Приемът в университетите с ниски показатели ще бъде намален с около 20%

Зам.-министър проф. Николай Денков

© Надежда Чипева, Капитал

Зам.-министър проф. Николай ДенковСлед промените в закона за висшето образование ще има университети, за които приемът ще се запази в рамките на капацитета им, но и такива, в които той ще бъде намален с между 10 и 20% или дори повече. Това ще зависи от три групи фактори - качеството на образованието (измерено с акредитационната оценка), качеството на научната дейност, и може би най-важната - реализацията на завършващите студенти. 


Това обяснява заместник-министърът на образованието и науката в ресор висше образование проф. Николай Денков в интервю за в. "Стандарт". 


"През 2010-2011 учебна година държавата е субсидирала 44 хиляди първокурсници при завършващи 70 500 ученици. През миналата година отново е субсидирала 44 хил. студенти, но завършващите ученици вече са били 59 хил. За следващата година очакваме да завършат 53 хил. ученици. С две думи - учениците са намалели с 25%, а ние продължаваме да субсидираме един и същи брой студенти. При това процентът на субсидираните завършващи ученици, които започват първи курс във висшите училища, е станал толкова висок, че няма как да се осигури качествено висше образование", посочва Денков. Според него намаляването на приема е един от най-важните елементи на промяната. 
Другата важна задача е да се осигури по-високото субсидиране на университетите с по-високо качество. Двете неща са взаимосвързани и ще позволят на университетите да се концентрират върху това, в което са най-добри, смята зам.-министърът. Промяната в приема ще стане чрез използване на таблици с коефициенти, които вече са подготвени и до две седмици вероятно ще бъдат публикувани за обществено обсъждане на сайта на министерството. 
По думите му двата най-безспорни показателя, включени в таблиците, са безработицата сред завършващите студенти и приложението на висшето образование от дадена специалност и университет. Но редукцията на студентски места няма да важи като цяло за вуза, а само за специалностите, в които проличава неефективност. За сметка на това може да има увеличение в други специалности, където завършващите постигат успех и се реализират по специалността си. 


Зам.-министър Денков дава пример с два университета - Висшето училище по комуникации и пощи и Техническия университет в Габрово
"В единия случай става дума за Висшето училище по комуникации и пощи, което в направление "Администрация и управление" е на 12-о място с 40 точки от 100 възможни. Безработицата на завършилите това професионално направление е 5.39% при средна за всички висшисти 3.74%, тоест близо два пъти по-висока. А приложението на придобитото висше образование е само 16%. Очевидно този тип обучение не е добро за студентите, защото не им помага да си намерят адекватна работа. Било е добро единствено за висшето училище, което се е стремяло да привлече субсидии.


В същото време това висше училище има и друго професионално направление - "Комуникационна и компютърна техника" - и там нещата изглеждат значително по-добре. Девето място с 47 точки, а безработицата е 3.11%, т.е. под средната за висшистите в страната. Приложението все още не е блестящо, но все пак е два пъти по-високо, отколкото в другото професионално направление. Много по-смислено за това висше училище е да се фокусира само в направлението, в което е по-добро и пазарът изпитва остра нужда от специалисти", казва Денков.  


Вторият пример е сходен - цели 6.6% от студентите на Техническия университет в Габрово, които завършват икономика, остават без работа след това, а по-малко от една четвърт от тях се реализират в професията, за която са учили. Специалността "Икономика" на ТУ-Габрово е на "незаводното 16-о място", посочва Денков, докато икономистите, завършващи Стопанската академия в Свищов или Софийският университет, които са съответо на седмо и първо място в класацията се реализират масово. Значи че, няма проблем с икономистите по принцип, а с качеството на обучението точно тук.


За сметка на това, Габровският технически университет е сред лидерите в обучението по Електротехника, електроника и автоматика (на 5-о място в страната) и е логично акцентът да е поставен именно върху инженерните и техническите специалности, смята зам.-министърът.  


На въпроса как ще се отрази промяната върху бюджетите на висшите учебни заведения, Денков отговаря, че разчетите за тази година са направени и на базата променената оценка за качество. "Важно е да се разбере, че за едно по-голямо висше училище крайният бюджет е комбинация от повишаващи се и понижаващи се бюджети за отделните направления. Това позволява на ректорските ръководства да видят кои са печелившите и губещите, и да адаптират приема, така че да бъдат печеливши от новата система.", казва той.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Малко е. Трябваше още по-драстично да намалят приема в тези "т.нар." ВУЗ-ове.

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7636 Неутрално

  А някой направо да ги закриват.Да останат 10,но да произвеждат наистина високо образовани специалисти,а не продавачи и касиерки.

 3. 3 Профил на Компетентен
  Компетентен
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Тези мерки засега звучат ОК, но дано се приложат. Защото при нас са много думите и малко действията.

 4. 4 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Икономика в ТУ-Габрово = Машиностроене в УНСС.

 5. 5 Профил на dimov_a
  dimov_a
  Рейтинг: 237 Весело

  Ей ще нарушите перфектната симбиоза. ВУЗ - те от повече студенти, а завършващите средно образование с лекота да запишат "нещо висшо" за радост на мама, тати, баба.....

 6. 6 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Печатат дипломи, бълват ненужни кадри и после се чудят защо не могат да си намерят работа по специалността.

 7. 7 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 849 Неутрално

  трябва да останат 15 университета, 5 медицински, 5 технически и 5 хуманитарни

  50 милионна Англия има 100 университета, 6 милионна България има 52......

 8. 8 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  "Трябваше още по-драстично да намалят приема в тези "т.нар." ВУЗ-ове"
  +++++ Предизборно обещание на Борисов в 2009 г.

 9. 9 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  "През 2010-2011 учебна година държавата е субсидирала 44 хиляди първокурсници при завършващи 70 500 ученици. През миналата година отново е субсидирала 44 хил. студенти, но завършващите ученици вече са били 59 хил. За следващата година очакваме да завършат 53 хил. ученици. С две думи - учениците са намалели с 25%, а ние продължаваме да субсидираме един и същи брой студенти. При това процентът на субсидираните завършващи ученици, които започват първи курс във висшите училища, е станал толкова висок, че няма как да се осигури качествено висше образование", посочва Денков. - Държавата ни има ли стопанин???? Как няма да сме беднии.....И защо чакахте толкова години? Иначе даскалите имат делегиран бюджет, което значи - намаляват учениците, намаляват учителите....

 10. 10 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Няма какво да се лъжем - кадърните деца отиват да учат в чужбина или в няколко специалности на 3-4 български ВУЗ-а, посредствените - в същите 3-4 + още няколко, а за останалите "ВУЗ-ове" са полуграмотните и неграмотни хаймани - само да харчат парите на техните. Много лош матрял се произведе последните 20 години...

 11. 11 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1319 Гневно

  До коментар [#10] от "ТМаринов":
  Нашите нотабили също пращат децата си в чужбина. Затова тяхна последна грижа е качеството на българското образование. За бюрократите от МОН важни са новите учебници - нови учебници, нова далавера, комисионни, подкупи......

 12. 12 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1510 Неутрално

  В крайна сметка ще си останат старите вузове. От новите некой англо-мангло и т.н.
  Иначе оценяването е - оставяме на пазаро, щото ние толкоз моем да мислим... Надули приема и гледат сеира колко нема да си намерят работа. Първо да видят колко администрация /примерно/ има и след това да дават кинти... Освен това в различните региони /където са ситуирани вузовете/ безработицата е много различна и за завършилите отнема по-продължително време...
  Но и това е нещо. Мое да се понаучат...

 13. 13 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  И аз мисля, че 20 е много плахо, половината т.н. университети трябва да останат без държавно плащане на студентска глава.

 14. 14 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4554 Любопитно

  До коментар [#1] от "dogwoman":

  +++++++++++++++++++++++++
  Напълно съм съгласен с твоето мнение.Аз съм габровец и знам доста добре колко измислени специалности има в ТУ-Габрово/да не говорим за синекурни длъжности/.Но това не важи само за моят роден град ,а за цялата система у нас.Няма логика у нас да има над 50 ВУЗ,а вече да сме около или под 7 милиона население и раждаемостта ще остане трайно под 60 хил.деца на година!

 15. 15 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4554 Весело

  До коментар [#2] от "Роси":

  +++++++++++++++++++++
  Веднга се сещам за един пример като онова "образователно чудо",което се води ВУЗ в Перник...............и всичко това стана по времето ,когато Агент Гоце беше президент на България........................-

 16. 16 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Намалете броя на ВУЗ-овете с 50% или на едноименните факултети пак с толкова и ситуацията ще стане по-нормална.

 17. 17 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Че то в момента има повече незаети места от тия 20%. Едва ли ще се усети изобщо.

 18. 18 Профил на George S
  George S
  Рейтинг: 274 Неутрално

  То като цяло половината ВУЗ-ове трябва да затворят. А и по скоро да се коригира средното образование, и учениците да се насочват към правилни професии. 12-токласниците ни нямат никаква идея какво да учат, за това всички записват икономика и финанси, щото им звучи добре. После правят сандвичи в МакДоналдс.

 19. 19 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4554 Неутрално

  До коментар [#16] от "ck":

  +++++++++++++++++++++++++
  И това трябва да се случи в най-близко бъдеще.

 20. 20 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2193 Разстроено

  До коментар [#15] от "bat_plamen":

  А другото чудо, наречено УниБит? Хранилка на бивши служители на ДС, "обучаващи" на държавна сметка...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 21. 21 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4554 Неутрално

  До коментар [#7] от "carmello":

  +++++++++++++++++++++
  С оглед на ситуацията у нас това звучи логично.

 22. 22 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4554 Любопитно

  До коментар [#20] от "mitko11":

  Това не го знаех.......!Но при всяко положение у нас трябва да има не повече от една дузина ВУЗ-ве!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK