Полицаи излизат на протест заради предлаганите промени в закона (допълнена)

Полицаи излизат на протест заради предлаганите промени в закона (допълнена)

© Георги КожухаровПолицаите излизат на протест заради предложените от кабинета промените в закона за МВР. Най-голямата синдикална федерация на служителите на министерството проведе пресконференция, от която се разбра, че още от днес в цялата страна може да започнат предупредителни действия на служителите на ведомството. Протести ще има до започване на реална и ефикасна реформа. Формите на протеста ще се уточняват допълнително като не се изключва нито един вариант, позволен от закона.


Ръководството на МВР е предоставило на синдикалната организация на 8 януари друг проект за изменение и допълнение на закона, който съществено се различвал от приетите на 17 февруари от Министерския съвет промени. По тази причина между двете четения на закона в Народното събрание ще се организира голям национален протест в София, обясниха от синдикалната организация.


Синдикатите са недоволни и от липсата на диалог по предложения на парламента проект за изменение в закона за МВР и отсъствието на мотиви за въвеждането на предлаганите промени.
Председателят на синдикалната огранизация Валентин Попов обясни, че тя има сериозни забележки по близо 30 % от текстовете в законопроекта. Той припомни, че за година и половина, това е 7-мата поправка на закона за МВР, което намира за неустойчива реформа.


Служителите на вътрешното ведомство не приемат и планираното намаляване на обезщетенията при пенсиониране от 20 на 12 заплати, намаляването на отпуските, което намират за чист популизъм. Финансовият ефект от редуциране на разходите ще настъпи най-рано през 2030 г., смятат синдикатите. Тогава новопостъпилите сега служители в МВР ще са направили 12 г. стаж и при евентуалното им напускане ще започнат да получават обезщетение от 12 вместо 20 заплати. Синдикатите не одобряват и създаването на агенция "Пожарна безопасност и защита на населението".


Синдикалната федерация на служителите на МВР за момента не иска оставката на вътрешния министър Румяна Бъчварова, но "това е работа на началника й". Решението за предупредителните протести ще се взема от съответните звена на синдикалната федерация в страната. Те обаче имат възможност във всеки момент да проведат предупредителни протестни действия, ако са готови за това.

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  Айде, пак народната милиция ще реве като ощипана мома как ни "пази" 24/7, а държавата се чуди как да им "пречи". Правителството не бива да отстъпва пред милиционерския рекет.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2925 Неутрално
 3. 3 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 558 Гневно

  Сега пак ще бъдем рекетирани от тези, които би трябвало да ни пазят.

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 4. 4 Профил на emil_stavrev
  emil_stavrev
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Дано този път да не им се получи. Да го видим ББ, какъв куражлия е.

 5. 5 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  всички милиционери да бачкат като мене до 67 години и да им дадат 20 заплати на пенсиониране ,иначе не .

 6. 6 Профил на qwerty112
  qwerty112
  Рейтинг: 225 Весело

  Как ми се иска да прочета поне един, едничък коментар по същество.
  Но не, все клишенца се произвеждат - "Закривай", "Рекетьори", "Нищо не правят", "Престъпници" и други подобни почесвания и поглаждания.

 7. 7 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#6] от "qwerty112":

  МВР не може да бъде реформирано. МВР е паразитна структура, която трябва да се закрие и на нейно място трябва да се създаде изцяло нова. Управляващите нито имат желание, нито имат воля, нито имат акъл за подобно нещо.

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  До коментар [#6] от "qwerty112":

  По същество:Който не работи не трябва да яде!

 9. 9 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  До коментар [#6] от "qwerty112":

  Добре, ето един: България е на последно място по доходи на населението в ЕС и на едно от първите по брой милЮционери на глава от населението. Същевременно е и с най-лош демографски прираст.

  С оглед на изтърбушената пенсионна система, застаряващото население и неефективността на МВР в борбата с битовата престъпност и контрола на движението се предлегат промени, които да удължат трудовия стаж на милЮционерите и да намалят соц. им придобивки, за да позакърпят системата. В момента средния милЮционер работи около 12 години по-малко от частника при нулева придадена стойност за БВП (държавата не създава продукт). На какво основание искат да си запазят привилегиите? Ако са загрижени за соц. справедливост - справедливо ли е частниците да работят 12 години допълнително, за да хранят бившите милЮционери?

  И още - кога КАТ ще спре да рекетира шофьорите и ще започне да осъществява ефективен контрол по пътищата? Кога ще бъде въведен реален и ефективен тест за физическа подготвеност на милЮционерите? Сигурен съм, че тези с тумбаците не могат да си хванат дори връзките на обувките, камо ли да участват в преследване.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 10. 10 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 442 Любопитно

  По същество: като се обадя на 112 за неправилно паркирани по тротоара коли, нищо не се случва.

  Сега познай дали искам да плащам за тази "услуга"?
  До коментар [#6] от "qwerty112":

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 11. 11 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  Повторението обикновено става като фарс.

 12. 12 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 733 Неутрално

  [quote#6:"qwerty112"]Как ми се иска да прочета поне един, едничък коментар по същество. [/quote]
  я дай ти един хубав коментар за тюфлеците?

 13. 13 Профил на typalypa
  typalypa
  Рейтинг: 497 Любопитно

  Като искат ранно пенсиониране и заплатки предлагам всяка година изпити. Физическа подготовка.Стрелба.Правна подготовка......И така.Който не издържи изпита....Довиждане.Също така опазване и престижа на МВР.А не като сега(да не вадя снимки) със униформата на ротативките......

 14. 14 Профил на kam27
  kam27
  Рейтинг: 874 Весело

  До коментар [#13] от "typalypa":

  Всяка година се прави всичко това ,което казвате .Дори и в повече

 15. 15 Профил на kam27
  kam27
  Рейтинг: 874 Любопитно

  До коментар [#7] от "Сотир Методиев Пеевски":
  А Вие явно сте ГОЛЕМ специалист ?Що се обаждате след като БЪКЕЛ не разбирате от тая сфера

 16. 16 Профил на kam27
  kam27
  Рейтинг: 874 Любопитно

  До коментар [#1] от "majorman":

  Кажете го на полицая от Враца и пожарникарите които рискуват всеки ден за ТАКИВА като ВАС

 17. 17 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Нормално ли е реформа да се прави в тайна, със слухове, с цел почтините полицаи да напуснат, защото те разчитат на статус и социалин пакет, нармално ли е ректор на академията да е извикан в парламента за изслушване и един ден преди това да бъда увалнен от скопото си ръководство на МВР, нормално ли е да липсва диалег и законопроекта да не е ясно кой го е писал, нормално ли е студенти по право да су упражняват върху реформата в МВР, нормално ли е в тия рискове България да остане без обучение на хора, къде отиваме може би? Нормално ли е на полицаите да се забранява да имат мнение по собствената им реформа, нормално ли е МВР да има назначени удобни синдикални лидери, сред които цари некомпетентност и изпълняват поръчения да разделят служителите. Нормално ли е най-големите чантаджии, ръководството на МВР да обиждат дребните риби на чантаджии, нормално ли е да се настройва от години българската общественост срещу всички институции, като МВР е една от най-организирано оплюваните итституции под диктовката на властта, в коя държава социолог е министър на ВР, в коя полицейската академия е на трудови договори а не са с униформи и то хора от практиката?

 18. 18 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#13] от "typalypa":

  Къде да я правят тази подготовка като закриват академията с проганване на персонала и? В сарайския университет ли?

 19. 19 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#9] от "majorman":

  извинявам се, но сте обект на пропаганда, и както повечето българи, си мислите че разбирате от МВР, е не е така, както и полицаите едва ли разбират от вашата работа.
  От години всички държавни институции че даже и църквата са принесени в жертва на полит-пропагандни внушения.
  Закриват академията на МВР уволняват ректора и въпреки евродиректива я закриват и вие продължавате да си мислите че това е нормално.

 20. 20 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#1] от "majorman":

  боже боже колко невежество с вид на убеждения изразявате. Факт ли е че полицията когато при Бойково време имаше 65% одобрение, и оттогава с реформи я сринаха до земята, с реформи и пропаганди, с реформи и пропаганди. Хиляди чместни като ректора на академията бяха смачкани и изплюти от системата. Остават корумпираните които не им трябва даже и заплата за да изпълняват служебния си дълг, при съкращения честния човек в полицията няма пари да си плати за да не бъде опраскан, нали така, вашия принос на волните и неволните тролове за сриване на МВР също е значим, и можете да се гордеете с него. Докато се сблъскате с престъпността драматично и започнете да викате помощ полиция...

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  Тези и те като гръцките фермери.Мине не мине ,стачка.Да пазят гражданите не могат,силата им е в изнудването и стачките.Да не вземем само ние да гласуваме срещу тях,защото ние им плащаме заплатите.

 22. 22 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#21] от "Роси":

  Роси, според Вас честно ли е ако ви кажат че ви вземат заработеното, щото това било реформа? Вие можете ли да върнете назад отдадения си труд спрямо работодателя? Честно ли е да те назначат с определени права и задължения, ти с оглед дохода си теглеш кредит и после се оказва че доходза ти се срива, а кредита ти е единствения дар от всеотдайната ти работа в МВР? Или където работиш? Пак казвам корумпираните ги интересува не заплатата а корупцията, те не искат и да се пенсионират млади, те искат и на сто години да цицат...Такава полиция ли искате?

 23. 23 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#22] от "ivanivanovv":

  Г-н Иванов, подкрепям ви, просто не ми се спори с глухи некомпетентни хора и платени коментатори. Желая успех на всички честни полицаи!

 24. 24 Профил на mtsvetanov
  mtsvetanov
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Свършете поне някаква работа!!! Безполезни сте! Гражданите не могат да ви разчитат за нищо! И ги е срам от некадърността и безпомощността ви!!!

 25. 25 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#24] от "mtsvetanov":

  Уважаеми господине, уверявам Ви че и днес полицията, въпреки организираната медийна кампания и черен ПР върху нея върши немалко работа, и това може да се види от всеки непредубеден човек, стига да търси обективните медийни публикации. Проблема е че тая работа поради кампанията среща все по-малко обществена подкрепа, а каква подкрепа срещаше тя, когато България се зариваше с неразкрити убийства, но се градеше политическата кариера чрез медиите на един полицейски шеф. Сега се вижда какво е отношението на шефа към бившите му колеги. С неговата благословия се правят три реформи, в резултат на които хората просто напускат системата. Във футболен мач като изгонят един играч и 90% отборът губи, тук са изгонени десетки хиляди и мачът отива по дяволите.

 26. 26 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#12] от "historama":

  С реформите общественото доверие в МВР спада от почти 70 на нищожни проценти днес.
  Да казваме че реформите са полезни в тоя им вид е абсолютна глупост. Полезни са за престъпниците с белите якички.

 27. 27 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#10] от "Mark Twain":

  Колко е плитка медийната кампания, до вчера за затвор за висока скорост, днес за биячите по пътя. Само да се отклонява вниманието от фиаското с реформата на МВР, от кояато се губят пари, кадърните полицаи, перспектива, сигурност, развитие на полицията, която дискриминира едни полицаи за сметка на други по поне пет признака.
  Направете справка в България и ще установите че по времето на Борисов в страната имаше десет пъти повече такива улични инциденти, НО ТОГАВА НА МВР СЕ ПРАВЕШЕ ПОЛОЖИТЕЛЕН А СЕГА ЧЕРЕН ПИАР, ЩОТО ТОГАВА ТРЯБВАШЕ ДА ГО НАПУДРЯТ бОЙКО ЗА ВЛАСТТА, А БЕЗ МВР той никога нямаше да помирише премиерлския стол. Сега идеята е МВР да се плюе, да се срине от години се води тоя черен пиар, и ето че както преди общественото доверие в МВР беше умопомрачетилно при стотици неразкрити поръчкови убийства, днес е много ниско при доста по-добри обективни показатели. Това е нашата медийна среда в която се въдят политици като Бъчварова - те са решили да ИЗПЪКВАТ С черен пиар върху МВР. Е, изпъкват ли?

 28. 28 Профил на mtsvetanov
  mtsvetanov
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#25] от "ivanivanovv":

  Не знам! Знам, че плащам за СОТ, знам че когато ми разбиха (никак не евтиният) автомобил в опит за кражба никой не си мръдна пръста, само на мен ми създадоха разправии. Знам че ме е страх да си пусна децата да ходят по улиците сами.

  Така че, уважаеми, от моя гледна точка - не вършите нищо.

 29. 29 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#28] от "mtsvetanov":

  Трябва да знаете, че няма държава в света, в която да се резкриват всички престъпления. Важното е да са дошли, да са огледали колата ви, да са направили оглед, да са иззели мирисови следи, оупссс, ама те май закриха експертите с кучетата дето с тяхна помощ се хващаха по мирис престъпниците. Йовчев приватизира сод при МВР, за да могат частните охранители да си вдигат цените неконкурентно така че ако започнеш с всяка година да плащаш повече, то е пък заради Йовчев.

 30. 30 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#10] от "Mark Twain":

  Но причината не е в некадърниците в полицията. Причината е много гадна. И комплексна. И е свързана с гадните слухове за отнемане на заработените заплати, от която напуснаха част от опитните полицаи, които се борят с автомафията. Причината е и в това че министърката наред обясняваше на полицаите че могат да си работят и да вземат и пенсия. Примамката в капана. И много и повярваха и си подадоха в нои за пенсия. Обаче в същото време вкарват в парламента промяна в закона, според която тези които са подали заявление за пенсия да бъдат уволнени. Това честен подход ли е? Те попадат в една задънена улица и също вече напускат, за да не ги гонят утре. И когато айдуците видят че няма полицаи с опет те какво правят - ами крадат, защото полицай се става с поне пет години ПРАКТИКА. И много мислене непрекъснато. Но все пак тоя черен пиар за колите ако е нетенденциозен следва да отчете че преди години кражбите на коли бяха няколко пъти повече.

 31. 31 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  Сякаш полицията не иска да се реформира изобщо, а политиците ни говорят само за орязване на разходи без да обеснят какво точно и защо искат да променят. Та докато не се седне и двете страни не изеснят позициите си няма как да се получи нешо повече от частични и половинчати промени, които на практика само закърпват един проблем, за да се появи друг.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 32. 32 Профил на mtsvetanov
  mtsvetanov
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#29] от "ivanivanovv":

  Нито едно от тези! Не дойдоха (разкараха ме до РПУ-то), не взеха отпечатъци, всъщност дори не излязоха да ми погладнат автомобила. Караха ме да пиша обяснения, сякаш аз съм престъпникът, и естествено се държаха неуважително и пренебрежително - какъв съм аз та да им създавам работа и главоболия. И това в София, в РПУ-то в Симеоново, в академията им - ПОЗОР!

  90% са некадърни, корумпирани търтеи - ФАКТ!

  И не съм малоумен, знам че 100% разкриваемост няма, проблема е че нашата полиция и 10% (за авто кражбите 1%) не прави, и по-лошо - няма желание да го прави!!!

 33. 33 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#32] от "mtsvetanov":

  Чувал съм много добри отзиви за началничката на районното - Петрова, отиди при нея и и обясни за проблема, но го разкажи обективно - какво е станало, какво си чул и видял и така.
  При добра работа и къртовски труд около 10-26% от крадените коли трябва да се разкриват. При работа на новобранци с хъс без опит - 5-12%. При пробита система - нула процента, а разкритите случаи не са същински кражби а дете взело кола да се повози и тем подобни. Желая ти успех да ти върнат колата, а бандитите да се озоват на топло. От теб зависи много, отстоявай си правата. Но не плюй по цялата полиция защото има и хора които не заслужават да са обект на черния пиар. Отговорността на колаборационистите на бандитите в мвр е лична.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK