Системата за пръстово идентифициране е скъпа, но сигурна, уверяват от здравната каса

Иванка Кръстева

© Надежда Чипева, Капитал

Иванка КръстеваЗдравната каса е избрала най-скъпата оферта за пръстово идентифициране не по цената, а по показател "сигурност", обясни пред Би Ти Ви Иванка Кръстева, подуправител на НЗОК.

Офертата е събрала максималните 65 точки  за техническото предложение. Тази система не снема пръстов отпечатък, а прави код от три произволни точки на пръста, каза Кръстева.


От касата не отричат, че спечелилата фирма е предложила 4 пъти по-висока цена от фирмата, класирана на второ място, но тя е събрала максималния брой точки за технически параметри, а втората е получила минимален брой точки.


В заданието цената е имала по-ниска тежест от техническите параметри, каза подуправителят на касата. Фирмата, класирана на второ място, има 10-дневен срок от 26 февруари да оспори избора на касата пред Комисията за защита на конкуренцията.
Системата няма да снема пръстов отпечатък и съответно няма да прави снимка на специфичните гънки на пръстите. Трудноподвижните пациенти ще могат, както досега, да упълномощават друг човек - роднина или кмет, да получава от аптеката предписаните лекарства.


От позитивния лекарствен списък не е извадено нито едно лекарство за онкоболните, каза още Кръстева. Подуправителят на здравната каса съжалява, че лекарският съюз взе решение да не подпише Националния рамков договор, според нея параметрите, предложени от НЗОК, са много добри.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK