Граждани на страни извън ЕС да могат да богослужат у нас за не повече от 3 месеца на година, предлага Георги Кадиев

Георги Кадиев.

© Юлия Лазарова

Георги Кадиев.Вероизповеданията да водят публичен регистър на даренията към тях, а свещенослужители, които идват от страни извън Европейския съюз, да могат да извършват обреди и богослужение за не повече от три месеца. Това предвиждат промени в Закона за вероизповеданията, внесени от независимия депутат Георги Кадиев.


Промените идват седмици след публикациите, че Дирекцията по религиозните въпроси в Турция (Дианет) е финансирала Главното мюфтийство у нас с 3 млн. лева, а командированите свещенослужители от Дианета са 23.


Граждани на страни, нечленуващи в Европейския съюз, имат право да извършват богослужение, обреди и ритуали на територията на България, след като уведомят Дирекция "Вероизповедания" на Министерския съвет и за срок не по-дълъг от 3 месеца за една календарна година, предвиждат поправките. Това обаче ще засегне не само мюсюлманското вероизповедание, но и еврейското вероизповедание заради липсата на равини.
Целта на тази мярка е да гарантира, че българските общности са в основата на вероизповеданията, че те определят и водят религиозния живот на общността, а не се допуска намеса или влияние от външни фактори, се посочва в мотивите на вносителя.


За да гарантира прозрачност, отчетност и контрол от страна на държавата върху методите на финансиране на вероизповеданията, се изисква от вероизповеданията да водят публичен регистър, в който да вписват придобитите активи и дарения, декларациите за произхода на средствата и обстоятелствата около придобиването на активите и даренията, посочва в мотивите си вносителят. Същевременно с това се уважава възможността да се правят непублични дарения и не се разкрива публично кои са големите дарители на отделните общности.


Кадиев отбелязва, че действащият Закон за вероизповедания е писан преди 15 години, когато условията в света и в страната бяха съвсем различни. Има пропуски в закона, които се налага да бъдат запълнени по отношение на гарантиране достатъчно ниво на прозрачност по отношение на оперирането и финансирането на религиозните институции. Едновременно с това законът не нарушава работата на утвърдените вероизповедания в България, като спомага да се локализират и контролират тенденции за нарушаващи законите тълкувания на вярванията у нас, пише още в мотивите.


Предлага се увеличаване на правомощията на дирекция "Вероизповедания", като я превръща от просто регистрираща дейността на вероизповеданията в орган с достатъчен набор от информация за случващото се в сектора. В случай че забележи притеснителни тенденции, би могла да сигнализира и предостави необходимата информация на органите отговорни за финансовата прозрачност и сигурността в страната.


Предлага се още да се разшири дефиницията на недопустими практики от страна на вероизповеданията, като се включва разпространение на идеи за радикална промяна в обществото.
Законопроектът предвижда религиозните общности в страната да осигуряват съществуването и финансовата независимост на вероизповеданията за ежедневните си дейности, за да не бъдат зависими от чуждо финансиране, което би поставило съмнение за независимостта на действията на духовниците.


Промените включват заложено изискване духовниците да са завършили своето образование в духовни училища, включени в списък изготвен от Дирекция "Вероизповедания" и съгласуван с отделните религиозни институции. Така се предотвратява възможността непознати за страната ни течения, представляващи заплаха за мира и правото в държавата, да навлязат в българските религиозни общности, мотивира се Кадиев.


Предвижда се още увеличаване на санкциите за нарушения на закона, които до момента са изключително ниски и не могат да бъдат обезкуражаващ фактор срещу закононарушения. Санкциите от 100 до 300 лв. се предвижда да бъдат увеличени от 1000 до 10000 лв., а за повторно нарушение – от 10000 до 25000 лв.


Предлагат се и промени в Закона за предучилищното и училищното образование, даващи по-широки правомощия на просветното министерство за съгласуване на програмите на училищата на чужди държави на територията на страната, за които до този момент напълно липсват текстове за държавен контрол извън двустранните споразумения с отделни държави. Законът предвижда и изучаване на български език от чуждите училища на територията на страната, както и изискване всички духовни училища да предоставят общ поглед за идеите на всички световни религии, паралелно със задълбоченото изучаване на съответното вероизповедание, пише в мотивите.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 684 Неутрално

  А така ... само така - оправихте всички тъмни сделки, субекти, инвестиции и ... вече е време за вероизповеданията - откъде, аджеба идват пари и пр. .... то щото не може да се следят , амааа ... друго си е, като има ЗАКОН!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 2. 2 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  А на какво основание, изобщо, някой извън ЕС престоява повече от 3 месеца в България? Работна виза? Плаща ли данъци и осигуровки?

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6137 Любопитно

  А мормоните ?

  karabastun1@abv.bg
 4. 4 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 395 Неутрално
 5. 5 Профил на Един Българин
  Един Българин
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Религията трябва да се изучава на български език. Така беше 1995-та. Гледах една мацка четеше на български за исляма. Религията не бива да се обвързва с чужди езици.

  Защо изобщо трябва да се разрешава на чужди граждани да проповядват официално у нас? Предвидените глоби са символични. На местанчо му обещаха 40 милиона и то това е официалната част, а ние глобяваме с 1000-10000 ...

  Един Българин
 6. 6 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 2068 Неутрално

  Хора, разбрахте ли , че канонизирания Серафим е бил съветско, болшевишко ченге.
  http://www.fakel.bg/index.php?t=5102
  Няма какво да се каже, освен, че някой за три месеца може да подпали сериозен конфликт. Нито ден, нито час. И т.н. "митрополит" Никалай да му се забрани изобщо да говори.

 7. 7 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4622 Неутрално

  Хубави предложения на Кадиев, аз лично ги подкрепям.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 8. 8 Профил на mr.kiril
  mr.kiril
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Да си каже направо - руски "духовници"......

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  НЕ на ДС и русофилите (вкл. Бойко Борисов)! НОВ ВСС! НОВ ГЛАВЕН ПРОКУРОР! РЕАЛНА СЪДЕБНА РЕФОРМА! Мавродиев (КФН) - вън от държавните институции!
 9. 9 Профил на mr.kiril
  mr.kiril
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Зелени човечета, маскирани като православни талибани....

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  НЕ на ДС и русофилите (вкл. Бойко Борисов)! НОВ ВСС! НОВ ГЛАВЕН ПРОКУРОР! РЕАЛНА СЪДЕБНА РЕФОРМА! Мавродиев (КФН) - вън от държавните институции!
 10. 10 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 683 Неутрално

  аз викам, направо да им се забранява
  и само цивилни да могат да влизат

  Birds of a feather flock together.
 11. 11 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  До коментар [#7] от "Иво":

  За три месеца могат да се причинят доста вреди

 12. 12 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2401 Весело

  До коментар [#3] от "karabastun":За тях Кадиев не е помислил!
  Пък и това "да извършват обреди, ритуали и богослужби" си е точно според ленинско-сталинското разбиране за религиите и с какво се занимава духовенството им!
  Проповедта, значи, не е забранена!

 13. 13 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4198 Любопитно

  А да ПУТИНОСЛУЖАТ колко месеца ще могат ?!?!

 14. 14 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4198 Любопитно

  ПиАр-ите на Кадиев го насадиха на пачи яйца
  Да ги уволни всички поради некадърност
  Преди това да ги попита
  КОЛКО МИЛИОНА ОБЕЗЩЕТЕНИЕ
  ще трябва да плаща България
  по осъдителните присъди
  за РЕЛИГИОЗНА ДИСКРИМИНАЦИЯ

 15. 15 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#14] от "Hawaii":

  това не е дискриминаци по религиозни причини, защото би трябвало да се отнася за всички, не само за ислямистите ?

  Birds of a feather flock together.
 16. 16 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1943 Неутрално


  Повече от това което чета, го слушах от Иван Костов преди една-две седмици в " Панорама ", но не всичко . Кадиев да не плагиатства от Костов и да посочи в каква степен БПЦ е зависима от руската .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 17. 17 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  До коментар [#13] от "Hawaii":

  " А да ПУТИНОСЛУЖАТ, колко месеца ще могат ?!?! "


  До днес, по традиция - 12 месеца в годината, а в проекта на Кадиев не се посочва как да бъде в бъдеще ... Др. Кадиев не обяснява и какво да правим с полковниците от ДС в БПЦ ... ?!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 18. 18 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2641 Неутрално

  “Предвижда се още увеличаване на санкциите за нарушения на закона, които до момента са изключително ниски и не могат да бъдат обезкуражаващ фактор срещу закононарушения. "

  Интересно доколко са прилагани и в “мекия” си вариант?

  I Want To Believe
 19. 19 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 1107 Любопитно

  Преди 4ри дни бе канонизиран от БПЦ ,тихомълком, за БЪЛГАРСКИ светец, някой си Соболев, руски гражданин ,после сътрудник съветски тайни служби. Допада ли ви новия светец др. Кадиев?

 20. 20 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1345 Любопитно

  До коментар [#11] от "slonsco":

  Именно. Не само, че за 3 месеца могат да се причинят много вреди, но освен това има толков много излямизирани зомбита, че на всеки три месеца могат да ги ротират и да пращат нови. Да не говорим, че граждани на ЕС, че могат да проповявват неограничено време също не е успокоително. Нима в Германия, Франция, Нидерландия, Белгия, Британия, а и в други страни на ЕС няма достатъчно доморасли талибани?! Законът ми се срува слаб.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 21. 21 Профил на zheravna
  zheravna
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Има някаква идея в проекта на Кадиев, но трябва сериозно да се преработи.
  Пример- ако турците изпратят религиозни фанатици за преподаватели , но с немски или холандски паспорти ?

 22. 22 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Когато става въпрос за богослужения от чужди граждани, на всеки става ясно, че това касае разни ходжи, имами и други такива от Турция и арабските страни. При това уточнение, можем направо да забраним идването и най-вече оставането на такива лица в страната ни. Ние имаме достатъчно ходжи и имами, за да се нуждаем от внос. Който иска вносни ходжи, да върви там, където ще ги открие.

 23. 23 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  Турските имами - да си стоят в Турция

 24. 24 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Добре че не се отнася за атеистите, те ще си богослужат както където и колкото си искат.

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8876 Неутрално

  Това за всички ли ще важи или само за някои,които не харесват на Кадиев.

 26. 26 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4622 Любопитно

  До коментар [#11] от "slonsco":

  И ти си прав, но поне се слагат някакви ограничения... сегашния режим е много либерален и от това се възползват много религиозни и опасни секти и течения, както в Християнството, така и в исляма. Така, че има нужда от засилен контрол според мене в тази област....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 27. 27 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4622 Любопитно

  [quote#22:"proza"]Когато става въпрос за богослужения от чужди граждани, на всеки става ясно, че това касае разни ходжи, имами и други такива от Турция и арабските страни. [/quote]

  Със сигурност става въпрос за тях преди всичко, защото са най-опасни, но става въпрос още за разни опасни протестански секти (такива доста се навъдиха в България през последните години) и техните пастори, които промиват мозъците на разни неориентирани българи....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK