Таксите в Софийския университет ще бъдат увеличени със съгласието на студентите

Проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет

© Анелия Николова

Проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университетЗа разлика от други години, подготвяното увеличение на таксите в Софийския университет този път е одобрено и прието от Студентския съвет. Представителите на студентите са разбрали, че става дума за малко увеличение за бъдещите студенти, че няколко години не са увеличавани таксите, че всички други университети са вдигали таксите си през тези години. Това е една разумна стъпка - ние не правим нещо, което да навреди на студентите или да затрудни достъпа им до висше образование.


Това заявява ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков в интервю за в. "Стандарт" по повод предстоящото увеличение на годишните такси в някои направления и специалности в университета. Новите цени на обучението ще бъдат гласувани днес от Академическия съвет на университета, като вече са известни предложените нови стойности - те са били обсъдени в понеделник на заседание на Съвета на деканите.

"Става дума за увеличаване на таксите със сравнително малък процент. Грандиозните суми, за които се чу, не са верни. Освен това говорим за увеличение таксите на бъдещите студенти - тоест при студентите, които в момента учат в университета, няма да има промяна", успокоява Герджиков. По думите му е трудно да се прецени къде ще има най-големи изменения, защото ще има такива както за различните степени (бакалавър, магистър, доктор), така и в различните форми на обучение (редовно и задочно).


"Много от направленията не предлагат увеличение, при останалите се предлага сравнително малък ръст. Едно сравнително по-голямо увеличение се предлага при специалност "Право". Но например за медицина и за фармация, където нормативът за издръжка на един студент е висок и поради това горната граница на допустимата такса е висока, няма увеличение. Таксата в тези направления в момента е 925 лева", дава пример ректорът.


Факултетът по медицина и Факултетът по химия и фармация не предлагат увеличаване на годишните такси за обучение на студенти и през следващата учебна година те ще се запазят в същия размер от 925 лева за специалностите "Медицина" и "Фармация" и 720 лв. за специалностите в професионално направление "Здравни грижи", отбелязват и от пресцентъра на университета.
В останалите 23 професионални направления, в които Софийският университет обучава студенти, ще има увеличение между 40 и 239 лв. за редовната форма на обучение и между 15 и 370 лв. за задочната форма. Таксата за кандидатстване в Софийския университет ще се запази 30 лв.

Най-голямо е предложеното увеличение на годишната такса за задочно обучение в професионално направление "Педагогика" - от 115 на 485 лв., и за редовно обучение в специалностите "Право" и "Международни отношения" – от 500 на 739 лв. Дори с предложеното увеличение в повечето случаи таксите остават под допустимия максимален размер според Закона за висше образование, отбелязват от университета.

Друг аргумент в полза на промяната е това, че студентските такси в СУ не са вдигани от 2008 година насам. "До този момент при определянето на субсидията за висшите училища не се отчиташе качеството на обучението, таксите бяха задържани на ниво отпреди осем години и Софийският университет, който е лидер в почти всички професионални направления, в които обучава студентите си, трупа дефицит за сметка на това, че заплаща за по-високо качество, а получава еднаква субсидия и по-ниски такси", пишат от вуза. Обаче според промените в закона за висшето образование, които бяха приети преди дни, именно качеството ще стане водещ фактор във финансирането на висшето образование в България. 

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8083 Весело

  Още по-добре щеше да звучи ''Таксите в Софийския университет ще бъдат увеличени по желание на студентите'' !!!

  [email protected]
 2. 2 Профил на Maradona
  Maradona
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Точно щях да напиша същото но ме изпревари!
  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 3. 3 Профил на angelpetrov
  angelpetrov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Що за мазохизъм е да си плащаш за да слушаш лекции на Огнян Минчев, Калин Янакиев, Даниел Смилов и т.н. хора на западни ясли.

 4. 4 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2368 Весело

  До коментар [#3] от "angelpetrov":

  Викаш друго си е оня пияница и русофил,(може и обратното),Драгомир Драганов ли беше?!

 5. 5 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 505 Весело

  А качеството на обучение, КАЧЕСТВОТО кога ще вдигнете, Герджиков?? Или и това какво и колко се преподава, ще се определя по желание на студентите... В СУ си имате цял Стопански факултет, пълен с икономисти, и пак не се намира някой от там да ви обясни, че ако си вдигнете КАЧЕСТВОТО, хората сами ще се борят да ви плащат по-големи такси за обучение и никому няма да трябва да се обяснявате за 10 лева на семестър в повече...

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
 6. 6 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1527 Неутрално

  Не само таксите. Критериите за прием трябва да се увеличат. И не само там, а във всички ВУЗ-ове, защото се оказва, че в тях има повече свободни места, отколкото абитуриенти. Такъв абсурд може да съществува само у нас.

 7. 7 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  Таксите може би трябва да се увеличат, но в самото начало, новия ректор беше избран с идеята да се въведе порфесионално управление на финансите на университета, а в тази насока нищо не се чува. Та това ли е първата стъпка, па било и със съгласието на студентите, особено като не касае тези, дето се съгласяват. След нас и потоп..

 8. 8 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  До коментар [#3] от "angelpetrov":
  Мазохизъм е за хора, които не искат да живеят по-добре и искат да се учат от по-изостаналите от тях. Ти си от тези, както се вижда.

 9. 9 Профил на Borislav Borisov
  Borislav Borisov
  Рейтинг: 230 Неутрално

  В Биологическия факултет плащаме 375 лева на семестър. На всичкото отгоре за ликвидационните сесии се плащаме по ЦЕЛИ 50 лева на изпит! Това е безобразие. Също така до колкото знам 40 лева от тях отиват в съответната катедра и останалите за университета. По този начин много катедри са се научили да късат всички и да лапат парички. На редовната сесия изпита струва 20 лева. По определени предмети, на които се къса масово има по 50-60 човека на ликвидационен изпит 4-5 пъти в годината. Това са хиляди левове годишно... Мисълта ми е, че нямам нищо против да се дигнат таксите, но просто абсолютно нищо не получаваме в замяна. Университета нищо не дава освен дипломата, няма никаква директна връзка с бизнеса и когато започнах работа по специалността си просто знанията от университета по никакъв начин не ми помогнаха.

 10. 10 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 771 Неутрално

  До коментар [#9] от "Borislav Borisov":

  батко, трябвало е по-рано да помислиш и да учиш някъде където е безплатно и качествено, кеф ти Германия, кеф ти Австрия, кеф ти Шотландия

  аз така записах 1 семестът в СУ и за 3 лекции ми стана ясно колко е ниско нивото, отписах се и заминах за Англия, това тук е подигравка

 11. 11 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  До коментар [#9] от "Borislav Borisov":
  Бориславе, лъжи с мяра, да не си застъпиш носа:
  - На редовна сесия за изпит не се плаща.
  - 20 лева се плаща за изпит с индивидуален протокол (което означава, че студентът не се е явил на редовната сесия).
  - Катедрите не разполагат със свои сметки.
  - Колко лапат, можеш да разбереш като сравниш заплатите в СУ с тези в други университети. В СУ са по-ниски от тези в УНСС, НБУ, ЮЗУ и пр.
  - Ликвидационната сесия е за студенти, които вземат изпити с години. Ти очевидно си от тези. Затова ти излиза по-скъпо.

 12. 12 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Както при всичко друго в СУ ще има списъци, и който не е в правилния - доста по-трудничко ще си вземе изпитите. Сефте.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 13. 13 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  До коментар [#10] от "carmello":
  Искаш да кажеш, че в Германия е по-евтино от тук?! Я включи отново таксите, наема, транспорта и храната и направи сметчицата. Тя съвсем няма да ти излезе.
  Искаш да кажеш, че в Австрия образованието е много високо?! Погледни световните класации и виж дали в топ 200 има повече от 1 австрийски университет.
  Очевидно не знаеш, че във Великобритания има и университети, за които не си струва да харчиш пари за 5-10 пъти по-големи наеми и пр., защото позициите, които можеш да заемеш с техните дипломи са достъпни и за дипломите от СУ.

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7738 Неутрално

  Значи сегашните студенти ще решават увеличението на бъдещите.

 15. 15 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Политиканстването настрана. СУ, или поне Физическия факултет, предлага доста добро образование за ресурса с който разполага. Преподавателите са с активна научна дейност- има доста хора в колаборации с ЦЕРН, чуждестранни институти и университети, лаборатории и т.н.

  И да, някой ще каже че СУ не е в Топ 500 в света. Това е така, но субсидията на СУ няма как да се сравнява със субсидиите на университетите които са там. Така че ако искаме университет от световна величина, начините са два:
  1) Драстично вдигане на таксите- това би лишило доста хора от достъп до СУ. Тази мярка сама по себе си така или иначе няма да е достатъчна
  2) Вдигане на държавната субсидия до адекватни нива. Но като че ли досега никое правителство не е показало, че образованието му е приоритет.

  Порусначен народ- слаба държава
 16. 16 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  До коментар [#14] от "Роси":
  Нима си мислил, че днешните решения не се отнасят и за утрешните хора!? Нима новопостъпилите на работа не приемат условията, договорени от техните предшественици!?

 17. 17 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 293 Весело

  До коментар [#9] от "Borislav Borisov":

  Па учете, да не ви късат

 18. 18 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Има проблеми с финансирането. Това е ясно. Парите не стигат. Включително и от не добро управление.
  Как бих искал да прочета: Таксите в Софийския университет ще бъдат увеличени пропорционално на увеличаване на качеството на образованието и студентите са съгласни.
  А сега, само увеличение на таксите, рев за увеличение на държавната издръжка.

  Миша
 19. 19 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 771 Весело

  До коментар [#13] от "авторът":

  ''Искаш да кажеш, че в Германия е по-евтино от тук?''

  ми ако не по евтино, поне е съизмеримо- ако не си от София трябва да плащаш наем примерно 150 евро, за колкото пари можеш да си наемеш стая в Германия с други студенти, а цените на храните са дори по- ниски от бг в супермаркетите


  ''Искаш да кажеш, че в Австрия образованието е много високо?! Погледни световните класации и виж дали в топ 200 има повече от 1 австрийски университет. ''

  споко, няма нито 1 български в Топ 1000

  ''Очевидно не знаеш, че във Великобритания има и университети, за които не си струва да харчиш пари за 5-10 пъти по-големи наеми и пр''

  да живееш в Англия винаги има смисъл, ако щеш за 3-4 години ще говориш страхотен английски, а не като нЕкои хора в Бг дето си пишат в СВ-то английски профишънт, ма говорят като Барека, освен това самото живеене навън винаги има смисъл понеже те среща с хора от различни култури, докато в Студентски ще те срещне само с хора от различни еволюционни стъпала ....

 20. 20 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4462 Неутрално

  [quote#3:"angelpetrov"]Що за мазохизъм е да си плащаш за да слушаш лекции на Огнян Минчев, Калин Янакиев, Даниел Смилов и т.н. хора на западни ясли. [/quote]

  [quote#4:"deaf"]Викаш друго си е оня пияница и русофил,(може и обратното),Драгомир Драганов ли беше?! [/quote]

  Или на Гумен Речев и Олигархски в УНСС!

 21. 21 Профил на angelpetrov
  angelpetrov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#20] от "vassilun":

  Но виждам, че СУ искат да вдигат таксите, а не УНСС. Впрочем - кои са великите икономисти в СУ ? Там отпреди 20 години си измислиха Стопански факултет, за да имат повече студенти. Същото е и с Медицинския им факултет.
  На всеки грамотен човек му е ясно, че най-доброто икономическо образование е в УНСС, а най-доброто медицинско е в Медицинската академия. Не казвам, че всичко там е идеално, но със смешни факултети като Стопански и Медицинския какво искат да докажат от СУ ?
  Има и един въпрос табу - колко души е администрацията в СУ ? Я да видим напр. на 1000 студенти колко чиновника се падат в СУ ? И колко в други вузове ?

 22. 22 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  Ангеле, изказа се неподготвен. Стопанският факултет е водещ в класацията на икономическите специалности в България. Това показва акредитацията. Като прибавиш традиционните корупционни практики с оценките и дипломите в УНСС, можеш да се досетиш и само защо това е така.
  В един университет трябва да има всичко, включително медицина. Няма икономически, медицински, лесотехнически и пр. университети, защото това противоречи на идеята за университет.

 23. 23 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Доколкото имам информация, в Юридическия факултет е практика професори да не ходят на лекции, а асистенти - на упражнения !
  Нека се увеличат и повече таксите, ноооо ???

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 24. 24 Профил на Borislav Borisov
  Borislav Borisov
  Рейтинг: 230 Неутрално

  До коментар [#11] от "авторът":


  Авторе, като не ги разбираш нещата защо говориш? Аз ти казвам, че уча там и виждам проблемите от първо лице ти ми обясняваш врели-некипели. Има редовна сесия - когато не вземеш изпита на редовна отиваш на поправителна. Ако не вземеш и поправителната тогава почва плащането. Когато се явяваш на редовна срещу заплащане струва 20 лева. Когато се явяваш на ликвидационна струва 50 лева. Когато завършиш семестриално ВСЕКИ невзет изпит струва 50 лева. И не ми казвай аз от кои студенти съм, защото ако проблема беше в мен то нямаше да завърши само 1 човек от 30 души специалност на редовната сесия на държавния изпит. Пак ти казвам, че съм силно заинтересован от специалността, която следвам и си намерих работа по нея още в трети курс, в една от най-престижните фирми в сектора в страната, докато зубарите, които ти явно толерираш сега са сервитьори. Просто в СУ масово професорите са някакви старци, които въобще не ги интересува с какво ще се занимаваш впоследствие и всичко е тотално остаряло. Редим се по опашки с часове за получаването на някакви бележки като в 19 век, програмите не са мърдали от 20 години и учим някакви безмислени предмети, които никога няма да ни потрябват и т.н. и т.н.

 25. 25 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1806 Неутрално

  Жалко е ректорът на един от традиционно най-добрите български университети да акцентира на минималното увеличение на таксите, напълно игнорирайки въпроса как ще се подобри качеството на образованието. Не знам каква е причината, но явно това е преобладаващото мислене.

  Преподавателите (от учителите в детските градини до професорите в университетите) за разлика от повечето други имат възможността чрез работата си пряко да влияят на бъдещето си и бъдещето на страната (включително вноските в пенсионната система след години). Това е вярно повече от всякога днес - в един глобализиран пазар на труда където знанията разделят по-добре от по-зле платените професии. За съжаление, както и в други сфери, българското образование не само тъпче на място, но и намалява "качеството на продукта", докато в успяващите държави (независимо дали са демократични или не) образованието се развива. Не случайно българските университети не могат да си "запълнят бройките" с каквито и да било кандидати.

 26. 26 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4462 Неутрално

  [quote#21:"angelpetrov"]Впрочем - кои са великите икономисти в СУ ? [/quote]

  Отдавна не съм студент (от 1990) и нямам никаква представа кои са преподаватели в СУ, нито в УНСС. Но бих предпочел да ми преподават Огнян Минчев, Калин Янакиев и Даниел Смилов пред Гумен Речев и Олигархски!

 27. 27 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 805 Неутрално

  когато промяната не е ежегодна с малко, а на десетилетие с много, боли. Така и с пенсионерите. Ще боли много.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 28. 28 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#6:"Читател - подкрепям budd.bg"]Не само таксите. Критериите за прием трябва да се увеличат. И не само там, а във всички ВУЗ-ове, защото се оказва, че в тях има повече свободни места, отколкото абитуриенти. Такъв абсурд може да съществува само у нас. [/quote]
  Но е факт и при тази демографска криза и сбъркана система на финансиране завишаване критериите за прием ще доведе до закриване на университети?!!! Лошо няма и така трябва да бъде, да останат най-добрите, но финансирането да става като резултат от реализацията на студентите на пазара на труда, но за какъв пазар говорим като реално такъв няма и още икономиката и бизнеса да са определящ фактор за определяне на специалностите, които са необходими и да участват наравно с държавата за тяхното финансиране и разбира се за определяне уменията, които да имат студентите завършващи определена специалност, за да не се налага след като постъпят на работа да бъдат до обучавани отново!!!!

 29. 29 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "Доколкото имам информация, в Юридическия факултет е практика професори да не ходят на лекции, а асистенти - на упражнения !"

  Синовете на анархията или утре започва от днес?!!!! После се чудете защо нямаме свестно законодателство и имаме "сказки" от типа на двете каки!!!

 30. 30 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  До коментар [#24] от "Borislav Borisov":
  Съжалявам, че видях отговора ти със закъснение. В редовната сесия няма плащане. Нещо си се пообъркал. Ликвидационната сесия е проблем на студента, който е забатачил изпитите.
  След като е толкова лошо образованието, защо си си намерил работа, която много ти харесва, още от третикурс. Последното пък обяснява защо си позакъсал с изпитите. Ами като искаш пари, няма как да не пострада обучението ти.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK