Как заплатите растат в условия на увеличаваща се безработица

Как заплатите растат в условия на увеличаваща се безработица

© ShutterstockЗа разлика от много европейски страни в България е налице е постепенно и плавно увеличение на брутното и нетно възнаграждение от 2001 година насам. Тази тенденция не се влияе от социални и икономически фактори като глобалната финансова криза от 2009 например. Процесът е нелогичен от икономическа гледна точка, като в момент на рецесия би следвало да се наблюдава замразяване на заплатите и дори намаляването им предвид влошените финансово-икономически условия. При средна брутна заплата през 2001 г. в размер близо 1300 евро през 2013 тя е почти 5000 евро.


Основната причина за тази тенденция е, че при влошени икономически условия пазара на труда напускат първо най-нискоквалифицираните, респективно най-ниско платените, което автоматично води до повишаване на средните приходи. Друг фактор е значителното увеличаване на заплащането в няколко конкурентоспособни сектора, като IT например, изискващи специфични умения и квалификации.


Тези и други тенденции в развитието на трудовия пазар в България бяха изведени в доклада на неправителствената организация "Линкс". Той бе представен днес по време на семинар, озаглавен "Отворените данни и политиките за заетост: нови подходи".
В момента безработицата е в процес на спад, сочат още изведените данни. За наблюдавания период пикът на безработните е бил през 2001 година, когато те са 20% от населението. Преди рецесията пък се отчитат най-ниските нива – едва 5.6%. По време на кризата логично се наблюдава увеличаване на безработицата, като през 2013 г. се постига своеобразен рекорд от 13%. Впоследствие положителното стопанско развитие я свива като през 2014 г. е 11.4%. Значителен проблем се явява процентът на дългосрочно безработните, посочват авторите на доклада.


Положителна за икономиката на страната тенденция е и увеличаването на средната продължителност на трудовия живот. През 2013 тя достига 32 години, а най-ниска е била в началото на наблюдавания период през 2001 г. – 29 години. Най-високите си нива показателят бележи преди рецесията. През 2008 г. продължителността на трудовия живот е 32.2 години. Този показател е от изключителна важност при настоящите неблагоприятни демографски условия и застаряване на населението, посочват експертите. Отложеното във времето пенсиониране и по-голямата продължителност на трудовия живот водят до по-голяма устойчивост на публичните финанси - заради увеличените приходи от социални осигуровки и намалени разходи за пенсия. Те също така помагат на работещите по-дълго време да разполагат с доходи от трудова дейност, които са по-високи от тези пенсия.


Основното перо на държавните разходи по отношение на трудовия пазар (около 340 млн. евро за 2013 г.) са помощите и обезщетенията при безработица.


Като мерки за подобряване на ситуацията на пазара на труда авторите на доклада препоръчват да се намалят разходите за безработица и да се стесни обхватът на програмите за временна заетост. Причината е, че подобни мерки не доказват своята ефективност, оказват отрицателен ефект върху икономическите стимули за започване на работа и не разрешават нито един структурен проблем на пазара на труда.


Важно е също така да бъдат разширени програмите с по-висока ефективност като услугите по заетостта и обученията и квалификациите според нуждите на пазара. Както и намаляването на броя на трайно безработните.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  32 години била средната трудова заетост за живот ,а сега искат поне 48 години ,тоест за младите ще е един живот и половина , та след това ще вземат пенсии за разлика от милиционерите ,които ще работят пак 20 години и ще вземат максимална пенсия ,ей де са парите на пенсионната система ,едните ще бухат 2 пъти повече от другите ,за да вземат другите 3 пъти повече пенсия от тези ,по простите ,дето плащат цял живот данъци

 2. 2 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  Колко хора вземат средна брутна заплата 5000 евро?

 3. 3 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 564 Весело

  " При средна брутна заплата през 2001 г. в размер близо 1300 евро през 2013 тя е почти 5000 евро."

  ..................

  Тези нули за нищо ги нямате...

 4. 4 Профил на Trevor
  Trevor
  Рейтинг: 229 Неутрално

  А за минималната заплата и осигурителни прагове някой нещо да се сети? Щото именно тези централно спуснати изкуствени бариери гонят ниско квалифицираните или в безработица, или в най-добрия случай в "сивия" сектор.

 5. 5 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  Не само напускането на нискоквалифицираните играе роля. В обществения сектор заплатите са по-високи и на светло, а при криза той никак не бърза да освобождава хора колкото частния. Така големите и изсветлени заплати натежават

 6. 6 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5463 Неутрално

  С помощите и обезщетенията при безработица и услугите по заетостта и обученията и квалификациите нищо не става.
  По-рано имаше програма по която държавата плащаше част от осигуровките на наети от трудовата борса-това наистина работеше.

 7. 7 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Да не би да става дума за 130 и 500 вместо 1300 и 5000?

 8. 8 Профил на Андрейко
  Андрейко
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#2] от "Читател - подкрепям budd.bg":

  Това е на годишна база!

  Sileto et spera!
 9. 9 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#7] от "Big Muzzy":

  Сигурно имат предвид годишна.

 10. 10 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5692 Неутрално

  До коментар [#2] от "Читател - подкрепям budd.bg":
  Това е годишно.

 11. 11 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Годишно е това!
  Чакайте, че се стреснах..

 12. 12 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  До коментар [#8] от "Андрейко":
  До коментар [#10] от "Blood Red Skies":

  Така може.

 13. 13 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Липсата на квалифицирани кадри също бута заплатите, защото малкото налични кадърни струват все по-скъпо.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 14. 14 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Как намаляват броя на трайно безработните?
  Голям натиск в БТ над трайно безработните, принуждавани са да започнат работа във фирми, известни с голямо текучество на кадри, същевременно знаят, че безработното лице няма да издържи в тази нежелана фирма, където се прилага каторжен труд. Но не това е важното. Важното е лицето да се отпише от БТ, като така се намалява броят на дълготрайно безработните. Наетото на работа лице не издържа дълго време на нечовешките условия на труд и напуска. Връща се отново в БТ, но вече не е дълготрайно безработно лице, а е новорегистриран безработен. Статистиката е подобрена. Така се бори безработицата.
  Един порочен кръг.

 15. 15 Профил на nec4e
  nec4e
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Един мой преподавател по статистика казваше , че има 3 вида лъжи : лъжа,опашата лъжа и Статистика .

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 16. 16 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 727 Неутрално

  При 40 % сива икономика и брутния ни вътрешен продукт е доста повече. Само си представете, че почти всички търговци на коли, авторемонтни сервизи, бригади за външен и вътрешен ремонт , не плащат и не декларират нищо, а това са огромни пари. Отделно работещите в нашата държава са към 2 млн. И се получава така, че два милиона изкарват по- голям продукт от 5 милиона при комунистическата държава.

 17. 17 Профил на violetp
  violetp
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И аз искам 1300 евро заплата.

 18. 18 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  До коментар [#3] от "puknatastotinka":Май говори за годишни заплати ...

 19. 19 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1812 Любопитно

  Интересно.. това НПО "Линкс" е много интересно.
  Ето част от визитката им: $$$Верни на своята мисия да създаваме връзки и устойчиви взаимоотношения, ние решихме да започнем от себе си и да обединим натрупания опит в областта на местното развитие, гражданското участие и овластяването на индивиди и групи, и държавното управление в едно ново начинание.$$$$$

  Ето го и екипа :

  Членове на Общото събрание:

  Теодора Гандова
  Милена Недева
  Мариана Хил
  Тихомира Трифонова
  Ива Тодорова
  Мая Стаматова

  И ето и уплавителния съвет : - председател на УС
  Теодора Гандова е магистър "Българска филология" - СУ "Климент Охридски" и до 2001 г. работи като Изпълнителен директор на Център за социални практики.;
  - член на УС Милена Недева е магистър "Английска филология", СУ "Климент Охридски" и Изпълнителен директор на Асоциация ОБЛИК до 2001 г. От 1994 г. работи и като Директор на програмата за България на Международен републикански институт.

  А ето ги и донорите. Нищоизненадващо за стандартните ОО, СБ, Тръстът за "гражданско" общество....

  Партньори

  Агенция по заетостта
  Институт за развитие на публичната среда
  Институт Отворено общество
  Маркет ЛИНКС
  Община Козлодуй
  Община Крумовград
  Община Кърджали
  Община Монтана
  Община Пазарджик
  Община Панагюрище
  Община Сливен
  Столична община
  Фондация за развитие на предприемачеството
  Фондация за реформа в местното самоуправление
  Център за изследване на демокрацията
  Център за либерални стратегии
  ЦНПО – Кърджали
  The Matra Programme
  The World Bank
  transFORMA
  Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe
  USAID

  Изобщо Октоподът се разкри следващото непублично пипало и ни показа как трябва да се работи 48 + години
  Разбира се отново мантрата да се спират помощи и да намаляват работни места. Като икономия. Изобщо пропагандата върви оптимално. Нов шоков курс.
  Глобализация в действие. И контролирана мизерия щото българите сме в повече на някой...
  !

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7554 Неутрално

  До коментар [#3] от "puknatastotinka":
  Навсякъде в света заплатата се отчита годишно.
  Що се отнася до увеличението,като тръгнеш от много ниска база,съвсем нормално е увеличението в % да е по-голямо.

 21. 21 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  До коментар [#7] от "Big Muzzy":

  Не бе Мъзи, то туй е за цяла година май.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 22. 22 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Защо говорите в Евро? Това е напълно подвеждащо и безсмислено. Като отидите в магазина в Евро ли пазарувате или в лева? Цената на един хляб в евро ли се измерва или в лева? Все едно да кажете, един хляб е 50 милиона китаиски юана, и какво? Говори ли ви това нещо? Не. Много се дразня като някои ми каже ''получавам само 300 евро!'', не получаваш 300 евро, а 500 лева, голяма разлика. Цените се определят в лев, услугите и стоките струват левове, а не евра. Цените се нагласят и начисляват спрямо покупноста на валутата. ДНЕВНИК ще е добре да покани някои които разбира от икономика да говори за подобни неща.

 23. 23 Профил на t_
  t_
  Рейтинг: 458 Неутрално

  За годишни заплати може и да е вярно. Или по една нуличка са пляснали отгоре.
  А за "парадокса" - всъщност едва ли е парадокс. Поради ниското ниво на заплатите много хора точно в трудоспособна възраст излязоха в чужбина. Голяма част от тях са образовани( много по линията на студентските бригади ). И резултатът - за един относително кратък период работодателите от възможност винаги да намерят някой стигнаха до ситуацията в която не достигат образовани кадри, а необразованите не могат да им вършат работа. Като добавим и абсолютното нежелание на младите вишисти(на всички млади всъщност) да работят за заплата от 600 - 800 лв и желанието на работодателите да дават толкова, изтичането на мозъци е съвсем закономерно.
  Остава въпросът: Работодателите, които имат възможност да платят повече, ще го направят ли или ще загубят кадърни служители за сметка на увеличаващите? То тази ситуация е ясна в цял свят. Даваш - получаваш.
  Голям номер си направиха сами работодателите - от "като не ти харесва, махай се, отвън чакат и веднага и вземам някой", каква стана тя сега...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK