Най-успешните университети ще могат да приемат 10% повече частни студенти

Николай Денков, зам.-министър на образованието

© Надежда Чипева, Капитал

Николай Денков, зам.-министър на образованиетоС промените в закона за висшето образование университетите с висок рейтинг ще могат да приемат допълнително студенти срещу заплащане. Вузовете с оценка между 8 и 9 от Националната агенция по оценяване и акредитация (при максимална 10) ще могат да имат 5% допълнителен платен прием, а при оценка между 9 и 10 – 10%. Държавата ще финансира приема на студенти, които са финалисти в олимпиади и международни състезания.

Това поясни заместник-министърът на образованието Николай Денков по време на вчерашната среща на ръководството на МОН с ректори на висши училища във връзка с промените в закона за висшето образование. Денков повтори и едно от основните съображения за планираното намаляване на броя на студентите държавна поръчка - демографският срив


На срещата, за която съобщи пресцентърът на ведомството, ректорите са изказали притеснение, че прилагането на закона може да има отрицателни аспекти, най-вече върху приходите им. В отговор министърът на образованието Меглена Кунева е разпоредила до 1 юни да се изготвят оценки на въздействието на закона за всяко едно висше училище. Тя им обещала и последващи срещи, свързани с финансирането и проследяването на качеството на висшето образование.


Друга новост, която законът въвежда и която поставя задължение към висшите училища, е това, че до една година трябва да изработят система за защита и управление на интелектуалната собственост.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK