Предложенията за съдебна реформа на "Правосъдие за всеки" се оказаха в задънена улица

Предложенията за съдебна реформа на "Правосъдие за всеки" се оказаха в задънена улица

© Юлия ЛазароваСедемте предложение за радикална съдебна реформа на гражданската инициатива "Правосъдие за всеки" се оказаха в задънена улица. Причината - председателят на Народното събрание Цецка Цачева предпочита да спази парламентарната традиция и пленарната зала да не се произнася по същество по предложенията.


От "Правосъдие за всеки" предлагат създаване на независим заместник главен прокурор, който да разследва корупцията по високите етажи на властта, намаляване на парламентарната квота във Висшия съдебен съвет (ВСС), да се премахне методическото ръководство на главния прокурор върху дейността на всички прокурори, да се намалят мандатите на ВСС и на главния прокурор.


Техните предложения бяха внесени в парламента по реда на закона за референдумите с подписите на 50 души в инициативен комитет. Законът предвижда органите, до които е отправена подписката за национална гражданска инициатива, са длъжни да разгледат направените предложения и в тримесечен срок от връчването на подписката да обявят своето решение и мерките за неговото изпълнение на своите интернет страници, в един национален ежедневник и по обществените електронни медии.
През февруари правната комисия и комисията по взаимодействие с гражданските организации излязоха с решение тези предложения да бъдат внесени в пленарната зала за обсъждане и да бъдат приети за сведение. Цачева обаче е върнала това решение обратно в правната комисия, каза председателят й Данаил Кирилов (ГЕРБ).


Той обясни, че основният мотив на Цачева е, че гражданските инициативи според парламентарната практика не подлежат на гласуване в пленарна зала. Тя се позовала на подобни случаи в предишните два парламента.


Кирилов каза още, че единственото, което може да направи сега, е да уведоми всички депутати за предложенията на "Правосъдие за всеки" и ако някой от тях прецени, би могъл да ги внесе като законодателни промени.


Междувременно лидерът на ДСБ Радан Кънев коментира в профила си във "Фейсбук", че не Цачева, а Цветан Цветанов спира иницативата на "Правосъдие за всеки". "Същественото е, че в 43-ия български парламент дори споменаването на реформа в прокуратурата е богохулство. А това прави този парламент безпомощен и безполезен. Защото без смела реформа по румънски модел, няма сила, която да задвижи икономиката, да насърчи бизнеса, да даде вяра на хората в бъдещето. "Стабилност" без промяна е застой", пише още Кънев.


Според Данаил Кирилов гражданската инициатива като инструмент на пряка демокрация бил по-подходящ за упражняване на влияние върху изпълнителната власт, която за разлика от депутатите, може да бъде задължена да предприеме едно или друго решение в определен срок.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  Ц.Ц.и Цв.Цв. в услуга на КОЙ.

 2. 2 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1341 Гневно

  Друго не съм и очаквала. Парламентаристите само като чуят правосъдна реформа, не тапи, а тикви си слагат в ушите!

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 3. 3 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Опитите на протестърите да управляват чрез Вожда, заради чието връщане на власт извървяха хиляди километри, се оказаха в задънена улица.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 4. 4 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Пак порязват мераците на Радан и шефа му да дърпат конците

 5. 5 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Неутрално

  И правилно.
  Има установени демократични правила.
  И е крайно претенциозно и нагло некои да не се съобразяват с тях и да налагат своите убеждения /независимо дали са целесъобразни или не/
  Демокрацията е спазване на нормите.
  Демокрацията е измислила върховенството - пèчелиш избори, приемаш други /нови/ норми. Другото е беззаконие и анархия

 6. 6 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 594 Неутрално

  "Междувременно лидерът на ДСБ Радан Кънев коментира в профила си във "Фейсбук", че не Цачева, а Цветан Цветанов спира иницативата на "Правосъдие за всеки"."

  Доколкото знам Радан е депутат и има право на законодателна инициатива. Не може ли той да внесе тези предложения, тогава нито Цачева, нито някой друг може да ги отхвърли. Или е трудно да се сети, защото е зает да мисли какво да коментира във профила си във ФБ?

 7. 7 Профил на uel35488284
  uel35488284
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Кумуняго-хъйлетата и фърцуните, трябва да си изкажат непременно тъпотиите и серсемщините и те!?Пълно със злонамерени типове от тоя долнопробен вид, в пустата му, все непрокопсала заради такива, държавичка!?

 8. 8 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2991 Весело

  "..Причината - председателят на Народното събрание Цецка Цачева предпочита да спази парламентарната традиция и пленарната зала да не се произнася по същество по предложенията..."

  Хе-хе!
  Нима вярвате че действието на Цачева е продиктувано от самата нея!?
  Защо ли така всяко истински действащо предложение за промяна в съдебната система се оказва...."невъзможно" да бъде приложено?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 9. 9 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  Радан може да внесе предложенията от свое име, като предложения на „Правосъдие за всеки”! Ясно е, че повече не може да се разчита на герберската мафиотска върхушка! Герб, комунистите и дпс мислят и действат по един и същи начин!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 10. 10 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Радане, политика и промени не се правят с фейсбук-театро. Бъди мъж, напоши нещо разумно и го внеси по надлежния ред за гласуване в Парламента. Аз ли да ти казвам, че подобни решения за различен мандат на прокурора и пр. са единствено и само възможни в едно ВНС??? Аман ве от популизъм. Ударихте ни в земята от подценяване!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 11. 11 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  [quote#6:"aralambi"]Доколкото знам Радан е депутат и има право на законодателна инициатива. Не може ли той да внесе тези предложения, тогава нито Цачева, нито някой друг може да ги отхвърли. Или е трудно да се сети, защото е зает да мисли какво да коментира във профила си във ФБ? [/quote]
  И поради каква причина реши, че Радан няма да направи необходимото?
  В дадения случай той коментира действията на овластените герберя в парламента по отношение на едно предложение на гражданите.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 12. 12 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 868 Весело

  Сега ще има ли ?
  #КОЙ?
  #ОСТАВКА!
  #IronMaiden!

 13. 13 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  [quote#5:"ПРОРОК ИЛИЯ"]И е крайно претенциозно и нагло некои да не се съобразяват с тях и да налагат своите убеждения /независимо дали са целесъобразни или не/...[/quote]
  В дадения случай най-демократичния подход би бил да се внесе предложението в парламента където той да се произнесе "по същество".
  Иначе точно Цачева и Цв.Цв. действат "крайно претенциозно и нагло" като "не се съобразяват" с гражданите "и налагат своите убеждения"!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 14. 14 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  До коментар [#10] от "достатъчно":

  какъв Радан бе, старшинка... ако Радан е популист, Даниел Кирилов чий го дири в правната комисия тогава?

  ---------
  "За първи път в най-новата история на България гражданите се възползват от възможността си да внесат пряко в парламента предложения за промяна в Конституцията и законите на държавата", пише в съобщението на организацията.

  Законът за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление дава възможност на гражданите да внесат предложения в Народното събрание като задължава народните представители да ги разгледат."

 15. 15 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 694 Неутрално

  [quote#11:"Храбър"]”
  И поради каква причина реши, че Радан няма да направи необходимото?
  В дадения случай той коментира действията на овластените герберя в парламента по отношение на едно предложение на гражданите.[/quote]

  И поради каква причина вместо да губи време във фейсбук, не е вече внесъл това предложение в Парламента? Тактиката на поставяне на каруцата пред коня е доказано неефектовна. В политиката това се нарича популизъм.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 16. 16 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Радан Кънев, пак се действа като адвокат - много приказка, нищо свършено.

  Дали някой от десебарската секта, няма да му напомни, че като депутат има право на законодателна инициатива и може да внесе тези или каквито и да е други промени и НС ще е длъжно да му обърне внимание?

  Но дали това му е целта? Къде по-готино е просто да се правиш на велик от Фейсбука... отговорност нулева. Плямпай си на воля... ако има кой да те слуша де.

 17. 17 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#2] от "ПАВЛА":

  [quote#2:"ПАВЛА"]не тапи, а тикви си слагат в ушите![/quote]

  хихи, слагат си бойковци в ушите За съжаление, обаче, е точно така, защото повечето ще трябва да отидат на топло ако имахме адекватни главен прокурор и ВСС!

 18. 18 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 694 Неутрално

  [quote#11:"Храбър"]”
  И поради каква причина реши, че Радан няма да направи необходимото?
  В дадения случай той коментира действията на овластените герберя в парламента по отношение на едно предложение на гражданите.[/quote]

  И поради каква причина вместо да губи време във фейсбук, не е вече внесъл това предложение в Парламента? Тактиката на поставяне на каруцата пред коня е доказано неефектовна. В политиката това се нарича популизъм.
  [quote#14:"extraCACA"]та предложения за промяна в Конституцията и законите на държавата", пише в съобщението на организацията. [/quote]
  Такива промени са единствено и само от компетентността на едно ВНС. Какво се правите на ударени??? Той Радан с пет човека парламентарна подкрепа ще успее ли да свика такова?!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 19. 19 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#11] от "Храбър":

  Ами той от как сте го навряли в парламента това прави - фейсбучи.

  За толкова време можеше да внесе поправките. Да позная ли? Ще ги внесе в момента в който усети предизборна обстановка. Иначе току виж му се наложило да носи отоговорност и да ги защитава в пленарна зала, а на него не това му е целта... очевадно.

 20. 20 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Не може, НИКОЙ не можа да дава АКЪЛ, предложения на РАБфак Цецка !!!
  Има си ред за тази работа ..Първо се пита Цв. , после Доган и Пеевски и накрая , Рапониии- титана на мисълта !!!
  Едва след това , "юристът " Цеццка - 'решава" , кое може и кое не може ..
  Някакви си граждани и юристи предлагали нещо !!??
  Не може така ..
  Борбата с корупцията се води САМО от Боко, СИК и ИПОН, Доган , Гоце и пеевски..Няма по- големи авторитети от тях ..:))

  BIG AL
 21. 21 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  ...че не Цачева, а Цветан Цветанов спира иницативата на "Правосъдие за всеки"
  ----------
  Абе от където и да го погледне човек - ГЕРП спъва!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 22. 22 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#11] от "Храбър":

  "поради каква причина реши, че Радан няма да направи необходимото? "

  Поради причината, че не го е направил досега. А междувременно пише ли пише във ФБ, където го четат само приятелите му, за да се покаже какъв е реформатор.

 23. 23 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  Основното е да има 'диалог" :
  Ало, ало .....,
  КОЙ може и кой не може да бъде опандизван !!
  Това е същината , центъра, същността на Съдебната реформа на ГЕРБ -а ..))

  BIG AL
 24. 24 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 694 Гневно

  "какъв Радан бе, старшинка."
  Ако още веднъж се обърнеш така към мен, си запазвам правото да се обръщам към теб(ако изобщо) със "асан" или "пейзан"...или квото ми хрумне на момента. И ти няма да се сърдиш, нали???

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 25. 25 Профил на topal
  topal
  Рейтинг: 276 Разстроено

  Това е, защото (три заглавия по-нагоре) "МВР, прокуратурата и ДАНС ще се борят срещу корупцията чрез нов диалог". Т.е. - по нов начин ще прикриват далаверите и скандалите - в съюз. За какво им е реформа?!

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  Няма как тези,дето прецакаха реформата,сега да приемат радикални предложения.

 27. 27 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Мда, писането във ФБ вместо реално действие ми напомня за онази снимка на инструкция, че "при пожар, първо трябва да се напусне сградата, а после да го постваме в социалните мрежи".

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 28. 28 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  Абе това червени и гербери много сте зорлии да плюете.
  Ама не мислите.
  О какъв зор да прави промяна в предложение на друг?
  Ако Цачева и Цв.Цв. ще решават кое може и кое не може в този парламент, защо ще обвинявате Радан че не бил направил това или онова.
  Та нали точно предателството на герберите накара Радан да излезе в опозиция.
  Толкова сте долни!
  Хем герберите да казвате кое и как, хем ама защо не бил направил това или онова. Едно такова обвинение е върхът на наглостта!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 29. 29 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 537 Неутрално

  толкова ли е страшно да си признаете ,че няма да мръднете и на сантиметър от сегашното си спокойно и удобно нищонеправене......

 30. 30 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  Цецо, Цура, Цацата...
  Цакат ни.

 31. 31 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  "Стабилност" без промяна е застой", пише още Кънев...”


  Не ми е ясно, защо герберунгелите се плашат от независим прокурор, който да се занимава с корупцията по високите етажи на властта! Плашат се дори повече от името на Иван Костов! След като са чисти и праведни, след като правят шумни дарения и с двете си ръце, след като нямат нищо общо с „мишо бирата”, след като обичат толкова силно ВСС, че денонощно му оказват братска материална и кадрова помощ, след като „двете каки” казват, че боко цецо и делян са добри хора, а докладът на ЕК, твърди че РАДАН и ХРИСТО са виновни, а цацаров невинен, цецо пък, хептен невинен... Тогава...? От какво се плаши Герб, след като всичкото герберунгел е чисто и свято?

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 32. 32 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Гарантирана стабилност от ГРОБ.

 33. 33 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  [quote#2:"ПАВЛА"]Друго не съм и очаквала. Парламентаристите само като чуят правосъдна реформа, не тапи, а тикви си слагат в ушите![/quote]

  Имат и лични мотиви. При едно дело от типа "Фалконе" аналогът на затворените в Италия 300 политици и мафиози ще бъдат в основни линии сред пребиваващите в днешния парламент.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 34. 34 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  "ГЕРБ прави правосъдна реформа" е следващият най-кратък виц след "Бойко Борисов"

  Обичам да грухтя и плюскам.
 35. 35 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 327 Неутрално

  ...Стабилност" без промяна е застой....
  взе ми го от устата.
  застоя на брежнев.
  да си прочете борисов какво е ставало по време
  на застоя.
  аз знам.

 36. 36 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Очаквано! Комунягите ще държат докрай и ще се бият за ВСЯКА дребна отстъпка! Май така няма да стане....

 37. 37 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2383 Неутрално


  " Предложенията за съдебна реформа ... "


  Ясно ...
  И тези предложения отиват там където отидоха подписите на 204 " депутата " и където, вероятно ще отиде и комисията по разследване на намесата на Русия и Турция във вътрешната ни политика ...
  ЗА ВСИЧКО ТРЯБВА ДА БЛАГОДАРИМ НА БОКО И ГЕРБ !!!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 38. 38 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  [quote#27:"Mark Twain"]Мда, писането във ФБ вместо реално действие ми напомня за онази снимка на инструкция, че "при пожар, първо трябва да се напусне сградата, а после да го постваме в социалните мрежи".[/quote]
  Ако приложим твоя подоход на обяснение, това което герберята искате е да оставим пожарът да си гори и да не викаме независимо, че вие не само не давате и да го гасим, но се втурвате и го доразпалвате заедно с другите подпалвачи на пожара!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 39. 39 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 660 Неутрално

  ЦЦ и ЦвЦв видниматросовци в защита на статуквото.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 40. 40 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 645 Весело

  Важното е, че Цветан е невинен, заради прокуратурата. Брюксел всичко вижда тиквия цаци, тетки и т.н.
  Да не стигнем до момента, ако няма реформа-нъц кинти?

 41. 41 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2383 Неутрално

  До коментар [#22] от "aralambi":

  А междувременно пише ли пише във ФД, където го четат само приятелите му, за да се покаже какъв е реформатор . "


  Араламби,
  хващам те в противоречие ... Ако написаното от Радан във ФБ го четат само приятелите му, защо го коментираш и ти ? По какъв начин написаното от Радан стигна до твоя светъл ум ? Или и ти си от приятелите му ... ?!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 42. 42 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2383 Неутрално

  До коментар [#16] от "niakoi_si":

  " Дали някой от десебарската секция трябва да му напомни, че като депутат има право на законодателна инициатива ... "


  А на теб кой да ти напомни, че Боко има в джоба си 204 молоу ...депутата, които с лекота правят не онова, което внесе като проектоплан за реформа Христо Иванов, подкрепено от Радан и хората около него, а ОНОВА за което се договориха Гоце и Боце ? В такъв случай, всяка законодателна инициатива, не минала през ситото на Гоце, Доган, библиотекарите, клуб " Монтерей " и Боко е - БЕЗСМИСЛЕНА !!!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 43. 43 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#41] от "niksan1":

  Ами проблема е, че сериозна медия като Дневник (или поне беше сериозна медия до скоро), непрекъснато ни занимава с писанията на въпросната персона в социалните мрежи.

  Честно казано, не ми пука особенно, какво е казал Радан Кънев. проблема е, че ми го пробутват непрекъснато.

  А то като медии човек няма много избор - доскоро Дневник беше някаква алтернатива на пикльовите медии, ама в последно време е толкова тенденциозно и пошло съдържанието, че вече минавам изцяло на Капитал. Там поне пазят някаква хигиена.

 44. 44 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#41] от "niksan1":

  "Ако написаното от Радан във ФБ го четат само приятелите му, защо го коментираш и ти ? По какъв начин написаното от Радан стигна до твоя светъл ум ? Или и ти си от приятелите му ... ?! "

  Не съм му приятел, но следя страницата му. Следях и блога му - "Записки на реформиста". Чета и други блогове и страници на хора от ДСБ, някои от тях са на доста по-добро ниво от него.

 45. 45 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Цецка Цачева и Цветан Цветанов явно работят против съдебната реформа.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 46. 46 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Бойко Борисов Брежнев
  Цв.цв нещо средно между Громико и Андропов,
  Олигархията , като номенклатурата,
  Хората демотивирани да работят,
  Стабилността, Като застой.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 47. 47 Профил на Злото ченге
  Злото ченге
  Рейтинг: 267 Любопитно

  [quote#0:"Данаил Кирилов"]...гражданската инициатива като инструмент на пряка демокрация бил по-подходящ за упражняване на влияние върху изпълнителната власт...[/quote]
  Ако населението е способно да понесе отговорността да влияе до такава степен върху изпълнителната власт и въобще върху своето бъдеще!?
  А българското, не дава признаци да е такова!

  The war has begun! - www.fightcybercrime.net [Код: „Схемите не са това което са!“]
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK