От края на март кръстовището на Попа в София ще е напълно затворено заради метрото

Кметът на София Йорданка Фандъкова инспектира строителството на метростанцията до "Хладилника", което ще тръгне от 31 юли. Тя беше придружена от районния кмет Любомир Дреков (отляво) и шефа на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев.

© Георги Кожухаров

Кметът на София Йорданка Фандъкова инспектира строителството на метростанцията до "Хладилника", което ще тръгне от 31 юли. Тя беше придружена от районния кмет Любомир Дреков (отляво) и шефа на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев.От края на март кръстовището на бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Васил Левски" и ул. "Граф Игнатиев", известно като кръстовището на Попа, ще бъде изцяло затворено за година и четири месеца заради строителството на третата линия на метрото. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която инспектира строителството на станцията до "Хладилника", която ще тръгне на 31 юли.


От 16 март ще бъде променено движението на трамвай 6 в участъка на Петте кюшета. "Вместо в посока "Лозенец" трамваят ще се движи до последната спирка на трамвай 1 в кв. "Иван Вазов", заяви Фандъкова.


По думите й това се налагало, защото през тунела под Националния дворец на културата (НДК) ще бъде пуснато автомобилното движение, заради затварянето на кръстовището на Попа. Точно промяната на трасето на трамвай 6 доведе и до протести на граждани и неправителствени организации.
Според шефа на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев цялостното затваряне ще продължи в максимално кратък срок - необходимото време за изграждането на тунела и поставянето на покривните плочи.


Ще бъдат затваряни и други участъци и ще настъпят промени в движението на градския транспорт.


От 9 март ще бъде променено движението на тролейбуси 2 и 9, които вместо по бул. "България" ще се движат по ул. "Григор Начевич".


Цялостно затваряне ще има на кръстовището на бул. "Гоце Делчев" и ул. "Житница" за седем-осем месеца, тоест до есента на 2016 г.


Участъци от бул. "Цар Борис III" в кв. "Красно село" също ще бъдат затваряни, но булевардът няма да бъде затварян изцяло.


"Максимумът за всички тези неудобства между една година и половина и две", каза Фандъкова и добави, че от Столичната община ще съобщават своевременно затварянията на улици и булеварди. Тя се извини на жителите за причинените неудобства, като обеща чрез Братоев контрол на работата на фирмите и спазването на сроковете, така че през 2019 г. станциите от третия лъч на метрото да са готови.
 

Предлагаме ви още: следете на живо дебатите в Народното събрание за правителството "Денков - Габриел"
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK