"Циганските булки" вече се женели в сари, отличниците заминавали да учат в Индия

Цветелин Кънчев при роми от "Захарна фабрика"

© Надежда Чипева, Капитал

Цветелин Кънчев при роми от "Захарна фабрика"Избори 2022

Все повече цигански булки се женят облечени в сари, а изявени младежи от ромската общност учат със стипендии в престижни индийски университети - така лидерът на "Евророма" Цветелин Кънчев коментира разпространената от световните медии новина, че индийското правителство е готово да признае 20-те милиона роми, живеещи в 30 държави по света, за "част от индийската диаспора".


Оказва се, че изказването на външния министър на страната Сушма Сварадж не е изненада за Цветелин Кънчев. В студиото на Нова тв той разказа, че от 2003 до 2013 година тази тема била табу. След 2013 започнали да казват "Абе има нещо, но още не е доказано".  


На неформална среща в Брюксел през 2013 година Кънчев и представител на индийското правителство стигнали до интересен резултат: "Той ми казва дума на английски, аз му я казвам на цигански, на един от международните диалекти на циганския. Той накрая взе да се удря по челото, защото между циганския език и хинди съвпаденията са от порядъка на 45 процента. Но въпросният господин е от Раджастан. А циганският и раджастанският диалект съвпадат над 70 процента!".
Хинди и циганският език произхождат от санскрит, допълни председателят на "Евророма".


Сред членовете на неговата организация имало голямо въодушевление от новината. Гражданство там обаче няма да искат - "Все пак ние сме европейски граждани - да искаме индийски паспорти... По-скоро обратното би могло да стане. Но ще има възможност ромските младежи и девойки да се изучават в престижни университети в Индия на пълна издръжка на индийската държава. От две години има осигурени стипендии", каза Цветелин Кънчев. 


Отпуснати са 20 стипендии, уточни той. "За момента не се попълва цялата бройка, защото сложихме много сериозни критерии", каза Кънчев. 


Лидерът на "Евророма" намира за знаково обстоятелството, че в Румъния и в България от Индия са изпратени много силно подготвени, знакови дипломати. Това според него е с цел сближаване. 


На въпрос как ще се наричат занапред, Цветелин Кънчев даде пример, че в Индия има над 400 касти и подкасти, но всички се наричат индийци. "В България ние всички сме българи и това никой не го отрича", каза той.


Самото признание от индийското правителство за циганите е основание за гордост - "Никой повече не може да ни нарече безродни, неидентифицирани, откъде дошли и как дошли. Основание за гордост е, защото произхождаме от една от най-древните култури на света", подчерта Кънчев.


Ако Ню Делхи наистина предприемат подобна стъпка, това може да донесе ползи и на България, смята той. "Не трябва да разсъждаваме как ще се променят нещата само за ромите. Аз мисля за това по какъв начин тази топла връзка би могла да помогне за цялата страна", каза Кънчев. "Защото ние от Индия можем да взимаме голям пример за много неща - като демокрация, начин на управление, като икономика".


Влияние най-бързо има по филмова линия. След излъчването на сериала "Малката булка" в двете цигански общности в България, които са бивши мюсюлмани - калайджии и ерлии, булките у нас са заменили шалварите със сари, даде заключителен пример Цветелин Кънчев.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK