва да вземе решение съобразно сроковете, предвидени от закона.


Четох, че още тази седмица могат да ви върнат в България.


За тяхно голямо съжаление и тази седмица няма да стане. Кога и как ще стане? То или може да се случи след окончателно решение по процедурата, все пак да не забравяме, че окончателното решение зависи от министъра на правосъдието на Република Сърбия или от моето желание да прекратя процедурата, ако има, или по-скоро са настъпили предпоставките за това.


Разбирам, че ако кажете утре – връщате се в България...


Да, аз мога да прекратя процедурата по мое желание, само че имам определени условия. Условията са гаранции за моя живот и на моето семейство и, разбира се, условия за справедлив съдебен процес.
В сегашната ситуация в България аз не виждам въобще подобни неща и въобще подобни тенденции. Прокуратурата се държи като Светата инквизиция. Изказванията и на Цацаров, и на Сарафов, и на Гешев са като от Средновековието. Те са в крещяща колизия с изискванията на Европейското право – всеки обвиняем е невинен до доказване на противното. Това беше записано в последните изменения на Европейското право за правата на човека. В България сякаш това не съществува.


Сотир Цацаров (вдясно)

© Анелия Николова

Сотир Цацаров (вдясно)


Все пак сте в бюлетина на Интерпол за издирване?


Да, и какво от това? Аз съм в бюлетина на Интерпол за издирване, в същото време моят адрес е известен, процедурата на Интерпол на практика е завършена, защото аз съм издирен и сега съм в процедура по екстрадиция. Само че българската страна не спира искането си за издирване, очевидно, пак в противоречие с Европейската харта на правата на човека – нещо, за което съм завел, разбира се, и съответните дела срещу България в Страсбург.


Какво трябва да стане, за да решите, че няма проблеми за вашата сигурност, живот и така нататък и да се върнете в България?


Аз казах: нямам гаранции от страна на държавата и в частност на прокуратурата, до която моите адвокати – процесуални представители, са писали без отговор, разбира се. Още по-големият проблем е отсъствието на каквито и да било гаранции за справедлив съдебен процес. Вие виждате скандалите, които се развиват в съдебната система, виждате влиянието, пагубното влияние на прокуратурата, включително и върху съда.


Остава ли още желанието ви да ви разпитат по видеоспособ, както се казва, за което, доколкото знам, е напълно законен метод и способ?


Аз винаги съм заявявал това желание. Всъщност най-дълбоката заблуда е, че аз съм избягал от правосъдие. Аз не съм дошъл в Сърбия, за да избягам от правосъдие. Бягане от правосъдие е на други дестинации – те и без това ме пращат, непрекъснато пишат къде съм: ту в Аржентина, ту в Албания, ту съм в Южна Африка и без това ме пращат всеки ден нанякъде. Аз съм в Сърбия и ще остана в Сърбия, докато няма съответното решение, разбира се, на сръбския съд или пък аз не реша противното.


Скоро казахте: "Благодарен съм, че съм жив, като знам какво ме очакваше, какво беше предвидено да ми се случи"?


Аз не съм от слабо информираните хора, независимо че това, което се случи през май и юни на 2014 г., очевидно надхвърли моите очаквания за дълбочината на заговора срещу банката и срещу мен, така че в крайна сметка имам своите източници на информация и знам за какво е ставало въпрос.


Именно?


Именно подготвено покушение срещу мен.


Покушение – да ви застрелят, да ви убият?


Не знам по какъв начин. Може би не толкова героика, може би... Има и по-елементарни начини.


Бях чувал, че ви е подготвен арест.


Подготвен арест със сигурност във връзка с фалшивото убийство на господин Пеевски, фалшиво поръчаното убийство на господин Пеевски, но освен арест има и достатъчно други доказателства за подготвяно покушение срещу мен, включително и свидетелски показания.


Има хора, които са свидетелствали, че се готви вашето убийство?


Абсолютно.


Чувал съм, че един прокурор е издал четата, че ви се готви поне арест и затова сте заминали, излетял сте с частен самолет за Виена.


Не, не съм летял за Виена. Летях тогава за Петербург по бизнес логика, само че ускорих това посещение, защото трябваше да разбера за какво става въпрос. И то се разбра! Още с ареста на абсолютно невинните хора – тримата невинни хора на 12, мисля, юни...


На 13-и, ако не се лъжа.


Да не би да съм сбъркал?


Да, на 20-и беше затворена банката.


Точно така!


С какъв документ прокуратурата иска вашата екстрадиция? Мисля, че може да го покажете.


Мога, разбира се. Това е нормално искане за екстрадиция по двустранната Спогодба за правна помощ. Мога да Ви покажа какви са доказателствата за повдигнатото обвинение срещу мен на 28 юли. Всъщност по-важното е, че година и шест месеца вече след това първоначално повдигнатото обвинение, нищо друго не се е случило освен непрекъснат тормоз и шантаж на свидетелите, които се привикват вече за пети, някои от тях – пети, шести, десети път в следствието и прокуратурата, за да "докажат" някакви мои връзки, обвързаности и какво ли не още. Пак казвам: година и шест месеца след първоначалното повдигане на обвинението няма внесено дело в съда, а моето присъствие дори не е от значение.  Значи има нещо друго.
Те не могат да повдигнат обвинението, очевидно са много нервни. Мога да ви покажа всъщност за какво става въпрос. Ето ви двете страници. (Показва.)


Само да погледна (чете): Постановление за привличане на обвинен...; доклад на еди-кой си прокурор Стоянов, прокурор Ганчева, прокурор Гешев – това е на 25 юли. ...Какво е основното, в което според този документ Ви обвиняват?


Според този документ аз съм склонил няколко служители на банката да крадат пари в моя полза от касата на банката, да отклоняват просто пари от касата на банката.


Става дума за тези фамозни 206 милиона ли?


Става дума за тези фамозни 206 милиона, които веднъж излизаха в найлонови чували на 19 юни, след това...


Искров каза – слушах го с ушите си – че с чували сте изнесъл 206 милиона.


Не само. А дали Ви е известно, че моят подпис на прословутата бележка за тегленето на парите е фалшифициран и е фалшифициран от един от основните свидетели на прокуратурата. След като не им излезе този пасианс, тръгнаха на друго – от 2011 г. съм ги бил вземал тези пари, и така съм ги оставил на каса, и съм окрал банката – банката, в която все пак аз имам 50% от нея; банката, в която само капиталът, който принадлежи на моята компания "Бромак" е над 330 милиона лева, банката, в която като я затвориха, по моята лична фирма "Бромак" имаше над 42 милиона евро по сметки.


Иван Искров

© Надежда Чипева, Капитал

Иван Искров


То, че логика няма, няма! Просто те са търсили и до мен е стигнала информация, че е имало среднощни заседания с участието и на Пеевски в следствие и прокуратура за повдигане на, търсене на възможности и законова логика за повдигане на най-тежкото обвинение, за да могат да ми издадат международната заповед за арест.


Добре, не може да нямате... В очите на немалко хора Вие сте човекът, който е раздал милиарди пари на вложителите, на кухи фирми, на свързани лица и така нататък, и то добре го знаем.


В очите, напълнени с прах от медийната кампания срещу мен, е срещу банката. Как си мислите, че години наред ние сме раздавали в банката такива кредити, и банката през това време е правела по 60-70 милиона лева годишна печалба? Как това се е случвало точно?
Да Ви обясня ли какви активи са финансирани с тези "кухи" фирми. Само три от активите, които бяха предложени на правителството, още на служебното правителство на Близнашки, имаха нетна стойност над милиард евро. Над милиард евро!


Вярно ли е, че според секретен одитен доклад, за който говори червеният депутат Мерджанов, имало е два милиарда скрит резерв в банката при затварянето.


Не знам за какъв доклад говори Мерджанов, но знам друго: че и в момента има около 600-700 милиона лева в банката. Пак казвам: три актива – "Виваком"- 77%; 100 % от НУРТС и 97% от "Петрол" са на нетна пазарна стойност над милиард евро. В момента вижте къде са тези активи.


Нали Спас Русев купи...


Какво е купил Спас Русев?! Всъщност какво му е продала Ви Ти Би? Продала е един кредит, за който те твърдят, че е лош, а всъщност Ви Ти Би не пожелаха да се рефинансира "Виваком", тоест една от майките на "Виваком" по веригата нагоре – една от люксембургските майки на "Виваком, не пожелаха да бъде рефинансирана, просто защото това не беше в техен интерес. И сега му продадоха, забележете, лош заем, чиято номинална стойност е някъде около 165 милиона евро заедно с натрупаните лихви, които съзнателно не са изплащани, включително и от мениджмънта на "Виваком" за 330 милиона евро.


Спас Русев и Милен Велчев

© Надежда Чипева, Капитал

Спас Русев и Милен Велчев


Аз мисля, че това е световен парадокс. Световен парадокс – да продадеш лош заем два пъти над номинала му.


Обикновено е под, би трябвало като е лош заемът, да е надолу...


Обикновено се продават с дискаунт тези заеми. Ето това е купил Спас Русев. Само че в същото време сегашният собственик на 43-те процента от "Виваком" чрез люксембургска компания, Дмитрий Косарев е завел дела в няколко съдилища. Всичко това нещо можеше да се елиминира и нямаше да има нито Косаревци, нито Ви Ти Би-та, нито Спас Русевци, нито техните български помагачи братя Велчеви и не знам още кои, които да крадат. В момента те предлагат "Виваком", знаете ли на каква цена?


Седем-осемстотин милиона, доколкото знам.


На милиард и 200 милиона е предложена. Става въпрос за кражба допълнително от 500 милиона евро. Кой ще ги плаща? Тези пари трябваше да влязат в банката.


Добре де, държавата къде спа през цялата тази работа?


Тя и сега спи! Тя и сега не реагира! Ако не беше Косарев, нямаше да се спре този търг, досега да са прехвърлени акциите в Люксембург и Спас Русев да е взел срещу 330 милиона компания, плюс, разбира се, 370 милиона, които са облигационен дълг на самата компания – за 700 милиона евро компания, която в момента се предлага за милиард и 200 милиона.


Къде се предлага?


По пазарите.


Държавата какво можеше да направи в цялата тази...


Държавата можеше много неща да направи. Държавата проспа как "Виваком" се управлява. "Виваком" в момента върви надолу, защото мениджмънтът е под влиянието на братя Велчеви и там се краде. Не ви ли прави впечатление начинът, по който "Виваком" влезе в "Левски"? (Смее се.)


Изведнъж.


Ами, да. За първи път чувам телеком да става и собственик на "Левски". Всъщност така нареченият "отбор на народа" в момента се издържа от "Виваком", а "Виваком" все още е на престъпника Цветан Василев и свързаните с него Дмитрий Косарев и не знам кой си, както твърди пресата, нали така?!


Вчера Батков се кълнеше пред Паметника на Левски, че всичко е чисто, на чисти хора е бил продал "Левсвки".


Господин Батков не знам на каква икона се кълне, пред каква икона се кръсти, но господин Батков много добре знае как Александър Ангелов е станал акционер в "Левски".


Как?


Чрез плащане от фирма, която е финансирана от КТБ. Фирмата се казва "Билдинг рисорт".


Една от многото "кухи" фирми, за които се говори?


Ами, сега кухи фирми... В инвестиционното банкиране има понятието "специални компании", специално създадени за целта компании. Чрез тези специално създадени за целта компании, които очевидно са били под контрола на Корпоративна банка – не са били мои лични компании, са се финансирали различен тип проекти. След реализацията на тези проекти средствата, постъпващи от реализацията са отивали за покриване на техните задължения.
Смея ли да попитам в онези фамозни доклади на одиторите, на база на които беше отнет лицензът на банката, дали някъде е оценяван активът 77% от "Виваком"? Смятате ли?!


Нищо не смятам, защото признавам си, финансовата джунгла е нещо, което за мен е неизбродимо.


Защо? Аз като гледам в България в момента досега, мисля всъщност, че всички разбират от футбол, от жени и от политика, разбира се. Сега виждам, че всички разбират и от банки – като започна от онази невнятната шефка на извънредната парламентарна комисия и стигна до Данчо Ментата. За какво въобще говорим?


Нека да се върнем малко към конкретиката. За "Петрол" се говори, че Гриша Ганчев е измъкнал под носа на квестори, синдици и така нататък.


Какво е измъкнал Гриша Ганчев аз не знам. Аз обаче мога да кажа друго: че въобще подходът на тези квестори по време на специалния надзор и след това на синдиците по времето на несъстоятелността на банката е абсолютно неадекватен. Те нямат идея как да се постъпи с реализацията на активите, така че да се увеличи масата на събраните средства.


Със сигурност.


Не са подготвени, не са компетентни, а на всичкото отгоре са силно зависими. Целта не е да се съберат максимално количество средства, а да се осребри максимално този, който организира атаката срещу банката.
За Ганчев – със сигурност са проспали какво се случва. Ами в крайна сметка всичките акции на "Петрол" са заложени в банката. Какво направиха те, за да удовлетворят банката? Дали въобще е извикан Ганчев на разговор затова как, при какви условия може да се откупи "Петрол"? Дали е извикан?! Или е малтретиран през цялото време, за да прехвърли две трети от "Петрол" на някого.


На кого?


Питай Ганчев!


Гриша Ганчев и Цветан Василев

© Надежда Чипева, Капитал

Гриша Ганчев и Цветан Василев

Ще го питам! Ще го питам, защото вчера питах Делян Пеевски: "Защо поиска фирмите на Цветан Василев"? Той казва: "Това са пълни глупости! Никога не съм искал..."


Дето се казва не ме и познава Делян Пеевски. Абсолютно! Само че при затварянето на банката сигурно имаше кредити за около 150 милиона лева. Случайно е работил с банката, случайно неговите хора, които нямат нищо общо, разбира се, с него са открили сметки, случайно са взели по 150 милиона лева при затварянето, защото преди това рефинансираха и "Булгартабак", рефинаансираха и "Табак трейдинг", след затварянето рефинансираха и редица други... 
Ето тук ще ви покажа, разбира се, това е само извадка, като му дойде времето ще стигне обратно в прокуратурата. Ето списък на немски и неслучайно е на немски от исканията на господин Пеевски.


Заглавието е "Dringen der augaben", демек: "спешни задачи".


Спешни задачи. Когато се опитвахме по някакъв начин да се разберем, а всъщност той постави ето тези изисквания, за да се разберем – какво аз трябва да предоставя, за да се разберем и да няма проблем банката.


..."Булгартабак" такъв финансов баланс и бизнесът. След това някакви сложни думи от "Трансстрой" – петдесет на петдесет; БТК – 10% част да се прехвърли или да се заплати по пазарна стойност...


Аз не чета немски.


Чета го! Нали 30% част да се прехвърлят или да се заплати, да се остойностят и да се заплати по пазарната му стойност.


Да.


"Универсиада" – 50%, хижа... 500 някаква...


Има и хижа.


Така е написано: "Кристал", Плана планина, Нурс като се влее в БТК, тогава по пункт 4, ако не се влее и така нататък. Кой го е написал това? Откъде идва това?


От него и неговия адвокат Александър Ангелов, така нареченият "собственик" на "Левски".


Е да, но... "Петрол" уговорената част на акциите.


Да.


Какво бяхте уговорили?


Нищо не съм уговарял. Той смята, че всяко нещо, което е придобивано от банката, му е принадлежало.


Да, но това е лист хартия, нито подпис, нито...


Този лист хартия, естествено, той е оставен като лист хартия по други обстоятелства. Това трябваше да бъде част от моя сигнал срещу Пеевски, подаден във Виена около 20 май, към която трябваше да бъде прикрепено всъщност това искане на Пеевски, заедно със свидетелски показания. Знаете ли кой беше свидетелят по това? – Сегашният главен свидетел на прокуратурата.


Бисер Лаза...


Така, аз не му споменавам името.


Той щеше да свидетелства във ваша полза, така ли да разбирам?


Разбира се, той беше във Виена, за да даде показания и се оказа, че не е дал тези показания, които е трябвало, но има други хора, които са присъствали и които са готови да дадат показания.


Сега е моментът... Още малко... Вие казвате: дал съм пред нотариус, двама нотариуси неопровержими доказателства – дори ще го прочета дословно: "при нотариус нелицеприятни неща съм представил за целия политически елит с конкретни доказателства"...


Нека да се върнем на тази тема, защото тя е много важна. Тя показва отношението на прокуратурата към този случай. При положение че получават сигнала през месец май, те го разглеждат през месец юли и свидетелски показания дават въпросният главен свидетел на прокуратурата и Александър Ангелов, който беше преносител на тези щения на Делян Пеевски. Прокуратурата приема, че е абсолютно достатъчно да прекрати производството.


Говориш за българската или Виена?


Говоря за българската прокуратура, защото престъплението е на територията на България. За мен това е чист рекет.


Само че аз казвам: това си е ваша пълна измислица, това е, както бих казал...


Има други свидетели. Има други свидетели, между другото, в Сърбия е много познат принципът на доказване чрез детектор на лъжата или полиграф. Нека да седнем на полиграф четиримата човека, за които говорим – Пеевски, аз, Лазов и Александър Ангелов, и да видим какво ще се случи. Какви ще са резултатите на този полиграф!
Само че господата от прокуратурата трябваше да изпълнят поръчката на Пеевски. Между другото, смея да твърдя, че почти няма знаково дело по обвинения след 2013 г., тоест след идването на Цацаров като главен прокурор, което да не е поръчково и то поръчка от същия център, който поръча и Корпоративна банка.  Да, твърдя го!


Доказателство?


Доказателства колкото искате. Все пак аз съм водил разговори през това време, бил съм с Пеевски, понякога и той се е изпускал.


Като сте хванали, сега ще "опраскаме" – този, онзи...


Как да не е?! Първото опраскване беше на Огнян Донев и Любомир Павлов, просто защото не искаха да прехвърлят "24 часа" и "Труд" – първото опраскване. След това по ред на хронологията можем да минем през Костинброд, можем да минем през Цветан Цветанов, можем да минем през Богомил Манчев също така.


В какъв смисъл "да минем през Цветан Цветанов"?


Обвинението му също е поръчково от същия център.


Демек, че това, което е, записан разговорът между Владимира Янева и другата, че Цветанов е казал на Янева: "Или осъждаш...


Кой Цветанов?! Цацаров.


Цацаров е казал на Владимира Янева: "Или осъждаш Цветанов, или си губиш поста"!


Аз съм почти убеден, че така е било. Не съм присъствал, разбира се, на този разговор, но нямам почти съмнение, че разговорът е автентичен, още повече автентични са зависимостите в съдебната система и по-скоро зависимостите на съда от прокуратурата.


Какъв е мотивът на Цацаров да иска да бъде осъден Цветанов? Апропо той поиска това, когато Цветанов и Бойко вече падат от власт, все пак да сме...


Ето го мотивът.


Да се сложеха нови?


Разбира се.


Как беше избран Цацаров, апропо?


За мен Цацаров е избран с абсолютен консенсус между ГЕРБ и ДПС.


В едно интервю казвате – двата клана, два центъра имаше на влияние, друг беше кандидатът на Пеевски и компания.


Да, разбира се. Аз винаги съм казвал, че Бойко Найденов беше кандидатът на Пеевски и компания, но това не е толкова важно. Накрая намериха консенсус и си избраха Цацаров. Те си го избраха.


Кокинов казва: ти си го избра, на Бойко.


Според мен не е само той.


В какъв смисъл не е само той?


Не е само той, защото имаше решаващо значение и мнението на другата страна.


ДПС-арска?


Разбира се.


А как стигнаха до този консенсус?


Нямам идея. Чак толкова в кухнята не съм им влизал и слава Богу! Независимо че в момента съм жертва на техния заговор, поне не съм стигнал до там да си омърся ръцете.


Гръмна завчера скандалът със следователя Бойко Атанасов, който каза, че има шпицкоманда в столичното следствие, директно подчинено на Цацаров, които да разследват министри, включително премиер, да държат тези разследвания в чекмеджето и да плашат, и да агитират с тях.


Разбира се. По принцип в България от редица години се работи на принципа на моркова и тоягата. За всеки значим в бизнеса или в политиката има определени компромати, които се вадят или се разследват, ако той не е удобен, или ако стане неудобен. Не се учудвам. Наистина се възхищавам на смелостта на този човек. Същата шпицкоманда работи и по случая "КТБ"! Абсолютно същата шпицкоманда!
Делян Пеевски в моменти на откровение с мен е казвал: гениален изрод е този Петьо - Еврото. Дадеш му една бутилка уиски, изпие я и може да сътвори всякакъв пасквил, всякакъв компромат срещу всеки.


Петьо Петров - Петьо еврото

© Красимир Юскеселиев

Петьо Петров - Петьо еврото


Е да, но този компромат е свързан с тормоз, арести и всичко останало?


Естествено, затова е използвана цялата държавна машина. Срещу мен и срещу банката беше използвана цялата държавна машина. За мен прокуратурата и Столично следствие действаха като част от организирана престъпна група.


Защо? С какво Цацаров е зависим от Пеевски?


Не знам с какво Цацаров е зависим от Пеевски. Не мога да твърдя с какво е зависим от Пеевски, но очевидно е зависим. Може много да се харесват, не ги знам.


Какви са отношенията между Бойко Борисов и Цацаров?


Не съм влизал в техните отношения. Предполагам, че отношенията им зависят от местоположението. Докато Бойко беше в опозиция, му отвориха наново Чакъра, наново му отвориха Багера, и така нататък. Сега ги няма тези дела обратно. Така че отношенията са на относителна взаимозависимост според мен.


Какво си казахте с Бойко Борисов в прословутите там, бяхте в гаража в Банкя, в неговата къща в Банкя? Казахте: сега няма да кажа какво сме говорили. Но мисля, че е дошъл моментът да кажете какво си говорихте тогава.


По-важно е как стигнах аз дотам. Аз стигнах почти като в криминален роман и то по искане и на Бойко Борисов. Сменяхме няколко пъти автомобила, за да можем да стигнем до там. По-важно е дали към онзи момент Бойко Борисов е знаел...


Моментът е 6 юни, две седмици преди затваряне на банката. Той е в опозиция.


Да, точно така. Към онзи момент дали Бойко Борисов е знаел какво се случва с мен, дали пък е бил в подобно положение и той, и дали пък и двамата не сме били в едно и също положение?! Бойко Борисов изпитваше страх да се срещне с мен. И не сме си говорили за тиквите на Бареков, дето му ги бил качвал по оградата.


А за какво?


Говорихме си за това какво може да се случи, ако се срине банката.


В едно предишно интервю казвате: той трябваше да информираме – бил си му казал – катастрофално, ще стане катастрофа в държавата. Той: трябваше да информираме прокуратурата.


Точно така. Вместо това той замина за Америка, в смисъл сигурно е имал планирано това посещение за Америка. Върна се на 17 юни, когато всичко беше пред края си.


С Доган какво говорихте? И там криете какво сте говорили с Доган.


Не, не крия. Не крия. На Доган му показах просто списък с бизнес начинанията на неговия...


Син?


Не знам. Той нали и мой беше. Не знам на кого е син по-напред, на неговия бизнес гуру. Замръзна му усмивката на Доган. Това беше разговорът.


А защо каза, че късно е. Бил ви казал, че...


Очевидно е било взето решението. Затова казвам в редица мои интервюта, че всъщност срещу мен е действал криминално политически съюз. Очевидно е, че има политически привкус, след като цяла партия и нейният лидер, макар и в сянка, почетен лидер са наясно с това, че нещо се е готвело, техният "айсберг" – така наречен, или фронт "Рънър", е депутат от същата партия.


След като Ахмед Доган не може да спре, каква е тази сила над него, която да...?


Нямам идея къде е всъщност дъното на този айсберг. Това е големият въпрос пред мен. Не мога да си представя, че всъщност няма никой, който стои зад Пеевски и че Пеевски всъщност е самият център, защото тогава и аз не бих си простил, че съм допуснал да съдействам за това разрастване и за тези позиции, а и цялото общество не би трябвало да бъде оневинявано как го е допуснало също. За мен има дъно този айсберг, има дъно, но никой не е стигнал все още до това дъно.


Само да се върнем към това, което показахте. Нещо подобно ли показахте на Ахмед Доган или някакви други документи?


С някои чисълца, такива, дребни числа.


Като например?


Като например: от тази сделка е спечелил толкова, от онази сделка е спечелил толкова.


Делян Пеевски и Ахмед Доган

© Анелия Николова

Делян Пеевски и Ахмед Доган


За Делян Пеевски говорим.


За Делян Пеевски говорим!


Един пример, една конкретна сделка?


Да не влизаме в детайли. Ще ги извадя и тях. Става въпрос за много пари.


Колко?


Стотин.


Стотици милиони?


Да!


Добре, какви са тези сделки накуп? В каква сфера са поне, ако не говорим конкретно?


Всякакви сфери.


Бил гениален в измисляне на схемите?


Сигурно. Гениален е. Сам по себе си той е гениален, след като успява, очевидно е гениален. Не мога да му отрека това нещо, само че всичко е минавало на моя гръб, на моите плещи.


Делян Пеевски

© Юлия Лазарова

Делян Пеевски


Значи, Вие му казвате...


Всичко е за 2014 г., разбира се.


На Доган му казвате: ето го твоят гениален син – еди-колко си стотин милиона е спечелил, първо, второ, трето, пето. Той казва: "Късно е"! И покушението е било подготвено да ви убият.


В общи линии покушението е било подготвено и не само покушението срещу мен, покушението срещу банката. Целта в крайна сметка са били тези активи, защото логиката на този, към мен, е, че всъщност ДПС на мен ми е помагало, аз съм правил пари, а пък не съм ги отчитал. Това е логиката на този списък.
Затова показах на господин Доган какво всъщност е заработил неговият бизнес гуру.


Значи тук вече излиза съвсем новата причина да атакуват банката – затова, че не отчитате парите на когото трябва.


Тя не е нова, тя е изначалната причина.


Няма как да не сте отчитали според мен.


Как да не съм отчитал всичко това нещо. Аз казвам, че показах един списък с конкретни числа за печалбите, които е реализирал той.


Демек, че и с ваша помощ. Така ли да го разбирам?


Естествено.


Услугите. Вие казвате в едно интерво: "За да запазя банката, трябваше да правя услуга на политиците". Това предполагам е...


По принцип цялото това преекспониране идва от факта, че от 2008-2009 г. банката беше определено най-успешната банка. През 2008-2009 г. дойде световната финансова криза. Банката продължи да се развива успешно. Голяма част от чуждите банки имаха собствени проблеми и тръгнаха към далеч по-консервативна политика. Това, разбира се, направи, изнерви много хора. През този период аз реализирах на практика и сделката с държавния резервен фонд на султаната на Оман – продадох 30% от банката за цена над 90 милиона евро.


Чета във в. "Банкер", че оманският фонд в Арбитражният съд във Вашингтон съди държавата – ти го пишеш – за 700 милиона евро?


По моя информация – за 165 милиона долара, но това не е толкова важно. По-важното е, че има вече заведено дело и номер на делото, което означава, че в рамките максимум на една година би трябвало да има решение по това дело.


Казвате, че Бойко Борисов ви е обещал да спаси банката, пък на си е удържал на обещанието. Как стана така и кога стана да обещае, и кога стана да...?


В крайна сметка, надявам се, не е останала обществена тайна – беше създаден още през лятото, през месец юли беше създаден Консорциум за оздравяване на банката. В Консорциума влизаше, разбира се, и оманският фонд; влизаше една консултантско-инвестиционна компания от Виена "Епи". Впоследствие се присъедини и един, базиран в Лондон фонд. Имаше разработен бизнес модел и план за оздравяване на банката, представен на тогавашния министър на финансите от служебното правителство Порожанов – никой не обърна сериозно внимание на това.


Заседание в НС за КТБ, Ивайло Московски, Мартин Димитров и Бойко Борисов (в гръб)

© Юлия Лазарова

Заседание в НС за КТБ, Ивайло Московски, Мартин Димитров и Бойко Борисов (в гръб)


Знаете ли как са се обръщали към главния изпълнителен директор на оманския фонд в БНБ, в Министерството на финансите?
"Вие от кои сте? От муджахидините или от талибаните? Хора от висшето ръководство на БНБ и един гениален министър, който, разбира се, след това намери своя пристан в ДПС – Петър Чобанов, се казваше. Финансовият министър от правителството на Орешарски – Пеевски.


Кои са хората, които, както се изразявате: сега ви ритат и храчат върху вас, а преди със седмици са стояли пред кабинета ви да ги приемете?


Заслужава ли си да ги изброявам!


Двама, трима поне?


Няма смисъл. За мен това чистилище най-малкото е полезно с едно – че ми помогна да разбера колко фалшив народ е имало около мен. Нищо друго! Останаха ми тези приятели, на които сега разчитам. Това ми стига!


Искров, защо от самото начало беше за фалиране на банката? Бях на първата пресконференция, бях изумен от начина, по който се държеше.


Искров не беше за фалиране на банката от самото начало.


Моя грешка. Първо имаше разработен план за спасяване, добра, лошо, това...


Не, аз говоря за друго. Прочетете му анонса на БНБ, но Искров си управляваше БНБ...


Ако говорим за 17 юни ли?


Да, говорим за 17 юни.


Седемнадесети юни писмото – банката е в много добро състояние, никакви проблеми няма и така.


Точно така. Искров си управляваше БНБ като еднолична компания с придворните си подуправители Калин Христов и Димитър Костов. По този начин се и държеше.  Затова казвам, че разпространеният анонс и съобщение на БНБ от 17 юни е в тотално противоречие с последвалата промяна в неговата позиция. А дори и в съмнение, че този му сигнал до прокуратурата, който той е написал и подписал по-скоро на 11 юли, не е писан и от него, а някъде от шпицкомандата.


Защо си промени така...?


Предполагам, че е бил стиснат. Известно е отнякъде, по някакви причини. Говори се, че имал сметки в офшорна банка, регистрирана в Танзания, пък оперираща в Кипър. Не съм го виждал с очите си и не го твърдя, но се говори. Щом се говори, може и да е вярно.


Защото Вие казвате: той е податлив на влияние от прокуратура, МВР, политици, групировки.


Ами той ми го каза на мен. Аз имах обяд, прословут обяд, за който съм казвал, съобщавал съм – в края на месец май, по време на който той ми каза: "Ти знаеш ли с какво се заемаш, пич? Мен ме е страх от прокуратурата".
Аз го попитах: Чакай, как ще те е страх от прокуратурата? Ти си гуверньор на Централна банка. Ти трябва да пазиш стабилността на банките.


За какво го е страх? Каза ли от какво го е страх?


Предполагам, че има от какво да го е страх.


От какво може да е?


Той допусна да му следят подуправителя Цветан Гунев, на външно наблюдение беше поставен Цветан Гунев като първи престъпник в държавата и той го допусна това нещо.


Само да кажа: Цветан Гунев, който беше подуправител и шеф на надзора.


Да. Недостоен човек, само това мога да кажа. Недостоен човек!


Предполагам, че в БНБ са били наясно от край време, че има нещо гнило в банката?


(Смее се): Много ми харесва това, че има нещо гнило в банката. Ами аз твърдя, че банката беше най-виталната. Тук мога да изредя точно активи – контролирани, фирми с каква годишна печалба са били – общо над 240 милиона евра са правили годишна печалба. Фирмите, които са били контролирани от банката, те ми говорят, че имало нещо гнило.
Във всяка една банка има някъде сделки, операции на ръба на закона. Ще Ви кажа откъде идва това.
Най-големият проблем на всички банки в България, че заради амбициите на БНБ и по-скоро на Искров да се доказва пред неговия господ Трише, той наложи минимални изисквания за капиталова адекватност на банките почти 50% над средните изисквания и допустимите изисквания за капиталоадекватност на банките в Европа.


Трише не беше ли бившият шеф на Европейската централна банка?


Да, Трише беше бившият шеф на Европейската централна банка. Средната капиталова адекватност на банките в Европа, говоря за тези от еврозоната, е 8%. Знаете ли колко беше минималната и колко е сега минималната изискуема капиталоадекватност?


Нямам представа.


Говоря за 13,5%. Това изисква огромни, или огромни изисквания за капитал, или пък недопровизиране. А това е проблем на всички банки. Всички банки са недопровизирани, защото няма как да имаш 13,5% капиталова адекватност, при положение че всички банки в Европа не могат да достигнат и 8%.
Вижте, от там идват всички следващи пороци. Във всяка една банка има недопровизирани провизии. Тези недопровизирани провизии на практика се разглеждат като кражби или като, не знам какво си.
Освен това, следващият проблем: как може в България "Булбанк" – дъщерната банка на "Уникредит", да има 17-18% капиталоадекватност, в същото време майка й има – 6-7%. Мислите ли, че това е нормално. Че тогава този гении Хампарцумян да вземат да го сложат да управлява "Уникредит Милано".


Онзи, шефът му, откриха му какви ли не далавери, та си подаде оставката човекът.


Не, не. Аз говорех за гения на банковото изкуство.


Химикът.


Химик ли е, не го знам. Почетен консул. Те там си предават като щафета.


Вие сте се изразявал за него малко така – не се обичате, че е бил химик.


Не, той просто е комплексар. Какво да кажа за него?


Да отидем към последния списък както Деси, прекрасната шефка на Комисията за КТБ, се изрази. Оказа се, говореха, че е банката на властта, тя се оказа банката на съдебната власт?


Това е поредната порция прах в очите на обществото. Много добре ги разбирам накъде бият.
Виждате ли, утре, ако съдът не ми потвърди обвиненията, значи аз съм го купил с високите лихви, които съм плащал на съдиите. Това е най-голямата заблуда. Първо, тези преференциални депозити, те не са били преференциални за Иван Костов, за не знам кого си съдия и за не знам кого още. Това е специален продукт, който е разработен на база на дългогодишно изследване, включително и на психологическите тенденции на пазара.


Да оставим, но все пак...


Тези хора, когато са отивали, те са си депозирали средствата по продукта, те не са идвали да преговарят с мен, не са идвали да преговарят с изпълнителните директори. Как мислите тези пари на тези хора са стигнали до Корпоративна банка? В торби? Те със сигурност са дошли отнякъде, от някакви други банкови сметки.


Вие сте длъжни да проверите произхода на парите.


Да, за да няма доклади по тези средства, очевидно те са дошли от банкови сметки на същите тези хора в други български банки.


Добре, как определяхте на кого да дадете преференциална лихва?


Той не е персонифициран, преференциалният депозит не е персонифициран, това се опитвам да обясня. Това е продукт, който се продава. Този продукт – като дойде Сашо Диков на гишето и казва: аз имам сто хиляди евра – независимо дали е Сашо Диков или Аврам Петканов – имам сто хиляди евра, имам ги в друга банка. Какви условия може да ми дадете? Това е работа на гише, хората на гише имат определени правомощия. 


В същото време обаче сте изплащали консултантски договори на дъщеря му, което според мен си е жив рушвет.


На кой? На Костов дъщерята.


Да, на Костов дъщеря му.


Ще стигнем и до този прословут договор. Нека да върна нещата към депозитите.
Смятате ли, че в другите банки няма практика на преференциални депозити?


Сигурно има. Всеки си договаря...


Е, добре. Защо не я разкрият тогава? Защо не я разкрият?! С тези промени в закона, които очевидно много работа трябваше да свършат на хората, които организираха атаката срещу банката, те направиха само едно: срутиха доверието в банковата система. Те не знаят какви непредвидими последици могат да имат.


Откъде поне тридесетина милиона имат Александър Сталийски и Вили Сечкова? Официалната информация е поне 20 за Сашо Сталийски, който се говори, че е близък приятел на Бойко Борисов и прекрасната иначе Вили Сечкова – с 8 милиона и нещо?


Аз не знам как точно те са придобили парите, но компания, която очевидно беше свързана с тях, собственик на едни известни студия в Герман, продаде тези студия на компания, която беше контролирана от банката и те получиха тези пари по сметки в банката. Как са стигнали до личните им сметки, аз не знам. Това е проблем на НАП.
Причината за тези продажба беше един изключителен договор, подписан от бившия директор на телевизията Николай Бареков – договор за наем, в който единственото заинтересовано лице беше компанията на Сталийски.


Демек, че Сашо Сталийски е получил 30 милиона от продажбата на...


Точно така.


Те са били негови, студията в Герман...


Те са били на фирма, за която не съм наясно точно каква е била собствеността на тази фирма.


Тук казвате: Бареков, Пеевски го държеше с разработката на прокуратурата по сигнал на "Протестна мрежа". Дешифрирано какво означава това?


Предполагам, че е имало за какво. Имал е определени слаби моменти, за да могат да го управляват.


Защото, аз си признавам, че...


Нали знаеш как е марионетката, куклата марионетка – дърпат й ръката с конеца, отива нагоре.


Мисълта ми е за Пеевски. Все пак казаха, че няма престъпления, защото вие бяхте в кюпа: Пеевски, Цветан Василев и Бареков в сигнала на "Протестна мрежа". Само за Бареков не съм чул...


Че как да има престъпление за Пеевски, като едната страна го разследва Цацаров и Сарафов, от другата страна – данъчно го разследват Бойко Атанасов, като шеф на НАП. Дали при нормален одит балканска медийна компания, нормален данъчен одит, би издържала?


Е, нали с ваши пари са купени навремето вестниците.


Аз казвам: дали при нормален данъчен одит балканска медийна компания на майка му би издържала? Въпрос – риторичен.


Би ли издържала? Той откъде взима парите за сегашните покупки?


Нямам представа.


Питах го вчера. Казва: всичко ми е чисто, има си органи да ме разследват.


Разбира се. Докато тези органи, които са под негов контрол, го разследват, той ще излезе като ангел.


Недялко Недялков как си изтегли четири-пет милиона малко преди затварянето?


Нямам идея как си ги е изтеглил. Очевидно е знаел. Седмица и половина преди това парите си изтегли Венелина Гочева, преди атаката.


Има 150 хиляди евро само.


Сто и петдесет хиляди евра, ама е знаково. Тя би могла да остави 100 хиляди евра и да си ги вземе по линия на Фонда за гарантиране. Ама е знаково, че си затвори сметката и то седмица и половина преди атаката срещу банката.


Недялко Недялков (в средата)

© Юлия Лазарова

Недялко Недялков (в средата)


Кой е предал четата?


Как кой е предал четата?


Кой е казал на Недялко и на Венелина?


Този, който няма нищо общо с техните медии, сигурно. Не знам.


Кой е собственикът на "Труд" и на "24 часа"?


От едната страна, Блъсков претендира, че е собственик, от другата страна – Венелина Гочева претендира, че е собственик, от третата страна, една лихтенщайнска фондация начело с един фамозен лихтенщайнски адвокат Андреас Шурте, се казва, закупи чрез дъщерна фирма на Лихтенщайн закупи полиграфическия комбинат. Но това на никого не прави впечатление.


За сметка на това обаче направи впечатление онзи Луврие, който за едно евро си закупи... Какъв беше този фокус, този цирк?


Няма циркове! Няма циркове! Договорката с Луврие беше само една-единствена: да може да се възстановят парите от банката, с които е финансиран активът "Виваком" и да се спаси "Виваком".
Ще ви кажа нещо: знаете ли колко активи досега са окрадени от мародерската група на главния свидетел на прокуратурата?


Нямам представа.


За над сто и кусур милиона евра са окрадени. Знаете ли как се появи сградата на "София прес" като обезпечение по договор за банкови гаранции на "Водстрой" към ПИП? Как се появи? Дали могат да кажат от "Водстрой" точно кой е техният благодетел? Дали новият собственик на "София прес" – това е сграда за 10 милиона евра, между другото.


Тя е на идеално място, до...


Тази сграда за 10 милиона евра, която се подготвяше да бъде купена или наета дългосрочно от "Виваком". Дали новият собственик на тази сграда може да каже какво е платил за тази сграда?


Кой е новият собственик?


Някаква фирма, на която се оказва, че собственик е изпълнителният директор на "Промишлено строителство холдинг". Прокуратурата участва в престъпно съдружие с хората, които крадат активите на банката! И за това има подавани толкова много сигнали, че вече не знам!


От кого подадени сигнали?


От всички! Подавани са и от мен като акционер на банката, подавани са и от неправителствени организации. Прокуратурата си затваря очите. Всичко се слага към делото – общото дело, за да не бъде разглеждано сега. Това е една гигантска манипулация, една гигантска машинация за всичко.


В същото време Иван Мирински в 2011 г. каза: "Цветан Василев ме принуди да изтегля 14 млн. евро и тези пари бяха усвоени от "Евробилд проект" и сега трябва да връщам 10 млн., които са усвоени от фирмите на Цветан Василев".


Господин Мирински, така нареченият "собственик на "Водстрой". Очевидно този човек има много къса памет. Забравил е, че много банкови крадци знаят как е бил купен "Водстрой", кой е финансирал покупката на "Водстрой".


Кой?


Кой?! Корпоративна банка, кой! Кога се е появил господинът – съответният. Между другото, този господин е известен с това, че е правил едни много щедри ремонти на Съдебната палата. Не знам дали знаете?


Навремето с Иван Славов ли, като беше шеф?


С Иван Григоров, точно така. Този…


Това не е ли...?


Този "чист като сълза" мой морален ментор много добре знае какво и как е било, и много добре знае, че тези пари бяха дължими от неговия ментор, ако не собственик, във връзка с преди това ползвани средства.


За неговия ментор? Говорим за?


Говорим за Делян Пеевски.


Фактически, интересно е, че този материал се появява на 19 юни 2014 г.


Естествено, че се появява на 19 юни, защото сценарият за фалирането на банката наистина е много добре подготвен – от поръчителството за убийството…
Между другото, има нещо много интересно, което ще излезе на по-късен етап. Дали мислите, че тези тримата "невинни" хора са случайно подбрани?


Обвинени като…
Като изпълнители на поръчката от мен.


За убийство на Делян Пеевски.


Точно така! Абсолютно неслучайна е подборката и това го знае и прокуратурата, знае го и ДАНС.


В смисъл?


Ще дойде време, когато и това ще излезе. Скандални са нещата! След това, разбира се, цялата пропагандна машина, която се изля върху банката, а сега, между другото, вече промениха законодателството и вече не може да се сипят клевети срещу банка. Я погледнете всичките течения на техните преси от този период. Какво не изписаха за банката? Не говоря след 20 юни, говоря до 20 юни.


Доколкото разбирам, 150 млн., на които фирми Делян Пеевски е дължал към банката, след това тези 150 млн. са рефинансирани от Първа инвестиционна банка.


Част от кредитите са рефинансирани от държавната банка – Българска банка за развитие.


Което май че е незаконно?


Не знам колко е незаконно, но най-малкото е в абсолютен конфликт с устава й. Тя е банка за малки и средни предприятия.


Именно – малки и средни предприятия, а пък става дума за…


За малък и среден бизнес. Става въпрос за "Водстрой", става въпрос за рефинансиране на компания, която участва в изпълнение на обществени поръчки. Тя не носи никаква стойност, тя изпълнява някакви обществени поръчки, главно по линия финансиране на европейски фондове.
Другата част, разбира се, е рефинансирана през ПИБ (Първа инвестиционна банка), но така или иначе в банката например той щедро остави новата печатница, която беше финансирана от компания "Партнер лизинг", и той я остави, а там дължи 80 млн. лв. неговата печатница – нова.


Като стана дума за обществени поръчки, какво значи, че са използвали името ви? С името напред, зад гърба ви нещо, за да печелят?


Погледнете за периода от юни 2013 г. – формиранeто на правителството на Орешарски – Пеевски, правителството на Орешарски – Пеевски, подчертавам, до май месец 2014 г., колко поръчки са спечелили трите фирми: "Водстрой", "Промишлено строителство холдинг" и "Техноекспортстрой"! Погледнете и ще разберете.
След това се оказа, в един разговор с тогавашната министърка на регионалното развитие Десислава Терзийска...


Терзиева?


Терзиева, мисля, че беше. О кей, лапсус. Се оказа, че всъщност напред се е вървяло с моето име, тоест че това е мой интерес.


Интересно ми е нещо друго: по кой начин... Очевидно сте държал много здраво Станишев, за да поискате от него да свали правителството на Орешарски, да оттегли подкрепата си след евроизборите.


Защо трябва да го държа Станишев много здраво? Станишев и Станишева ги държеше много здраво Пеевски, а не аз.


Със?


Не знам с какво. А със Станишев, и аз имам свидетел, съм се виждал с него няколко пъти, след като той се сгромоляса, след като БСП се сгромоляса на европейските избори, и съм му обяснявал само едно: че неговият полезен ход, за да се спаси той, да се спаси партията и да спаси държавата, включително и да спаси банката, е да дръпне черджето под правителството на зависимия Орешарски.


Защо не го направи?


Предполагам или, че му е станало някъде тясно. Говори се, че вместо да направи това, е поискал на среща с Местан и Доган да стане премиер, но това не е потвърдено. Не мога да твърдя.


То излезе в публичното пространство. Мисля, че и Лютви Местан някъде го каза, че е поискал. Но вместо БСП да дръпне черджето, ДПС дръпна черджето.


Те дръпнаха черджето, когато удариха банката. На тях им беше необходимо правителството на Орешарски и контролът върху ДАНС, контролът върху службите. Имайки контрол върху следствие и прокуратура, да ударят банката. След това вече не им беше необходимо.


Вие кога поискахте да станете премиер?


На мен не знам само какво не ми е вменено?! Все още не ям деца! Никога не съм искал да ставам премиер!


Мисля, че това беше, не помня от кого, но официално излезе в медиите.


Официално излезе от медиите на Пеевски, ако нещо въобще може официално да излезе през тях.
За какво ми е да бъда премиер?! Напротив, на мен ми честити правителството на Орешарски, Бойко Борисов, ако си спомняте. Само че то беше правителството на Пеевски, не е било моето правителство.


Доколко... има някаква, как да го кажа, държал сте лекция пред студенти, в която да казвате, че в КТБ само добри банкерски практики са се прилагали, което?


Аз казвам следното: в КТБ са се прилагали практики, които са били законосъобразни – първо.
Второ, казвам следното: че ако някой е смятал, че моделът на КТБ е грешен, защо трябваше прокуратурата да разбие този модел?
Трето, всеки може да оценява нещата от гледна точка на времето. Това че се случи това на КТБ, може да се случи на всяка една банка, не искам въобще да си мисля за последствията.
Между другото, дали Ви е известен фактът, че през юни и началото на юли е имало идея КТБ да бъде спасена и тя да погълне клатещата се ПИБ, и да се направи Банка национален шампион, защото в КТБ, пак казвам, има активи за над 2 млрд. и половина евро само контрол върху цели компании – не говоря за кредити. Контрол върху цели компании на стойност за над 2 млрд. и половина евро с годишна ebitba над 240 млн. евро! За това казвам, за това говоря.


На кого беше тази идея?


Това е на БНБ и на техния консултант "Ърнст енд Янг".


Защо не стана?


Не знам защо не е станало.


Вярно ли е, че сте поискали 250 млн. от БНБ и Искров не е дал, а в същото време дава милиард и триста милиона на ПИБ.


Аз нищо не съм искал, защото в това време банката се представляваше от изпълнителните директори, както е нормално. Те са искали, не сам им предоставили. Но аз бях в началото почти всеки ден на телефон с Иван Искров. Той, между другото, се криеше – говоря за 15-и, 16-и, 17-и, когато аз поисках от него да излезе по най-бързия начин с анонс, за да се спре паниката сред хората. Той излезе чак на 17-и, на 17-и! Два дни и половина той мълча. Между другото, 17-и е сряда и на 17-и юни...


Седемнадесети, мисля, че е вторник, защото 20-и е петък.


О, кей, добре! Седемнадесети е вторник. В сряда тогава, на 18-и, имаше успокоение и ми докладваха изпълнителните директори, че хората са свалили заявките си за тегления. Аз бях се поуспокоил, че може да се овладее ситуацията.
Спомняте ли си какво стана тогава?
Първо, изтече един анонимен сигнал от Централната банка, от служител на Централната банка изтече пак в онези медии, дето нямат нищо общо с Пеевски.


Че се разследва Гунев?


Че се разследва Гунев. Малко след това главният прокурор, като един говорител на прокуратурата, обяви официално това нещо – че се разследва Цветан Гунев във връзка с лоши практики в Корпоративна банка.
Какво е целял главният прокурор? Целял е да се хване престъплението или да се събори банката?! Очевидно – второто.


Колко скрити лица има извън списъците? Цитирам Косьо Симеонов, един от вашите адвокати, който каза, че на Маргарита Попова зетят и дъщерята са с над милион депозит?


Значи, нека да се разберем. Аз съм бил председател на надзорния съвет на банката. Аз не съм се ровил в базата данни на банката, както се опитват да вменяват, за да подбирам клиентите, за да ги държа с нещо. Не знам кои са скритите лица, но най-скритите лица са тези, които са преди това в банката – цялата фамилия на Пеевски, всичките му около него: от адвоката собственик, през въпросния крадец от Съдебната палата, та се стигне до изпълнителния директор на "Булгартабак" – всичките те са били със сметки в банката. Защо не покажат какви са били салдата им преди това?!


Кой е крадецът от Съдебната палата?


Този, дето нямал нищо общо със строителния бизнес на Делян Пеевски – говоря за Иван Мирински.


Светльо Витков наскоро каза: като сложихме депозита на партийната субсидия, ми предложиха лихвата да ми я прехвърлят по лична сметка.


Със сигурност господин Витков не е разбрал какво му е казано. Аз не знам какъв е бил случаят...


Случаят – дават четири-петстотин, няма значение, при лихвата – толкова рушвет в личната сметка, лихвата.


Кой ще му предложи този рушвет?


Е, той каза...


Коя? Счетоводителката на гише ще му предложи рушвет на Светльо Витков?! Дайте да бъдем сериозни.


Не, аз казвам, той го каза официално пред медиите.


Той може да казва всичко. Аз казвам следното: няма как това нещо да се случи, първо, защото хората не са в състояние да предлагат подобни услуги.
Второ, ако нещо е ставало, мога само да предполагам, не знам за какво иде реч, но вероятно преференциалните депозити бяха за физически лица. А той е искал да вземе високи лихви от юридическото лице – партията.


Партията.


Партията е юридическо лице. Понеже не му се е харесало това, че юридическото лице не може да бъде, сметката му не може да бъде олихвявана при тези лихви, вероятно той е искал нещо друго.
Каква е истината?! Ами нека да питат счетоводителката, която е говорила с него. То много лесно така да хвърляш обвинение, особено ако Бриго Аспарухов стои зад теб, да кажем.


Каква е истината тогава: Николай Велков – човекът, който ви "отвори" как да заобиколите БНБ навремето и да изкупите с десет офшорки по 10% банката, и да стане частна собственост, ми е казвал, че системата: държавните фирми вкарват десетки милиони на разплащателен влог един или два-три процента. Вие раздавате кредити на девет-десет процента и разликата от половин милиард някъде, държавни пари по 40-50 милиона годишно; купувате медии, подкупвате политици и ги правите каквото искате.


(Смее се.) Знаете ли защо ми е смешно? Банката, първо, парите в банката не са белязани. Как точно парите на държавните фирми съм ги дал аз като кредити? Как точно тези пари, същите пари на държавните фирми – белязани, като белязани електронно, съм ги дал на държавните фирми? Първо, това е несериозно.
Второ, няма такива държавни пари, които да са стояли на такива лихви. Ако някакви пари са стояли на държавни фирми, те са били два типа пари или по-скоро два типа сметки. Едните са разплащателни сметки, където, естествено, в момента лихвата е под нула процента. Не е ли така?!


Така е.


Значи на разплащателната сметка, това означава пари на виждане. Там лихвите са много ниски. Това не означава, че ако банката дава кредити на 9%, а пък парите от разплащателната сметка са на 1%, банката директно печели 8%, защото кредитът е за една година, а пък парите са до утре. Как така се случва?


До утре, ама вие се разбирате с шефа на държавната фирма срещу пълнене на гушата със сериозен рушвет да не ги тегли половин или една година.


Да, че те тези фирми – държавни, са така цъфтели и такива свободни пари са имали, че тези държавни директори са се чудели как само да ги оставят настрана. Имали сме депозити от държавни фирми и сме давали по-добри условия от депозити, отколкото те бяха преди това в предишна банка, и това беше Министерството на транспорта. За всички останали фирми, с които сме работили, основно от енергетиката, тези фирми никога не са имали свободни пари, тези фирми винаги са се нуждаели от финансиране. Ако са идвали средства по техните сметки, са оставали за няколко дни, докато те разплатят своите задължения.


Как фалиралата "Топлофикация"– София, с 500 млн. дългове, се оказа с 90 млн. в банката?


Фалиралата "Топлофикация" – София, използваше Корпоративна банка, за да разплаща към "Булгаргаз", защото основните задължения на "Топлофикация – София" са към "Булгаргаз", а пък "Булгаргаз" между другото от 2013 г., след като тръгнаха атаките срещу банката, не може да намери банка, която да го финансира. Ние сме го финансирали до 60 млн. лв., той е имал овърдрафт. Е, точно затова, понеже този овърдрафт беше на практика обезпечен под някаква форма само с пари, не е бил обезпечаван официално, но в някаква степен бяха заложени вземанията от "Топлофикация – София", по джентълменско споразумение. Затова и "Топлофикация – София" е акумулирала средствата си и е плащала на "Булгаргаз". Това е истината.
А това, че се е случило да останат тези пари – ами, в крайна сметка общо парите, които бяха открити по сметки на държавни фирми, колко са в банката?


Един момент. Първия път, когато Симеон Дянков направи проверката, бяха 480 млн., си спомням добре.


Като са били 480 млн., не знам дали това е било вярно, но като са били 480 млн, на 6 милиарда активи, това притеснително ли е било?! А сега, като са открити 250 млн., като са останали в Корпоративна банка след затварянето й, на 7 милиарда активи на банката, това не е нормално ли?


Вярно ли е, че на 19-и или на 20-и от държавните фирми са изтеглили всичките пари.


Пак казвам: тази така наречена "страстна седмица" на мен ми е като в мъгла. Аз нямам никаква информация какво точно се е случило.


Вие сте във Виена вече – беглец.


Не съм беглец. Аз просто бях нещо като щаб, хайде да го кажа "щаб за управление". След сряда, в сряда аз бях спокоен, че ще можем да овладеем ситуацията.


Че не.... на 18-и, след писмото, откритото писмо на БНБ.


Точно така! Тогава, разбира се, се случиха нещата около официалното обвинение на Цветан Гунев и вече вълната беше неудържима.


Добре, трябва да приключваме – говорим един час и дванадесет минути. Едни от основните обвинения са, че на поразия сте раздавал пари на приближени хора, свързани фирми, шофьори, камериерки, какви ли не там.


Нали това казах – че тези така наречени "бушони", на практика чрез тях са финансирани ето тези активи, ето ги (показва документи), аз съм си ги описал, за да не ги пропусна.
Ще ги прочета: "Виваком" – 77%, 100% от НУРТС; "Петрол" – 97%. Това е един милиард. Оттам нататък: "Дунарит", "Авионамс", стъкларски заводи в Плевен, винарна в Телиш, хартиен завод в Костенец, "Техномаркет", "Домо", "Литекс моторс", Корабостроителница – Русе, "Инфраструктурна компания", газоразпределителни фирми – това са финансираните.


А защо през бушони?


Как, защо през бушони? Те не са бушони. Една фирма, която е взела кредит, с който е финансирала придобиването на една компания, срещу което тази компания е заложила акциите си, това не са бушони.


В крайна сметка признавате ли някаква, хайде, ако не престъпление, грешка, нещо, което не е направено както трябва.


Аз никога не съм казвал, че съм невинен, не съм виновен, не съм вършил престъпления – първо, нито другите обвиняеми от банката. Със сигурност грешки сме допускали най-много. Най-голямата ми грешка е, че съм допуснал Пеевски толкова близко и, разбира се, от другата страна, главният свидетел на прокуратурата да ме заблуждава.
Той е човекът, който е направил най-много поразии. Най-много поразии! На всичко отгоре, ето това за първи път го казвам, в периода от 1 до 15 юни е взел, от наша семейна фирма е взел над 3 млн. лева и те са потънали. От сметка на фирма – наша!


Добре, с тези 206 млн. е гаф – очевиден.


С тези 206 млн. е гаф очевиден, ще се докаже това в съда, когато тези господа от прокуратурата благоволят да внесат делото.


Не знам! В крайна сметка, признавам си, че понеже ми е далечна тази, но ето: една цифра, която е пред мен, няма как да сте дали 300 млн. за ТВ 7. Това е някаква финансова гимнастика според мен, но в много голяма степен.


Не е финансова гимнастика. Това са амбициозните планове на Николай Бареков, които, разбира се, са финансирани през ТЦ-ИМЕ.


Един от бушоните.


Какъв бушон?


Така се пише поне.


Чакай, чакай! Как?


ТЦ-ИМЕ като един от големите, през който...


Нека да обясня нещо. ТЦ-ИМЕ държеше пряко 33% от "Виваком". Знаете ли колко е стойността на 33%? Двеста милиона евро. Това достатъчно ли е да обясня какъв бушон е ТЦ-ИМЕ. Защо ТЦ-ИМЕ беше атакувана като първа компания още през месец май и поискана нейната несъстоятелност?


Някой е имал там невърнати...


Някой е трябвало да парира контрола на ТЦ-ИМЕ. А защо изпълнителната директорка на ТЦ-ИМЕ е един от главните свидетели на прокуратурата? Защото е трябвало да бъдат хванати абсолютно всички ключови позиции в компаниите, които са важни. ТЦ-ИМЕ беше една от най-важните компании, защото тя и "Бромак" през дъщерната й компания държаха 77% от "Виваком" – 500 милиона евро!
Ето за тези бушони и за подобни бушони ние говорим. А ТВ 7 е не особено сполучлив проект, нека да се изразя така, с не особено сполучлив избор на изпълнителен директор.


Вярно ли е, че кака Мара или леля Мара е дала един кафяв тефтер на Цацаров?


Коя е тази кака Мара?


Петрова – една от обвиняемите.


Нямам идея какво е дала.


Един финансист, известен финансист, така ми каза. Тя нали беше обвиняема. И че с този тефтер се е откупила, така да се каже, от прокуратурата.


Нямам идея за какво точно става въпрос.


Мария Петрова. Знаете я! Счетоводителка или главна счетоводителка.


Маргарита Петрова, тя е главен касиер.


Така. Един от, фактически през нея. Имала е някакъв тефтер, на който си е записвала на кого колко дава.


Не знам какво точно и как е предоставено. Като ги имат тези доказателства, да вкарват делото в съда.


Нямате притеснения?


Как да имам притеснения? Моят път към доказване на истината е само през съда.


Хубаво. Притеснения нямате от съда, така ли да разбирам?


Притеснения имам от натиска върху съда от страна на прокуратурата. Съдът е малтретиран от прокуратурата, съдиите са малтретирани от прокуратурата. Има достатъчно доказателства за това нещо.


Последното, би трябвало Бойко Борисов да (...) подкрепа. Отменя обществени поръчки.


Бойко Борисов сам си знае. Фактът, че поръчки на такива стойности са били спечелени от компании, казват близки до Пеевски, по време на това правителство, в което ДПС е в опозиция, е многозначителен. А начинът, по който се развалят тези поръчки, вече е друг, но има особености на пейзажа.


Накрая, какво ни чака примерно в следващите три месеца, шест месеца? Какво ни чака като държава имам предвид? Вие бяхте дал една убийствена прогноза: дългова спирала със свръхинфлация, със свръхзадлъжнялост от 8-10%.


Дълговата спирала вече е факт. Няма как да се излезе извън дълговата спирала, докато икономиката не работи и няма постъпления в бюджета. Според мен данните за бюджетния дефицит са манипулирани, реалният бюджетен дефицит е много по-висок.


Той се кълне и се бие в гърдите – Бойко, че три милиарда повече от контрабанда, под 3% дефицит, 3% растеж.


Не мога да коментирам колко са събрани от пропаганда. Това не е моя работа, пък и нямам тези данни.


От пропаганда или от контрабанда? Грешката е вярна като че ли. (смее се)


Да (смее се), добра игра на думи. Нямам идея наистина. Не вярвам да е вярно това, още повече че според мен има в момента недоотчитане на определени бюджетни разходи, несъпоставими по периоди. Така че за мен бюджетният дефицит е доста по-висок.


Какво ни чака?


Нищо добро, ако не променим с нещо нещата. А това нещо е да заработи икономиката, да спре натискът върху бизнеса. Да се даде възможност на бизнеса да се развива. С практиките на Пеевски това няма как да стане.


Човекът излезе на светло, какво тогава?


Кой е излязъл на светло?


Обяви къде и какво купи – сградата на БТВ, 5-те процента в "Булгартабак".


Сега гледам, че се е отказал. Не знам от кое се е отказал.


От петте процента в "Булгартабак".


А, от 5-те процента. А дали е съумял да извади майка си от фондацията в Лихтенщайн.


Там какво има?


Нищо. Има фондации, които са собственици на една австрийска компания, която пък държи 80% от "Булгартабак".


Демек кой е собственик на "Булгартабак"?


Не знам кой номинално в момента се води собственик, но в една от фондациите присъства майка му, присъстваше майка му поне.


Ирена Кръстева

© Цветелина Белутова

Ирена Кръстева


Една от фондациите е собственик на…


На австрийската компания.


Която пък е собственик на…


Не знам какво точно е осветлил и с какви пари е осветлил. Затова казах: ако има нормален НАП, нормален шеф на НАП – не Бойко Атанасов, дали проверката на балканска медийна компания ще издържи. Казах!


Последен въпрос: какво го чака Бойко? Какво трябва да направи и какво го чака? Каква съдба го чака?


Бойко трябва да направи всичко възможно да скъса опашката си. Въпросът е дали тази опашка не е отишла прекалено нагоре по гръбначния стълб.


И да не може да се скъса.


(Смее се.) Тогава става (смее се) опасно за живота.


Обяснението за тези обществени поръчки и спирането им?


Обяснението е едно – опит точно в тази посока.


Външен натиск? Той се кълне, че няма външен натиск – по някакво негово просветление негово, катарзис някакъв.


Външен натиск очевидно има. Самият факт, че Жан-Клод Юнкер официално предупреди, че има шанс България и Румъния да бъдат разделени, това вече е форма на външен натиск.
А по отношение вече на конкретните поръчки, аз нямам представа какво точно се е случило. Но ако малко неговите подопечни министри бяха гледали изпълнението на проектите от страна на фирмите, които по никакъв начин не са свързани с Пеевски, щяха да си дадат сметка, че нещо не е наред.
Знаете ли колко фирми – подизпълнители, са ужилени от главните изпълнители? След като са извършили работата – колко качествено е друг въпрос – и не им е платено. А пък въпросната фирма, фамозна фирма ПСТ е фалиралата фирма на Божков през 2012 г., която неизвестно как е събрала технически възможности, за да изпълни проект от 500 млн. лв. Това обаче си е проблем на неговите министри.


Ясно. Добре, последно изречение?


Вярвам, че справедливостта ще победи!


Все се заричам, че е последно, но наскоро казахте нещо, което звучи като някакъв арогантен виц от вашите уста: не съм откраднал нито една държавна стотинка.


Абсолютно! Твърдя! Имам обслужени доходи и платени данъци, платени данъци аз и моята фирма за над 40 млн. лв. В момента се опитват да фабрикуват обвинения чрез КОНПИ (Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество) най-общо. Имам 40 млн. лв. платени данъци аз и фирмата ми "Бромак", което означава, че поне 400 млн. лв. доказани доходи.
Тези хора в момента, освен че правят ревизия на ревизията – това доказвам с данъчна ревизия през 2013 г. – тези хора, освен че правят ревизия на ревизията, повтарям, се опитват с техния акт срещу мен и моето семейство да инкриминират плащането на данъци. Каквото и да правят те, могат да ни отнемат всичко, няма да успеят да ме направят нихилист. Това си е за тяхна сметка.


И още нещо, което ми направи поразяващо впечатление: "Ако открият някъде недекларирани пари, подарявам им ги всички плюс два процента фидуциарна лихва", ако не бъркам.


Това го поисках за себе си.


А именно?


Шегувам се, разбира се. Казвам, абсолютно отговорно заявявам, че нито една стотинка нямам изнесена навън, без необходимото основание. Всичките средства, които имаме по наши сметки с моята съпруга, са декларирани и в БНБ, и пред данъчните, и те са обслужени данъчно. Ако казвам, извън тези средства има някакви други средства, трябва да ми платят такса за това, че съм ги запазил.


Стенограмата е предоставена от телевизия Би Ай Ти

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cases
  cases
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Сериалът продължава ...

 2. 2 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Мазен нагъл мошенник...

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 4364 Неутрално

  Нагъл и аругантен тип,типичен продукт на ДС.Изкуствено създаден банкер.

 4. 4 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Всъщност двама мазни нагли мошеници, от които единия е и умен....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 5. 5 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1095 Любопитно

  "Първо, тези преференциални депозити, ... Това е специален продукт, който е разработен на база на дългогодишно изследване, включително и на психологическите тенденции на пазара."

  TAKE THE RED PILL!
 6. 6 Профил на delfina
  delfina
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Колкото повече време минава, толкова повече маже ли, маже....

 7. 7 Профил на Klatikurti
  Klatikurti
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Не е, като да не е прав за много от нещата - особено за Прокуратурата и рибата!

  "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
 8. 8 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Цацата не може/не иска да доведе Цецо от Белград, а се пъчи пред ПрасПрес, че щял да прави реформи. Жалък!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 9. 9 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "...смея да твърдя, че почти няма знаково дело по обвинения след 2013 г., тоест след идването на Цацаров като главен прокурор, което да не е поръчково и то поръчка от същия център, който поръча и Корпоративна банка. Да, твърдя го!"

  Дневник, поздравления, че сте публикували стенограма на цялото интервю на Василев. В него има такива разкрития за политическата ни класа, за зависимостта на ръководни лица от правосъдните институции и общото им участие в престъпни схеми, че биха разтърсили даже африканска държава...

 10. 10 Профил на the социалиста
  the социалиста
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Всичките криви, той - прав.

  А кинтите ги няма.

  Га яди кифтета, ни рива, ни дава интервюта. Хилеше се само.

  Ако социализмът беше нещо хубаво, целия свят щеше да бъде социалистически. Не само една Северна Корея.
 11. 11 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#1] от "cases":
  [quote#1:"cases"]Сериалът продължава ... [/quote]

  Само дето много скъпо ни излиза тоя сериал. Ние го плащаме, ние и децата ни. А тия, които организираха изкуственият фалит на банката и сега грабят активите й, ще купуват гласове, прокурори, съдии, ще си осигуряват индулгенции, обществени поръчки и най-вече власт, за да продължават да пълнят джобовете си. И така ще бъде, докатолюпим семки и гледаме "сериала", вместо да ги изметем. Веднъж и завинаги.

 12. 12 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Цветан Василев казва много истини и затова Борисов и Цацаров нямат интерес той да говори публично.Прав е,че има право да не се върне!

  Tony
 13. 13 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 869 Весело

  Наглец отвсякъде е дон Цеци..... Жалко че Цацаров не знае точно как да си го "поиска" от Сърбия, затова и патова ситуация ..... Жалко.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 14. 14 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  [quote#9:"abygale"] че биха разтърсили даже африканска държава...[/quote]
  Да,ама при нас не!Това е
  положението!Всички са
  сълзички кристални.

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА
 15. 15 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Прокуратурата може и да се държи като Инквизицията, ама и ти, Василев, си една вещица с мустаци!

  Когато беше "най-богатият човек в България", прокуратура и съд някак не те смущаваха. Сега, справедлив процес искал. Ако има справедлив процес за тебе, в затвора ще изгниеш!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 16. 16 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1094 Весело

  Така трябва, но е само на думи , за такива крадливи вещици и магьосници като теб

 17. 17 Профил на Злото ченге
  Злото ченге
  Рейтинг: 261 Неутрално

  Ами че тя си е инквизиция!
  А само какви идиотски мотиви за отказ за образуване на досъдебни производства срещу главните герои, за които Ц.В. говори в това интервю, не е за вярване!
  И тези, които ги изготвят, наричат себе си юристи!?

  The war has begun! - www.fightcybercrime.net [Код: „Схемите не са това което са!“]
 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8253 Неутрално

  А Цацаров е Великият инквизитор.

 19. 19 Профил на evolutionary
  evolutionary
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Незнам, кой е прав и кой крив, но поне разговор в съда трябва да има, а нека законът реши обективно. Естествено, че трябва да има съдействие за сигурността, ама пък и толкова време да не може 1 разговор да се проведе?! Става дума за 4 млрд все пак!

 20. 20 Профил на mammita
  mammita
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Не забелязвате ли, че всяко интервю на Цветан Василев е провокирано от определени хора. Първоначално обвиняваше в изказванията си БНБ. Говореше, как те нарочно били фалирали КТБ и така нататък. После го погнаха прокурорите с искане за екстрадиране в България. Веднага се почнаха нападки как Прокуратурата се използвала за бухалка, как някой я владеел и не знам си още какво. Съвсем случайно излязоха и едни сметки на съдии в КТБ. Всичко това според мен се прави с цел да се дискредитира всеки, който не е удобен за Василев. Няма да може да се крие вечно в Сърбия и съвсем скоро ще трябва май да се изправи пред българския съд. Просто гледа да си постели килимчето, че и да го признаят за виновен да може после да разправя, че бил отново жертва, че всичко било нагласено и какво ли още не. За мен Василев трябва да лежи в затвора и трябваше доста отдавна да е влязъл там.

 21. 21 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6575 Неутрално

  Добре ги наприказва, но парите ги няма и ги взеха от нас, дадени на пеевските и други чрез необезпечени кредити.

 22. 22 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  Покушение – да ви застрелят, да ви убият?

  Не знам по какъв начин. Може би не толкова героика, може би... Има и по-елементарни начини.
  ...............
  Това е напълно ясно. Просто визира случайни нещастни случаи и внезапни кончини...
  А тези работи не се подготвят от престъпници - те нямат капацитета за това, а от ченгета.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 23. 23 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  Жалко, че това интервю не го направи някой журналист, печен във финансовата сфера, много неща се плъзгат само по скандала, а липсва дълбочина на въпросите.
  Цветан Василев очевидно си търси трибуна, защото разбира, че от прокуратурата му кроят шапка. Ех, колко неща още можеше да каже...

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 24. 24 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2693 Неутрално

  "Химик ли е, не го знам. Почетен консул. Те там си предават като щафета."

  Дали визира Бориславова?!
  😄😄😄

  I Want To Believe
 25. 25 Профил на melani_simeonova
  melani_simeonova
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До кога този крадец Василев ще ни разиграва?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK